μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα η προχθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην κρατική τηλεόραση. Αναφέρθηκε όσο πιο αναλυτικά μπορούσε στις σημαντικές λεπτομέρειες της προσπάθειας που πρόσφατα ολοκλήρωσε, αυτό που λέγαμε και λέμε μια άλλη διαπραγμάτευση. Οι δύο δημοσιογράφοι που ήταν απέναντι του δεν τον βοήθησαν. Τον διέκοπταν με ανούσιες χαζοερωτήσεις την ώρα που αυτός έμοιαζε να «ανοίγει» τη καρδιά του. Πράγμα σπάνιο για έλληνα πολιτικό.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας δοκίμασε- μας είπε προχθές βράδυ- να πορευτεί έναν άλλο δρόμο. Προσπάθησε να μιλήσει αλλιώς στους δανειστές, να βρει μια άλλη λύση στην οικονομική κρίση. Όταν όμως είδε τις εναλλακτικές που είχε στη διάθεση του, τότε τρόμαξε. Όλες ήταν πολύ χειρότερες. Υπό αυτές τις συνθήκες άφησε τον Βαρουφάκη και τους ηρωισμούς στην άκρη, έκανε έναν συμβιβασμό επώδυνο και καθόλου έντιμο ως προς τα συμφέροντα των ελλήνων. Το προτίμησε από το να έρθει στη χώρα κύμα άτακτης χρεοκοπίας ή οργανωμένης πορείας προς τη δραχμή. Με μνημόνιο και δάνεια κι αυτή.

 

Πιστεύουμε τον Τσίπρα ή θεωρούμε ότι μας λέει ψέματα για να δικαιολογήσει τα σφάλματα του; Την κολοτούμπα που κατά γενική ομολογία έκανε; Ισχύει το πρώτο. Τον πιστεύουμε. Μιλά τη γλώσσα της αλήθειας, περιγράφει πρόσφατες καταστάσεις που πέρασε, εξηγεί υπό ποιες συνθήκες αποφάσισε όπως αποφάσισε. Ακούμε ταυτόχρονα τους άλλους, που εξ Αριστερών του κάνουν κριτική. Να μας συγχωρούν αλλά υποστηρίζοντας τις πολλές άλλες επιλογές που τάχα υπάρχουν δεν μας πείθουν. Εδώ απέτυχε κοτζαμάν Τσίπρας, θα πετύχει ο Λαφαζάνης με τη Κωνσταντοπούλου; Το βλέπουμε δύσκολο. Αντίθετα αναγνωρίζουμε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα ιδεολογικά είναι σταθερή και γνήσια. Τι να την κάνεις αλήθεια την ιδεολογία σε μια Ελλάδα χρεοκοπημένη κι ανοργάνωτη; Την παρακολουθείς, την ακούς , την σχολιάζεις για να γίνεται συζήτηση…  Αμέσως μετά μετράς τα χρήματα στα ΑΤΜ αλλά τα βρίσκεις απελπιστικά λίγα. Ενώ οι ουρές μπροστά από αυτά τεράστιες.

 

Επί του παρόντος- μας λέει ο Πρωθυπουργός- το μνημόνιο είναι μονόδρομος. Άδικο, υπερβολικό, επώδυνο μα και μοναδική επιλογή μιας Ελλάδας που καταρρέει. Ας σταθούμε αρχικά στα πόδια μας, ας διαγράψουμε οριστικά το grexit και μετά έχουμε καιρό για να προγραμματίσουμε επαναστάσεις. Πρώτα ο ασθενής αναρρώνει πλήρως, μετά προγραμματίζει να αλλάξει βελτιώνοντας την καθημερινότητα του.

 

Η χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας δεν ήταν μόνο έκτακτη και κατεπείγουσα. Ήταν ταχύτατη ως προς την ολοκλήρωση της. Χρόνος δεν υπήρχε. Η αίθουσα που φιλοξενεί την επιτροπή έπρεπε να αδειάσει προκειμένου σε αυτή αμέσως μετά να τελεστούν οι πολιτικοί γάμοι που ήταν προγραμματισμένοι. Κάθε Τετάρτη μεσημέρι γίνονται στο δημαρχείο πολιτικοί γάμοι. Εξ αυτού του λόγου Τετάρτη μεσημέρι δεν προγραμματίζονται καθόλου συνεδριάσεις δημοτικών επιτροπών.

 

Σε κατάσταση πολιτικού αμόκ μοιάζουν να είναι στελέχη του ΠΑΜΕ Καβάλας. Κοινώς «γυαλίζει» το μάτι τους μόλις βλέπουν αυτούς που είτε πίστεψαν και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε αγωνίστηκαν για να έρθει ο Τσίπρας στην εξουσία. Χθες το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ αποδοκίμασαν συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ Καβάλας όταν τους είδαν να προσέρχονται στο τάχα απεργιακό ραντεβού έξω από το διοικητήριο. Οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ τους αγνόησαν. Μάλλον δεν θα δεχθούν άλλη φορά να συνυπάρξουν με το ΠΑΜΕ Καβάλας. Εκτός αν το τελευταίο αφού περάσει το πρώτο σοκ του νέου μνημονίου, ηρεμήσει.

 

Από τους ανθρώπους που πρώτοι στο Νομό Καβάλας πίστεψαν στο κόμμα του Πάνου Καμμένου είναι ο (πολλές φορές υποψήφιος με τους ΑΝΕΛ) Γιώργος Τσακίρης. Διαχωρίζει τη θέση του αφού διαφωνεί (όπως γράφει στη προχθεσινή δήλωση του) με τη ψήφιση των μέτρων. Δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται όσους βουλευτές ψηφίσουν τα μέτρα. Μοιάζει να τους προειδοποιεί για κάτι που κι ο ίδιος επιθυμεί να αποφύγει. Την αποχώρηση του από ένα κόμμα που ειδικά σε τοπικό επίπεδο συνέβαλε στο να δημιουργηθεί. Στιγμές δύσκολες πολιτικά, συγκινησιακά φορτισμένες.

 

Περίπου 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με τη συμφωνία, ζητούν συνεδρίαση του κομματικού οργάνου για να την καταγγείλουν. Ανάμεσα τους ο καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, στέλεχος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, Βύρωνας Λάμπρου. Με την ευκαιρία εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας έλεγε χθες το πρωί ότι οι διαφωνούντες στην Καβάλα είναι οι αναμενόμενοι. Τι εννοούσε; Εννοούσε ότι δηλώνουν αντίθετοι σε αυτό που έγινε όσοι και στην Καβάλα προέρχονται από τις «αντιδραστικές» συνιστώσες. Οι οποίες κατά τα άλλα, δεν υπάρχουν πια.

 

Μέσα σε αυτόν τον χαμό εξελίξεων στην Αριστερά, η Αλεξάνδρα Τσανάκα χθες κατέθεσε εκ νέου στη Βουλή την επίκαιρη ερώτηση της για το μέλλον του στρατοπέδου Ασημακοπούλου. Η πρώτη συζήτηση επί της ερώτησης δεν έγινε λόγω συνόδου κορυφής. Για να οριστεί εκ νέου ημερομηνία έπρεπε η ερώτηση να κατατεθεί πάλι. Αυτό έκανε χθες και περιμένει. Στην ίδια ερώτηση της η βουλευτής Καβάλας θίγει και το ζήτημα παραχώρησης στον Δήμο του αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα.

 

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου έγινε αναλυτική αναφορά σε υπόσχεση της Εγνατίας οδού Α.Ε. που όπως φαίνεται δεν τηρήθηκε. Εννοούμε την κατασκευή κόμβου στην Εγνατία εκεί όπου αυτός δεν υπάρχει αλλά είναι απαραίτητος. Την περιοχή πλησίον της παραλίας Οφρυνίου. Μέλη του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου θυμήθηκαν υποσχέσεις του περασμένου Φθινόπωρου σύμφωνα με τις οποίες ο κόμβος θα κατασκευάζονταν τον Χειμώνα και θα λειτουργούσε το Καλοκαίρι. Τίποτα από αυτά δεν έγινε, διαπίστωσαν με μελαγχολία οι εκπρόσωποι του Δήμου Παγγαίου. Η δικαιολογία (από την Εγνατία οδό Α.Ε. ) είναι η γνωστή κι αναμενόμενη. Η οικονομική κρίση.

 

Καλό είναι αυτή την ιστορία να την έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας. Εκτός των άλλων η Εγνατία Οδός Α.Ε. υποσχέθηκε να βοηθήσει το Νοσοκομείο της Καβάλας  να ωριμάσει την μελέτη, να μπορεί εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ το έργο της επέκτασης των θέσεων στάθμευσης. Είναι δηλαδή πιθανό κι αυτή η βοήθεια (αν και υπεσχημένη) να μείνει στα λόγια.

 

Κάτι ακόμη για τον Δήμο Παγγαίου. Είναι δυνατόν ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους παραγωγούς σταφυλιών για τις  ζημιές από το χαλάζι της Παρασκευής; Τι λέτε, δεν έμαθε ο ΕΛΓΑ ότι το αντιχαλαζικό σύστημα εκείνη την μέρα δεν λειτούργησε ποτέ εξ αιτίας ανθρώπινου λάθους; Δεν θα βρει την ευκαιρία ο ΕΛΓΑ να αποφύγει ,με αφορμή την αμέλεια του αρμόδιου δημοτικού υπαλλήλου, την πληρωμή αποζημιώσεων;

 

Δύο μεγάλα φορτηγά με ασυνήθιστο ογκώδες φορτίο μπήκαν χθες το απόγευμα στη πόλη της Καβάλας ενώ είχαν προορισμό τη Βουλγαρία. Οι Ρουμάνοι οδηγοί των δύο οχημάτων χάθηκαν, επιχείρησαν να περάσουν μέσα από την πόλη ενώ ήταν αμφίβολο αν π.χ. χωρούσαν να περάσουν από τις Καμάρες. Η Τροχαία Καβάλας τους εντόπισε, τους οδήγησε στον κόμβο του Αγίου Σίλα κι από εκεί στην Εγνατία.

 

Άλλο πράγμα το Φεστιβάλ Φιλίππων κι άλλο πράγμα το Φεστιβάλ της Επιδαύρου. Η παράσταση Εκκλησιάζουσες που παίχθηκε και στους Φιλίππους, μειώνει την τιμή του εισιτηρίου της ενόψει των παραστάσεων της στην Επίδαυρο. Η ανακοίνωση έχει ως ακολούθως: Έντεκα χιλιάδες εισιτήρια σε μειωμένη τιμή για τις παραστάσεις της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου που θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου αποφάσισε να προσφέρει το Εθνικό Θέατρο. «Στις πολύ δύσκολες και ιδιαίτερες στιγμές που βιώνουν όλοι οι Έλληνες το θέατρο είναι διέξοδος. Με αφετηρία αυτό το δεδομένο, η πρώτη κρατική σκηνή αποφάσισε να προσφέρει για τις δυο παραστάσεις της κωμωδίας του Αριστοφάνη Εκκλησιάζουσες στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 11.000 εισιτήρια στην ενιαία τιμή των 8 ευρώ. Τα εισιτήρια αφορούν στο άνω διάζωμα»,αναφέρει η ανακοίνωση του Εθνικού θεάτρου για τις παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου».

 

Όπως προκύπτει από δημοσίευμα εφημερίδας της Μυτιλήνης οι φορείς της Λήμνου επιθυμούν για τα χειμερινά δρομολόγια των πλοίων α) σύνδεση με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, β) διατήρηση των συχνών δρομολογίων που συνδέουν το νησί με το λιμάνι της Καβάλας. Αντιγράφουμε ρεπορτάζ σύσκεψης φορέων της Λήμνου από την ιστοσελίδα emprosnet. Gr :  «Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού ο σταθερός και έγκαιρος προγραμματισμός δρομολογίων με αξιόπλοα πλοία για το χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να υπάρξει ξεχωριστή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, κάτι που στο παρελθόν ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό και έθεσε στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Η κα. Καλογήρου επεσήμανε ότι πρέπει να παραμείνει συχνή η σύνδεση με την Καβάλα, η οποία φέτος το καλοκαίρι γίνεται με τα καλύτερα πλοία, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη συντόμευση του σχετικού ταξιδιού κατά δυόμιση ώρες περίπου. Τονίζοντας τη σημασία της ενδονησιωτικής επικοινωνίας, πρότεινε επίσης τη συνέχιση και το χειμώνα της σύνδεσης της Λήμνου όχι μόνο με τη Λέσβο και τη Χίο αλλά και με τη Σάμο, με στόχο να δημιουργηθούν συνέργειες τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ των νησιών».

 

Διαβάστε επίσης