μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο τις ιστοσελίδες του Ελληνικού Στρατού βρήκε «λαυράκι». Διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, ηλεκτρονική πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή τόσο για το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» όσο και για το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα. Αναδεικνύοντας αυτό το υλικό μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι ενώ το θέμα της αξιοποίησης των δύο ακινήτων νομίζουμε ότι είναι «παγωμένο», στην πραγματικότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις πλασάρουν τα οικόπεδα σε πιθανούς ενδιαφερόμενους. Εμείς εδώ στην Καβάλα δεν γνωρίζουμε το παραμικρό. Κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου!

 

Όλα αυτά έγιναν τις προηγούμενες ημέρες από τον δημοτικό σύμβουλο Μάκη Παπαδόπουλο. Παρουσιάστηκαν δε τόσο στα μέσα ενημέρωσης με δελτίο τύπου όσο και στο δημοτικό συμβούλιο από το ίδιο τον δημοτικό σύμβουλο. Ωραίος Καμμένος! Γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τις υποχρεώσεις του προς την Καβάλα και τους Καβαλιώτες. Επιχειρεί στα κρυφά να βγάλει λεφτά από το «Ασημακοπούλου» και το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα. Κανονικά σήμερα – αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος των στοιχείων που παρουσιάστηκαν- πρέπει άπαντες να τον καταγγείλουν. Πρώτα οι βουλευτές, μετά ο Δήμος Καβάλας.

 

Προχθές που η Δήμαρχος άκουγε τον Μάκη Παπαδόπουλο μάλλον δεν κατάλαβε το θέμα. Τη σημασία των στοιχείων που αποκαλύπτονταν. Για αυτό ίσως να φταίει και ο Μάκης Παπαδόπουλος. Η κ. Τσανάκα φάνηκε να τα αμφισβητεί, να τα προσπερνά γρήγορα. Κακή η εκτίμηση της. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Αν ψάξει στο διαδίκτυο θα βρει κι αυτή τις … μικρές αγγελίες μέσω των οποίων αναζητούνται επενδυτές για το «Ασημακοπούλου».

 

Μιλώντας χθες το πρωί με τους κυβερνητικούς βουλευτές και οι τρεις έδειχναν να πέφτουν από τα σύννεφα. Δεν γνώριζαν το παραμικρό. Θυμίζουμε ότι οι βουλευτές της Καβάλας κατέθεσαν ερώτηση στον Υπουργό για το «Ασημακοπούλου». Η ερώτηση κατατέθηκε στις 31 Μαρτίου κι ακόμη δεν απαντήθηκε. Φαίνεται ο Υπουργός ήθελε πρώτα να…. αξιοποιήσει τα ακίνητα και μετά (απαντώντας στην ερώτηση) να μας παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ενεργειών του.

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Παππάς και Παράσχος Αγανικόλας «έσπρωξαν» τη Δήμαρχο δηλώνοντας ότι ναι, πρέπει να καταργηθεί ο δακτύλιος εντός του οποίου απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία νέων ιχθυοπωλείων. Η Δήμαρχος αναδιπλώθηκε. Επιμένει –όπως φάνηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- στον περιορισμό του δακτυλίου και όχι στη κατάργηση του. «Ας μιλήσει η πρόεδρος της Δημωφέλειας» ακούστηκε η παρατήρηση στη συνεδρίαση. Τότε η κ. Τσανάκα μίλησε με τρόπο που ελαφρώς απαξίωσε την κ. Πρόεδρο. Έδειξε να μη τη λογαριάζει αφού (είπε με τον τρόπο της) στο θέμα των ιχθυοπωλείων σημασία έχει το τι λέει και πιστεύει η ίδια.

 

Εδώ και αρκετό καιρό (ουσιαστικά από τότε που ανέκυψε το θέμα) διαπιστώνεται η συγκεκριμένη διαφωνία. Αρχικά επί της διαδικασίας. Ίσως και επί της ουσίας. Άλλα υποστηρίζει, προωθεί η Δήμαρχος. Άλλα δηλώνει, συζητά με τους Ιχθυοπώλες του υπογείου η Πρόεδρος. Γνωρίζοντας ίσως αυτή τη διάσταση απόψεων η Δήμητρα Τσανάκα έστειλε προχθές μήνυμα. Ότι κάποιοι είναι πάνω από τη δημοτική επιχείρηση και τη πρόεδρο της. Η Πρόεδρος δεν μίλησε. Προτίμησε να σιωπήσει. Μάλλον έλαβε το μήνυμα έστω κι αν αυτό στάλθηκε παρουσία πολλών μαρτύρων, με τρόπο ολίγον άγαρμπο.

 

Απουσίαζε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη ο Κωστής Σιμιτσής. Την παράταξη εκπροσώπησε ο Θόδωρος Μουριάδης. Ορίστηκε από τον πρώην δήμαρχο ως ο αντικαταστάτης του. Από τις τελευταίες συνεδριάσεις του συμβουλίου απουσιάζει ο Λεωνίδας Παππάς. Αυτό οφείλεται στο ότι οι τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έγιναν Τρίτη απόγευμα. Μέρα και ώρα άβολη για τον συμπολίτη δικηγόρο.

 

Μοιράστηκε στους δημοτικούς συμβούλους η πρόσκληση για την αυριανή εκδήλωση στην οποία θα αναγορευτεί επίτιμος δημότης Καβάλας ο Δήμαρχος Σάμου και πρώην Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ Μιχάλης Αγγελόπουλος. Η εκδήλωση θα γίνει στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, θα πλαισιωθεί από μουσικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου. Ώρα έναρξης 20.30.

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ενέκρινε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για τον νέο κανονισμό πεζόδρομων και λοιπών κοινοχρήστων χώρων. Η απόφαση δεν θα εφαρμοστεί. Θα πρέπει πρώτα να συμπληρωθεί από το παράρτημα που ορίζει τι θα ισχύει σε κάθε πεζόδρομο χωριστά.

 

Ο Μανώλης Φρατζεσκάκης επρόκειτο να παραστεί στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας για να παραιτηθεί. Είχε ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο Χρήστο Ηλιάδη. Έφθασε η ώρα της συνεδρίασης αλλά ο κ. Φρατζεσκάκης δεν είχε εμφανιστεί. Τον περίμεναν αρκετά. Η συνεδρίαση άρχισε, ο Μανώλης δεν εμφανίστηκε ποτέ. Ή κάτι του έτυχε, ή μετάνιωσε και δεν θα παραιτηθεί.

 

Η καθημερινή εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας δημοσίευσε χθες ένα μικρό τουριστικού χαρακτήρα αφιέρωμα στην Καβάλα. Το κείμενο που περιέχει αρκετά ιστορικά στοιχεία για την πόλη μας αρχίζει ως εξής: «Σήμερα ταξιδεύουμε σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Η Καβάλα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Ελλάδας μετά τη Θεσσαλονίκη , δεν θα μπορούσε παρά να μας «μαγεύει» κάθε εποχή άλλοτε με τη γραφική Παλιά Πόλη, άλλοτε με το λιμάνι και τη ρομαντική περαντζάδα της και άλλοτε με τις αμμώδεις ακτές και τα καταγάλανα νερά».

 

Ένα μεγάλο μέρος του αφιερώματος αναφέρεται στις σχέσεις της Καβάλας με το καπνό και το Μουσείο Καπνού ειδικότερα: «Η Καβάλα θεωρείται η Μέκκα του καπνού, η καλλιέργεια του καπνού άρχισε στην περιοχή από τις αρχές του 19ου αι. και για περισσότερο από 150 χρόνια συνδέθηκε με την ιστορία και την εξέλιξή της. O καπνός οδήγησε την πόλη στην ευημερία, αλλά και στην παρακμή μετά τη 10ετία του 1930. Μέχρι το 1900 οι περισσότερες καπναποθήκες συγκεντρώθηκαν στην παραλιακή περιοχή του Αι Γιάννη και του κέντρου, ώστε να γίνεται εύκολα η μεταφορά και φόρτωση των καπνών στα καράβια.

Την εποχή της ακμής της εμπορίας του καπνού, μετά το 1918, στην Καβάλα δραστηριοποιούνταν περίπου 50 καπνεμπορικές εταιρίες και στις 160 καπναποθήκες δούλευε το μισό καπνεργατικό δυναμικό της χώρας, γύρω στους 14.000 εργάτες. Η ανεργία άρχισε να πλήττει τον κλάδο μετά το 1929, με την παγκόσμια οικονομική κρίση, και μεγάλωσε μέχρι το 1936. Η άρση από τη Βουλή, τον Μάρτιο του 1953, της κατοχύρωσης του επαγγέλματος του καπνεργάτη και η έξοδος από αυτό των ανδρών, οδήγησε σε μεγάλη παρακμή το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας καπνού των Βαλκανίων. Εξαιρετικά ενδιαφέρον παρουσιάζει το μουσείο, με θεματικές ενότητες που καταγράφουν τη σύγχρονη διαδρομή του καπνού στην πόλη. Η συλλογή περιλαμβάνει εργαλεία καλλιέργειας καπνού, μηχανήματα εμπορικής επεξεργασίας του, φωτογραφικό υλικό, σπάνια ντοκουμέντα».

Διαβάστε επίσης