μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Από πολιτικής πλευράς ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μεγάλος νικητής. Στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης σκέφθηκε το δημοψήφισμα. Επέμενε σε αυτό ως το τέλος, παρά τις τηλεοπτικές κι εσωκομματικές πιέσεις. Δικαιώθηκε. Αναδείχθηκε περαιτέρω , πέτυχε κάτι πολύ σημαντικότερο κι από την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Γενάρη. Πολιτικά είναι ο κυρίαρχος παίκτης την ώρα που οι αντίπαλοι του ( κυρίως οι Σαμαράς, Θεοδωράκης) πόνταραν σε κάτι που ο λαός απέρριψε. Όλα αυτά έγιναν ενώ οι τράπεζες ήταν κλειστές κι ο τουρισμός απειλούσε να φύγει και να μη γυρίσει.

 

Από πολιτικής πλευράς η Κυβέρνηση πατά πολύ γερά στα πόδια της. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει μόνο στην πολιτική πλευρά του πράγματος. Στο… καπάκι έρχεται το άλλο. Το δύσκολο. Αυτό για το οποίο έγιναν όλα. Το χρέος. Το χρέος της πατρίδας, τα χρέη των ελλήνων, τα χρέη των τραπεζών και η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον τους. Ας το πάρουμε λοιπόν από την αρχή, σχεδόν από μηδενική βάση. Σήμερα η Κυβέρνηση θα ταξιδέψει στις Βρυξέλες έχοντας φουσκωμένες τις αποσκευές της. Σε αυτές θα περιλαμβάνεται και το «όχι». Πόσο αυτό μετρά, θα το καταλάβουμε άμεσα. Σίγουρα η ελληνική πλευρά θα είναι ενισχυμένη. Δυνατότερη. Πόσο αλήθεια θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τα νούμερα; Τα νούμερα που έχουν πάντα μπροστά τους οι κύριοι του γιούρογορκινκ γκρουπ και του γιούρογκρουπ; Τα πρώτα, χθεσινά μηνύματα, δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Παρόλα αυτά ελπίζουμε.

 

Υπήρχε ή δεν υπήρχε έκπληξη στο χθεσινό αποτέλεσμα; Μάλλον υπήρχε. Όσοι επέμεναν για το «ναι» ακούγονταν περισσότερο την προηγούμενη εβδομάδα. Αποδείχθηκε ότι δεν λογάριασαν δύο βασικούς παράγοντες. Το πρόβλημα που δημιούργησαν στους έλληνες τα προηγούμενα μνημόνια, ο τρόπος που αποφάσισαν να κινηθούν υπέρ του «ναι» τρόμαζε περισσότερο τους πολίτες κι από το ενδεχόμενο να βγούμε από το ευρώ. Οι πολίτες για μια καλύτερη των προηγουμένων συμφωνία εμπιστεύτηκαν τον κ. Τσίπρα κι όχι αυτούς που είχαν δώσει εξετάσεις κι αντί αξιοπρεπούς συμφωνίας έφεραν μέτρα. Καταλαβαίνουμε ότι οι έλληνες φοβούνται περισσότερο τον Σαμαρά, το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ (ακόμη και το Ποτάμι) και λιγότερο την έξοδο από το ευρώ.

 

Βασικό επίσης είναι το πρόβλημα της σταθερότητας που πρέπει να επανέλθει στην αγορά. Αυτό μάλλον θα αργήσει. Έχει σχέση με την πλήρη επαναλειτουργία των τραπεζών ή την προσαρμογή επαγγελματιών κι επιχειρηματιών σε ένα νέο καθεστώς που δεν θα είναι και τόσο προσωρινό. Κι η σταθερότητα δυστυχώς θα κριθεί στις Βρυξέλες. Για την Ελλάδα είμαστε σίγουροι. Το μήνυμα και συγκεκριμένο είναι και ισχυρό και άπαντες το έλαβαν. Για τους ξένους; Η συμφωνία που πρέπει να γίνει δεν θα είναι συμφωνία ανάμεσα σε έλληνες. Πρόκειται για συμφωνία μεταξύ ελλήνων και ξένων δανειστών. Από αυτήν θα επηρεαστούν και θα αλλάξουν όλα. Χθες ο λαός ψήφισε υπέρ μιας άμεσης συμφωνίας που θα είναι δικαιότερη όλων των προηγούμενων. Αυτό που από την αρχή έθεσε στόχο ο Πρωθυπουργός. Έναν έντιμο συμβιβασμό.

 

Μικρές ειδήσεις και σχόλια

*Στη διάρκεια του διήμερου Παρασκευή – Σάββατο αναχώρησαν για τις ιδιαίτερες τους πατρίδες οι περισσότεροι σπουδαστές του ΤΕΙ. Οι εξετάσεις τέλειωσαν λίγες μέρες πιο νωρίς λόγω του δημοψηφίσματος. Ένα- δύο μαθήματα θα δοθούν τέλος Αυγούστου, πριν την έναρξη της εξεταστικής του Σεπτέμβρη. Στην Καβάλα έμειναν όσοι σπουδαστές εργάζονται σε τοπικές επιχειρήσεις. Κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος.

*Την Παρασκευή το μεσημέρι συνεδρίασε μόνο με συμβούλους της πλειοψηφίας η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Μια μικρή άτυπη κι ανεπίσημη δημοσκόπηση «έδειξε» ότι από τα 6 παρόντα μέλη της επιτροπής τα 5 επρόκειτο να ψηφίσουν «ναι» κι 1 μέλος δήλωσε ότι θα ψηφίσει «όχι».

*Μόνο η Δήμαρχος και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νίκος Γκίκας ήταν το βράδυ του Σαββάτου στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ «Χοροί του Κόσμου» στο Ακόντισμα. Άλλοι επίσημοι δεν υπήρχαν. Κι αν έφθασαν, έφθασαν με καθυστέρηση. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης Καπλάνης Ιωσηφίδης είναι σίγουρος ότι από του χρόνου το φεστιβάλ θα είναι δημοτική υπόθεση και διοργάνωση.

*Δύο προ του δημοψηφίσματος συγκεντρώσεις έγιναν το βράδυ της Παρασκευής στην Καβάλα. Και οι δύο με λίγο σχετικά κόσμο. Από 200 έως 300 το πολύ άτομα. Ίσως ελαφρώς περισσότερο κόσμο να είχε στην πλατεία Καπνεργάτη, στη συγκέντρωση υπέρ του «ναι». Από πλευράς ενθουσιασμού προηγούνταν η συγκέντρωση υπέρ του «όχι» στην παραλία.

*Το ίδιο βράδυ ομάδα νέων ανέβηκε στο Φρούριο, στην εξωτερική πλευρά του οποίου κατάφερε να κρεμάσει πανό με την λέξη «όχι». Μετά από λίγη ώρα έσβησαν τα φώτα κι έτσι το πανό έπαψε να φαίνεται. Το πρωί του Σαββάτου το πανό είχε ήδη απομακρυνθεί, κατά πάσα πιθανότητα με πρωτοβουλία του Δήμου.

*Σάββατο βράδυ συναντήθηκαν στην ψαροταβέρνα Κυρά Βαγγελιώ οι απόφοιτοι του 4ου Λυκείου του 1985. Διασκέδασαν περίπου 90 άνθρωποι. Κάποιοι ήρθαν για την συγκέντρωση από την υπόλοιπη Ελλάδα, άλλοι από το εξωτερικό. Ανάμεσα τους ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καζανίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Παναγιωτίδης.

* Ο βουλευτής Ηλίας Ιωαννίδης μπερδεύτηκε ως προς το εκλογικό τμήμα που επρόκειτο να ψηφίσει με αποτέλεσμα να «στείλει» τους δημοσιογράφους να τον περιμένουν σε ένα σχολείο που δεν φιλοξενούσε καθόλου εκλογικά τμήματα. Ήταν κλειστό. Οι δημοσιογράφοι που πήγαν πριν τον Ηλία στο σχολείο, του τηλεφώνησαν, τον ενημέρωσαν, τον βοήθησαν να ψάξει από την αρχή και να βρει σωστά αυτή τη φορά που ψηφίζει.

*Την προηγούμενη εβδομάδα επρόκειτο να γίνει στη Θάσο, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, ενημερωτική εκδήλωση για τη νομοθεσία περί των ενοικιαζομένων δωματίων. Η εκδήλωση ματαιώθηκε αφού στο προκαθορισμένο ραντεβού εμφανίστηκε παράγοντας του νησιού που υποστήριξε ότι ο νόμος θα αλλάξει. Έπεισε έτσι τους συναδέλφους του να φύγουν. Θεώρησαν περιττό να ενημερωθούν για κάτι που τελικά δεν θα ισχύσει. Όπως είπε, είχε τη σχετική ενημέρωση από την ίδια την Υπουργό Τουρισμού κ. Κουντουρά. Οι διοργανωτές δηλαδή το Επιμελητήριο είναι θυμωμένοι με τον επαγγελματία του νησιού και την προαναφερθείσα ενέργεια του.

*Την Παρασκευή το μεσημέρι ο Μάκης Παπαδόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση για το χθεσινό δημοψήφισμα με μη αναμενόμενο περιεχόμενο. Πρώτα πρώτα έκανε κριτική στους συναδέλφους του της τοπικής αυτοδιοίκησης που με συνέντευξη τύπου υποστήριξαν το «ναι». Απέρριψε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους ψηφίζοντας κάποιος «όχι» οδηγεί τη χώρα εκτός Ε.Ε. Έκανε μια ειδική ανάλυση για τις συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα λόγω του capital control. Τέλος επέμενε στην ενότητα των δημοτών. Απέφυγε να δείξει προτίμηση στο «ναι» ή στο «όχι». Προέβλεψε συνέχιση των οικονομικών δυσκολιών για τους έλληνες.

Αυτή η ανακοίνωση συζητήθηκε ευρύτερα μιας και δεν ήταν καθόλου σαφές το τι προτείνει. Στην πραγματικότητα έμοιαζε να κρατά ουδέτερη θέση, αφήνοντας τον κόσμο να ψηφίσει κατά συνείδηση.

*Μια μέρα μετά υπέρ της ενότητας έγραψε κι ο Κωστής Σιμιτσής, μέχρι εκείνη την ώρα υποστηρικτής του «ναι». Το κείμενο του σημείωνε τα ακόλουθα: «Είδαμε και ακούσαμε πολλά αυτές τις μέρες. Ας μείνουν εδώ και μέχρι εδώ. Τη Δευτέρα θα ξημερώσει μια μέρα γεμάτη ερμηνείες, συζητήσεις, προοπτικές. Μια νέα εποχή θα ξεκινήσει. Καλύτερη; Χειρότερη; Μακάρι να είναι καλύτερη. Αν όμως είναι χειρότερη, αυτό που θα μας σώσει θα είναι η ενότητα. Κι ας ανταλλάξαμε πικρές κουβέντες. Κάποιο χέρι θα βάλει το τούβλο. Ένα άλλο θα φτιάξει τους αρμούς. Ένα τρίτο χέρι θα απλώσει το σοβά. Δεν ξαναχτίζεται η πατρίδα μας αλλιώς. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε ομαδικά, μεθοδικά, συντεταγμένα. Το μέλλον μας περιμένει.

*Το δημοψήφισμα επηρέασε όπως ήταν αναμενόμενο την πρεμιέρα του Φεστιβάλ Φιλίππων. Περίπου 400 άνθρωποι είδαν την παράσταση της Παρασκευής, τις Εκκλησιάζουσες σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου. Λέγεται επίσης ότι ο καιρός, κι αυτός δεν ήταν σύμμαχος. Κάποιες σταγόνες έπεσαν στη διάρκεια της παράστασης.

 

 

Διαχωρίζουν τη θέση τους

Σε σχέση με την χθεσινή τοποθέτηση του Δημάρχου Θάσου κ. Χατζηεμμανουήλ στην κοινή συνέντευξη τύπου υπερ του “ΝΑΙ” οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Έλληνας και Παναγιώτης Ραφτόπουλος διαχωρίζουν τη θέση τους και υπενθυμίζουν ότι έχουν δηλώσει ξεκάθαρα και διατηρούν εδώ και χρόνια σταθερά αντιμνημονιακή θέση. Σεβόμαστε τους συμπατριώτες μας που έχουν αντίθετη άποψη, εμείς όμως ψηφίζουμε «ΟΧΙ». Πιστεύουμε ότι ένα βροντερό ΟΧΙ του Ελληνικού λαού θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους για την ανάγκη τερματισμού της λιτότητας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλες τις φτωχές χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Για να τερματιστεί η θλίψη και να ανθίσει και πάλι η ελπίδα. (Δ. Τύπου)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης