μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το πρόγραμμα «Στηρίζω» τελειώνει το Φθινόπωρο, αυτό δεν είναι καλό νέο. Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τελειώνει στην ώρα του, παρά τις φήμες ότι επρόκειτο να πάρει παράταση. Δεν «έσωσε» τους οικονομικά αδύναμους από την κρίση. Ως ένα βαθμό τους βοήθησε. Σήμερα το κράτος υπόσχεται στη θέση του «Στηρίζω» ένα άλλο πρόγραμμα, αυτό που ονομάζεται «Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας». Τα δύο προγράμματα αλλού μοιάζουν, αλλού όχι. Ωστόσο είναι σκέτη απογοήτευση το βασικό συμπέρασμα: Ότι έγινε με το «Στηρίζω» τελειώνει άδοξα, το νέο πρόγραμμα αρχίζει από μηδενική βάση.

 

Η «Επισιτιστική Βοήθεια» θα αναλάβει (θα έχει αυτή τη δυνατότητα) να λειτουργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Τραπέζι της Αγάπης ως συσσίτιο. Είναι σίγουρο ότι θα μεσολαβήσει ένα «νεκρό» χρονικό διάστημα. Στη διάρκεια του οποίου το ένα πρόγραμμα θα έχει τελειώσει, το άλλο δεν θα έχει αρχίσει. Εδώ πρέπει να δράσει ο Δήμος Καβάλας. Από τώρα να προετοιμαστεί για το κενό που θα υπάρξει ώστε σε αυτό το διάστημα να λειτουργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο κανονικά. Δεύτερον, ο Δήμος Καβάλας πρέπει να δώσει συνέχεια στον δημοτικό λαχανόκηπο του Αμυγδαλεώνα. Τώρα που αυτός αναπτύσσεται πλήρως, δυστυχώς τώρα το πρόγραμμα φθάνει στο τέλος του.

 

Προεκλογικά και μετεκλογικά η Δήμαρχος επέμενε ότι θα έχει πρώτη της προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική του Δήμου. Κάτι κατάφερε, κάτι όχι. Προσπάθησε και προσπαθεί. Με τα γνωστά προβλήματα έλλειψης προσωπικού και χρημάτων. Μόλις όμως τελειώσει το Στηρίζω και πριν αρχίσει το πρόγραμμα της Επισιτιστικής Βοήθειας, ο Δήμος Καβάλας πρέπει να κάνει αισθητή τη παρουσία του. Ώστε οι οικονομικά αδύναμοι να μην είναι μόνοι ούτε μία μέρα.

 

Υπάρχει επίσης το θέμα της λειτουργίας τόσο του Κοινωνικού Φαρμακείου όσο και του Κοινωνικού Ιατρείου. Αυτές οι δράσεις δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα. Μαθαίνουμε ότι γιατροί και φαρμακοποιοί (δια των συλλόγων τους) είναι έτοιμοι να συνεχίσουν όπως ακριβώς άρχισαν (πριν δηλαδή το πρόγραμμα Στηρίζω). Με δουλειά εθελοντική και τη συμπαράσταση του Δήμου Καβάλας.

 

Με λίγα λόγια ο Δήμος Καβάλας από τώρα πρέπει να προετοιμαστεί για όσα οφείλει να κάνει ανάμεσα στα δύο ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι οικονομικά αδύναμοι καλώς ή κακώς, από αυτόν θα περιμένουν συμπαράσταση. Βοήθεια. Κι όταν με το καλό αρχίσει η Επισιτιστική Βοήθεια, ελπίζουμε ότι τότε η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

 

Δύο συνεντεύξεις τύπου θα δοθούν σήμερα. Το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΟΛΚ θα μιλήσει στους δημοσιογράφους για τις πλωτές εξέδρες, την κρουαζιέρα και την ακτοπλοΐα. Η συνέντευξη τύπου του κ. Ηλιάδη θα δοθεί στο γραφείο του, στον Οργανισμό Λιμένα. Η δεύτερη συνέντευξη τύπου θα δοθεί σήμερα το απόγευμα στο Δημαρχείο. Η Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Λυχούνας και η κ. Ιωσηφίδου (πρόεδρος της Δημωφέλειας) θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Ελευθέρια 2015- Γιορτές Αποστόλου Παύλου».

 

Αναγνώστης της Πρωινής μας ενημέρωσε ότι χθες κατά την άφιξη του πλοίου Blue Star 1 δημιουργήθηκε μεγάλος κυματισμός που όχι μόνο ξάφνιασε αλλά και ταλαιπώρησε λουόμενους στην Καλαμίτσα. Όπως μας γράφει κάποιοι ηλικιωμένοι τρόμαξαν και έσπευσαν να βγουν από τη θάλασσα. «Το πλοίο πρέπει να μπαίνει στο λιμάνι με μικρότερη ταχύτητα» μας γράφει.

 

Περίεργο αλλά αληθινό περιστατικό χθες το απόγευμα στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Επιβατικό αυτοκίνητο παρκαρισμένο μπροστά στην πρώην Αγροτική Τράπεζα (σήμερα Τράπεζα Πειραιώς) τσούλησε προς πίσω με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί κάθετα στον δρόμο. Τον οποίο για λίγα λεπτά έκλεισε. Οδηγός που έτυχε να περνά από το σημείο την ώρα του περιστατικού μας είπε ότι αστυνομικοί και άλλοι οδηγοί επανέφεραν σπρώχνοντας το αυτοκίνητο στη θέση του. Μάλλον λύθηκε το χειρόφρενό.

 

Ο Σάββας Θεοδωσιάδης- επαγγελματίας από την περιοχή των Σφαγείων- προσπαθεί να πείσει τους αρμοδίους του Δήμου Καβάλας προκειμένου να γίνουν στην περιοχή τα απαραίτητα έργα. Αυτά θα διευκολύνουν την κίνηση στο λιμανάκι και τουριστικών λεωφορείων. «Για να μπει σήμερα ένα λεωφορείο στο δρόμο των Σφαγείων, να προσεγγίσει τα μαγαζιά μας, πρέπει πρώτα να πάει στο Εθνικό Στάδιο. Να κάνει αναστροφή και να μπει στη περιοχή από το δρόμο απέναντι από το παλιό Στρατοδικείο» λέει κι έχει απόλυτο δίκιο. Όλα αυτά τα εξήγησε προχθές βράδυ στην Αναστασία Ιωσηφίδου, η οποία ήταν στο κατάστημα του. Η κ. Ιωσηφίδου ενημερώθηκε, υποσχέθηκε να μεταφέρει το δίκαιο αίτημα στη διοίκηση του Δήμου.

 

Από προχθές το βράδυ βρίσκεται στο νέο λιμάνι «Φίλιππος Β’» το γεωτρύπανο της Ενεργειακής Αιγαίου. Θα μείνει εκεί λίγες ακόμη ημέρες προκειμένου με την αποχώρηση του από τις εξέδρες να δημιουργήσει χώρο για να δράσουν τα πλοία που κάνουν τις σεισμικές έρευνες. Η συγκεκριμένη κίνηση του γεωτρύπανου είχε γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων, στη συνέντευξη τύπου των εκπροσώπων της εταιρίας την Τρίτη.

 

Διαβάστε επίσης