μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Προσπαθείς να ξεχάσεις όσα πρόσφατα έγιναν. Να μην σκέφτεσαι αυτά που φέρνει το νέο μνημόνιο. Προσπαθείς. Μπορείς; Η τουριστική κίνηση στο κέντρο της πόλης είναι μια ωραία, πρώτης τάξεως αφορμή για κάτι άλλο. Χθες πρωί πρωί η πόλη ήταν γεμάτη Σέρβους. Κάπου κάπου και Σκοπιανούς. Σήμερα καταπλέουν σχεδόν ταυτόχρονα στο λιμάνι δύο κρουαζιερόπλοια. Κάποτε θα γινόταν κι αυτό. Θα ήταν δύο μαζί. Βλέπεις τηλεόραση, διαβάζεις τις ειδήσεις. Επανέρχεσαι σε αυτά που προσπαθείς να αποφύγεις. Αρχίζει νέα, δεύτερη, προσπάθεια.

 

Η κίνηση στις παραλίες αυξημένη. Οι εκδηλώσεις επανέρχονται δριμύτερες. Φεστιβάλ οργανώνονται. Λαϊκά πανηγύρια με  μπόλικα σουβλάκια. Καλοκαίρι ελληνικό, ολίγον καθυστερημένο. Καλοκαίρι με ζέστη. Η γιορτή του Προφήτη Ηλία πέρασε. Να ετοιμάζεται η επόμενη. Συνήθειες της εποχής βάλλονται. Αδυνατίζουν. Επηρεάζονται. Ξεθωριάζουν, αλλάζουν. Στο τέλος δηλώνεις επίμονα: Θα τον βρούμε τον σωστό τον δρόμο. Πιστεύουμε ότι τελικά θα τα καταφέρουμε… Η γνωστή εκ φύσεως αισιοδοξία των ελλήνων. Αυτή φαίνεται να αντέχει. Αν όχι σε όλους, σίγουρα στους περισσότερους.

 

Διαμαρτύρεται κι απαντά στην κριτική που του έκανε η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας κ. Γιάννης Βούρος. Ισχυρίζεται- σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα- ότι η κ. Τσανάκα έπρεπε να του τηλεφωνήσει και να τον ρωτήσει για τις αναβολές των παραστάσεων στο Φεστιβάλ των Φιλίππων. Αντί όμως να του τηλεφωνήσει, του έκανε άμεση κι άδικη (όπως λέει) κριτική. Με λίγα λόγια ο κ. Βούρος πάει να βγει κι από πάνω…

 

Ας θυμηθούμε την ιστορία. Είναι πρόσφατη και καλλιτεχνική. Το Κρατικό χωρίς πολλές πολλές εξηγήσεις ματαίωσε τις παραστάσεις του στο Φεστιβάλ Φιλίππων. Υπήρξε αντίδραση και από τη Δήμαρχο. Το θέατρο αναδιπλώθηκε κι όρισε μία παράσταση για το τέλος του Καλοκαιριού. Αντί να συνεχίσει τη διαμαρτυρία η Καβάλα, την οποία θίγει η πιο πάνω συμπεριφορά, διαμαρτύρεται ο κ. Βούρος. Έλεος.

 

Χτυπημένος από άγνωστο, τραυματισμένος αρκετά σοβαρά στο πόδι, παραμένει σπίτι του ο Χρήστος ο «Κιρτίκης». Μια γραφική φιγούρα της πόλης, ένας άνθρωπος που ποτέ δεν ενόχλησε κανέναν. Λίγοι φίλοι έμαθαν για το περιστατικό και του συμπαραστέκονται. Κρίμα και ντροπή για αυτόν που ξέσπασε στον Χρήστο. Όπως φαίνεται ο δράστης θα μείνει ατιμώρητος.

 

Ο Μανώλης Όθωνας είναι ένας από τους στενούς συνεργάτες της κ. Φώφης Γεννηματά. Καλός φίλος του Νίκου Χατζηχρήστου, λέγεται ότι άρχισε το «ψηστήρι» προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθεί στο ΠΑΣΟΚ ο πετυχημένος πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής της Καβάλας. Ο κ. Χατζηχρήστου το σκέφτεται καθώς τα απογεύματα περπατά κατά μήκος της ακτογραμμής, από το Φάληρο ως την Καλαμίτσα.

 

Δεν άρεσε η «πλούσια» αφισοκόλληση που έγινε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην πόλη μας, προκειμένου να διαφημιστεί το φεστιβάλ Πλάι στο Κύμα που γίνεται στην Κεραμωτή στο τέλος της εβδομάδας. Επειδή η εκδήλωση οργανώνεται και από τη τοπική αυτοδιοίκηση, όφειλαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Νέστου να δώσουν κατάλληλες συμβουλές στους αφισοκολλητές. Να μην το παρακάνουν. Αυτοί έπραξαν το αντίθετο. Όπου έβρισκαν ελεύθερη επιφάνεια (ειδικά άδειου, ανοίκιαστου καταστήματος) έβαζαν αφίσες.

 

Σερφάροντας στο διαδίκτυο «συναντούμε» την κ. Μαρία Καραβία που όπως φαίνεται αναζητά ξανθιές και άλλους ηθοποιούς (ακόμη και ερασιτέχνες) για να λάβουν μέρος σε τηλεοπτική παραγωγή από τη Γερμανία. Τα γυρίσματα- γράφει- θα γίνουν στην Καβάλα την ερχόμενη εβδομάδα. Αναλυτικότερα ζητούνται: Τέσσερις ξανθιές γυναίκες τουρίστριες με ξενική εμφάνιση βόρειων ή ανατολικών χωρών (ηλικίας 18-30 ετών). Δύο γερμανίδες τουρίστριες (ηλικίας 20-30 ετών). Δύο άνδρες (ηλικίας 20-35 ετών). Έξι έως οκτώ γυναίκες (ηλικίας 20-30 ετών). Νέοι και νέες σε Ντίσκο (ηλικίας 18-35 ετών). Δύο άνδρες (ηλικίας 50-80 ετών). Ένας νέος (ηλικίας 25-35 ετών). Η δοκιμή και επιλογή θα γίνει σήμερα και αύριο το απόγευμα στο Θεατρικό Εργαστήρι της κ. Καραβία, στην οδό Λεωνάτου 8.

 

Εκδήλωση στην πόλη μας  οργανώνει την Πέμπτη η Περιφέρεια ΑΜΘ. Το πρώτο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει: Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης διοργανώνει Εθνική Συνάντηση με τίτλο «Το Διασυνοριακό Δίκτυο του GIMMIE SHELTER. Κάνουμε διάλογο για την προστασία των ευπαθών ομάδων. Μιλάμε. Συνεργαζόμαστε. Βοηθάμε». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015 και ώρα 11:00-15:00, στο Ξενοδοχείο Lucy, αίθουσα Αντισάρα στην Καβάλα στο πλαίσιο της δράσης 4.2 «National Meetings – Εθνικές Συναντήσεις» του έργου ‘’GIMMIE SHELTER’’ / Joint Strategy for the social protections of vulnerable social groups / Κοινή στρατηγική κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων» του Προγράμματος Διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013. Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του έργου GIMMIE SHELTER και των δράσεων που θα υλοποιηθούν από κάθε εταίρο του έργου ενώ θα γίνει εκτενής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη λειτουργία του Διασυνοριακού Δικτύου Συνεργασίας καθώς, επίσης και ανακοινώσεις σχετικές με το πλαίσιο συνεργασίας των μελών του δικτύου. Αποστολή του ‘’GIMMIE SHELTER’’ είναι η ευαισθητοποίηση και η συντονισμένη δράση όλων των Φορέων, ώστε να καταπολεμηθεί και να εξαλειφθεί το φαινόμενο της εμπορίας παιδιών σε περιοχές συνεργασίας των δύο αυτών Βαλκανικών χωρών. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο χώρες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από ένα συντονισμένο δίκτυο φορέων για τη δημιουργία ενός νέου Οργανισμού, όπου θα μπορούν περισσότερες ευπαθείς ομάδες να απευθύνονται σε αναζήτηση ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

 

 

================================================================================

Για το Φαλακρό και το Παγγαίο

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης «άνοιξε» ηλεκτρονική συζήτηση σχετική με την προνοητικότητα της Περιφέρειας ΑΜΘ να αρχίσει από τώρα τις προετοιμασίες για τη λειτουργία τον Χειμώνα του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Φαλακρό. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Χιονοδρομίας Ορειβασίας Καβάλας Γιάννης Πρασίνης του έκανε διακριτική «επίθεση» θυμίζοντας του όσα δεν έγιναν και δεν γίνονται για το Παγγαίο. Για το οποίο τον περασμένο Χειμώνα ο Θόδωρος Μαρκόπουλος διοργάνωσε σύσκεψη, η οποία όπως φαίνεται δεν είχε (παρά τις αντίθετες υποσχέσεις) καμία συνέχεια.

Γράφει και προκαλεί ο κ. Πρασίνης τον Κώστα Αντωνιάδη τα ακόλουθα: «Γιατί δουλεύει με τόσα προβλήματα το Φαλακρό ενώ δεν λειτουργεί το Παγγαίο; Κάτι άλλο φταίει προφανώς. Φταίει ότι το Φαλακρό έχει δύο μεγάλα προβλήματα Τον πολύ δυνατό αέρα και την ομίχλη που υπάρχει πάρα πολλές φορές. Εν αντιθέσει με το Παγγαίο που είναι ένα ήπιο βουνό. Όσο αφορά την ανταγωνιστικότητα μπορεί το ένα να συμπληρώνει το άλλο καθότι το Παγγαίο σαν προπονητικό κέντρο έχει πολύ μικρό κόστος λειτουργίας. Επίσης ποιές επιχειρήσεις ανθούν στο Φαλακρό; Ταβέρνες; Μα και γύρω από το Παγγαίο υπάρχουν. Η πίστα του Παγγαίου είναι βορινή και δεν το ξέρει κάποιος που δεν έχει πάει. Υπάρχει πικρία μεγάλη. Αντιθέτως ρωτούνται πολλοί άνθρωποι που δεν ασχολούνται με το βουνό. Όσο αφορά την χιονόπτωση είναι απορίας άξιο πως δεν έχει παρουσιαστεί κάποια μελέτη. Μιλάμε για ένα επιχείρημα που μοιάζει σαν καραμέλα. Δεν σας κάνει εντύπωση που όλα μα όλα τα χιονοδρομικά στην Ελλάδα δουλεύουν; Μόνο το Παγγαίο έχει όλα τα προβλήματα; Μήπως ,λέω, μήπως παραιτούμαστε από την ανάπτυξη του Παγγαίου με την λογική εσείς το βουνό και εμείς την θάλασσα; Περιμένουμε να ζητηθεί από μέρους μας η ενημέρωσή σας. Λύσεις υπάρχουν. Αλλιώς δίνετε τροφή στα σχόλια που υπάρχουν ότι το Παγγαίο υπάρχει για να αξιοποιηθεί ο τυχόν χρυσός και το ουράνιο, εφόσον υπάρχουν κοιτάσματα ,κάτι το οποίο φυσικά δεν μπορούμε να το ξέρουμε εμείς. Περιμένουμε την απάντηση σας επί του θέματος».

 

Έγραψαν

Αντιγράφουμε από το διαδίκτυο σύντομα μα ενδιαφέροντα κείμενα περί της επικαιρότητας. Της πολιτικής και οικονομικής. Πρώτα πρώτα κείμενο της κ. Αλεξάνδρας Τσανάκα: «Αν η ερώτηση είναι ευρώ η δραχμή η απάντηση πρέπει να είναι δημοκρατία. Όποιος δεν άκουσε το λόγο της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Βουλή τον προτρέπω να το κάνει».

Αμέσως μετά ο Γιώργος Τσακίρης (υποψήφιος βουλευτής Καβάλας με τους ΑΝΕΛ): «Σκωπτικό : Όσοι λοιδορούν την υπουργοποίηση Χαϊκάλη, να τους θυμίσω ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέλεξαν πρόεδρο τον Ρίγκαν».

Τέλος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φεύγοντας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος είπε μεταξύ των άλλων: «Το Υπουργείο έχει μεγάλα συμφέροντα απέναντί του που το πολιορκούν και ο Πάνος Σκουρλέτης θα είναι πάνω από αυτά τα συμφέροντα και θα προσβλέπει μόνο στο συμφέρον του ελληνικού λαού».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης