• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Όλοι το αντιλαμβάνονται, όλοι προσαρμόζονται, όλοι το αναγνωρίζουν. Ακόμη κι αυτοί που αδιαφορούν (από αντίδραση) στις εκλογές που έρχονται. Όλοι εκτός από την Πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Πρόεδρος προσποιείται ότι δεν τρέχει τίποτα διαφορετικό, προεκλογικό. Ορίζει και πραγματοποιεί συνεδριάσεις επιτροπών, σήμερα και της Ολομέλειας της Βουλής. Της συμπαραστέκονται μόνο οι βουλευτές του Π. Λαφαζάνη. Όχι τόσο επειδή συμφωνούν με τους χειρισμούς της. Της κάνουν το χατίρι, την καλοπιάνουν για να συμμαχήσουν με τη Ζωή. Η κ. Κωνσταντοπούλου επί του παρόντος επωφελείται της στήριξης κι αφήνει τις πολιτικές συμφωνίες για αργότερα.

 

Η πρόσφατη πολιτική ζωή «έφερε» την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Έναν πολιτικό διαφορετικό. Των νόμων, των διατάξεων. Της «πλούσιας» διαδικασίας που ξέρουμε πότε αρχίζει, ποτέ το τέλος της. Μια υπερβολή λόγων, έναν «χείμαρρο» ομιλιών και παρεμβάσεων. Η Πρόεδρος μπορεί να κάνει κριτική σε όλους. Ακόμη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι άλλοι ωστόσο απαγορεύεται να την αγγίζουν. Μας ενοχλεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου διότι αν και πολιτικός εκφράζει 100% τον έλληνα που παραστράτησε κι έτσι έμπλεξε στα μνημόνια. Αυτόν τον έλληνα που έχει μόνο δικαιώματα, καμιά υποχρέωση. Τον έλληνα που τα γνωρίζει όλα, τα κάνει όλα σωστά. Τα λάθη που παρά ταύτα συμβαίνουν είναι μόνο των άλλων.

 

Η περίοδος Κωνσταντοπούλου δείχνει να τελειώνει κι αυτό είναι φανερό ότι την ενοχλεί. Κακώς. Θα ξαναβρεί την ησυχία της, την ανεξαρτησία της, ευχόμαστε να συμφωνήσει με πολιτικό οργανισμό ώστε να ξαναβγεί βουλευτής. Ποιος ξέρει, αν όλα τα αρχίσει από την αρχή μπορεί να έχει και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία ώστε με τη δεύτερη προσπάθεια να γίνει καλύτερη.

 

Αφού οι ελληνικές εταιρίες δεν κάνουν δημοσκοπήσεις – με εξαίρεση την νέα εφημερίδα του κ. Κουρή- είπαν να κάνουν οι ξένες. Πρώτη πρώτη η γνωστή μας Bild. Η οποία διέρρευσε χθες κάτι που έμοιαζε με δημοσκόπηση. Αμέσως τα νερά ταράχτηκαν. Ανακατεύτηκαν. Τα νούμερα της Bild σαφώς και δεν ήταν δημοσκόπηση. Ένα αστείο ήταν που οι Γερμανοί έμαθαν να κάνουν στους έλληνες. Σύντομα θα αρχίσουν οι ελληνικές δημοσκοπήσεις. Μόνο έτσι θα πάψουν τα αστεία που εισάγονται (όπως τόσα άλλα) από το εξωτερικό.

 

Δημοσιεύουμε σήμερα σε άλλη σελίδα της εφημερίδας τις απαντήσεις του κ. Παυλίδη και του κ. Μαρκόπουλου σχετικά με την υπόθεση του Βιοτεχνικού Πάρκου. Δεκτές κι αναμενόμενες. Παραδέχονται το πρόβλημα, την καθυστέρηση στην επίλυση του την «χρεώνουν» στην πολυπλοκότητα του. Έτσι είναι. Στο Βιοτεχνικό Πάρκο υπάρχει μια κατάσταση που χρειάζεται μπόλικη δουλειά προκειμένου να καταστεί βιώσιμη. Είναι δική τους υποχρέωση. Άργησαν αλλά κάτι πρέπει να κάνουν. Όσο αργούν τόσο η υπόθεση χειροτερεύει. Πιστεύουμε ότι έλαβαν το μήνυμα κι έτσι άμεσα θα δράσουν. Τους περιμένουμε.

 

Την Κυριακή το πρωί το επιβατικό πλοίο «Αριάδνη» έφερε στην Καβάλα περίπου 300 παράτυπους μετανάστες από την Συρία. Θα έφερνε πολύ περισσότερους αν δεν μεσολαβούσαν τα έκτακτα δρομολόγια (μόνο για μετανάστες) με προορισμό τον Πειραιά. Οι Σύριοι φέρονται να τα προτιμούν σε σχέση με τα δρομολόγια της «γραμμής». Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν, κάποια στιγμή το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» θα κάνει δρομολόγιο από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου προς την Καβάλα. Ένα ή περισσότερα, αυτό σήμερα κανείς δεν το γνωρίζει.

 

Για τους άλλους ο Μήτσος Παρίδης ήταν ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής από την Καβάλα που «έδρασε» κυρίως στα ελληνικά γήπεδα τις δεκαετίες του 60 και του 70. Για τους Καβαλιώτες ο Μήτσος ήταν κι ένας θαυμάσιος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που κοινωνικά προόδευσε ξεχώρισε στην Καβάλα όπου μετά την καριέρα του εγκαταστάθηκε. Για τον άνθρωπο Μήτσο Παρίδη γράφτηκαν ελάχιστα. Κι όμως. Ήταν πρώτα άνθρωπος, μετά καλός ποδοσφαιριστής. Δύο τρία χρόνια ταλαιπωρούνταν με τον καρκίνο. Προ μηνών – με την ευκαιρία συνάντησης παλαιμάχων- ισχυρίστηκε με χαμόγελο ότι τα καταφέρνει. Δυστυχώς και στη περίπτωση του Μήτσου ο καρκίνος αποδείχθηκε ανίκητος.

 

Είναι ενδιαφέρουσα και διαφορετική η ερώτηση που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Έβρου κ. Δημοσχάκης. Όπως γράφει πολλές φορές οι κάτοικοι του Βόρειου Έβρου χρησιμοποιούν (χωρίς να το γνωρίζουν) δίκτυο κινητής τηλεφωνίας εταιρίας από την Τουρκία. Το μαθαίνουν όταν στο τέλος του μήνα έρχεται ο λογαριασμός. Πληρώνουν υπέρογκα ποσά λόγω χρήσης δικτύου άλλης χώρας. Χρεώνονται- δηλαδή- σα να βρίσκονται στο εξωτερικό. Ο βουλευτής της ΝΔ ζητά να υπάρξει συνεννόηση των εταιριών κινητής τηλεφωνίας της Ελλάδας και της Τουρκίας ώστε η μία να μην μπαίνει στα γεωγραφικά όρια της άλλης!

==============================================================================

Συνεδρίαση στην Καβάλα

Στην Καβάλα συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Συνήθως (μονίμως, είναι το πιο σωστό) η επιτροπή συνεδριάζει στην έδρα της Περιφέρειας δηλαδή στη Κομοτηνή. Προχθές συνεδρίασε στην Καβάλα ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσει στην Αλεξανδρούπολη! Λεπτομέρειες κι επίσημες ανακοινώσεις για την σημαντική αυτή αλλαγή δεν έγιναν. Ο κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος ενημέρωσε (για τη συνεδρίαση στην Καβάλα) τους δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, μόνο στους οποίους προβλήθηκε το γεγονός.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στη συνεδρίαση της Καβάλας προήδρευσε ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης (αντιπρόεδρος της Επιτροπής). Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Πέτροβιτς δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη συνεδρίαση. Τα θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή ήταν πολλά και σημαντικά, η διαδικασία ήταν ουσιαστική. Κατά πως λέγεται όλα ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του κ. Ιωσηφίδη που «έριξε» την ιδέα. Η οποία στη συνέχεια έγινε δεκτή.

Μακάρι αυτό που άρχισε να συνεχιστεί, οι συνεδριάσεις να μην γίνονται μόνο στην Κομοτηνή αλλά κι αλλού. Όπως θυμόμαστε επί Άρη Γιαννακίδη μία φορά είχε συνεδριάσει στην Καβάλα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΜΘ (επιτροπή στην οποία συμμετέχει ο Περιφερειάρχης και όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες).

 

Καλό είναι να σταματήσουν

Συγκεκριμένοι άνθρωποι (όχι ο ίδιος ο Γιώργος Καλαντζής) αφήνουν να εννοηθεί (μιλώντας «ανώνυμα» στην Καβάλα) ότι μπορεί να γίνει αυτή η αλλαγή. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής από τη 3η θέση του ψηφοδελτίου να «ανέβει» στη 2η. Καλό είναι να σταματήσουν τις φήμες και τις διαδόσεις. Πρώτα πρώτα κάνουν κακό στον αγαπημένο τους πολιτικό. Δεύτερον, πρεσβεύουν σενάριο που πολιτικά είναι εντελώς ανήθικο. Τρίτον, αν προσέξουν το ρεπορτάζ της ΝΔ θα δουν το κλίμα ανανέωσης που επιχειρεί να καθιερώσει στη ΝΔ ο νέος πρόεδρος. Χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπαμιμίκου: ««Εμείς θα κάνουμε την ανανέωση, γιατί εμείς πιστεύουμε στην ανανέωση. Και η ανανέωση δεν είναι μόνο σε πρόσωπα, είναι και σε ρητορική, αλλά είναι και σε πράξεις και σε πρακτικές. Βεβαίως και ζητάμε και καλούμε ανθρώπους νέους, φρέσκους, που μπορεί να μην είχαν εμπλακεί παλαιότερα με τα κόμματα ή με την πολιτική. Άνθρωποι από την αγορά, από Επιμελητήρια, άνθρωποι πού προέρχονται από την ΟΝΝΕΔ και από την νεολαία μας».

*Χθες το απόγευμα συνεδρίασε πρώτη φορά η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ. Στην επιτροπή συμμετέχει ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

Κύπριοι και στην Καβάλα

Η εφημερίδα της Κύπρου «Ο Φιλελεύθερος» αφιέρωσε κείμενο σχετικά με τις διακοπές των Κυπρίων στην Ελλάδα. Η Καβάλα αναφέρεται στο ρεπορτάζ και λόγω του ότι φέτος υπήρξε και υπάρχει απευθείας πτήση. Αναλυτικά:  Την τιμητική τους είχαν και φέτος τα ελληνικά νησιά σε ό,τι αφορά στις προτιμήσεις των Κυπρίων ταξιδιωτών για παραθεριστικούς σκοπούς. Μάλιστα όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η ταξιδιωτική κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα είναι αυξημένη σε σύγκριση με πέρσι. Όπως ανέφερε στον «Φ», ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, ACTA, Ντίνος Κάκκουρας, μέχρι το τέλος Ιουνίου η ροή των κρατήσεων, κυρίως για ταξίδια στην Ελλάδα και τα νησιά της, ήταν αρκετά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κάμψη των κρατήσεων, συνέχισε, παρατηρήθηκε μόνο το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου, λόγω των συζητήσεων περί Grexit, που επηρέασαν και τους Κύπριους ταξιδιώτες – παραθεριστές και τους έκαναν πιο διστακτικούς και ανήσυχους για τυχόν επιπλοκές από μια πιθανή πτώχευση της Ελλάδας. Ωστόσο, αμέσως μετά οι κρατήσεις και τα ταξίδια επανήλθαν σε κανονικούς για την εποχή ρυθμούς. Ειδικά τον Αύγουστο όλες οι πτήσεις, ναυλωμένες και δρομολογημένες, αναχωρούν από την Κύπρο υπερπλήρεις, πρόσθεσε ο κ. Κάκκουρας.
Αυτό το καλοκαίρι υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με Κρήτη, Ρόδο, Σκιάθο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Καβάλα, Πρέβεζα, και φυσικά Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα σε κάποια από τα ελληνικά νησιά πετούν από την Κύπρο δύο ή και τρεις αεροπορικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη. Ο κ. Κάκκουρας απέδωσε τη φετινή επιτυχία των ταξιδιών στην Ελλάδα από τη μια στις δελεαστικές τιμές των εκδρομικών πακέτων και από την άλλη στο συγκριτικά με την Κύπρο χαμηλό κόστος των εξόδων εκτός πακέτου, για ταβέρνες, αναψυχή κ.λπ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ACTA, ιδιαίτερα δημοφιλείς ελληνικοί προορισμοί αποδεικνύονται φέτος η Σκιάθος, η Πρέβεζα και η Καβάλα για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αλλά και για λόγους συνδεσιμότητας και γειτνίασης και με άλλα δημοφιλή μέρη.

 

Διαβάστε επίσης