μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Ο καλός, προσεκτικός τηλεθεατής κατάλαβε γρήγορα τι έβλεπε. Στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο Υπουργός Βαρουφάκης ανακοίνωνε κάποια από τα επικείμενα μέτρα. Μέρος της συμφωνίας που όπως φαίνεται έρχεται. Μιλούσε (ο Υπουργός) πολύ συγκεκριμένα, ανέφερε νούμερα του ΦΠΑ και άλλες αποφάσεις που όπως είπε ικανοποιούν τους δανειστές. Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση όχι μόνο «άνοιξε» τα χαρτιά της αλλά αυτό το έκανε σε έδαφος «εχθρικό». Σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, από αυτούς που φανατικά κατηγορεί για διαπλοκή και παραπληροφόρηση!

 

Κατά τα άλλα οι κόκκινες τηλεοπτικές γραμμές ισχύουν. Οι δηλώσεις Βαρουφάκη έγιναν στην εκπομπή του Χατζηνικολάου και όχι στου Πρετεντέρη. Έγιναν σε κανάλι του Βαρδινογιάννη και όχι του Μπόμπολα. Σε αυτόν τον τηλεοπτικό κόσμο των Αθηνών (και της υπόλοιπης Ελλάδας) δεν είναι όλοι ίδιοι. Καταγγέλλονται οι κακοί, επιλέγονται οι καλοί προκειμένου το κυβερνητικό σχήμα να μιλήσει (επιτέλους) συγκεκριμένα. Να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

 

Έτσι, τις προχωρούσαν κι οι προηγούμενοι. Με αυξήσεις (έμμεσες και άμεσες) και περικοπές μπόλικες. Οι καινούργιοι αργούν πιστεύοντας ότι η καθυστέρηση θα τους βγει σε καλό. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στο τέλος (αυτό ίσως το μάθουμε στην επόμενη τηλεοπτική εμφάνιση Βαρουφάκη), ξέρουμε ένα πράγμα. Όσο περνά ο καιρός το καλάθι που κρατούμε μικραίνει. Οι γραμμές αρχικά ήταν κόκκινες. Σιγά σιγά αλλάζουν χρώμα, γίνονται μια μίξη. Μπλε και πράσινου. Τι χρώμα δημιουργείται αν μπερδέψεις μπόλικο μπλε με πράσινο;

 

Ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Λυχούνας φόρεσε χθες ένα μπλουζάκι έντονο μοβ. Κάθισε –κατά το μεσημέρι- στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου από κοντά να παρακολουθήσει την συνέντευξη τύπου περί της Λευκής Νύχτας. Δεν συμμετείχε, έβλεπε και τον έβλεπαν οι δημοσιογράφοι. Ήταν φανερά χαρούμενος. Προσπαθούσε ταυτόχρονα να είναι και συγκρατημένος. Διέσωσε την συμμετοχή του στην διοίκηση του Δήμου, οι προτάσεις και οι απόψεις του επικράτησαν μετά από ένα δύσκολο 3ημερο την προηγούμενη εβδομάδα. Φυσικά και δεν θα παραιτηθεί. Η ζωή συνεχίζεται κι η εκδήλωση που ετοίμαζε θα γίνει σύντομα.

 

Αγωνία έχουμε αντίθετα για τον Πρόεδρο. Ο Γιώργος Γραμμένος είναι σε περισυλλογή δια τις επόμενες του ενέργειες. Στενοί συνεργάτες της Δημάρχου μας διαβεβαίωναν χθες ότι πρόβλημα με τον πρόεδρο δεν υπάρχει. Άλλοι ωστόσο ισχυρίζονταν το αντίθετο. Έλεγαν ότι μπροστά του είναι δύο επιλογές: ή θα αποχωρήσει ή θα σιωπήσει και θα κρατήσει τη θέση του. Δεδομένης της εξέλιξης που παρουσίασε η ίδια υπόθεση Λυχούνα, εκτιμούμε ότι δεν θα αποχωρήσει. Ούτε θα υποχωρήσει. Θα γίνει κάτι ενδιάμεσο προκειμένου να συνεχίσει στην θέση που τον εξέλεξαν τον Σεπτέμβρη οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

 

Ας μη ξεχνάμε τι έλεγε δημοσίως ο κ. Γραμμένος, με αφορμή δημοσίευμα του τοπικού τύπου, στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης. Έλεγε δυνατά, σταθερά, με τέμπο ότι θα στηρίζει τη Δήμαρχο. Θα είναι στο πλευρό της ως το τέλος. Σαφώς και είναι νωρίς για αυτό που εννοεί με τη φράση «ως το τέλος». Ας κάνει τόπο στην οργή. Ας οδηγηθεί σε έναν ακόμη συμβιβασμό και πάμε παρακάτω. Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως τα προγραμμάτισε η κ. Τσανάκα, σε λίγο καιρό ουδείς θα θυμάται τα πρόσφατα γεγονότα.

 

Συνέχεια στα περί μνημείου για τους Καβαλιώτες Εβραίους δίνει με ανάρτηση του στο διαδίκτυο ο Γιάννης Εριφυλλίδης. Προβάλει την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση» σχολιάζοντας:  Πιστεύω ότι θα ήταν ό,τι καλύτερο για την Καβάλα και τους Καβαλιώτες να διοργανώσουμε μια παρόμοια εκδήλωση στην πόλη μας το συντομότερο δυνατό. Σίγουρα θα συνέβαλε στο να επουλωθούν οι πληγές που δυστυχώς άνοιξαν πολύ περισσότερο από ότι “συμβάλλουν” οι δηλώσεις ενός Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου σε παραλήρημα (ο οποίος ως δικηγόρος θα πρέπει να ξαναδιαβάσει το άρθρο 13 του Συντάγματος και να μην προσπαθεί εκμεταλλευόμενος τη θέση του να επιβάλλει στην πόλη τις ακραίες απόψεις του με την επίκληση της δικής του “θρησκευτικής συνείδησης”) και η ανακοίνωση του γραφείου της Μητρόπολης Καβάλας που δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων πεφωτισμένων ιεραρχών της χώρας μας, να δείξει το δρόμο και να ενώσει μέσα από το χριστιανικό κήρυγμα της αγάπης, του σεβασμού και της ανεκτικότητας όλους τους Καβαλιώτες.

 

Τι έγινε το αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Επί του αιτήματος αυτού δεν υπήρξε απάντηση χθες. Πιθανόν να παίζει ρόλο η απουσία χθες του κ. Γραμμένου από το Δημαρχείο. Οι φίλοι της αντιπολίτευσης θα πρέπει να κάνουν υπομονή. Πρώτα θα αποφασίσει ο κ. Γραμμένος τι θα κάνει με τα δικά του ζητήματα, αμέσως μετά θα αποφανθεί επί του αιτήματος τους. Κατά τον κώδικα οι υπογραφές τους  δεν φαίνεται να αρκούν. Χρειάζονται κι άλλες. Της παράταξης Παππά και του Παράσχου Αγανικόλα! Αυτοί όμως φαίνονται να διαφωνούν.

 

Την Δευτέρα δεν πρέπει να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Αυτό ζήτησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξενοφώντας Κροκίδης. Τους το είπε στα ίσα. Επειδή τη Δευτέρα το απόγευμα θα γίνει εκδήλωση για τα 3 χρόνια λειτουργίας του κοινωνικού φαρμακείου- ιατρείου, παρακάλεσε η εκδήλωση να μην συμπέσει με συνεδρίαση του συμβουλίου. Σύντομα θα γνωρίζουμε αν το αίτημα του προέδρου έγινε δεκτό. Εξαρτάται από πολλούς και πολλά.

 

Κακώς η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή συνδέθηκε αποκλειστικά και μόνο με το ζήτημα του μνημείου των Εβραίων. Πριν τον… πόλεμο η κ. Τσανάκα πρόλαβε να σχολιάσει τις αλλαγές στον Καλλικράτη που υποσχέθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών. Απέφυγε να πει το παραμικρό για τους κατοίκους του πρώην Δήμου Φιλίππων που θέλουν πίσω το Δήμο τους, μίλησε για τον στόχο της. Τον πρώην Δήμο Ελευθερών.

 

Ο πρώην Δήμος Ελευθερών- είπε η κ. Τσανάκα- είναι φυσική συνέχεια του Δήμου Καβάλας. Συμπλήρωσε ότι οι κάτοικοι της Νέας Ηρακλείτσας είναι όλοι τους (ή έστω οι περισσότεροι) δημότες Καβάλας. Έχει απόλυτο δίκιο. Ποιος όμως θα της επιτρέψει αυτή τη διεκδίκηση; Σίγουρα η Νέα Ηρακλείτσα,  ήθελε και θέλει ένωση με την Καβάλα. Στην ίδια πάνω κάτω περιοχή κινούνται δραστήρια διάφοροι Παγγαιορίτες που είναι έτοιμοι για όλα αν κάποιος απειλήσει τα γεωγραφικά τους όρια. Θέλουν τον Δήμο τους τεράστιο για να δίνουν την καθαριότητα του σε ιδιώτες…

 

Μπορούν να κάνουν αλλιώς; Φυσικά και όχι. Από χθες μάλιστα πανηγυρίζουν μιας και ο διαγωνισμός τέλειωσε με θετικό αποτέλεσμα. Μπορούν άμεσα να υπογράψουν σύμβαση με τον ανάδοχο κι έτσι τα απορρίμματα από την 1η Ιουνίου στον πρώην Δήμο Ελευθερών και πρώην Ορφανού θα τα μαζεύουν ιδιώτες και όχι δημοτικοί υπάλληλοι. Αυτό φυσικά και δεν είναι πρόοδος. Είναι μια υποχρεωτική επιλογή για να μην εκτεθεί ο Δήμος Παγγαίου στους τουρίστες.

 

Άκουσε την ιδέα των ιδιωτών και ο Δήμος Καβάλας κι ενδιαφέρθηκε. Ζήτησε να μάθει πληροφορίες ώστε αν τα πράγματα δυσκολέψουν κι άλλο, να κάνει ότι έκανε ο Δήμος Παγγαίου. Προς το παρόν ο Δήμος Καβάλας προωθεί διαγωνισμό προκειμένου ιδιωτικά συνεργεία να κόψουν τα μεγάλα χόρτα. Αύριο μεθαύριο μπορεί το σχέδιο να επεκταθεί και στα απορρίμματα.

 

Ένα ακόμη κατάστημα γρήγορου καφέ ετοιμάζεται στην Καβάλα. Πρόκειται για το μικρό αλλά γωνιακό κατάστημα Ερυθρού Σταυρού και Δαγκλή. Εκεί που λειτουργούσε ενεχυροδανειστήριο. Δεν υπάρχει χώρος και δεν θα αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα. Το πολύ πολύ κάποια σταντ.

 

Οι δικηγόροι λένε ότι ο υπάλληλος της ΔΕΥΑΚ εισέπραξε αφού κατέσχεσε τραπεζικό της λογαριασμό, το ποσό των 21.000 ευρώ! Τα χρήματα αυτά τα εξασφάλισε με σειρά δικαστικών αποφάσεων, η ΔΕΥΑΚ έκανε φιλότιμες προσπάθειες να πληρώσει με δικούς της όρους αλλά (αν πιστέψουμε τους δικηγόρους) δεν τα κατάφερε.

 

Είναι αλήθεια κι έτσι είναι μεγάλη επιτυχία. Οι εκδηλώσεις της Λευκής Νύχτας στην πόλη μας θα γίνουν με προϋπολογισμό 3.000 ευρώ μόνο. Τα χρήματα είναι ίδια με πέρσι, είπε στη συνέντευξη τύπου χθες ο κ. Λεμονίδης του Εμπορικού Συλλόγου. Η ΠΑΣΕΒΕ θα κάνει εκδήλωση μια νύχτα πριν. Αύριο βράδυ στην Κεντρική Πλατεία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης