μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ίσχυαν χθες, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα, οι 3 βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ έδειχναν πολιτικά έτοιμοι να ψηφίσουν στη Βουλή τη συμφωνία με τους δανειστές. Ο Τάκης Εμμανουηλίδης στις συζητήσεις με τους φίλους του ήταν ο πιο πρόθυμος. Και προβληματισμένος ταυτόχρονα. Τσανάκα και Ηλίας Ιωαννίδης έδιναν την εντύπωση ότι θα πράξουν το ίδιο παρά τις βαθιές τους διαφωνίες. Προέχει η διάσωση της Κυβέρνησης «Πρώτη φορά Αριστερά». Δεν θα είναι άλλωστε ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι που άλλα υποσχέθηκαν προεκλογικά και άλλα κάνουν.

 

Το έχουμε γράψει αρκετές φορές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Τούτο ισχύει λόγω της μεγάλης εξάπλωσης της παγκοσμιοποίησης και του εξίσου μεγάλου ελληνικού χρέους. Υπάρχει μόνο μια άλλη διαπραγμάτευση. Η Κυβέρνηση την τόλμησε, παίδευσε το πράγμα τόσους μήνες αλλά όπως φαίνεται κατέληξε στα γνωστά. Έκανε μεν συμφωνία αλλά αυτή μοιάζει πολύ με τη συμφωνία των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Τη συμφωνία του «καλού παιδιού» Γιώργου Παπανδρέου. Τη συμφωνία του τραπεζίτη Παπαδήμου, τη συμφωνία του… επαναστάτη χωρίς αιτία Σαμαρά. Στα βήματα τους η συμφωνία Τσίπρα. Τυχαίο;

 

Αν δεν υπήρχαν οι «πλούσιες» προεκλογικές υποσχέσεις τότε ο ΣΥΡΙΖΑ -θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος- κατάφερε κάτι διαφορετικό από τους προηγούμενους. Ναι μεν διατήρησε τον ΕΝΦΙΑ, γλιτώσαμε ωστόσο τις περικοπές και τα χαράτσια. Δυστυχώς οι πολιτικοί παράγοντες που σήμερα είναι έτοιμοι ακόμη και να πανηγυρίσουν τη συμφωνία τους, έλεγαν τα εντελώς αντίθετα προ των εκλογών. Αυτή η σύγκριση είναι που «σκοτώνει». Δικαιώνει όσους από τότε υποστήριζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει αφτιά μόνο.

 

Ας κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή. Μένουν μόνο 2 ή 3 ημέρες προκειμένου η συμφωνία να οριστικοποιηθεί. Να συγκεκριμενοποιηθεί. Να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο. Μετά την ψήφιση της (θα δούμε από ποιους άλλους) θα μπορέσουμε καλύτερα να συζητήσουμε τι έγινε, τι άλλαξε, πόσες κι από ποιους ήταν οι θεαματικές κολοτούμπες που κατέγραψε το… κοντέρ.

 

Οι υποστηρικτές όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων αντέδρασαν το απόγευμα της Δευτέρας. Προσήλθαν σε συγκέντρωση υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ. Μια …συγκινητική προσπάθεια 100 ανθρώπων που όπως συχνά λέμε, έγραψε. Πρώτη φορά στην πλατεία Καπνεργάτη πολλοί από τους διαδηλωτές. Άλλοι κατά το παρελθόν είχαν περάσει ως πεζοί καθοδόν για την αγορά και τις καφετέριες. Άλλοι έδωσαν ραντεβού στη πλατεία με τους φίλους τους. Άλλοι έπρεπε να περάσουν από του Καπνεργάτη για να πάρουν το αυτοκίνητο από το παρακείμενο πάρκινγκ. Κι άλλοι επισκέφθηκαν στην ίδια πλατεία τα περίπτερα που λειτουργούσαν εκεί κάποια Χριστούγεννα.

 

Προχθές ήταν διαφορετικά. Ήταν διαδηλωτές. Πορεία δεν έκαναν αλλά αν το απαιτούσαν οι συνθήκες θα την έκαναν και την πορεία. Όλοι όσοι διαμαρτύρονταν για το μνημόνιο Παπανδρέου (που όμως μας άφηνε εντός ευρώ), όλοι όσοι φώναζαν κατά της Κυβέρνησης Παπαδήμου, όλοι αυτοί προχθές ήταν στην Πλατεία Καπνεργάτη. Σχήμα οξύμωρο. Μια εικόνα παράξενη και διαφορετική. Αν τους ρώταγες ήταν ικανοί να υποστηρίξουν όχι μόνο το ευρώ αλλά και τα μέτρα που έρχονται. Τόσο μεγάλη ήταν και η αποφασιστικότητα τους και η αντί ΣΥΡΙΖΑ διάθεση τους.

 

Αλήθεια, ενώ ο κόσμος καίγεται πώς καταφέρνουν κι ενώνονται επειδή άπαντες αντιπαθούν την Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς γίνεται να ζητούν ευρώ όταν το ευρώ σημαίνει νέα μέτρα; Απορίες που δεν θα απαντηθούν μιας κι ο συγκεκριμένος κόσμος αποφεύγει τις απαντήσεις. Σημασία έχει να μείνουμε στο ευρώ κι ας πληρώσουμε ακόμη έναν λογαριασμό.

 

Η στήλη έχει προβάλει πολλές φορές την ανάγκη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ταυτόχρονα και βουλευτές της Καβάλας. Επιβάλλεται όσο παιδεύονται με τη διαπραγμάτευση να προωθούν, να λύνουν τα τοπικά προβλήματα. Πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι απορροφημένοι στα κομματικά, σημειώνουν ήττες στα τοπικά. Πρώτο και καλύτερο παράδειγμα η υπόθεση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη ΒΦΛ. Πήγαν να κάνουν την έκπληξη μα προδόθηκαν από την Αθήνα. Τα ίδια με τον ΤΑΡ. Ο Σταθάκης υπέγραψε για την δανειοδότηση του έργου κι αυτοί το έμαθαν από την εφημερίδα. Έσπευσαν να του διαμαρτυρηθούν αλλά ο Υπουργός επιχείρησε να «βγει» από πάνω.

 

Χθες ο Μάκης Παπαδόπουλος αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων (λέγε με Πάνο Καμμένο) διαφημίζει τα ακίνητα τόσο του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» όσο και του αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα αναζητώντας επενδυτές! Καλά, ο Μάκης Παπαδόπουλος έπρεπε να ψάξει και να το βρει; Οι βουλευτές που είναι; Πόσο θεωρείται σωστό για τα προβλήματα του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» να ζητούν – οι βουλευτές- από την τοπική αυτοδιοίκηση να βοηθήσει, να βάλει χρήματα;

 

Κυβερνητικός βουλευτής σημαίνει τα αντίθετα όσων έγιναν και περιγράψαμε. Κυβερνητικός βουλευτής σημαίνει επίλυση προβλημάτων στο αρμόδιο Υπουργείο. Κυβερνητικός βουλευτής σημαίνει τακτική συνεργασία με τη Κυβέρνηση. Κυβερνητικός βουλευτής σημαίνει πρωτοβουλίες, στις οποίες οι άλλοι έπονται. Δεν προηγούνται. Τα πρόσφατα γεγονότα για θέματα της πόλης και του Νομού πρέπει να γίνουν ένα ακόμη μάθημα που θα εκμεταλλευτούν, θα λάβουν υπόψη τους. Έτσι ώστε αυτοί, οι Κυβερνητικοί βουλευτές, να είναι οι πρωταγωνιστές. Κι όχι οι θεατές.

 

3 μήνες συμπληρώνουν τα νέα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας στις εγκαταστάσεις του Χρήστου Πριονίδη στη Νέα Πέραμο. 3 μήνες περιμένουν τις πινακίδες αφού μόνο με αυτές θα μπορούν να κυκλοφορήσουν. Μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω γραφειοκρατίας και άλλων διαδικασιών. Ας ευχηθούμε το Φθινόπωρο να μην βρει τα οχήματα στη Νέα Πέραμο. Και για αυτό είναι ικανό το ελληνικό κράτος.

 

Την Δευτέρα το μεσημέρι η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα κάλεσε σε συνάντηση τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι επέστρεψαν στον Δήμο αλλά εργάζονται σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες. Η Δήμαρχος φέρεται να τους παρακάλεσε να βγουν πάλι στο δρόμο προκειμένου να βοηθήσουν τις κυκλοφοριακές αλλαγές σε Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι άπαντες αρνήθηκαν. Είχαν κάποια επιχειρήματα (δεν θα φοράμε στολή κτλ) τα οποία χρησιμοποίησαν. Όπως ακούμε την στενοχώρησαν τη Δήμαρχο. Περίμενε άλλη απάντηση, με καλύτερο τρόπο.

 

 

Διαβάστε επίσης