• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Από προεκλογικής πλευράς είμαστε μια χαρά. Μπόλικα νέα, αρκετά σενάρια, οι συνεντεύξεις άρχισαν χθες κι οι κομματικές διαδικασίες θα τελειώσουν προ παραμονή των εκλογών. Λίγο πριν την 20η Σεπτέμβρη. Ο κόσμος απέχει, δείχνει αποφασισμένος να απέχει ως το τέλος. Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Τα κόμματα, οι υποψήφιοι των κομμάτων, τα πάσης φύσεως στελέχη αμέσως θα γεμίσουν το κάδρο. Λόγια πολλά, επαναλήψεις που κουράζουν, συνθήματα και υποσχέσεις που μοιάζουν. Με τα συνθήματα και τις υποσχέσεις των προηγούμενων εκλογών.

 

Χθες ήταν η σειρά της ΝΟΔΕ Καβάλας. Ο Κώστας Ευθυμιάδης ομολόγησε ότι πήγε νωρίς στα γραφεία προκειμένου να ετοιμάσει την ατμόσφαιρα. Τα κλιματιστικά δούλευαν στο φουλ. Θερμοκρασία … Σιβηρίας. Προσέρχονταν οι δημοσιογράφοι, κόντευαν να αρρωστήσουν. Έμπαιναν ιδρωμένοι σε έναν χώρο παγωμένο. Ξεπερνώντας αυτή τη πρώτη και βασική δυσκολία έπαιρναν θέση απέναντι από τους ομιλητές.

 

Αυτό που και χθες καταλάβαμε είναι ότι με τον Μεϊμαράκη πρόεδρο η ΝΔ πήρε μεγάλη φόρα. Πρώτη φορά στα χρονικά ανακοινώθηκε χθες αναλυτικά το πλούσιο πρόγραμμα της τοπικής προεκλογικής δραστηριότητας. Με στοιχεία, ημερομηνίες και άλλες λεπτομέρειες. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κάλεσε το εκλογικό σώμα να σκεφθεί πριν ψηφίσει. Να ψηφίσει λογικά κι όχι να βγάλει το άχτι του, καταψηφίζοντας όσους το ενοχλούν και το εκνευρίζουν. Σοφή συμβουλή την οποία οι άνθρωποι υιοθέτησαν από καιρό. Δεν περίμεναν έναν υποψήφιο να τους την προτείνει.

 

Η ΝΔ στην Καβάλα ετοιμάζεται να δικαιωθεί λόγω της πολιτικής κολοτούμπας του βασικού της αντιπάλου. Πιστεύει στην πρώτη θέση, δεν το κρύβει. Όλα τα άλλα είναι ένας προεκλογικός αγώνας λίγων μόνο ημερών. Αύριο έρχονται δύο βουλευτές της –Κέλας και Κικίλιας- την άλλη εβδομάδα η Ντόρα Μπακογιάννη, στο τέλος ίσως έρθει και ο πρόεδρος. Όλα αυτά- τα πολλά- σε εκλογές πρόωρες. Δηλαδή αν δεν ήταν πρόωρες, αν είχαν και σταυρό προτίμησης πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα;

 

Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ο αναμενόμενος κατάλογος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας που αποχώρησαν για το κόμμα Λαφαζάνη. Μικρός κατάλογος ονομάτων. Γνωστές από τις προηγούμενες ημέρες όλες οι αποχωρήσεις. Ξεχωρίζουμε αυτή του Περικλή Αμπεριάδη. Ο γιατρός και υποψήφιος δήμαρχος Νέστου έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ μα δεν πήγε στον Λαφαζάνη. Έμεινε ανένταχτος. Συζητείται επίσης η περίπτωση του Γιάννη Τσατσόγλου. Από την Χρυσούπολη κι αυτός. Ενώ περίμεναν να φύγει, τελικά έμεινε. Τον κουτσομπολεύουν. Τον κατηγορούν ότι έμεινε για χάρη της τρίτης και ίσως και εκλόγιμης θέσης στο ψηφοδέλτιο. Λόγια κακών, πρώην συντρόφων.

 

Το χειρότερο; Τα σενάρια οργιάζουν για την τρίτη θέση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτος θα είναι ο κοινά αποδεκτός Τάκης Εμμανουηλίδης. Δεύτερος θα είναι (όπως όλα δείχνουν) ο κομματικά συνεπής Κώστας Μορφίδης. Τρίτος θα είναι ο Γιάννης Τατσόγλου; Μπορεί ναι, μπορεί όχι. «Παίζει» το όνομα της Κατερίνας Γεροστεργίου, «παίζει» σενάριο ενός νέου προσώπου. Υποψήφιου βουλευτή που θα προέρχεται από το τοπικό ΠΑΣΟΚ.

 

Όχι, μη πάει το μυαλό σας στον Σάββα τον Εμινίδη. Αυτός- άγνωστος ο λόγος- είναι «κομμένος» από την τοπική οργάνωση. Ήταν, είναι και θα είναι. Αντίθετα δεν υπάρχουν αντιδράσεις κι αντιρρήσεις για τον περιφερειακό σύμβουλο Τάσο Τσαλδαρίδη. Αυτό το πολιτικό φλερτ άρχισε τον περασμένο Χειμώνα. Δεν ολοκληρώθηκε τότε για λόγους κομματικής επετηρίδας. Τώρα φαίνεται να είναι αλλιώς. Τώρα χώρος υπάρχει, λόγος να οριστεί τρίτος;

 

«Πίσω» από την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Τσαλδαρίδη υπάρχει ο πρώην Υπουργός Κουρουπλής. Του «χρέωσαν» τον Εμινίδη. Η αλήθεια είναι άλλη. Ανάμεσα στον Σάββα και τον Τάσο ο Κουρουπλής φέρεται να προτιμά τον Τάσο. Για λόγους που θα μάθουμε αν και όταν αποφασίσει ο ίδιος να μας τους πει. Όσο ο Κουρουπλής προωθεί τον κ. Τσαλδαρίδη τόσο ο Γιάννης Τατσόγλου κινδυνεύει. Ας μη ξεχνάμε ότι σε όλες τις έως τώρα δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος (με μικρή έστω διαφορά), το πρώτο κόμμα στο Νομό Καβάλας είναι αρκετά πιθανό να βγάλει τρεις βουλευτές.

 

Μετά από αυτά (τα δύο ψηφοδέλτια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ) το… χάος. Διάφορα άλλα κόμματα, μικρά κι ανοργάνωτα. Τώρα αρχίζουν για αυτά οι αναζητήσεις. Θα ψάξουν καλά για να κάνουν καλύτερα ψηφοδέλτια σε σχέση με τον Γενάρη. Προσπάθεια δύσκολη, ευχόμαστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Προεκλογική δραστηριότητα για τον Μάκη Παπαδόπουλο. Ή μάλλον συντήρηση δυνάμεων, ανανέωση σχέσεων, επαφές σα να πλησιάζουν δημοτικές εκλογές. Πρόσφατα ολοκλήρωσε σειρά συναντήσεων με αθλητικούς συλλόγους και σωματεία. Αυτή τη φορά έδωσε προτεραιότητα στον κλασικό αθλητισμό.

 

Πέθανε προ λίγων ημερών ο πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Τσουτσίδης. Άνθρωπος με άποψη, υποψήφιος βουλευτής Καβάλας τα πρώτα χρόνια μετά τη δικτατορία. Ο Παναγιώτης Τσουτσίδης σε εποχές εντελώς διαφορετικές έβαζε πάντα τον πήχη ψηλά. Δεν δίσταζε να τα βροντήξει και να αποχωρήσει όταν διαπίστωνε ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονταν όπως τα περίμενε. Την αγαπούσε την αλήθεια πολύ, περισσότερο από τις φιλοδοξίες που ήταν λογικό να έχει. Ξεκίνησε από το Κέντρο, έμεινε σε αυτό ως το τέλος. Ήταν ένα παράδειγμα ήθους και συνέπειας. Όταν αντιλήφθηκε ότι δεν αξίζει τον κόπο, επέλεξε να παρακολουθεί από μακριά όσα τον ενδιέφεραν. Δεν αποφάσισε λάθος.

 

Ιστοσελίδες της Θράκης (στη προκειμένη περίπτωση πρόκειται για κείμενο στην Xanthipress.gr) επιμένουν να αναφέρουν αυξημένη είσοδο Βαλκάνιων στην ΑΜΘ ακόμη και το περασμένο Σαββατοκύριακο. Λες και το Καλοκαίρι τώρα ξεκίνησε. Το κείμενο αναφέρει τα ακόλουθα: «Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η προσέλευση επισκεπτών από τη Βουλγαρία κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου στην περιοχή. Στο συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας, παρατηρήθηκε μεγάλο μποτιλιάρισμα με τουρίστες από τη Βουλγαρία που επιθυμούσαν να επισκεφθούν την περιοχή από την Παρασκευή. Το γεγονός θορύβησε τις αρχές της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα ο Περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης να ζητήσει από ελληνικές και βουλγαρικές αρχές να ενισχύσουν το προσωπικό ώστε να εξυπηρετηθεί απρόσκοπτα η προσέλευση των επισκεπτών. Η βουλγαρική πλευρά αντέδρασε άμεσα ενώ σταδιακά, ενισχύθηκε με επιπλέον προσωπικό και η ελληνική πλευρά, με στόχο τόσο η είσοδος όσο και η έξοδος του κύματος των επισκεπτών να μην αντιμετωπίσει προβλήματα».

 

Αυτές οι πληροφορίες από την Θράκη επιβεβαιώνονται στην Θάσο! Ακόμη και χθες Δευτέρα οι επισκέπτες στο νησί θύμιζαν παραμονές 15Αυγουστου και όχι αρχές Σεπτέμβρη. Φέτος η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο! Ο Νομός Καβάλας είχε και έχει τα σκήπτρα. Αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται όσο συνεχίζεται ο καλός Καλοκαιρινός καιρός.

 

Η κοινή συνέντευξη τύπου των Δημάρχων Δράμας και Καβάλας (δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Δράμα για να προβληθεί το φεστιβάλ Παπαϊωάννου που άρχισε χθες στην πόλη μας) είχε κεντρικό μήνυμα «ο πολιτισμός μας φέρνει πιο κοντά». Κακά τα ψέματα, η παραδοσιακή αντιπαλότητα μεταξύ Δράμας και Καβάλας δεν υπάρχει πια. Ούτε καν στο ποδόσφαιρο. Οι δύο πόλεις, οι δύο Νομοί, ήρθαν γενικά πιο κοντά τα τελευταία χρόνια. Αυτό έγινε όταν και οι δύο πλευρές  κατάλαβαν ποιο είναι το συμφέρον τους.

 

Ο Δήμαρχος Δράμας στην ίδια συνέντευξη τύπου τόνισε: «Στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων που διατηρούμε τόσο με την Δήμαρχο Καβάλας σε προσωπικό επίπεδο, όσο και θεσμικά οι δύο Δήμοι, επιτάσσουν την συνεργασία σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας. Άλλωστε τη Δράμα και τη Καβάλα την χωρίζουν λίγα χιλιόμετρα. Πολλοί Δραμινοί βρίσκονται αυτό το διάστημα σε περιοχές της Καβάλας, θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον διπλανό Δήμο. Στη Δράμα και στη Καβάλα έχουμε μεγάλη παράδοση στη διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων που έγιναν θεσμός κι εξελίχθηκαν σε πόλο έλξης επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα». Η Δήμαρχος Καβάλας απάντησε ότι οι δύο πόλεις έχουν στενούς δεσμούς από χρόνια αλλά δεν το είχαμε τόσο καιρό καταλάβει. «Πρέπει να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον, να συνεργαστούμε για να ωφελείται ο ένας από τη δουλειά του άλλου» είπε επίσης η κ. Τσανάκα.

 

Διαβάστε επίσης