μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Εφόσον αποφασίστηκε για την Ελλάδα ευρωπαϊκή πορεία- παραμονή στο ευρώ, είναι απολύτως λογικό η προθεσμία περαίωσης των έργων του ΕΣΠΑ να πάρει παράταση. Αυτό επιβάλλεται για έργα που διακόπηκαν δύο φορές λόγω οικονομικών δυσχερειών του κράτους. Προσοχή, δεν εννοούμε έργα του ΕΣΠΑ που αργούσαν και πριν τα οικονομικά προβλήματα της πατρίδας μας.

 

Χθες η ΚΕΔΕ επανήλθε ζητώντας να δοθεί παράταση. Το σχετικό απόσπασμα της είδησης από το ΑΠΕ αναφέρει: «Να κατατεθεί από την Ελλάδα επίσημο αίτημα στην ΕΕ για παράταση κατά ένα έτος του τρέχοντος ΕΣΠΑ ζητεί η ΚΕΔΕ.  Όπως επισημαίνει, είναι τεράστιος ο κίνδυνος -εν όψει της ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ στις 31/12/2015 και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας- εκατοντάδες έργα που ήταν σε εξέλιξη να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν, να μείνουν ημιτελή, να απαιτηθεί από ΕΕ επιστροφή των χρημάτων και αποζημιώσεις από τους μειοδότες των έργων».

 

Ας κάνουμε λίγη υπομονή με το περιστατικό προχθές, με το Ταξί και τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου. Αυτά τα πράγματα ξεκαθαρίζουν αφού περάσουν κάποιες ημέρες από τότε που ανέκυψαν. Ας περιμένουμε λοιπόν γιατί στο τέλος, στις μικρές κοινωνίες ευκολότερα, η αλήθεια πάντα επικρατεί.

 

Οι υποστηρικτές του Σώρρα «ξαναχτύπησαν». Βράδυ Τρίτης προς Τετάρτη μοίρασαν στα καταστήματα της αγοράς την εφημερίδα τους. Οι τίτλοι εντυπωσιακοί. Αλλού δισεκατομμύρια ευρώ, αλλού τρις ευρώ. Αυτή η εφημερίδα είναι διαφορετική απ’ όλες τις άλλες. Μοιάζει περισσότερο με.. τράπεζα παρά με έντυπο. Δυστυχώς τα χρήματα που και με αυτόν τον τρόπο μας υπόσχονται είναι άπιαστο όνειρο. Οι εποχές άλλαξαν, τα… ψάρια έπαψαν να τσιμπούν το δόλωμα. Όσο εντυπωσιακό κι αν είναι.

 

Από την δυνατή βροχή της 10ης Ιουλίου υπάρχουν ακόμη χώματα και χαλίκια μπροστά στο κτίριο της ΔΕΗ, στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας. Κάποιος έπρεπε να ενδιαφερθεί, να τα απομακρύνει. Εκτός αν τα συγκεκριμένα χώματα και χαλίκια είναι σαν το χιόνι. Χιόνι που δεν λιώνει- λέει ο λαός μας- άλλο περιμένει. Μήπως το ίδιο ισχύει και για τις φερτές ύλες; Ο χρόνος θα το δείξει.

 

«Να παραιτηθούν» γράφει στο facebook η Μαρίνα Φιλιππίδου για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με την συμφωνία και την καταψηφίζουν. Μοιάζει η Μαρίνα να παίρνει την δική της ρεβάνς. Δύο από τους βουλευτές που δεν ψηφίζουν τα μέτρα είναι αυτοί που – μεταξύ άλλων- επίσπευσαν την αντικατάσταση της από την Παιδόπολη.

 

Ο Γιάννης Τσεβρεμές γράφει επίσης. Υπέρ του «όχι». Ασκεί κριτική στην απόφαση της συνέλευσης της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Καβάλας. «Η ψηφοφορία της Παρασκευής αναβλήθηκε κατά τρόπο παράδοξο για τη Δευτέρα» παραπονείται. Ισχυρίζεται εμμέσως πλην σαφώς ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ήταν διαφορετικό αν τα μέλη ψήφιζαν την Παρασκευή το βράδυ, με το τέλος της διαδικασίας στο Στέκι της Νέας Πόλης.

 

Η Περιφέρεια ΑΜΘ «τρέχει» την υπόθεση της λειτουργίας γραφείου της Π.Ε. Καβάλας στον Λιμένα της Θάσου. Η γραφειοκρατία έχει δικούς της κανόνες. Το συγκεκριμένο γραφείο στην καλύτερη περίπτωση θα λειτουργήσει στο τέλος του Καλοκαιριού. Στην χειρότερη, κάποτε το Φθινόπωρο!

 

Δεύτερη συνεχόμενη συνέντευξη τύπου δόθηκε προχθές για εκδήλωση του φεστιβάλ Φιλίππων κι η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ απουσίαζε. Ήταν μόνο η Δήμαρχος και ο Θοδωρής Γκόνης. Αποτραβήχτηκε από τα θέματα του φεστιβάλ η κ. Καραβία αφού εκτιμά ότι οι συνθήκες δεν την ευνοούν. Αυτές τις μέρες άλλωστε έχει τη διαδικασία της επιλογής ηθοποιών για το Γερμανικό σίριαλ!

 

Στον δρόμο για την Κεραμωτή βλέπεις αμέτρητα αμάξια Σέρβων καθοδόν για τη Θάσο. Αρκετά Βουλγάρων, μπόλικα Ρουμάνων. Που και που βλέπεις και οικογένειες ελλήνων. «Φουντώνει» η τουριστική κίνηση προς το νησί, η περισσότερη εξυπηρετείται από την Κεραμωτή. Τουλάχιστον η Θάσος αντέχει. Μερίδιο και μυρωδιά της ίδιας κίνησης διεκδικεί όχι μόνο η όμορφη Κεραμωτή αλλά και η Καβάλα.

==========================================================================================

Οικιακό φυσικό αέριο

Η Περιφέρεια ΑΜΘ πασχίζει να βρει λύση προκειμένου να αρχίσει έστω τώρα η μελέτη για την κατασκευή δικτύου οικιακού φυσικού αερίου στις πρωτεύουσες των 5 νομών. Ακόμη κι αν το σχέδιο έχει θετική εξέλιξη (που όλοι το ευχόμαστε) θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 5 χρόνια μέχρι τα σπίτια στην πόλη να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο θέρμανσης με το φθηνότερο φυσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλία η επιχείρηση που διαχειρίζεται το οικιακό φυσικό αέριο αρχίζει καμπάνια προκειμένου να αυξήσει τους πελάτες της. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:  Από τις 01/07/2015 έχει ξεκινήσει από την ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ προσφορά για «ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ» σε όσους επιθυμούν να συνάψουν συμβόλαιο σύμβασης  και παροχής με το δίκτυο φυσικού αερίου για Κεντρική Θέρμανση – Βιοτεχνική  & Επαγγελματική Χρήση. To πρόγραμμα προσφέρει μηδενικά τέλη σύνδεσης για όλους τους νέους πελάτες και η προσφορά αφορά τη ΔΩΡΕΑΝ κατασκευή του σημείου παροχής που αποτελεί αρμοδιότητα τηςΕΠΑ Θεσσαλίας (τοποθέτηση του μετρητή φυσικού αερίου). Αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης αποκτά ένα σημαντικό όφελος, καθώς δεν επιβαρύνεται με το ποσό των τελών σύνδεσης, αλλά μόνο με το κόστος της εσωτερικής του εγκατάστασης. Η διαδικασία σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα απλή και διαρκεί έως δύο μήνες από την ημερομηνία υπογραφής σύμβασης, στις περιοχές όπου υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο φυσικού αερίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προγραμματίσουν έγκαιρα τη σύνδεσή τους για να επωφεληθούν της προσφοράς των Δωρεάν Τελών Σύνδεσης. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της ΕΠΑ Θεσσαλίας ΑΕ www.epathessalia.gr.

 

Διαβάστε επίσης