μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015. Ώρα 9 το πρωί. Η πόλη της Καβάλας άδεια και έρημη. Κίνηση πουθενά. Όπου υπάρχει λίγος κόσμος- για τον καθιερωμένο Κυριακάτικο καφέ- είναι κρυμμένος. Σε μια «παχιά» σκιά, σε ένα κλειστό χώρο με αξιόπιστο κλιματιστικό. Εξαίρεση αυτής της ησυχίας η περιοχή του λιμανιού. Τριπλή σειρά αυτοκινήτων (250 μέτρων) για το πλοίο «Αριάδνη». Κατέπλευσε στις 8 το πρωί και ξύπνησε με την κόρνα του τους Καβαλιώτες. Ξεφόρτωσε γρήγορα, η φόρτωση ωστόσο άργησε. Ήταν αυξημένη η κίνηση προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη, η πιο ορατή επιτυχία της Καβάλας. Η ανάπτυξη του λιμανιού της. Τα μεγάλα και γρήγορα πλοία που έρχονται σχεδόν κάθε μέρα. Η σταθερή αξιόπιστη σύνδεση της Καβάλας με τα νησιά. Η εμπιστοσύνη των επιβατών. Ελλήνων και ξένων. Η κίνηση στο λιμάνι ακόμη κι όταν στην υπόλοιπη πόλη δεν κυκλοφορεί άνθρωπος. Έτσι θα συνεχιστεί το Καλοκαίρι. Το λιμάνι στο επίκεντρο των εξελίξεων. Παρακολουθούν οι… ανταγωνιστές, ζηλεύουν. Καταθέτουν οι βουλευτές (τους) ερωτήσεις. «Αυτό που γίνεται στην Καβάλα φέτος να μην επαναληφθεί» είναι το νόημα των πολιτικών τους παρεμβάσεων.

Τρία έργα εκτελούνται αυτό το διάστημα στο κεντρικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος». Ουσιαστικά περιμένουμε το ένα από αυτά. Τις πλωτές εξέδρες. Οι οποίες θα «σπρώξουν» κι άλλο προς τα εμπρός τον τουρισμό. Τον τουρισμό με σκάφη αναψυχής. Όταν το έργο άρχιζε, δόθηκε πανηγυρική συνέντευξη τύπου. Ο Άρης Γιαννακίδης δίπλα στον Αρχέλαο Γρανά. Χαμογελαστοί. Χαρούμενοι. Το έργο- ανακοίνωσαν- θα τελειώσει σε έναν χρόνο. Ήταν Άνοιξη του 2013. Σήμερα, Καλοκαίρι του 2015 το έργο φυσικά και δεν τέλειωσε. Αυτό μας έλειπε να τελειώσει στην ώρα του.

Οι προβλέψεις είναι δύο. Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος ελπίζει το έργο να τελειώσει ως τον Δεκέμβρη. Ο Χρήστος Ηλιάδης αναφέρεται ακόμη και στον Αύγουστο. Η αλήθεια είναι μία. Οι πλωτές εξέδρες «έχασαν» και το φετινό Καλοκαίρι. Η Καβάλα έχασε μια ακόμη αναπτυξιακή ευκαιρία. Ραντεβού του χρόνου. Με την ευχή και την ελπίδα οι εξέδρες τότε να είναι γεγονός, όπως και ο τρόπος που αυτές θα αξιοποιηθούν. Ας μη ξεχνάμε ότι η μαρίνα που θα δημιουργηθεί από κάποιον θα πρέπει να διοικείται. Αυτός ο κάποιος θα πρέπει να ψάξει και να βρει σκάφη, δηλαδή πελάτες που θα την γεμίσουν.

Στην συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ συζήτησε πάλι το θέμα της χορήγησης νέας παράτασης στο έργο συντήρησης κι ανακαίνισης των εγκαταστάσεων της Ιχθυόσκαλας. Επαναλήφθηκε η προηγούμενη απόφαση (μια εβδομάδα νωρίτερα), αυτή τη φορά ομόφωνα! Προχθές ο Ανδρέας Καραμπουρνιώτης έγραψε στην επιστολή του- εμμέσως πλην σαφώς- ότι το συγκεκριμένο έργο δεν τελειώνει τόσο εύκολα. Δύσκολο το βλέπουμε να ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών, όπως λέει η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας άκουγε την Παρασκευή στο Χαλκερό τους κατοίκους του χωριού να μιλούν συγκεκριμένα για την αιτία της. Για την έναρξη της. «Σε λίγη ώρα τα στόματα θα κλείσουν. Οι αναλυτικές περιγραφές θα γίνουν αόριστα λόγια. Τα ίδια άτομα θα λένε ότι δεν είδαν και δεν ξέρουν». Ήταν μια μαντεψιά του αξιωματικού, στηριγμένη στην εμπειρία του. Πάντα στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα με την αλήθεια. Ανεπίσημα την παραδέχονται όλοι. Επισήμως την αποφεύγουν.

Ακούμε παρόλα αυτά ότι ήδη η προανάκριση εντόπισε αυτόν (τον κάτοικο του χωριού) που έβαλε φωτιά να κάψει άχρηστα χαρτιά! Το γεγονός ότι το περιστατικό δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις δεν σημαίνει ότι ο υπεύθυνος εκτός από το να βρεθεί, πρέπει να και να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Όταν με το καλό- ύστερα από 5 χρόνια;- γίνει η δίκη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, αν και πολλοί περίμεναν να συνεδριάσει σήμερα. Το Τοπικό Συμβούλιο συνεδριάζει δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες, την ερχόμενη Τετάρτη. Με νέα «φιλικότερη» σχετικά με το Καλοκαίρι ώρα. Στις 6.30 το απόγευμα. Ένα μόνο θέμα στην ημερήσια διάταξη, τυπικό. Θα τελειώσουν πολύ γρήγορα.

Μια από τις παλαιότερες και ικανότερες υπαλλήλους του Επιμελητηρίου, η κ. Όλγα Καζιάνη, συνταξιοδοτήθηκε. Της ευχόμαστε καλή σύνταξη. Το δε Επιμελητήριο θα πρέπει εκ των έσω να λύσει το πρόβλημα που ανακύπτει. Μόνιμο προσωπικό δεν μπορεί να προσλάβει, θα βολευτεί με συμβάσεις λίγων μηνών και ευρωπαϊκά προγράμματα. Ότι δηλαδή ισχύει στον δημόσιο τομέα. Ο οποίος αδειάζει, με αποτέλεσμα ο πολίτης να μην εξυπηρετείται.

Ένα ωραίο κείμενο για τη Θάσο το Καλοκαίρι έγραψε ο Στέφανος Τσιτσόπουλος στην ιστοσελίδα Athens Voice. Αντιγράφουμε την εισαγωγή του: «Για τους Σερραίους και τους Ρουμάνους, σαν τη Μαγιόρκα! Για τους Ξανθιώτες και τους Σέρβους, η δική τους Αμοργός! Για τους Δραμινούς, Ανάφη. Για τους Βούλγαρους, Σεν Τροπέ. Για τους Εδεσσαίους, Νάξος. Για τους Καβαλιώτες, Μύκονος, και για τους Τούρκους μπερεκέτ Πουκέτ! Μόνο οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν πάρει χαμπάρι πως σαν τη Θάσο το καλοκαίρι δεν έχει! Βλέπεις το φουγάρο του Τιτάν, περιφερειακός, κοιτάς το ρολόι, ώρα απογευματινή 5:15. Βγαίνεις εθνική οδό, άνετη κυκλοφοριακή ροή, πιλοτάρεις ξέγνοιαστα και γρήγορα, Βόλβες, Ασπροβάλτα, Στρυμόνας, Νέα Πέραμος, Καβάλα, Λιμάνι Κεραμωτής, φέρι μποτ ανά μισή ώρα. 2 άτομα με αμάξι 22 ευρώ, γλάροι, καφές στην πλώρη, σχεδόν με το χέρι μπορείς να πιάσεις την πρωτεύουσα Λιμένα, που από την αρχή του ταξιδιού τον βλέπεις να σου γνέφει. Πλεύση μισής ώρας, δυο τσιγάρα δρόμος, φτάσαμε! Κοιτάς το ρολόι, ώρα Ελλάδος 7:45. Ω θεοί του θέρους, ω άγγελοι της σαν λέιζερ διακτίνισης στο υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι, ω άγιοι των πεύκων και των βαθυγάλανων νερών, σας προσκυνώ και σας δοξάζω και προς δόξαν της νήσου ανακράζω: Είναι δυνατόν; Μέσα σε δυόμισι ώρες να φτάσω από τη Θεσσαλονίκη εδώ; Τόσο γρήγορα, τόσο οικονομικά; Και σε τέτοιο σκερτσόζικο νησί;».

======================================================================================

Τα δρομολόγια στο διαδίκτυο

Συμβουλεύουμε τους επιβάτες του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας να τηλεφωνούν στο πρακτορείο και να μην συμβουλεύονται (για τα δρομολόγια) την ιστοσελίδα της εταιρίας. Στο ίντερνετ δίνονται πληροφορίες που δεν ισχύουν. Αναφέρονται δρομολόγια που έχουν καταργηθεί και δεν εκτελούνται. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιθανό επιβάτης να περιμένει ώρα στη στάση, αλλά το λεωφορείο να μην έρχεται ποτέ. Προτιμότερο είναι να ακολουθηθεί ο παραδοσιακός τρόπος. Ένα τηλεφώνημα. Ο υπάλληλος του ΚΤΕΛ αποκλείεται να απαντήσει με λάθος πληροφορίες. Αντίθετα η σελίδα του Υπεραστικού ΚΤΕΛ στο διαδίκτυο έχει μπόλικα λάθη. Ας τα διορθώσουν. Με προτεραιότητα των γραμμών που αναφέρονται στις παραλίες, αυτά δηλαδή που έχουν τους περισσότερους επιβάτες.

 

Μια φωτογραφία

Ο Δήμος Νέστου αποφάσισε να αναρτήσει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου φωτογραφίες όλων των πρώην Δημάρχων. Ο Σάββας Μιχαηλίδης αρνήθηκε να δώσει την φωτογραφία του. Η συνέχεια δόθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας. «Ο κ. Μιχαηλίδης αρνείται, δεν ξέρουμε τον λόγο» σχολίασε ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος. Αμέσως απάντησε ο κ. Μιχαηλίδης. Με χιούμορ. Πρώτα πρώτα σημείωσε ότι συνήθως αναρτώνται φωτογραφίες πρώην δημάρχων που έχουν πεθάνει. Στην συνέχεια έδωσε καλύτερη εξήγηση: « Φιλοδοξώ σε λίγο καιρό να μην είμαι πρώην αλλά νυν δήμαρχος». Με λίγα λόγια ραντεβού το 2019. Ή θα ξαναβγεί Δήμαρχος ή θα αναρτηθεί η φωτογραφία του, δίπλα σε αυτές που ήδη είναι στη θέση τους.

 

Σύλληψη Καβαλιώτη στα Τρίκαλα

Από το ελεύθερο κάμπινγκ (που ήταν το αρχικό τους σχέδιο), δυο άνδρες κατέληξαν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων. Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr ο 37χρονος οδηγός και ο 39χρονος φίλος του από την Καβάλα κινούνταν βράδυ στην Εθνική Οδό Τρικάλων –Ιωαννίνων με δίκυκλη μοτοσικλέτα. Οι άνδρες κίνησαν τις υποψίες Αστυνομικών στο ύψος του κόμβου της Θεόπετρας. Οι υποψίες των Αστυνομικών, επιβεβαιώθηκαν κατά τον έλεγχο, καθώς βρέθηκαν 6 συσκευασίες με χασίς συνολικού βάρους 35,7 γραμμαρίων, 2 κομμάτια ψωμιού εμποτισμένα με ναρκωτική ουσία συνολικού βάρους 12,2 γραμμαρίων, 3 αποξηραμένα παραισθησιογόνα φυτά (μανιτάρια), συσκευασία με παραισθησιογόνο ναρκωτική ουσία και 4 χαρτάκια, εμποτισμένα με ναρκωτική ουσία. Οι δύο δράστες κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, ενώ διεξάγεται έρευνα στις οικίες τους για ενδεχόμενο εντοπισμό και άλλων ναρκωτικών ουσιών.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης