μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι πολίτες της Καβάλας που οργανώνουν εκδηλώσεις (μικρές ή μεγάλες) πρέπει να ευχαριστούν τους εκπροσώπους των φορέων σε λογικό επίπεδο, να αποφεύγουν τις διάφορες υπερβολές. Είναι χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης να στηρίζει τις εκδηλώσεις σε όλο το νομό. Τα δε χρήματα για αυτές τις εκδηλώσεις είναι χρήματα και των Καβαλιωτών. Δεν τα βγάζει από την τσέπη του κανένας Δήμαρχος, κανείς Νομάρχης ή Περιφερειάρχης. Αυτά καλό είναι να μη τα ξεχνάμε. Όσοι οργανώνουν εκδηλώσεις (από ένα απλό πανηγύρι μέχρι ένα πολυήμερο φεστιβάλ) θα πουν φυσικά ευχαριστώ για τη συμπαράσταση αλλά όχι αυτά τα ευχαριστώ που ακούμε τελευταία. Τα οποία αδικούν το εθελοντικό έργο (πάντα υπάρχει στις εκδηλώσεις), το οποίο δεν μπορεί να υπολογιστεί και φυσικά να πληρωθεί.

 

Συνεδρίασε χθες νωρίς το πρωί η δημοτική επιτροπή κυκλοφοριακών θεμάτων. Ουσιαστικά έγινε διαβούλευση για την καλύτερη προετοιμασία της μονοδρόμησης της οδού Βενιζέλου. Τα μέλη της επιτροπής άφησαν στην άκρη τις διάφορες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις τους (χωρίς να τις έχουν αναιρέσει), δέχθηκαν να σκεφθούν θετικά ώστε το μέτρο να δοκιμαστεί με καλές προοπτικές. Εξαίρεση ήταν ο Σίμος Γιοβανάκης που δήλωσε αντίθετος κι έμεινε αντίθετος ως το τέλος. Χθες στη συνεδρίαση έγινε συνεννόηση του Δήμου Καβάλας και της Τροχαίας ώστε Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού να ετοιμαστούν όσο το δυνατό καλύτερα. Η μονοδρόμηση θα αργήσει λίγο ακόμη παρά το ότι ο αντιδήμαρχος Φίλιππας Φιλιππίδης θα ήθελε να αρχίσει άμεσα.

 

Σχετικά με την απαραίτητη αστυνόμευση. Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει. Η Τροχαία Καβάλας δεν μπορεί να διαθέσει μόνιμο προσωπικό της. Ο Δήμος Καβάλας προσπαθεί να βρει μόνος του λύση δια των δημοτικών αστυνομικών. Θα χρειαστούν –υπολογίζεται από τους γνωρίζοντες- 4 άτομα. Τα οποία θα πρέπει να είναι μόνιμα στην αρχή της μονοδρόμησης (κι από τη μια κι από την άλλη πλευρά) αλλά και στο αντίστοιχο παράλληλο τμήμα της Ερυθρού Σταυρού. Τέσσερις τροχονόμοι αποκλείεται να είναι, άρα ψάχνουμε τέσσερις δημοτικούς αστυνομικούς. Ο κ. Φιλιππίδης υποστηρίζει ότι θα τους εξασφαλίσει. Μακάρι.

 

Συμπερασματικά θα λέγαμε τα εξής. Επειδή δεν μπορεί να γίνει αλλιώς (με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα), το μέτρο καλό είναι να προετοιμαστεί όσο χρειάζεται παρά να εφαρμοστεί άμεσα και να αποτύχει. Ο Δήμος Καβάλας δεν πρέπει να βιαστεί. Να ξέρει ότι αν υπάρξει πρόβλημα, αυτός θα το «εισπράξει» ως κριτική των πολιτών και των οδηγών. Στο τέλος η μονοδρόμηση θα πρέπει να εφαρμοστεί οργανωμένα, με την παρουσία τροχονόμων ή δημοτικών αστυνομικών. Διαφορετικά θα είναι άδικος κόπος.

 

Τρεις πρόεδροι τοπικών συμβουλίων του Δήμου Καβάλας (Νέας Καρβάλης, Ζυγού, Π. Καβάλας) παρακολούθησαν την περασμένη Τετάρτη το βράδυ τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Οι πρόεδροι όλων των τοπικών συμβουλίων έχουν συμφωνήσει για κάτι τέτοιο. Συναντώνται συχνά, συμφωνούν σε πολλά, εκπροσωπούνται σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Από αυτή τη πρωτοβουλία- η οποία είναι διαπαραταξιακή- πρέπει να περιμένουμε κι άλλα. Αυτό τουλάχιστον φημολογείται.

 

Το επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» μας αποχαιρέτισε πρόωρα. Η βλάβη στον καταπέλτη του πλοίου την προηγούμενη εβδομάδα το οδήγησε στο… συνεργείο. Έτσι το πλοίο δεν θα ξανάρθει ως το Φθινόπωρο. Από τις 15 Ιουνίου αντικαθίσταται επισήμως από το «Αριάδνη» (της ίδιας εταιρίας). Αυτή η αντικατάσταση, λόγω της βλάβης, έγινε μία εβδομάδα νωρίτερα. Νέο ραντεβού με το «Νήσος Μύκονος» το Φθινόπωρο ή τον Χειμώνα. Μέχρι τότε «Αριάδνη» και «Πήγασος Εξπρές».

 

Τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα στηρίζουν –για συναισθηματικούς λόγους όπως ομολογούν- την Φώφη Γεννηματά. «Την κόρη του Γιώργου» λένε χαρακτηριστικά. Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γερομάρκος κινείται στο Νομό Καβάλας υπέρ της υποψηφιότητας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Τα υπόλοιπα την Κυριακή, στην κάλπη.

 

Συνταξιούχος εργολάβος δημοσίων έργων από την Καβάλα ήταν πάλι χθες κατηγορούμενος στο Μονομελές λόγω χρεών στο δημόσιο. Κρατούσε στα χέρια του μια σελίδα χαρτί γεμάτη ημερομηνίες. Επρόκειτο για τις δίκες του Ιουνίου! Σε κάποιες καταδικάστηκε, σε άλλες (που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες) αναμένει να καταδικαστεί. «Τα χρέη είναι πολλά» του είπε πολύ ευγενικά η Πρόεδρος. «Δεν θέλω να σας πω ψέματα, δεν μπορώ να κάνω ούτε ρύθμιση» απάντησε. Όπως είπε εκτός της οικονομικής κρίσης, βρέθηκε (χωρίς να φταίει) μπλεγμένος σε κύκλωμα εικονικών τιμολογίων. Το δικαστήριο τον καταδίκασε αναγνωρίζοντας του ελαφρυντικό. Άσκησε έφεση κι έφυγε για το σπίτι του. Μέχρι να επανέλθει σε ένα άλλο δικαστήριο, για ένα άλλο χρέος στο δημόσιο.

 

Αναβλήθηκε για να δικαστεί το Φθινόπωρο μια υπόθεση διαφορετική από τις συνηθισμένες. Ζευγάρι χώρισε και (ανάμεσα σε πολλά άλλα) ο άνδρας έκανε μήνυση στην πρώην γυναίκα του επειδή βάπτισε το παιδί που απέκτησαν χωρίς να τον ενημερώσει! Πρωτόδικα η γυναίκα καταδικάστηκε μα χθες στο Μονομελές ήταν πιο οργανωμένη, να παρουσιάσει την αλήθεια. Που όπως έλεγε είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που ισχυρίζεται ο μηνυτής. Η υπόθεση αναβλήθηκε επειδή ο άνδρας είχε ατύχημα κι έτσι είναι σπίτι του κι αναρρώνει.  Στο ακροατήριο βρίσκονταν ακόμη κι ο ιερέας της βάπτισης. Περίμενε άδικα να καταθέσει τι έγινε με την συγκεκριμένη βάπτιση.

 

Χθες νωρίς το απόγευμα έφθασαν στο αεροδρόμιο της Καβάλας οι Αυστριακοί δημοσιογράφοι, καλεσμένοι της Περιφέρειας ΑΜΘ. Τους υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Μιχάλης Αμοιρίδης. Αμέσως μετά την άφιξη τους κινήθηκαν στη Κεραμωτή. Εκεί τους έγινε μια πρώτη ξενάγηση με προσφορά καφέ. Η επίσκεψη στη Κεραμωτή έγινε σε συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ με τον Δήμο Νέστου.

 

Η ιστοσελίδα Energypress παρατηρεί ότι στην ομιλία του σε συνέδριο του ΙΕΝΕ στην Αθήνα ο κ. Απόστολος Αλεξόπουλος (γενικός γραμματέας ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας) αναφέρθηκε στα πετρέλαια της Καβάλας, απέφυγε ωστόσο να μιλήσει για την εποχή που υπεύθυνοι ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι! Το σχόλιο που αναρτήθηκε χθες αναφέρει: «Unfair του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας Απόστολου Αλεξόπουλου! Ποιό ήταν αυτό; Ότι έκανε μια ιστορική αναδρομή στον τομέα των υδρογονανθράκων η οποία σταμάτησε στο 1998 και ξανάρχισε από το 2011! Δηλαδή το ’99, τότε που οι 400 εργαζόμενοι στον Πρίνο μπήκαν μπροστά και κράτησαν ανοικτή τη λειτουργία των πετρελαίων όταν είχαν αποχωρήσει οι Καναδοί της NAPC, δεν υπήρξε ποτέ! Ούτε βέβαια και η αναβίωση του Πρίνου με τα τέσσερα γεωτρύπανα που έφερε η διαχειρίστρια εταιρεία μεταξύ 2009 και 2013 για γεωτρήσεις και έρευνες».

 

Στην Ξάνθη, καλεσμένος του ΣΥΡΙΖΑ της γειτονικής πόλης, θα είναι σήμερα το απόγευμα ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Θα μιλήσει στην πλατεία της Ξάνθης για τα επίκαιρα πολιτικά θέματα, την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κτλ.

 

Χθες το απόγευμα ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος ήταν στη Θεσσαλονίκη. Παρέστη σε δεξίωση που οργάνωσε η Ρωσική Δημοκρατία στο Μακεδονία Παλλάς, επ’ ευκαιρία της εθνικής εορτής της ίδιας χώρας. Ο κ. Μαρκόπουλος ήταν στη δεξίωση ο επίσημος εκπρόσωπος της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Διαβάστε επίσης