• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Παντελής Ηλιάδης είναι ένας σταθερός φίλος της Ντόρας Μπακογιάννη, πολιτικά την παρακολουθεί και την ακολουθεί στις διάφορες επιλογές κι αποφάσεις της. Τώρα ο Παντελής είναι με τη ΝΔ, όπως άλλωστε κι η Ντόρα. Ο κ. Ηλιάδης «τρύπωσε» την Παρασκευή το πρωί στην σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο με θέμα το Χωροταξικό της ΑΜΘ. Διακριτικός, έκατσε σε μια από τις πολλές άδειες καρέκλες της αίθουσας κι απλώς παρακολουθούσε. Άκουγε ενώ το μυαλό του ήταν άλλου. Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στην (αυριανή) ολοήμερη επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στην Καβάλα.

 

Στην εποχή μας δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν τον Παντελή Ηλιάδη. Δεν υπάρχουν- στην Καβάλα, στην Ελλάδα ολόκληρη- άνθρωποι που συμπαθούν όσο ο Παντελής τους πολιτικούς. Όχι όλους. Κάποιους από αυτούς. Τα κομματικά (ενίοτε και κυβερνητικά) στελέχη απομυθοποιήθηκαν, ο κόσμος έφυγε τρέχοντας και από τα κόμματα και από τα βουλευτικά γραφεία. Έφυγε και πήγε όσο μπορούσε πιο μακριά. Τα οικονομικά σκάνδαλα από τη μια, τα μνημόνια και τα μέτρα από την άλλη κάνουν τους πολίτες να απεχθάνονται τα κόμματα εξουσίας. Την ίδια την εξουσία. Ειδικά αυτούς που παραμένουν κοντά στην εξουσία για δεκαετίες, επιμένουν να μην αποσύρονται εμποδίζοντας την πάσης φύσεως ανανέωση.

 

Τι γύρευε ο Παντελής Ηλιάδης στην σύσκεψη της Παρασκευής; Τον ένοιαζε άραγε το Γενικό Χωροταξικό; Φυσικά και όχι. Χωρίς να γνωρίζουμε, υποθέτουμε ότι η επίσκεψη του στο Δημαρχείο είχε σχέση με τη Δήμαρχο και την αυριανή της συνάντηση με την κ. Μπακογιάννη. Κι όμως, παρά τα όσα μεσολάβησαν ο Παντελής Ηλιάδης ζει για την επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στην Καβάλα. Καλώς ή κακώς το συγκεκριμένο γεγονός είναι για αυτόν μείζον. Κι ο ίδιος γνωρίζει ότι σφάλει. Στην περίπτωση του ωστόσο ταιριάζει ο στοίχος του γνωστού τραγουδιού «Άσε με να κάνω λάθος».

 

Με αυτά τα λάθη μεγάλωσαν Έλληνες και Έλληνες. Πολλοί βολεύτηκαν αφού η σχέση τους με τα κόμματα αποδείχθηκε ότι είχε μπόλικη ιδιοτέλεια. Ο Π. Ηλιάδης δεν ανήκει σε αυτή τη κατηγορία. Συνεχίζει στο λάθος πληρώνοντας το. Ποικιλότροπα, σταθερά, αμετανόητα. Τελικά, στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε προκύπτει το γνωστό. Οι έλληνες θα ψηφίσουν (με βαριά καρδιά), θα καταθέσουν την απογοήτευση τους και θα απουσιάσουν. Από κάθε τι που είναι προεκλογικό. Γνωρίζοντας την συγκεκριμένη αλλαγή (κι ότι οι Ηλιάδηδες σε κάθε πόλη δεν είναι καθόλου αρκετοί να γεμίσουν πλατείες) οι εκπρόσωποι των κομμάτων σπεύδουν να αλλάξουν κι αυτοί. Επιλέγουν για τις δραστηριότητες τους μικρές αίθουσες ξενοδοχείων. Συνεντεύξεις τύπου κι επισκέψεις σε γραφεία Δημάρχων και Αντιπεριφερειαρχών. Τα οποία- μαζί με τη συνοδεία τους και τους δημοσιογράφους- γεμίζουν με άνεση.

 

Την Παρασκευή το πρωί στο Δημαρχείο η Δήμαρχος κι οι συνεργάτες της ενημέρωσαν τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στο Γενικό Χωροταξικό. Η διαδικασία ήταν σύντομη αφού όπως συμφωνήθηκε θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα αλλά και την Πέμπτη. Με ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το ερώτημα μας είναι το εξής: Ποιος σε έναν μήνα από σήμερα, θα θυμάται και θα συζητά το συγκεκριμένο θέμα; Μάλλον κανείς. Μπορεί το Χωροταξικό να είναι σημαντικό (όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί), ταυτόχρονα δεν είναι θέμα «πιασάρικο». Θα ανεβάσει τον… πυρετό αυτήν και τις επόμενες εβδομάδες. Μετά θα ξεχαστεί. Σε αυτό θα βοηθήσει η τοπική επικαιρότητα, η οποία δεν μπορεί όλο και κάτι άλλο θα δημιουργήσει. Έτσι, για να ξεχάσουμε πιο εύκολα όλα τα προηγούμενα.

 

Στην ίδια συνάντηση ο αντιδήμαρχος Φίλιππος Φιλιππίδης προσπαθούσε να μάθει αν ο Βαγγέλης Παππάς θα είναι πάλι υποψήφιος βουλευτής με τους ΑΝΕΛ. «Τον ρωτάω αν θα είναι υποψήφιος αλλά δεν απαντά» είπε ο αντιδήμαρχος στη Δήμαρχο. Ο Βαγγέλης Παππάς καθισμένος δίπλα του άκουγε. Γελούσε, καθώς το μυστήριο παρέμενε. Ο κ. Παππάς μίλησε λίγη ώρα αργότερα. Για να «καρφώσει» μάλλον τον ( ως συνήθως απόντα) Γιώργο Καλαντζή. Όταν συζητούνταν η σιδηροδρομική σύνδεση του νέου λιμανιού με τους Τοξότες ο κ. Παππάς διέκοψε την κουβέντα και είπε «μα κάποιος ισχυρίζονταν ότι το έργο αυτό τέλειωσε». Δεν του απάντησε κανείς. Όλοι κατάλαβαν τι εννοούσε, γέλασαν με την ατάκα του.

 

Αμέσως μετά τα γέλια σταμάτησαν. Η σύμβουλος της Δημάρχου Τιτίκα Λαζαρίδου σημείωσε για το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης: «Κακώς το θεωρούμε σίγουρο κι εξασφαλισμένο». Έχει απόλυτο δίκιο. Ο τελευταίος που μας διαβεβαίωσε για την σιδηροδρομική σύνδεση του νέου λιμανιού με τους Τοξότες είναι ο (αφερέγγυος) Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Πάει ένας χρόνος από τότε που πάψαμε να ακούμε τους κυβερνητικούς παράγοντες να επαναλαμβάνουν την ίδια δέσμευση.

 

Στο σημείο αυτό επιλέγουμε να αλλάξουμε θέμα, να «ελαφρύνουμε» την ατμόσφαιρα αντιγράφοντας τον δημοτικό σύμβουλο κι αντιπρόεδρο της Δημωφέλειας Θόδωρο Τζατζάρη. Με την ευκαιρία του πρώτου χρόνου της κ. Τσανάκα στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας έγραψε το ακόλουθο κειμενάκι: «Καλημέρα αγαπητοί μου, φίλες και φίλοι και καλό μήνα. Μπορεί να ήλθε ο Σεπτέμβριος όμως το καλοκαίρι συνεχίζεται. Και εμείς λοιπόν συνεχίζουμε τα μπάνια μας. Αποταμιεύουμε υγεία για τον χειμώνα. Κατά τα άλλα  συμπληρώνεται ένας χρόνος, που ο συνδυασμός μας «Ανάσα για τον Δήμο», με επικεφαλής την Δήμαρχό μας Δήμητρα Τσανάκα, νικητής των Δημοτικών Εκλογών του Μαΐου του 2014, ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου μας. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες φίλες και φίλοι μου , συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατά, ακόμη πιο έντονα, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο».

 

Δεν έκανε και την καλύτερη εντύπωση η μη πρόσκληση του Θέμη Καλπακίδη στο ραντεβού εκπροσώπων τοπικών φορέων με τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου. Κλήθηκαν (στο Στέκι της Νέας Πόλης) πολλοί και διάφοροι, όχι ο πρόεδρος των αγροτών του Δήμου Καβάλας. Ίσως γιατί και ο Βαγγέλης Αποστόλου όταν ανακύπτει το θέμα της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ τα… μασάει. Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε, είπε την Πέμπτη που ήταν στην Καβάλα, να προστατεύσουμε την γη υψηλής παραγωγικότητας. Αυτή η δήλωση ούτε τον κ. Καλπακίδη καλύπτει, ούτε τους αγρότες των Φιλίππων, ούτε το σύνολο των τοπικών φορέων που για το ίδιο θέμα έχουν λάβει άλλη απόφαση.

 

Την Παρασκευή το μεσημέρι συνεδρίασε και η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Τα μέλη της επιτροπής συζητούσαν και για την κρουαζιέρα στην Καβάλα όταν ο Γιάννης Βύζικας θεώρησε σκόπιμο να πει ότι τα κρουαζιερόπλοια άρχισαν να έρχονται πολλά στο λιμάνι επί προεδρίας στον ΟΛΚ Αδάμ Κοσμίδη, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Αριστείδη Χαλάτση. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να τους τιμήσει, να δικαιώσει τους δύο άνδρες. Ταυτόχρονα να τονίσει αυτό που ο ίδιος θεωρεί δίκαιο κι αληθινό.

=========================================================================

Ο Βασίλης Καρράς στο δικαστήριο

Στο Δικαστικό Μέγαρο της Καβάλας πέρασε την Παρασκευή του (προχθές) ο γνωστός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς. Περίμενε να έρθει η σειρά του να δικαστεί αλλά στις 3 το μεσημέρι έμαθε ότι στην υπόθεση δόθηκε αναβολή. Η αναμονή του έγινε έξω από το κτίριο, σε χώρο σκιερό. Του προσφέρθηκε καρέκλα και καφές. Ήταν φυσικά δύσκολο να περιμένει τόση ώρα, στο τέλος (όπως συχνά λέει ο λαός μας) «έχασε» την μέρα του στο δικαστήριο.

Ο Βασίλης Καρράς είναι κατηγορούμενος με αφορμή την αυτοκτονία αλλοδαπού εργάτη στο κτήμα του, στο Παγγαίο. Το τραγικό περιστατικό έγινε τον Αύγουστο του 2014. Κατηγορείται για διευκόλυνση παράτασης διαμονής πολίτη τρίτης χώρας και μη ασφαλή φύλαξη όπλου. Την υπεράσπιση του ανέλαβε ο συμπολίτης δικηγόρος Μάρκος Αποστολίδης.

Διάκριση ξενοδοχείου στο Παληό

Η είδηση «κυκλοφορεί» στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες κι αναφέρει: «Τα δημοφιλέστερα παραθαλάσσια ξενοδοχεία στην Ελλάδα για το 2015, αναδεικνύει μία από τις κορυφαίες πλατφόρμες ξενοδοχειακών κρατήσεων της Γερμανίας, HolidayCheck, σύμφωνα με τις κριτικές των χρηστών της. Η λίστα περιλαμβάνει 45 ελληνικά ξενοδοχεία με υψηλές βαθμολογίες και κριτικές, εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται στην Κρήτη, στην Κω και στη Ρόδο – από 10 σε κάθε περιοχή – ενώ τα υπόλοιπα κατανέμονται ως εξής: 7 στη Χαλκιδική, 4 στην Κέρκυρα, 1 στην Πελοπόννησο, 1 στη Σάμο, 1 στην Καβάλα και 1 στην Πιερία.  Η εταιρία εγγυάται τις καλύτερες τιμές ανάμεσα σε περισσότερους από 101 διαφορετικούς τουρ οπερέιτορ και λειτουργεί ως πιστοποιημένο online πρακτορείο, όπου μπορεί να γίνει η κράτηση ονειρικών διακοπών σε χαμηλές τιμές».

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο το ξενοδοχείο της περιοχής του Ν. Καβάλας που εξασφάλισε την διάκριση είναι το Villa Stella Apartments  που βρίσκεται στο Παληό.

Διαβάστε επίσης