• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα πράγματα σοβαρεύουν. Χθες η Δήμαρχος Καβάλας αμφισβήτησε τη διαδικασία για την επικείμενη αλλαγή του Γενικού Χωροταξικού της ΑΜΘ, κακοχαρακτήρισε το υφιστάμενο Γενικό Χωροταξικό της Περιφέρειας μας, έδωσε το σύνθημα προκειμένου Δράμα και Καβάλα μαζί να αρχίσουν την αντεπίθεση τους. Ταυτόχρονα μας γύρισε πίσω, στο 2008. Τότε που λαμβάνονταν οι πρώτες αποφάσεις υπέρ του διπόλου Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης. «Τι έκαναν όσοι ήταν τότε στα πράγματα, εκπρόσωποι της Καβάλας;» ρώτησε. Έλα ντε.

 

Αφορμή για όλα αυτά είναι οι υπό διαβούλευση αλλαγές στο Γενικό Χωροταξικό. Αφορμή είναι κι αυτή η παράξενη ιστορία των προτεινόμενων παραλιών (ακτών) στην ΑΜΘ. Εννοούμε την περιβόητη ιστοσελίδα, τον χάρτη που κάποιες ακτές τις θυμήθηκε και κάποιες άλλες τις ξέχασε… Θα τις συμπληρώσουν- απαντούν οι αρμόδιοι- οι επισκέπτες της ιστοσελίδας. Ναι, ανέκδοτα υπάρχουν πολλά. Υπάρχει κι αυτό με τον Τοτό. Το ξέρουν όσοι είχαν την ιδέα ενός τέτοιου χάρτη;

 

Η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα δεν υπερβάλει. Δεν υιοθετεί παρωχημένο τοπικισμό. Μιλά πολύ σωστά εκφράζοντας το διαχρονικό παράπονο όλων μας. Το πρόσφατο περιστατικό με τις παραλίες είναι και χαρακτηριστικό. Μας δείχνουν χάρτη όπου η Καβάλα είναι ξεχασμένη. Διαμαρτυρόμαστε (επειδή άλλα τα θυμήθηκαν κι άλλα όχι) κι έχουν το θράσος να απαντήσουν. Να δικαιολογηθούν. Ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μια ειδική διαδικασία κι όχι για σφάλμα τους. Από τη Δευτέρα που ανέκυψε το θέμα ο χάρτης παραμένει ίδιος. Περιλαμβάνει όλες τις ακτές της Θράκης, ορισμένες μόνο της Καβάλας. Θερμά συγχαρητήρια. Διατηρούν με συνέπεια το… λάθος, επιμένουν σε αυτό. Οι άνθρωποι αξίζουν βραβείο.

 

Όσο για το Γενικό Χωροταξικό, αυτή είναι μια αδικία που έχει τις ρίζες της και στη Θράκη και στην Αθήνα. Κυρίως στην Αθήνα. Διακατέχεται από την γνωστή νοοτροπία που για εθνικούς λόγους δίνει ατεκμηρίωτο προβάδισμα στη Θράκη, αδικώντας την Ανατολική Μακεδονία. Η εφημερίδα μας τα έγραψε προ λίγων μόλις ημερών. Υπήρξαν κάποιες θετικές αντιδράσεις, φοβόμαστε αυτό έγινε μόνο για τις εντυπώσεις. Στο τέλος θα συμβεί ότι και με τον χάρτη των παραλιών. Πολύ φασαρία, αλλαγή καμία.

 

Ξέρουμε ότι πρόθεση του κ. Παυλίδη και του κ. Αμοιρίδη ήταν και παραμένει άλλη. Μας ενοχλεί που δικαιολογούνται και δεν διορθώνουν την μεροληπτική περιγραφή και αναφορά των παραλιών. Πιο πολύ απ’ όλα μας θυμώνει που έχουν έτοιμη μια αστεία δικαιολογία, πίσω από την οποία πασχίζουν να κρυφτούν. Κακώς.

 

Κάποιοι στην Καβάλα παρασύρονται, γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως. Αυτά πληρώνει η Καβάλα. Το ότι οι άνθρωποι της αντί να πουν όλη την αλήθεια ψάχνουν να βρουν δικαιολογία για να στηρίξουν τα λάθη άλλων. Το έργο το ζήσαμε επί Γιαννακίδη. Φαίνεται είναι γραμμένο να το ξαναδούμε. Επί Παυλίδη.

 

Μακάρι η Καβάλα και η Δράμα να βρουν τον τρόπο να απαντήσουν κατάλληλα. Δεν το θεωρούμε πιθανό. Παρά τις προσπάθειες που άρχισαν και συνεχίζονται εκτίμηση μας είναι ότι τελικά θα επικρατήσει το πλάνο των Αθηνών και όχι η επανάσταση των δύο αδικημένων περιφερειακών ενοτήτων. Πρόθεση όλων των κομμάτων είναι να στηρίξουν τη Θράκη. Έκαναν πολλά προς αυτή τη κατεύθυνση, τους βολεύει να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο. Ας μη ξεχνάμε τις ισχύουσες ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Ας μη ξεχνάμε και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Μέχρι πρόσφατα προσπαθούσε να δημιουργήσει μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία θα ασχολούνταν και θα έλυνε τα προβλήματα της Θράκης. Όχι και της Ανατολικής Μακεδονίας.

 

Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ότι άρχισε στο τέλος της δεκαετίας του ’80 (επί Οικουμενικής αν θυμόμαστε καλά Κυβέρνησης) θα συνεχιστεί. Πότε με το Χωροταξικό, πότε με τις παραλίες, πότε με τον αναπτυξιακό νόμο. Σε μας θα μένει μόνο η ικανοποίηση ότι τα λέμε και το ευχαριστιόμαστε. Τους τα είπε χθες η Δήμαρχος. Δεν ξέρουμε για την ίδια, εμείς πάντως το ευχαριστηθήκαμε.

 

Η υπό διάλυση Πατριωτική Κίνηση Καβάλας έδωσε συνέχεια στα αβγά που ομοϊδεάτης της πέταξε την Παρασκευή στον Κώστα Λαπαβίτσα. Για τον Βασίλη Κικίλια επέλεξαν γιαούρτι. Μεγάλη μάλιστα συσκευασία, του μισού κιλού κατά πάσα πιθανότητα. Οι ακραίοι κύκλοι αυτής της πόλης, ελάχιστοι άνθρωποι που κάθε μέρα λιγοστεύουν περισσότερο, δρουν ανενόχλητοι. Στο τέλος κάθε επεισοδίου τα θύματα δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν τη δίωξη τους. Οι δράστες δεν αντιμετωπίζουν καμία απολύτως συνέπεια. Η ζωή συνεχίζεται σα να μην έγινε τίποτα. Η Πατριωτική Κίνηση από χθες το μεσημέρι απολαμβάνει τη δημοσιότητα που ανακύπτει σε τέτοιες περιπτώσεις.

 

Αυτό που έκανε οργανωμένα χθες (και πισώπλατα παρατηρούν αυτόπτες μάρτυρες) δεν είναι το χειρότερο της. Το χειρότερο έγινε προ λίγων ετών, όταν άλλος εκπρόσωπος της επιτέθηκε στο αυτοκίνητο του Τούρκου Πρόξενου την ώρα που αυτό κινούνταν στην οδό Κύπρου. Ούτε τότε υπήρξαν συνέπειες. Μια προσαγωγή, κράτηση λίγη ώρα στο τμήμα και μετά ελεύθερος! Αφού στο τέλος όλοι θα αφεθούν ελεύθεροι, γιατί άραγε να μην το επαναλάβουν;

 

Η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας με πρόσφατο το επεισόδιο σε βάρος του Κώστα Λαπαβίτσα, έλαβε χθες αυξημένα μέτρα ασφαλείας όσον αφορά την επίσκεψη των βουλευτών της ΝΔ Κικίλια- Κέλα. Σκύλος κινήθηκε στο δημαρχείο (πριν οι δύο άνδρες το επισκεφθούν) κι ερεύνησε όλους τους χώρους. Αστυνομικοί συνόδευαν παντού τον κ. Κικίλια, σαφώς πιο γνωστό από τον κ. Κέλα. Αυτά τα μέτρα δεν απέδωσαν. Θα ενταθούν ακόμη περισσότερο μιας κι οι επισκέψεις εκπροσώπων των κομμάτων στην πόλη μας θα είναι πολλές από εδώ και πέρα.

 

Το βράδυ της Τρίτης ήρθε στην Καβάλα ο Βασίλης Κικίλιας. Μόλις έφθασε στο ξενοδοχείο που διανυκτέρευσε φόρεσε τα αθλητικά του παπούτσια, σορτσάκι και φόρμα. Άρχισε το τρέξιμο. Έτρεξε από το ξενοδοχείο ως το δικαστικό μέγαρο κι επέστρεψε. Δεν έτρεχε μόνος. Κοντά του έτρεχε κι ο αστυνομικός που τον συνόδευε! Το έχει –είπε στους ντόπιους Νεοδημοκράτες- καθημερινή συνήθεια. Η οποία τον κρατά σε φόρμα.

 

Σε όλη τη περιοδεία του ο κ. Κικίλιας χθες στην Καβάλα συνοδεύονταν από τον Μανώλη Φρατζεσκάκη και τον Γιάννη Πασχαλίδη. Με τον κ. Πασχαλίδη- ακούστηκε να λέει στη Δήμαρχο Καβάλας- τον συνδέουν οι στενοί δεσμοί με το μπάσκετ. Εξ αυτού του λόγου ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε «κεφαλοκλείδωμα» χαράς στον Γιάννη Πασχαλίδη αμέσως μόλις τον συνάντησε. Από το χθεσινό πρόγραμμα των δύο βουλευτών της ΝΔ απουσίαζε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Για κομματικούς λόγους βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε Αθήνα και Λάρισα.

 

Η χθεσινή Αυγή περιγράφει το πρόβλημα των μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με λάθος πληροφορίες για αυτούς που έρχονται στην Καβάλα με τα πλοία «Αριάδνη» και «Νήσος Ρόδος». Είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς που σε χθεσινό της κείμενο αναφέρει: Δρομολογήθηκε και δεύτερο πλοίο προκειμένου να συμβάλει στην αποσυμφόρηση της Λέσβου, καθώς μέχρι χθες το απόγευμα το νησί έπιασε το ρεκόρ των 13.000 προσφύγων και μεταναστών, εκ των οποίων 4.600 είχαν καταγραφεί και ταυτοποιηθεί από τις αρχές, ενώ τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός των εισερχομένων από τα παράλια της Τουρκίας δεν πέφτει κάτω από τους 2.000 έως 2.500 ημερησίως. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας, αναμένεται να δρομολογηθεί από Δευτέρα και τρίτο πλοίο από το Β.Α. Αιγαίο στον Πειραιά, πιθανότατα το Κρήτη Ι της ΑΝΕΚ, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται για επισκευή στο εξωτερικό. Χθες το απόγευμα από το λιμάνι της Λέσβου αναχώρησε και το πλοίο “Ελ. Βενιζέλος” με 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες με κατεύθυνση προς Πειραιά. Έκτακτο δρομολόγιο για τον ίδιο προορισμό με 1. 800 πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησε και το πλοίο “Tera Jet”. Επίσης εκτιμάται ότι έχουν αναχωρήσει 200-300 πρόσφυγες και μετανάστες με το πλοίο “Αριάδνη” για Πειραιά και αντίστοιχος αριθμός με το πλοίο “Νήσος Ρόδος” για Καβάλα. Στη Χίο παραμένουν περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες και ημερησίως φτάνουν στο νησί περί τους 800. Στη Σάμο, παραμένουν περί τους 2.500 και τις τελευταίες μέρες καταφτάνουν περί τους 1.000 ανά ημέρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης