• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η πρώτη προεκλογική εκδήλωση στην Καβάλα έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Λογικό. Λίγο πριν την έναρξη της άνδρας προσέγγισε τους εκπροσώπους της Λαϊκής Ενότητας, πέταξε προς αυτούς αβγά. Ευτυχώς αστόχησε. Η σκηνή έγινε μπροστά σε πολύ κόσμο, καταγράφηκε από κάμερες, φωτογραφικές μηχανές. «Έπαιξε» παντού μιας και το πέταγμα αβγών στους πολιτικούς συνεχίζει να πουλάει. Ακόμη κι όταν αυτός που τα πετά δεν είναι τόσο αθώος (πολιτικά εννοούμε), ακόμη κι όταν ενώ σημαδεύει από κοντινή απόσταση «καταφέρνει» να αστοχήσει. Πάλι καλά. Αν πετύχαινε τον στόχο του σήμερα όλα θα ήταν χειρότερα. Για όλους.

 

Υποτίθεται ότι επρόκειτο για αγανακτισμένο πολίτη, κάτοικο Καβάλας. Μάλλον δεν είναι έτσι. Το ίδιο πρόσωπο προ λίγων μηνών είχε παραβρεθεί κι είχε μιλήσει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρουσιάζοντας τις απόψεις του. Οι οποίες κατά την άποψη μας ήταν απόψεις επικίνδυνες και για την πόλη αλλά και για την δημοκρατία. Ζήτησε η Καβάλα να μην τιμήσει τους Εβραίους, ζήτησε (αλλά ευτυχώς δεν εισακούσθηκε) να μην τοποθετηθεί στην οδό Ερυθρού Σταυρού το μνημείο για τους Εβραίους Καβαλιώτες. Τότε- στο δημοτικό συμβούλιο- δεν είχε αβγά μαζί του. Ήταν ευγενικός. Προσεκτικός.

 

Προχθές δήλωσε αγανακτισμένος, απογοητευμένος από τα πράγματα, κατηγόρησε τον Λαπαβίτσα για κολοτούμπα(!), αποκάλεσε όσους στόχευε «ξεφτιλισμένους». Τα λόγια του μπέρδεψαν τους πάντες. Ήταν λόγια πολιτικά ασυνάρτητα αφού ο Λαπαβίτσας  το μόνο που δεν έκανε είναι κολοτούμπα. Εξ αυτού του λόγου πολλοί πίστεψαν ότι ήταν άνθρωπος που διαμαρτύρονταν για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η παρεξήγηση λύθηκε γρήγορα. Τελικά στόχο είχε την Αριστερά. Τον ενοχλεί φαίνεται που αυτή τη περίοδο έχει σαφές προβάδισμα στην κοινωνία. Όχι με ένα αλλά με περισσότερα κόμματα.

 

Όλα τα υπόλοιπα που αφορούν το επεισόδιο είτε θα τα ξεχάσουμε γρήγορα, είτε οι άμεσα εμπλεκόμενοι θα τα οδηγήσουν στη δικαιοσύνη. Ότι κι αν συμβεί σημασία έχει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία. Μπορεί να διαφωνούμε με όσα ακούμε, ποτέ δεν θα επιχειρήσουμε να φιμώσουμε αυτόν που μιλά πετώντας του αβγά ή άλλα αντικείμενα. Το περιστατικό όπως το ζήσαμε την Παρασκευή δεν ήταν αυτό που αρχικά φάνηκε,  το ξέσπασμα ενός ακόμη αγανακτισμένου πολίτη. Ήταν κάτι άλλο, σοβαρότερο.

 

Με αυτά και με αυτά η πραγματική είδηση της Παρασκευής είτε δεν αναφέρθηκε καθόλου, είτε πέρασε στο ντούκου. Η εκδήλωση της Λαϊκής Ενότητας στην Καβάλα έγινε παρουσία ενός περιορισμένου κοινού. Συγκεκριμένος λίγος κόσμος ενώ οι διοργανωτές … είχαν φορέσει τα καλά τους. Περίμεναν πολύ περισσότερους. Είχαν φροντίσει να έχουν στη διάθεση τους πολύ περισσότερες πλαστικές καρέκλες απ’ όσες χρησιμοποιήθηκαν, έφεραν ακόμη και μικρή εξέδρα επί της οποίας ήταν το αναλόγιο που διέθεσαν στους ομιλητές. Ανέβασαν αρκετά τον πήχη πιστεύοντας ότι ο κόσμος θα γεμίσει την πλατεία και την περιοχή.

 

Αμ δε. Ο κόσμος την Παρασκευή ήταν άλλου. Οι μέρες δε του νέου κόμματος φάνηκε ότι θα είναι δύσκολες. Το λένε όλες οι δημοσκοπήσεις. Δεν μπορεί όλες να κάνουν λάθος. Το πρόβλημα της Λαϊκής Ενότητας είναι το νόμισμα. Εξετάζοντας την πορεία της χώρας χωρίς μνημόνια μας μιλούν και για τη δραχμή. Ο κόσμος δεν την θέλει τη δραχμή. Ακόμη κι αν αυτό είναι υπερβολικό, φαίνεται να είναι πραγματικό: Ο κόσμος προτιμά μνημόνιο άδικο και σκληρό παρά μια περιπέτεια επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Οι πολίτες πιστεύουν τον Τσίπρα. Αυτός που πρώτος μίλησε για το σενάριο της δραχμής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη κι αν την επιλέξουμε, πάλι με μνημόνιο θα μας έρθει!

 

Ας το ξανασκεφθεί ο κ. Λαφαζάνης και οι υποστηρικτές του. Οι σύντροφοι του, όσοι είναι δίπλα του στη νέα προσπάθεια που τώρα μόλις ξεκίνησε. Χρειάζεται μια άλλη τακτική, μια άλλη προσέγγιση της υποτιθέμενης εναλλακτικής πρότασης και πορείας. Χωρίς τις συχνές αναφορές στο νόμισμα. Χρειάζεται καλύτερο ψάξιμο. Μια πορεία που θα κάνει την ζωή των ελλήνων καλύτερη αλλά δεν θα αλλάξει το νόμισμα.

 

Το νέο τρίτο μνημόνιο, αυτό που ψήφισε πριν διαλυθεί η Βουλή, κατάργησε (ανάμεσα στα άλλα) τον νόμο Κουρουπλή που άλλαζε τους διοικητές των Νοσοκομείων. Αυτό σημαίνει ότι ο Χρήστος Κοπατσάρης μένει στη θέση του, όπως και η Στέλλα Παπαδοπούλου. Μένουν μέχρι να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση. Μετά βλέπουμε.

 

Ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Σωτήρης Σωτηριάδης ήταν στην πλατεία Καπνεργάτη το απόγευμα της Παρασκευής. Πήγε νωρίς προκειμένου πριν την εκδήλωση με ομιλητή τον Κώστα Λαπαβίτσα, να έχει χρόνο στη διάθεση του για συζήτηση. Τα είπε με πολλούς από αυτούς που αποχώρησαν από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά και δεν συμφώνησε με κανέναν. Παρόλα αυτά μίλησε μαζί τους. Έμοιαζε να τους αποχαιρετά, δηλώνοντας τους ταυτόχρονα ότι η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή. Θα τους περιμένει εφόσον το μετανιώσουν.

 

Ο Κώστας Λαπαβίτσας ήρθε νωρίς στην Καβάλα συνοδευόμενος από τη νεαρή θυγατέρα του. Οι Ιωαννίδης – Τσανάκα τον υποδέχθηκαν, τον φιλοξένησαν στο γραφείο τους. Συνοδεύονταν επίσης από αστυνομικό. Ο οποίος την ώρα του επεισοδίου ήταν κοντά στον βουλευτή αλλά δεν πρόλαβε να αποτρέψει το πέταγμα των δύο αβγών. Κάτι ακόμη, όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας για χάρη της Λαϊκής Ενότητας θα δώσουν εντός των ημερών στη δημοσιότητα κείμενο που συνέταξαν. Θα εξηγούν την αποχώρηση τους.

 

Ο Σύλλογος Φίλων της Παιδόπολης Καβάλας συνεχίζει να ανησυχεί για το έργο απόκτησης εξοπλισμού, θεωρεί ότι το έργο κινδυνεύει. Πρόκειται για έργο μέσω του οποίου η Παιδόπολη θα αποκτήσει καινούργιο εξοπλισμό. Έργο του ΕΣΠΑ που οδεύει στο νέο ΕΣΠΑ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Αγαπητός προσκάλεσε για να ξεναγήσει στην Παιδόπολη και τον Ηλία Ιωαννίδη και την Αλεξάνδρα Τσανάκα.

 

Ο Μάκης Παπαδόπουλος συνάντησε την Δήμαρχο στην εκδήλωση της Παρασκευής στον Μπάτη, εκεί όπου η Περιφέρεια ΑΜΘ παρουσίασε τα νέα της τουριστικά «εργαλεία». Ο κ. Παπαδόπουλος ασπάστηκε τη Δήμαρχο κι ο Χρήστος Ποτόλιας (μπροστά στον οποίο έγινε η σκηνή) σχολίασε ότι επρόκειτο για το φιλί του Ιούδα… Έσπευσαν να τον διαψεύσουν και ο Μάκης Παπαδόπουλος και η Δήμαρχος.

 

Κατά την πρόσφατη ανταλλαγή ανακοινώσεων η Δήμαρχος αναφέρθηκε (εμμέσως πλην σαφώς) στην απουσία εκπροσώπων του Μάκη Παπαδόπουλου από τις συνεδριάσεις των δημοτικών επιτροπών. Περιέγραψε κάτι αληθινό, ένα πρόβλημα διαρκείας που αφορά σύσσωμη την αντιπολίτευση και όχι μόνο τους συνεργάτες του Μάκη Παπαδόπουλου. Οι δημοτικές επιτροπές συχνά συνεδριάζουν χωρίς κανέναν εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση απαντά ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι συνεδριάσεις γίνονται πρωί ή μεσημέρι, όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι εργάζονται. Ζητούν συνεδριάσεις δημοτικών επιτροπών να γίνονται απόγευμα.

 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τοπικού συμβουλίου της Καβάλας. Επειδή συνεδριάζει απόγευμα, πάντα μετέχουν στις συνεδριάσεις όλοι οι τοπικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Αντίθετα π.χ. η Οικονομική Επιτροπή που συνεδριάζει μεσημέρι, συνήθως συνεδριάζει μόνο με μέλη από την διοίκηση. Δηλαδή για να λυθεί αυτό το πρόβλημα χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις.

 

Στο χθεσινό Έθνος ο δημοσιογράφος Χρήστος Κολώνας είχε αφιέρωμα στις γεωτρήσεις της Ενεργειακής Αιγαίου. Οι γεωτρήσεις πρόκειται να αρχίσουν άμεσα. Το κείμενο για τις γεωτρήσεις στον κόλπο της Καβάλας κατέληξε ως εξής: Το γεωτρύπανο Energean Force είναι συνδεδεμένο στην εξέδρα Alpha του Πρίνου, όπου σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση, στο «πηγάδι 8», από τις συνολικά τέσσερις που θα πραγματοποιηθούν από τη συγκεκριμένη εξέδρα. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις στην εξέδρα Beta του Πρίνου, ενώ σειρά θα πάρει, προς το τέλος του 2016 πια, το κοίτασμα Εψιλον, όπου έχουν προγραμματιστεί επτά γεωτρήσεις μέσω, μάλιστα, νέας εξέδρας που θα εγκατασταθεί, για πρώτη φορά από το 1977 και μετά. Το πρόγραμμα θα κλείσει με μία γεώτρηση στον Βόρειο Πρίνο και σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα, αν όλα έχουν πάει καλά, η παραγωγή του Πρίνου μπορεί να μετριέται καθημερινά με πέντε νούμερα. Η εταιρεία, η οποία δραστηριότητα και στην Αίγυπτο, από το 2013, συνεργάζεται με δύο γιγάντια ονόματα του επιχειρείν: την BP, η οποία συμφώνησε να αγοράζει το σύνολο της παραγωγής του Πρίνου, και την Third Point, το επενδυτικό fund του Daniel Loeb, το οποίο διαχειρίζεται περί τα 20 δισ. δολάρια και το οποίο απέκτησε περίπου το 45% της Energean.

 

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης δίνει απολογιστική συνέντευξη τύπου. Ο κ. Παυλίδης επέλεξε η συνέντευξη τύπου να δοθεί στην Ξάνθη, αύριο το μεσημέρι.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης