μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με χθεσινή καλογραμμένη ανακοίνωση του ο Σύλλογος Αγροτών Καβάλας κάνει τον δικό του απολογισμό σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα. Γράφει για τη συζήτηση με τον Πάνο Σκουρλέτη. Γράφει για τις διαφορές του νέου υπουργού σε σχέση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Κείμενο απαισιόδοξο σχετικά με την επίλυση του προβλήματος της όδευσης, πολιτικό μιας και σχολιάζει (μεταξύ των άλλων) την αλλαγή στάσης της Κυβέρνησης και όσον αφορά τον αγωγό ΤΑΡ. Τώρα, μας λένε οι αγρότες, σημασία για τον νέο Υπουργό έχουν τα ανταποδοτικά. Πριν, αφήνει να εννοηθεί η ανακοίνωση, όλα ήταν αλλιώς.

 

Ευχόμαστε να κάνουν λάθος. Υπέρ της αλλαγής της όδευσης του ΤΑΡ είναι ο Δήμος Καβάλας, η Περιφέρεια ΑΜΘ, το ΓΕΩΤΕΕ, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας και πολλοί άλλοι. Προς τι η ανησυχία; Το μήνυμα «ραντεβού στα χωράφια» δεν μπορεί να επηρεαστεί από τα πρόσωπα των Αθηνών, την ενδεχόμενη διαφορετική κυβερνητική στάση. Το συγκεκριμένο σύνθημα εκφράζει την τοπική κοινωνία. Η οποία αν χρειαστεί, θα είναι στα χωράφια.

 

Ο Σύλλογος των Αγροτών του Δήμου Καβάλας ξεπερνά γρήγορα ένα άλλο, σημαντικότερο πρόβλημα. Αυτό της μη πρόσκλησης στην σύσκεψη της Τρίτης τόσο του Νίκου Παναγιωτόπουλου όσο και του Θόδωρου Μαρκόπουλου. Απ’ ότι καταλαβαίνουμε αποκλείστηκαν με πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Η κ. Αλεξάνδρα Τσανάκα άλλωστε δεν το κρύβει καθόλου. Ήταν- μας λέει με τον τρόπο της- μια συνειδητή απόφαση να εξαιρεθούν οι δύο άνδρες λόγω προηγούμενης κακής ενασχόλησης με τα θέματα του ΤΑΡ. Λάθος. Μεγάλο λάθος.

 

Η τοπική κοινωνία απέναντι σε όλους αυτούς που θέλουν να κάνουν ότι θέλουν λόγω του ΤΑΡ, παρουσιάζει ένα μεγάλο και μοναδικό όπλο. Την ενότητα της. Όταν για ασήμαντο λόγο γίνονται αυτοί οι διαχωρισμοί, τότε η ενότητα παύει να υπάρχει. Ουδείς αλάθητος. Πολλοί έκαναν λάθη στην μακρά περιπέτεια της Καβάλας σε σχέση με τον ΤΑΡ. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ας πούμε ότι προσπάθησε προεκλογικά να χρησιμοποιήσει το θέμα των ανταποδοτικών. Ποτέ ωστόσο δεν υποχώρησε ως προς την όδευση. Ο δε Θόδωρος Μαρκόπουλος ακόμη κι αν κάπου «τα μάσησε», που δεν είμαστε σίγουροι ότι έγινε αυτό, δεν αξίζει κι αυτός τον αποκλεισμό. Και τον στιγματισμό.

 

Αν καταλάβαμε καλά η κ. Τσανάκα πρώτα απέκλεισε Μαρκόπουλο- Παναγιωτόπουλο από τη σύσκεψη, μετά εξηγώντας για την απόφαση της αυτή τους «έδωσε». Σφάλμα. Απειρία; Υπερβάλλον ζήλος; Κακός χειρισμός; Ίσως όλα αυτά μαζί. Αν η αγαπητή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα με την πρόσφατη «στροφή» του κόμματος της, δεν είναι δίκαιο να ξεσπά αλλού. Όλα όσα έγιναν, όσα ειπώθηκαν και διαβάσαμε προς αυτό το συμπέρασμα μας οδηγούν. Η Αλεξάνδρα κάπου έπρεπε να ξεσπάσει, ξέσπασε με αφορμή τον ΤΑΡ κατά του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Θόδωρου Μαρκόπουλου.

 

Σοφότεροι της συναδέλφου τους οι δύο άλλοι βουλευτές, σιωπούν. Της δίνουν έτσι προβάδισμα στον αντί ΤΑΡ αγώνα, ταυτόχρονα δε την προστατεύουν. Για να τελειώνουμε, προέχει η ενότητα. Την συντηρούμε, την ενισχύουμε και δεν την καταστρέφουμε για λόγους μη σοβαρούς. Αν ανάμεσα σε όλα τα άλλα δεν είμαστε ενωμένοι, τόσο το καλύτερο για τον αντίπαλο. Εδώ που φθάσαμε φθάσαμε ακριβώς λόγω της ενότητας. Είναι κρίμα μόνοι μας να την περιορίζουμε.

 

Δεκάδες αθίγγανοι διαμένουν σε παλιές κατεστραμμένες κατοικίες (και παλιές αποθήκες) στον χώρο ακριβώς δίπλα στο Δικαστικό Μέγαρο. Όταν επηρεάζονται από τη ζέστη βγαίνουν στο ύπαιθρο. Κοιμούνται στο πάρκινγκ του μεγάλου καταστήματος που ετοιμάστηκε, μα δε λειτούργησε ποτέ. Οι επαγγελματίες της περιοχής (κάτοικοι δεν υπάρχουν) ενοχλούνται. Θέλουν να τους διώξουν.

 

Δεν θα υιοθετήσουμε το αίτημα τους. Ταυτόχρονα θα αναγνωρίσουμε το ότι η κατάσταση που δημιουργείται δεν είναι καθόλου ωραία. Όταν έκανε κρύο, προ λίγων μηνών, οι αθίγγανοι μέσα στα ερείπια κατεστραμμένων κτισμάτων άναβαν φωτιές για να ζεσταθούν. Είναι βέβαιο ότι η περιοχή είναι υποβαθμισμένη. Αυτή την υποβάθμιση εκμεταλλεύονται οι αθίγγανοι. Μέσα σε ένα περιβάλλον απωθητικό (που σίγουρα πάσχει από πλευράς υγιεινής) στήνουν το προσωρινό τους νοικοκυριό. Κι ότι προκύψει.

 

Παντού στην Καβάλα κυκλοφορούν και εργάζονται οι νέοι δημοτικοί υπάλληλοι. Σε όλες τις συνοικίες. Κάνουν απαραίτητες εργασίες, βοηθώντας την Καβάλα να λειτουργήσει καλύτερα. Γιατί δεν καθιερώνουν το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας; Μόλις τελειώνει το ένα, ένα νέο να το διαδέχεται. Όλοι επωφελούνται. Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι άνεργοι, τα λαϊκά αιτήματα. Χθες το πρωί γίνονταν ποικίλοι καθαρισμοί χόρτων σε πολλές συνοικίες ενώ υπάλληλοι καθάριζαν το πάρκο ΑμΕΑ στην Καλαμίτσα.

 

Αυτό το διάστημα αρχίζουν και βάφονται οι διαβάσεις σε διάφορους δρόμους. Η Κοινωφελής Εργασία επηρέασε όλο το Δήμο Καβάλας. Με το επιπλέον προσωπικό που υπάρχει γίνονται δουλειές που δεν έγιναν τους τελευταίους 12 μήνες. Όσα περισσότερα προλάβουμε αφού το πρόγραμμα διαρκεί μόνο λίγους μήνες. Αμέσως μετά ο Δήμος Καβάλας θα επιστρέψει στη γνωστή του «φτώχια». Ανάγκες θα υπάρχουν πολλές, προσωπικό ελάχιστο.

 

Όπως πέρσι έτσι και φέτος. Διακόπτονται για μία εβδομάδα οι εξετάσεις απόκτησης διπλώματος οδήγησης. Οι υπάλληλοι (εξεταστές) είναι λίγοι. Κουρασμένοι, πρέπει να πάρουν άδεια. Οι σχολές ζητούν αναβολή για να ξεκουραστούν και οι «δάσκαλοι», οι μαθητές το ίδιο. Εξετάσεις δεν θα γίνουν όλη την ερχόμενη εβδομάδα. Καλά μπάνια σε όλους τους εμπλεκόμενους.

 

Μπάνια και μακροβούτια στη Θάσο κάνει ο κ. Γιώργος Καλαντζής, χωρίς να ξεχνά να ενημερώνει τους φίλους του για τις δραστηριότητες του. Γράφει λοιπόν από τη Θάσο τα ακόλουθα στην ιστοσελίδα του: «Από τη Θάσο, όπου βρίσκομαι, εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όσους και όσες σήμερα γιορτάζουν! Είχα την ευκαιρία να παραστώ χθες το βράδυ στον Εσπερινό στην Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Σωτήρος Θάσου, και σήμερα στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Ναό της Μεταμορφώσεως στα Λιμενάρια. Είχα επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσω με πολλούς Θάσιους φίλους και επαγγελματίες, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα στις επιχειρήσεις τους, στον τουρισμό, στην εστίαση, στην αγροτική ανάπτυξη και στο εμπόριο. Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας πλήττεται βαριά από τις ανεύθυνες επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στο πλευρό των επαγγελματιών του τουρισμού, στο πλευρό των αγροτών και των εμπόρων». Τα μπάνια μπάνια κι η κριτική στην Κυβέρνηση σταθερή.

 

Διακοπές στη Θάσο την ερχόμενη εβδομάδα για τον αντιδήμαρχο Δημοσθένη Τουλκίδη, άδεια 15 ημερών από τη Δευτέρα για την δημοτική σύμβουλο Μαρία Φρατζεσκάκη, διακοπές στη Θάσο και για τον Γιώργο Φιλόσογλου. Όλοι καταλαβαίνουν ότι π.χ. την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Η οποία συνήθως συνεδριάζει κάθε εβδομάδα.

 

Παραμένουν σε εκκρεμότητα όλα τα θέματα του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας. Ταυτόχρονα οφείλονται χρήματα στην μοναδική εργαζόμενη του. Τόσο ο κ. Παυλίδης όσο και ο κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος πρέπει να «κλείσουν» την υπόθεση,  ο καιρός πέρασε. Έχουν την αρμοδιότητα και του Βιοτεχνικού Πάρκου ένα χρόνο τώρα. Ότι ήταν να μάθουν το έμαθαν. Ας κάνουν κάτι.

 

Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στον δρόμο προς το Χαλκερό η αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη Πρασσά διατύπωσε γραπτά συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας. Γράφει τα ακόλουθα: «Θερμά συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας, η οποία ενήργησε άμεσα και καθοριστικά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Χαλκερού και όλους όσοι συνέβαλαν στην κατάσβεση της φωτιάς. Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας για την προσέλευση τους προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις κατάσβεσης».

 

Οι υποστηρικτές του «Όχι ως το τέλος» στην Καβάλα προσαρμόζονται στο κλίμα του Αυγούστου, υποχωρούν προσωρινά. Περιμένουν, όπως και το ΚΚΕ άλλωστε. Περιμένουν η συμφωνία να φθάσει σε φάση οριστικοποίησης και έγκρισης στη Βουλή. Τότε θα επανέλθουν με εκδηλώσεις στην πόλη μας. Αρκεί αυτή τη φορά να υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση του κόσμου. Την τελευταία φορά οι υποστηρικτές του «όχι ως το τέλος» στην πλατεία Καπνεργάτη ήταν ελάχιστοι.

 

Το αρμόδιο Υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση για τις αιτήσεις που έως τώρα έχουν κατατεθεί σε όλη την Ελλάδα για το πρόγραμμα της Επισιτιστικής Βοήθειας: «Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους ο αριθμός των αιτήσεων έχει φτάσει τις 130.742, εκ των οποίων οι 50.226 υποβλήθηκαν ιδιωτικά, ενώ οι 80.516 υποβλήθηκαν από τους Εταίρους. Επισημαίνεται ότι οι 130.742 αιτήσεις αντιστοιχούν σε 287.584 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την καταβολή αιτήσεων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η 26η Αυγούστου 2015».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης