μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αυτές τις μέρες η πόλη και ο Νομός Καβάλας φιλοξενούν μπόλικο κόσμο. Το βλέπουμε όλο το 24ωρο παντού. Στους δρόμους, στις παραλίες, στις πλατείες, στους πεζόδρομους. Πρόκειται για μεγάλο τουριστικό ρεύμα. Ελλήνων μα και ξένων. Προς όλους αυτούς η Καβάλα (κυρίως αυτή) δείχνει τις ομορφιές της. Μαζί με τα κουσούρια της. Οι επισκέπτες προτιμούν το ωραίο. Προσπερνούν γρήγορα το άσχημο. Το κακό. Βρίσκονται άλλωστε σε διακοπές. Τις σκοτούρες και τη γκρίνια τα άφησαν στον τόπο τους.

 

Χθες το πρωί στην οδό Ομονοίας έλληνας στάθμευσε το αυτοκίνητο του στην άκρη του δρόμου. Ήταν νόμιμος; Όχι. Οι πινακίδες τον ενημέρωναν για ελεγχόμενη στάθμευση. Έψαχνε ο άνθρωπος να βρει τις κάρτες, να αγοράσει, να βάλει μία στο αυτοκίνητο του για να αποφύγει την κλήση. «Που μπορώ να αγοράσω κάρτα;» ρωτούσε τους περαστικούς. Επιτέλους βρήκε έναν ντόπιο. «Ελεγχόμενη στάθμευση δεν ισχύει» του απάντησε. Τον κάλεσε να αδιαφορήσει για το μήνυμα της πινακίδας, να κάνει την βόλτα του όπως είχε προγραμματίσει.

 

Υπάρχουν πολλά τέτοια καθημερινά περιστατικά τα οποία προβάλλουν την άλλη μας πλευρά. Όχι την τουριστική. Χθες το απόγευμα στην οδό Ερυθρού Σταυρού δύο οδηγοί (από την Καβάλα και οι δύο) κόντεψαν να πλακωθούν στο ξύλο. Οι τουρίστες έβλεπαν. Άνοιξαν το στόμα τους. Θαύμαζαν τον ελληνικό τσαμπουκά.  Η διαφωνία οφείλονταν σε ένα παράνομο παρκάρισμα. Εξ αιτίας του οποίου θα γίνονταν ο … Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

 

Οι επαγγελματίες του τουρισμού το είπαν πολλές φορές. Και το εννοούν. Όλοι πρέπει να εκπαιδευτούμε ως προς την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Να αποκτήσουμε μια άλλη συμπεριφορά και νοοτροπία προκειμένου αυτοί που έρχονται για λίγο στην Καβάλα να μην το μετανιώνουν. Θα επισκεφθούν το Κάστρο. Θα κάνουν μπάνιο στις ωραίες παραλίες. Θα βγουν το βράδυ να διασκεδάσουν. Ύστερα θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους, θα επισκεφθούν τους πεζόδρομους. Θα δουν τους λερωμένους με συνθήματα τοίχους. Τους βρώμικους εξωτερικά κάδους.

 

Θα δουν όλες μας τις πλευρές. Τις καλές και τις άσχημες. «Ζυγίζοντας» τις καταστάσεις, στο τέλος θα αποφασίσουν. Αξίζει τον κόπο; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το λεγόμενο ισοζύγιο θα είναι υπέρ μας. Διότι αν χάσουμε και τους τουρίστες τότε θα χάσουμε  το έδαφος πάνω στο οποίο πατάμε…

 

Δευτέρα πρωί ο βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης στάθμευσε – για διευκόλυνση του- το αυτοκίνητο του στην αυλή του Δημαρχείου. Συνέπεσε την ίδια ώρα να δίδεται μέσα στο Δημαρχείο καλλιτεχνική συνέντευξη τύπου. Οι δημοσιογράφοι δεν έχασαν την ευκαιρία. Ο κ. Εμμανουηλίδης έδωσε περισσότερες συνεντεύξεις (όλες στην αυλή) απ’ όσες έδωσαν οι καλλιτέχνες!

 

Δεν μεταδόθηκε από το διαδίκτυο η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Ο αρμόδιος υπάλληλος έχει άδεια. Ο αντικαταστάτης του- είπε ο Πρόεδρος Γιώργος Γραμμένος- ειδοποιήθηκε αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ. Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτός είναι ο κανόνας. Απουσιάζει με άδεια ο υπάλληλος, δεν λειτουργεί τίποτα που είναι της αρμοδιότητας του. Όλα θα επανέλθουν σε κανονική λειτουργία και εξυπηρέτηση όταν ο υπάλληλος επιστρέψει από την άδεια.

 

Η Δημωφέλεια πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ημερίδα δημοσιότητας για 5 σημαντικά δημοτικά έργα, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορούν (όταν με το καλό ολοκληρωθούν) να κάνουν την πόλη μας καλύτερη. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης ξαφνιάστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι στους εσωτερικούς χώρους της Δημοτικής Καπναποθήκης δεν υπάρχει κλιματισμός. Λόγω βλάβης, ήταν η εξήγηση. Όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση ταλαιπωρήθηκαν αφού ίδρωσαν, μούσκεψαν για την ακρίβεια. Τα έντυπα που μοιράστηκαν αντί να διαβαστούν, έγιναν εργαλεία που άπαντες χρησιμοποιούσαν για να εξασφαλίσουν λίγο αέρα. Υποτίθεται δροσερό.

 

Η πετυχημένη ανακύκλωση γυαλιού σε όλη την ΑΜΘ έγινε είδηση στην ιστοσελίδα Πρώτο Θέμα. Το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εξήντα τόνοι γυαλιού συγκεντρώθηκαν, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης, που υλοποιείται με πρωτοβουλία φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής.Συνολικά, τέσσερις χιλιάδες μπλε κάδοι και τριάντα πέντε απορριμματοφόρα οχήματα, με σύστημα συμπίεσης, που αξιοποιούνται με την συνεργασία των Δήμων και της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα στον τομέα της ανακύκλωσης στην περιοχή. Στο σχεδιασμό του φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, (ΔΙΑΑΜΑΘ) εντάσσεται κι η επέκταση του δικτύου των κάδων για την ανακύκλωση με στόχο την κάλυψη περισσότερων περιοχών, ύστερα και από ανάλογα αιτήματα που κατατέθηκαν από Δήμους».

 

Η Ενεργειακή Αιγαίου έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα βίντεο με εικόνες από τις σεισμικές έρευνες στον κόλπο της Καβάλας. Ωραίο υλικό που δείχνει ακριβώς τι έγινε κατά τη διάρκεια των ερευνών που διήρκεσαν 3 εβδομάδες, τον προηγούμενο μήνα.  Το βίντεο προβάλλεται σε τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και σε πολλές γνωστές ιστοσελίδες.

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα μάθαμε τα νέα. Έργο που διαφήμισε η διοίκηση Σιμιτσή, του ΕΣΠΑ φυσικά, κινδύνευσε με απένταξη αλλά τελικά σώθηκε. Αναφερόμαστε σε αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης του 12ου δημοτικού σχολείου (περιοχή Αγίου Ιωάννη) . Αυτή τη φορά η ατυχία οφείλονταν στις ενστάσεις μεταξύ των υποψήφιων αναδόχων. Προκλήθηκε τόσο μεγάλη καθυστέρηση που τώρα το έργο, στη καλύτερη περίπτωση, θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ. Κι όμως, όταν όλα ξεκίνησαν περιγράφονταν εντελώς διαφορετικά. Ήταν σίγουρα, έτσι ώστε οι εργασίες να αρχίσουν το δυνατό συντομότερο… Στο τέλος έγινε το ακριβώς αντίθετο!

======================================================================================================

Λύνεται πρόβλημα με επιστολές;

Συμπολίτες μηχανικοί – αρκετοί είναι αλήθεια, όλοι του ιδιωτικού τομέα- ισχυρίζονται ότι ο Δήμος Καβάλας κάτι πρέπει να κάνει σχετικά με την έλλειψη προσωπικού στην Πολεοδομία. Η διοίκηση (Τσανάκα, Φιλιππίδης) δεν δέχεται την πρόταση τους. Να μετακινήσει στην Πολεοδομία μηχανικούς της Τεχνικής υπηρεσίας. Κι αυτοί είναι λίγοι, απαντά, κι έχουν μπόλικη δουλειά. Ανακοινώνει ότι αντί άλλων ενεργειών θα στείλει επιστολές (διαμαρτυρίας; γνωστοποίησης του προβλήματος;) προς κάθε κατεύθυνση. Περιφέρεια και Υπουργείο.

Αυτό δεν είναι αρκετό, σημειώνουν οι μηχανικοί που διαμαρτύρονται. Έχουν δίκιο. Το πρόβλημα δεν είναι των μηχανικών μόνο. Είναι πολύ σημαντικότερο. Αφορά τους πολίτες που μέσω μηχανικών συναλλάσσονται με την Πολεοδομία. Υπό αυτές τις συνθήκες οι επιστολές που θα στείλει ο Δήμος Καβάλας δεν είναι αρκετή ως αντίδραση. Είναι το ελάχιστο και συμβολικό. Κυρίως  συμβολικό. Κι όπως είναι γνωστό, με συμβολικές κινήσεις (κινήσεις εντυπώσεων) δεν λύνονται βασικά προβλήματα της καθημερινότητας.

 

Συνεδρίαση 16η

Σε λίγες μέρες συμπληρώνει ένα χρόνο στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας η κ. Τσανάκα. Μαζί της γίνονται ενός έτους οι συνεργάτες της, δημοτικοί σύμβουλοι. Οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι. Φαίνεται; Μάλλον όχι. Ο χρόνος που πέρασε είναι μόνο 12 μήνες, όλοι τους δείχνουν αρκετά παλαιότεροι. Οι ωραίες πρώτες μέρες πέρασαν και δεν γυρίζουν. Τώρα μπλέχτηκαν για τα καλά στα προβλήματα, τα διαχειρίζονται υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. «Τσαλακώνονται» ευκολότερα, γρηγορότερα. Τις πιο πολλές φορές ο κόσμος παραμένει απαιτητικός. Δεν προσαρμόζεται, όπως π.χ. προσαρμόστηκε στα δύσκολα από καιρό η φουκαριάρα η τοπική αυτοδιοίκηση.

Τη Δευτέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η 16η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από την αρχή του έτους. Απουσίαζαν αρκετοί. Λόγω Αυγούστου οι περισσότεροι. Τρεις επικεφαλείς δημοτικών παρατάξεων και τουλάχιστον 6 δημοτικοί σύμβουλοι. Τη … γλίτωσαν. Η συνεδρίαση τέλειωσε αργά το βράδυ. Πολλοί λένε- χρησιμοποιώντας την προηγούμενη εμπειρία τους- ότι δεν αξίζει τον κόπο. Απογοητεύονται νωρίς νωρίς. Θα έχουν τους λόγους τους. Μάλλον περίμεναν την οδό στρωμένη με ροδοπέταλα. Έσφαλαν.

Η συνεδρίαση άρχισε με ευχές. Η Δήμαρχος συνεχάρη την Εθνική ομάδα μπάσκετ των Εφήβων που ήρθε πρώτη σε όλη την Ευρώπη. «Ναι αλλά εμείς δεν είδαμε τον τελικό. Ήμασταν εδώ γιατί είχαμε ομάδα» μουρμούριζε ο Θόδωρος Τζατζάρης. Αμέσως μετά μίλησαν για τον ΤΑΡ. Πολύ σωστά ο Βαγγέλης Παππάς (μόνο αυτός) επέμενε να υπάρξουν συνέπειες σε αυτούς που χωρίς άδεια επιχείρησαν γεωτρήσεις. Οι άλλοι δεν τον κατάλαβαν. Άλλαξαν συζήτηση.

Ο Άρης Βέρρος υποστήριξε τους μόνιμους εργαζόμενους του Δήμου, όπως είπε τώρα – λόγω της Κοινωφελούς Εργασίας- πρέπει να λάβουν ρεπό και άδειες. Που τόσο καιρό δεν είχαν την δυνατότητα (αν και δικαιούνταν) να πάρουν. Όταν όμως συζητήθηκε η διαμάχη της υπαλλήλου της Δημωφέλειας με τον κ. Τσουρουκίδη η φωνή του Άρη δεν ακούστηκε. Καθόλου. Σε αυτό το θέμα επέμενε ο Μάκης Παπαδόπουλος. «Τσίγκληζε» την Δήμαρχο που έσπευδε να του απαντά, προλαβαίνοντας την πιο αρμόδια πρόεδρο Αναστασία Ιωσηφίδου.

Η επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα γίνει (εκτός απροόπτου) μετά τον Αύγουστο. Ως εκ τούτου ευχόμαστε σε όλους τους εμπλεκόμενους βουτιές και δροσιές. Γιατί διακοπές δεν προβλέπονται (για τους περισσότερους τουλάχιστον).

Διαβάστε επίσης