• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Απ’ ότι καταλάβαμε ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος άσκησε κριτική στη Δήμαρχο για τον τρόπο που οργανώνεται και διεκδικεί, για λογαριασμό της Καβάλας,  στην Αθήνα. Της είπε και της έγραψε ότι δεν κάνει σωστή, αποδοτική δουλειά. Δρα αποσπασματικά. Αν εξαιρέσουμε όλα τα άλλα (ορισμένα από τα οποία ήταν περιττά ή και υπερβολικά), ο κ. Παπαδόπουλος έχει δίκιο. Τον πρώτο της χρόνο η νέα Δήμαρχος δεν χειρίστηκε όπως θα περιμέναμε όλα όσα έχουν σχέση με την Καβάλα αλλά κρίνονται στην Αθήνα. Δεν ταξίδεψε στην Αθήνα όσο συχνά έπρεπε, κι όταν πήγε γύρισε με άδεια χέρια.

 

Φυσικά και υπάρχουν δικαιολογίες. Πρόκειται για τον πρώτο της χρόνο. Στον τομέα αυτό υπήρξε απειρία, ίσως και ατολμία. Είχε να κάνει με μια Κυβέρνηση που ώρες ώρες έδειχνε να υπάρχει μόνο για τα θέματα της ελληνικής οικονομίας (εξ αυτού του λόγου είχαν δύσκολη αποστολή ακόμη και οι κυβερνητικοί βουλευτές), τα θέματα της Καβάλας είναι βαλτωμένα έτσι κι αλλιώς. Η Δήμαρχος δεν μπορούσε να τα βοηθήσει, ειδικά με τον τρόπο που το προσπάθησε. Απελπιστικά μόνη.

 

Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι αν όλα οργανώνονταν καλύτερα (έχοντας συμπαράσταση από το δημοτικό συμβούλιο, τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης) ίσως να είχε καλύτερο αποτέλεσμα. Της το είπε πολλές φορές με διάφορους τρόπους: Να αναβαθμίσει τη συζήτηση, να κάνει συνάντηση με τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, να συναντά συχνότερα τους βουλευτές, να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Η κ. Τσανάκα δεν τον άκουσε. Όταν επέστρεφε από την Αθήνα είχε πάντα το ίδιο συμπέρασμα. Στην Αθήνα η κατάσταση δεν είναι υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έπαψε να προσπαθεί σε σχέση με την κεντρική διοίκηση όταν κατάλαβε ότι ελπίδα καλών νέων δεν υπάρχει. Δεν μας εξήγησε τους λόγους, δεν μίλησε αναλυτικά για αυτή της την απογοήτευση.

 

Από τη μια ο Μάκης Παπαδόπουλος την πίεζε και την πιέζει, από την άλλη η ίδια δεν ήταν και δεν είναι πρόθυμη να προσπαθήσει για κάτι που δεν πιστεύει. Περιμένει μπας κι αλλάξουν τα πράγματα. Δεν εννοούμε να αλλάξει η Κυβέρνηση. Εννοούμε να αλλάξει το κλίμα στην οποιαδήποτε επόμενη Κυβέρνηση. Να ασχοληθεί αυτή με όλα τα προβλήματα, να κυβερνήσει, να βρει χρόνο να ακούσει όχι μόνο τους Δημάρχους της επαρχίας αλλά και τους βουλευτές.

 

Ο Μάκης Παπαδόπουλος επιμένει ότι πολλά και σημαντικά θέματα της Καβάλας κρίνονται στην Αθήνα. Προτρέπει την Δήμαρχο να τα συζητήσει στο δημοτικό συμβούλιο κι αμέσως μετά να τα «παζαρέψει» στην πρωτεύουσα. Η αλήθεια είναι ότι μαζί με αυτά της λέει και μια δυο κουβέντες παραπάνω. Κατανοητό αν και θα μπορούσε να το αποφύγει. Όπως κι η κ. Τσανάκα μπορούσε να του απαντήσει χωρίς την ειρωνεία και την άσκοπη κι άδικη παρελθοντολογία που χρησιμοποίησε στην πρόσφατη ανακοίνωση της. Τελικά, αφού και οι δύο προσπαθούν για το ίδιο πράγμα (το συμφέρον του τόπου) μπορούν ευκολότερα να συνεννοηθούν. Να συνεργαστούν.

 

Αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη, αφού εγκατασταθεί κι αναλάβει η νέα κυβέρνηση, ο Δήμος Καβάλας πρέπει να κοιτάξει πάλι προς αυτή τη κατεύθυνση. Δυστυχώς θέματα του κρίνονται εκεί. Πρέπει να χτυπήσει παραπάνω πόρτες, να βρει τρόπο να τις ανοίξει, να μιλήσει πιο δυνατά, να ακουστεί, να δικαιωθεί. Κατά τον κ. Παπαδόπουλο αυτό το σχέδιο πρέπει να ετοιμαστεί σωστά μέσα και από το δημοτικό συμβούλιο. Μάλλον έχει δίκιο.

 

Όταν έρθει η ώρα ενωτικά θα το δοκιμάσουμε μπας και 1) Πάρουμε το Στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» όχι μόνο για γιορτές και εκδηλώσεις αλλά για κάθε μέρα. Επιτέλους να το αξιοποιήσουμε 2)Αποτρέψουμε το πλωτό LNG για το οποίο μίλησε στα συνέδρια (υποστηρίζοντας το) ακόμη κι ο φίλος της δραχμής Παναγιώτης Λαφαζάνης 3) Πείσουμε την ΔΕΠΑ να μελετήσει όλο το δίκτυο της πόλης ως προς το οικιακό φυσικό αέριο 4)Ξεκαθαρίσει το μέλλον της Περιμετρικής και πολλά άλλα.

 

Ολοκληρώθηκε το 58ο Φεστιβάλ Φιλίππων με επιτυχία. Κατάφερε και στάθηκε όρθιο σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η κ. Δήμαρχος πρέπει να διαλέξει. Γκόνη ή Καραβία; Αν ήμασταν στη θέση της θα επιλέγαμε τον καλλιτεχνικό διευθυντή. Η κ. Καραβία ήταν απούσα ένα ολόκληρο Καλοκαίρι, δοκιμάστηκε σε μια θέση που δεν είναι κατάλληλη. Το να διοικείς απαιτεί συγκεκριμένες ικανότητες, όχι ανταγωνισμούς και παραξενιές.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανήκει στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έκαναν συγκεκριμένη πρόταση στον Πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Του ζήτησαν να δώσει προεκλογική προτεραιότητα στη Βόρεια Ελλάδα, την οποία του είπαν να την επισκεφθεί όλη. Ο κ. Μεϊμαράκης φάνηκε να ακούει με προσοχή την ιδέα. Υπάρχουν ήδη πληροφορίες και σενάρια επίσκεψης του κ. Μεϊμαράκη στην Καβάλα κατά τις 10 Σεπτέμβρη. Στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

 

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο της Δημωφέλειας. Συζήτησαν και ενέκριναν την πρόταση για την πραγματοποίηση των συναυλιών στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Οι εκδηλώσεις συμπίπτουν με εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Την ίδια περίοδο (την ερχόμενη εβδομάδα) εκδηλώσεις θα γίνουν στο δάσος των Πεντακοσίων από τον σύλλογο της περιοχής. Γενικά την ερχόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα είναι πλήρες από εκδηλώσεις.

 

Κυκλοφόρησαν χθες στην Καβάλα οι πρώτες οικογένειες πρωτοετών σπουδαστών του ΤΕΙ. Έψαχναν σπίτι για το παιδί, συνοδεύονταν από ντόπιους μεσίτες. «Έχουμε ανθρώπους από Ρόδο, Κρήτη, ακόμη και Κύπρο» μας είπε ένας από αυτούς. Τέτοια κίνηση υπήρχε χθες στο κέντρο της πόλης αλλά και στην συνοικία του Αγίου Λουκά. Άσχετα από το που θα νοικιάσουν, οι νέοι σπουδαστές με τους γονείς τους ήθελαν να δουν και τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος.

 

Η απόφαση που έλαβε την Τετάρτη το απόγευμα η διοίκηση του Επιμελητηρίου είναι σωστή. Απέφυγε την ματαίωση της φετινής έκθεσης, προτίμησε να αλλάξει ημερομηνίες δίνοντας στη διοργάνωση μια δεύτερη ευκαιρία. Επικράτησε η άποψη ότι η έκθεση πρέπει να γίνει πάση θυσία. Όπως η έκθεση είχε σε όλη τη διαδρομή τις καλές της στιγμές, φέτος θα έχει τις δυσκολίες της. Τα έχει αυτά η ζωή.

 

Δημοσιεύτηκε χθες στον Ριζοσπάστη η ανακοίνωση της προηγούμενης Παρασκευής της Λαϊκής Συσπείρωσης Καβάλας που έχει την υπογραφή του Χρήστου Ποτόλια. Ταυτόχρονα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα 902.Gr. Άργησε μεν αλλά το κείμενο με τοπικού ενδιαφέροντος περιεχόμενο προβλήθηκε και στην Αθήνα.

 

Στο χθεσινό Έθνος διαβάζουμε ότι οριστικά αντικαταστάθηκε από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ ο Γιάννης Βούρος. Όπως φαίνεται η τελευταία συνέντευξη τύπου που έδωσε ως εκπρόσωπος του ΚΘΒΕ ήταν αυτή στο Δημαρχείο, προ λίγων ημερών. Η είδηση αναφέρει: «Μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε με το θέμα του Γιάννη Βούρου, έγινε χθες η ανάληψη των καθηκόντων τόσο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Αναστασάκη καθώς και του νέου προέδρου του ΔΣ Αρη Στυλιανού. Χρειάστηκε μάλιστα να εκδοθεί μεταμεσονύκτια το ΦΕΚ με την απόφαση για τον διορισμό του πρώτου, ενώ δεν έγινε το ίδιο και με την προοριζόμενη ως αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια, την ηθοποιό Μαρία Τσιμά. Η εγκατάστασή τους έγινε χθες χωρίς την παρουσία του Γ. Βούρου, ο οποίος βρισκόταν στην Καβάλα ως… καλλιτεχνικός διευθυντής για την παράσταση του ΚΘΒΕ στους Φιλίππους. Ο νέος και ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής συναντήθηκαν τελικά το απόγευμα και είχαν μια συνεργασία που κράτησε δύο ώρες. Με δήλωσή του ο Γ. Αναστασάκης δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει ώστε «το θέατρο να συνεχίσει να παράγει καλλιτεχνικό έργο, παρά τις τραγικές οικονομικές συνθήκες που βιώνει».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης