μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Όλη η Ελλάδα έμαθε τα νέα της Καβάλας. Στην περιοχή μας (Καβάλα με ολίγη Χρυσούπολη) υπήρχε –αναφέρει το δελτίο της Αστυνομίας- κύκλωμα. Το οποίο ήταν έτσι δομημένο που εντόπιζε αλλοδαπές γυναίκες, τις έφερνε στην Καβάλα και τις προωθούσε στην πορνεία. Είδηση κατά κάποιο τρόπο συνηθισμένη για την εποχή. Πολύ περισσότερο που οι βασικοί εμπλεκόμενοι φέρονται να έχουν προηγούμενα. Με την δικαιοσύνη, την Αστυνομία και την συγκεκριμένη παράβαση. Το γεγονός ωστόσο ξεχωρίζει επειδή στην ομάδα (στο κύκλωμα) εμπλέκεται και αστυνομικός. Εδώ, δικός μας. Της διπλανής πόρτας, μπορεί κάποιος να σχολιάσει.

 

Από το Σάββατο που έγινε γνωστή η υπόθεση ακούμε τους συναδέλφους του να λένε όλοι το ίδιο πράγμα. Να δηλώνουν έκπληξη και μάλιστα μεγάλη που ο συγκεκριμένος αστυνομικός εμπλέκεται στην υπόθεση. Ήταν έτοιμοι να αμφισβητήσουν την ανάμιξη του ως που άλλοι αστυνομικοί τους έστειλαν το μήνυμα. «Όχι πολλά λόγια, υπάρχουν συνομιλίες καταγραμμένες» είπαν με τον τρόπο τους. Όσοι πάντως έμαθαν για τη δικογραφία ισχυρίζονται ότι ο αστυνομικός των Αλλοδαπών μόνο συμπλήρωνε το κύκλωμα. Ενδεχομένως με κρίσιμες πληροφορίες, προερχόμενες από την υπηρεσία του. Αυτό είναι κάτι που θα ερευνηθεί περισσότερο από την ανάκριση.

 

Τα έχει αυτά το Καλοκαίρι της Καβάλας. Πάντα παρουσιάζει ένα γεμάτο αστυνομικό δελτίο. Κάθε χρόνο, κάθε φορά που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Σοβαρότερα είναι τα άλλα πρόσφατα περιστατικά κι όχι αυτό του κυκλώματος. Τα δύο μαχαιρώματα, ένα στη θάλασσα την Πέμπτη το απόγευμα κι ένα δεύτερο έξω από μπαρ ξημερώματα Σαββάτου. Βγήκαν τα μαχαίρια αφού τα χέρια δεν ήταν αρκετά για τον παραδοσιακό ελληνικό καυγά. Αυτό ναι. Είναι πρόβλημα.

 

Μέσω φημών μαθαίνουμε τα πρώτα νέα για το φετινό –διαφορετικό- φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες. Επί του παρόντος μόνο κάποιες διαδόσεις, πληροφορίες που ελέγχονται αλλά μάλλον διέφυγαν από τους διοργανωτές. Οι οποίοι τηρούν μια άκρα μυστικότητα. Ίσως επειδή ακόμη δεν είναι πλήρως έτοιμοι να παρουσιάσουν ούτε ανεπίσημα τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις τους.

 

Το φετινό Φεστιβάλ Παπαϊωάννου κατ’ ουσία θα γίνει στην Καβάλα τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Ενισχύεται οικονομικά από το Υπουργείο Πολιτισμού με το ποσό των 7.000 ευρώ. Αυτή είναι είδηση και δη ευχάριστη. Λένε ότι προηγήθηκαν ενέργειες του κ. Λυχούνα. Δεν το πολυπιστεύουμε. Αντίθετα το μυαλό μας πάει στην καλλιτεχνική διευθύντρια. Αυτή κατά πάσα πιθανότητα κατάφερε και βρήκε μέρος των χρημάτων της Αθήνας που δικαιούται η Καβάλα. Σημειώνουμε ότι επιχορήγηση έστω ενός ευρώ δεν είχε φέτος από το Υπουργείο Πολιτισμού ούτε καν το Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν έξω. Σε δημόσιους, δημοτικούς χώρους τόσο στο κέντρο όσο και στις συνοικίες. Ελπίζουμε μακριά από δρόμους με κίνηση. Θα είναι πρόβλημα η μουσική των εκδηλώσεων να μπερδεύεται με τον θόρυβο της κίνησης των αυτοκινήτων και των μοτοσυκλετών. Ειδικά των μοτοσυκλετών που… φημίζονται για την λειτουργία των εξατμίσεων τους. Οι εκδηλώσεις φαίνεται ότι θα είναι αρκετές, περίπου 10. Η κ. Κορίνα Βουγιούκα θέλει να δώσει μια ώθηση στο φεστιβάλ, να κάνει τη διαφορά με τα προηγούμενα. Η διοργάνωση απαραίτητα συνδέεται με το δημοτικό ωδείο. Το οποίο- όπως από χθες έμαθαν οι αναγνώστες της Πρωινής- θα λειτουργεί και τον Αύγουστο. Όλοι καταλαβαίνουν ότι θα λειτουργεί για να στηρίξει τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου.

 

Μόνο σε αυτό το σημείο θα κάνουμε κριτική στη διοίκηση. Υποστήριζε ότι το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου αποδεσμεύεται από το Δημοτικό Ωδείο. Γράφαμε και τότε ότι αυτό είναι λάθος. Τώρα, κρατώντας σε λειτουργία το Ωδείο και τον Αύγουστο έρχονται να διαψεύσουν τους εαυτούς τους. Ταυτόχρονα διορθώνουν το σφάλμα τους. Έστω με νέο διευθυντή, το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου ήταν και παραμένει κομμάτι του δημοτικού ωδείου. Προσπάθησαν να αποφύγουν τη σχέση και τη στήριξη μα δε τα κατάφεραν. Ήταν αδύνατο άλλωστε το παιδί να αρνηθεί την μάνα του….

 

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Ποιότητας Ζωής η αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη Πρασσά επανέλαβε ότι για την επιτυχία της ανακύκλωσης ο Δήμος Καβάλας ετοιμάζει Φθινοπωρινή εξόρμηση ενημέρωσης. Η οποία θα περιλαμβάνει και μάθημα στα σχολεία. Ταυτόχρονα προκύπτει ότι η κοινωνία ήταν ώριμη να δεχθεί και να γεμίσει σωστά (ως προς τα υλικά) τους μπλε κάδους. Υπήρξαν κι αντίθετα περιστατικά, τα οποία αποδείχθηκαν μεμονωμένα. Άργησε πολύ η ανακύκλωση στην Καβάλα. Τώρα που επιτέλους ήρθε, μοιάζει να έγινε δεκτή με ανακούφιση από τον κόσμο. Από οικονομικής πλευράς τα οφέλη είναι τεράστια. Περιβαλλοντικά, το ίδιο.

 

Τα μάθατε τα νέα του διαδικτύου; Το δημοφιλές δίκτυο ψυχαγωγίας- ενημέρωσης αλλά και κουτσομπολιού απέτυχε να μεταφέρει σωστά την είδηση του θανάτου της κόρης του Στέλιου Παπαθεμελή. Μεγάλες ιστοσελίδες της Αθήνας μετέδιδαν επί ώρες ότι σκοτώθηκε η Αγγελική Παπαθεμελή. Το σωστό ήταν ότι σκοτώθηκε η αδελφή της, η Ελένη Παπαθεμελή. Δεν είναι η πρώτη φορά που στο διαδίκτυο διαπιστώνεται ένα τόσο μεγάλο λάθος. Έχουν προηγηθεί πολλά ακόμη, παρόμοια.

 

Φταίει η ταχύτητα και η ανταγωνισμός. Ο δημοσιογράφος του ίντερνετ έχει ελάχιστο χρόνο να διασταυρώσει και να γράψει την είδηση. Ειδικά αν θέλει να έχει την αποκλειστικότητα πρέπει να κινηθεί όπως τα αυτοκίνητα της φόρμουλα ένα. Σφαίρα. Καθώς λοιπόν όλα γίνονται γρήγορα είναι πολύ πιθανό άλλος να πεθάνει και άλλος να εμφανιστεί ότι πέθανε. Μετά, σίγουρος ότι πρόλαβες πρώτος την είδηση πας για ύπνο. Τα πραγματικά νέα τα μαθαίνεις όταν με το καλό ξυπνήσεις…

 

Για το ίδιο θέμα ο Δημήτρης Κανελλόπουλος έγραψε στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Τραγική ούτως ή άλλως η είδηση των τελευταίων ημερών: η κόρη του Στέλιου Παπαθεμελή έχασε τη ζωή της. Το ακόμα πιο μακάβριο της υπόθεσης είναι άλλο όμως. Τα μεγάλα sites που φροντίζουν για την έγκυρη κι έγκαιρη ενημέρωσή σας, αυτά που διαφημίζουν πως τα επισκέπτονται εκατομμύρια αναγνώστες κάθε μήνα (όλη η Ελλάδα τα διαβάζει, ακόμα και όσοι δεν διαθέτουν internet), μπέρδεψαν τις δύο κόρες.Η Ελένη ήταν η άτυχη κοπέλα, την Αγγελική «πέθαναν» τα sites. Ισως και γιατί ο… θάνατος της διάσημης Αγγελικής, που είναι μια εξαιρετική ηθοποιός, πουλάει περισσότερο. Ενώ, αντίθετα, η «φτωχή» Ελένη δεν είχε λάμψη, ένα κορίτσι ήταν που ζούσε στη Θεσσαλονίκη απλώς. Και να τα αφιερώματα στην άτυχη ηθοποιό, να οι φωτογραφίες της, βιογραφικά και λεπτομέρειες για την καριέρα της, μέχρι και τη συνέντευξη που έχει δώσει στην εφημερίδα μας είδαμε αναδημοσιευμένη. Η Ελένη δυστυχώς έχασε τη ζωή της την Τετάρτη, τα sites ωστόσο έχουν χάσει την αξιοπιστία τους πολύ παλιότερα».

 

Προχθές τα ξημερώματα στο κέντρο της πόλης μεθυσμένος που τριγυρνούσε ψάχνοντας να βρει το δρόμο για το σπίτι του, επιχείρησε να μπει στην καμπίνα του οδηγού στο τρενάκι και να πάρει εκεί έναν υπνάκο. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη κι ο συμπαθής κατά τα άλλα άνδρας συνέχισε να … παραπατά προς άλλη κατεύθυνση.

 

Αυτή την ανακοίνωση και τη δράση του Δήμου Λέσβου την ζηλέψαμε: «Ο Δήμος Λέσβου και η Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής, ξεκίνησε τον καθαρισμό και τη συντήρηση των πινακίδων οδικής κυκλοφορίας, στις οδούς της πόλης της Μυτιλήνης που παρουσιάζουν πρόβλημα ρύπανσης και είναι καλυμμένες από αυτοκόλλητα, σπρέι και μαρκαδόρους. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και η καταγραφή των κατεστραμμένων πινακίδων, ώστε να αντικατασταθούν το γρηγορότερο δυνατό, με νέες. Με την ευκαιρία αυτή, επισημαίνεται ότι και η όψη των πινακίδων, είναι δείγμα πολιτισμού και περιβαλλοντικής αγωγής. Η πρόκληση φθορών και η καταστροφή τους, θέτει σε κίνδυνο, τους οδηγούς, τους πεζούς, αλλά και τους ξένους που επισκέπτονται το νησί μας. Απαιτείται, λοιπόν, η συνεργασία όλων των πολιτών, ώστε μετά το πέρας των εργασιών από το Δήμο, οι πινακίδες να διατηρηθούν καθαρές και λειτουργικές, ώστε να επιτελούν το σκοπό για τον οποίο τοποθετήθηκαν».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης