μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δεν πέρασε ούτε καν μία εβδομάδα από το ισχυρό «όχι» των ελλήνων. Στο μεταξύ οι ίδιοι πάνω κάτω άνθρωποι που είπαν «όχι» στο δημοψήφισμα ζητούν συμφωνία και παραμονή στο ευρώ. Η συμφωνία μοιάζει να έρχεται, να συνοδεύεται από σειρά μνημονιακών μέτρων. Ε και; Ο λαός θέλει συμφωνία, φαίνεται να την προτιμά φανατικά με οποιοδήποτε τίμημα! Αυτή η αλλαγή της κοινωνίας οφείλεται στην δοκιμασία λόγω των κλειστών τραπεζών; Στον μεγάλο φόβο της δραχμής; Σε όλα αυτά που έγιναν τον καιρό της διαφορετικής διαπραγμάτευσης;

 

Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη. Αν μας λένε την αλήθεια τότε είναι θέμα ελάχιστων ημερών να συμφωνήσουν. Θα διαβάσουμε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, θα υπολογίσουμε τα μέτρα και την επιτυχία της παραμονής στο ευρώ. Αμέσως μετά –με την σιγουριά και την περηφάνια της ευρωπαϊκής Ελλάδας- θα αρχίσουμε εκ νέου τη συζήτηση. Τον διάλογο, την γνωστή διαφωνία. Τότε θα ειπωθούν τα καλύτερα. Γιατί –όπως λέει ο λαός μας- τα καλύτερα έρχονται!

 

Εβδομάδα συνεδριάσεων είναι η ερχόμενη εβδομάδα για τον Δήμο Καβάλας. Μετά την υποχρεωτική διακοπή λόγω δημοψηφίσματος, το δημοτικό συμβούλιο επανέρχεται δριμύτερο. Με μια πλούσια ημερήσια διάταξη. Η συνεδρίαση θα γίνει Δευτέρα απόγευμα, όπως επίμονα και δικαιολογημένα ζητούσαν δημοτικοί σύμβουλοι κυρίως της αντιπολίτευσης. Την Δευτέρα (το μεσημέρι) συνεδριάζει και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Την Τρίτη η Οικονομική Επιτροπή. Χθες το απόγευμα συνεδρίασε (φυσικά στο δημαρχείο) η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας. Η απαραίτητη «προπόνηση» πριν αρχίσει το ματς.

 

Δεν περνά απαρατήρητο το ότι η χθεσινή έκτακτη συνέντευξη τύπου της Δημάρχου και του Θοδωρή Γκόνη για το Φεστιβάλ Φιλίππων, δόθηκε χωρίς την Μαρία Καραβία. Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ δεν παραβρέθηκε στο γεγονός. Στους συγκεκριμένους δύο (Δήμητρα Τσανάκα- Θοδωρή Γκόνη) τρίτος δεν χωρά. Ίσως να πρόκειται για σύμπτωση, ίσως για ένα πρώτο μήνυμα όσων θα ακολουθήσουν.

 

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημοσθένης Τουλκίδης παραδέχθηκε χθες- στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής- ότι ο Δήμος Καβάλας για να σώσει τα χρήματα του τα μοίρασε στις δημοτικές του επιχειρήσεις. Τώρα που ο κίνδυνος πέρασε, είπε ο κ. Τουλκίδης, τα χρήματα επανέρχονται εκεί που ήταν. Αναφέρονταν στην εποχή που το κράτος καλόβλεπε τα αποθεματικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δρομολόγησε δε τις διαδικασίες να τα χρησιμοποιήσει αφού τα άλλα λεφτά (του) τέλειωναν.

 

Τότε ο Δήμος Καβάλας ενίσχυσε οικονομικά π.χ. την ΔΕΥΑΚ (κι ας μην υπήρχε άμεση ανάγκη). Με αυτό το τέχνασμα προώθησε χρήματα στις δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες εξαιρούνταν των κυβερνητικών μέτρων. Στο Δημαρχείο εκτιμούν ότι εκείνο το πρόβλημα δεν υπάρχει πλέον. Δεν υφίσταται καθόλου αφού όπως όλα δείχνουν έρχεται συμφωνία με τους δανειστές κι αμέσως μετά νέα δανεικά. Άρα τα χρήματα μπορούν ή να γυρίσουν πίσω στο ταμείο του Δήμου ή να πάνε εκεί που εξ αρχής προορίζονταν. Χθες λοιπόν αποφασίστηκε – από την Οικονομική Επιτροπή- να ενισχυθεί με 67.000 ευρώ το Δημοτικό Ωδείο ώστε να μπορεί να πληρώνει την μισθοδοσία ως το τέλος του έτους.

 

Καλά νέα για τα καινούργια ασθενοφόρα. Αφού τρεις μήνες περίμεναν να «βγάλουν» πινακίδες (σταθμευμένα στην Νέα Πέραμο, στις εγκαταστάσεις του Χρήστου Πριονίδη), τώρα πλησιάζει η ώρα να αναλάβουν δράση ενισχύοντας το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας. Άπαντες εκτιμούν ότι τα οχήματα θα κυκλοφορήσουν εντός του μήνα. Αντίθετα δεν είναι καλά τα νέα για την μελέτη που εκπονεί η Εγνατία Οδός Α.Ε. ώστε να «ωριμάσει» το έργο επέκτασης των θέσεων στάθμευσης του Νοσοκομείου. Η μελέτη αργεί αν και το έργο (όταν θα έχει έτοιμες τις μελέτες του) υποστηρίζει (ώστε να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ) η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

 

Αισθητή κάνουν την παρουσία τους στην Καβάλα αυτό το διάστημα Ρουμάνοι τουρίστες. Οι οποίοι αφού γέμισαν τη Θάσο τώρα επεκτείνονται και στην πόλη μας. Περιγράφονται πιο ισχυροί οικονομικά από τους Βούλγαρους, οι περισσότεροι γνωρίζουν Αγγλικά κι είναι σαφώς πιο χαμογελαστοί. Τους Τούρκους ωστόσο δεν τους φθάνουν. Οι Τούρκοι- αν καταφέρουν και βγάλουν βίζα- αναμένονται στο Νομό Καβάλας το δεύτερο 15νθήμερο του μήνα.

 

Συμπολίτης κατήγγειλε δημοσίως την κακή λειτουργία του πιο πρόσφατου πεζόδρομου, αυτού της οδού Δοιράνης. Η καταγγελία του (θαρραλέα πράξη δίχως άλλο) επικροτήθηκε από τους λοιπούς Καβαλιώτες. Πλην όμως επιχείρηση που λειτουργεί στον ίδιο δρόμο θίχθηκε. Ζητά από τον καταγγέλλοντα να την ανακαλέσει μετά συγνώμης. Πρώτον, η καταγγελία αφορούσε το σύνολο του πεζόδρομου. Δεύτερον, αναφέρονταν και στις παράνομες σταθμεύσεις δικύκλων επί του πεζοδρομίου. Που κι αυτό ήταν απροσπέλαστο. Τρίτον, συνοδεύονταν από φωτογραφία που επιβεβαίωνε το κείμενο της καταγγελίας. Τελικά, το κάθε πρόβλημα καταλήγει να λύνεται στο δικαστήριο. Αν όμως τηρούνταν οι νόμοι τότε με μια απλή συμμόρφωση αυτών που το παράκαναν, όλα θα ήταν πιο εύκολο να τακτοποιηθούν. Να συνυπάρχουν πεζοί και επαγγελματίες αρμονικά. Για να φθάσουμε σε αυτό που θεωρείται αυτονόητο πρέπει να μεσολαβήσουν πολλά άλλα. Περιττά όλα.

 

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Καβάλας δεν έγινε την Τετάρτη το απόγευμα λόγω έλλειψης απαρτίας. Το γεγονός διευκόλυνε την Δήμαρχο που αμέσως μετά την αναβολή της διαδικασίας ήπιε καφεδάκι με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Φανταζόμαστε τι συζήτησαν. Το «ναι» και το «όχι» του δημοψηφίσματος αλλά και τον φωτισμό του Φρουρίου… Η συζήτηση έγινε σε άριστο κλίμα. Κάτι σαν «περασμένα ξεχασμένα».

 

=================================================================

Λείπει ο φωσφορίτης στο εργοστάσιο

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη ΒΦΛ Γιώργος Τσιμενίδης έδωσε συνέντευξη στην ιστοσελίδα agronews.gr. Αναφέρθηκε στην έλλειψη φωσφορίτη. Παραγγελίες έγιναν αλλά η παράδοση της συγκεκριμένης πρώτης ύλης φαίνεται ότι θα αργήσει λίγες μέρες. Το κείμενο της ιστοσελίδας αναφέρει: Μάχη με το χρόνο προκειμένου να βρεθεί λύση που θα της επιτρέψει να προμηθευτεί τους απαραίτητους όγκους πρώτων υλών, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των παραγωγικών της μονάδων, δίνει η ELFE AE, καθώς τα διαθέσιμα αποθέματά της σε βασικά συστατικά στοιχεία παραγωγής των λιπασμάτων, όπως είναι ο φωσφορίτης, αρκούν για άλλες περίπου 10-15 ημέρες. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στις διαβουλεύσεις που έχει σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες η διοίκηση της γνωστής λιπασματοβιομηχανίας από την Καβάλα με το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

«Κύρια πρώτη ύλη στην παραγωγή λιπασμάτων είναι ο φωσφορίτης και στη χώρα μας δεν υπάρχει πουθενά, με αποτέλεσμα να είμαστε υποχρεωμένοι να τον εισάγουμε σε μεγάλες ποσότητες από την Αλγερία, τη Συρία και αλλού», εξηγεί ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ELFE Γιώργος Τσιμενίδης, στο Agronews. Προς το παρόν, οι μονάδες του βιομηχανικού συγκροτήματος της Νέας Καρβάλης, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, λειτουργούν με ικανοποιητική δυναμικότητα (σ. σ. κυμαίνεται από το 80% έως το 100%, ανάλογα με τη μονάδα), αλλά καθώς ο χρόνος που εξασφαλίζεται από τα αποθέματα εξαντλείται γρήγορα, υπάρχει προβληματισμός για το τι θα γίνει μετά.

Αναφερόμενος, επιπλέον, στον ειδικό φόρο κατανάλωσης φυσικού αερίου, που πληρώνει η ELFE, παρότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό αυτό πόρο ως πρώτη ύλη κι όχι ως καύσιμο, ο κ. Τσιμενίδης τον χαρακτήρισε «χαράτσι» και υπογράμμισε πως αντίκειται στους κανόνες και το πνεύμα της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα στη βιομηχανία, διότι της στερεί ένα ποσό της τάξης των 9 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, το οποίο δεν μπορεί να ενσωματώσει στο τελικό προϊόν, γιατί αυτομάτως θα χάσει σε ανταγωνιστικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε επίσης