• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Όταν οι εκλογές είναι τόσο πρόωρες, γίνονται μάλιστα με λίστα,  τότε η δουλειά των κομμάτων είναι εύκολη. Δύσκολη την κάνουν οι περιστάσεις. Αποδείχθηκε- ως προς τα ψηφοδέλτια στο νομό Καβάλας- ότι αυτή την εύκολη δουλειά την είχαν μόνο η ΝΔ και το ΚΚΕ. Σε όλα τα άλλα κόμματα ενώ δεν θα έπρεπε, έγιναν εκτεταμένες αλλαγές. Αυτό δείχνει (με εξαίρεση την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, από το ψηφοδέλτιο του οποίου αποχώρησαν φυσιολογικότατα οι Τσανάκα- Ιωαννίδης) πόσο πρόχειρα φτιάχτηκαν τα ψηφοδέλτια του περασμένου Γενάρη. Πόσο χαλαρές ήταν οι σχέσεις αρκετών υποψηφίων βουλευτών με τα κόμματα, σχέσεις που δεν άντεξαν μέχρι τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου.

 

Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε σχεδόν όλο του το ψηφοδέλτιο. Αφορμή ήταν η συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ. Οι αλλαγές επεκτάθηκαν στους 5 από τους 6 υποψήφιους. Σημειώστε ότι το ΠΑΣΟΚ ήθελε να παρουσιάσει ακόμη καλύτερο ψηφοδέλτιο μα δεν του «έκατσαν» οι βασικοί στόχοι. Και στη Θάσο και στο χερσαίο τμήμα του Ν. Καβάλας. Σίγουρα το ψηφοδέλτιο του είναι καλύτερο σε σχέση με την κατάσταση «επιστράτευσης» τον Γενάρη. Ωστόσο τους συνεπείς που τότε δέχθηκαν να «επιστρατευτούν» υπό πολύ δύσκολες πολιτικές συνθήκες, δεν θα πρέπει να τους ξεχάσει. Ούτε πρέπει να διαγράψει από τη μνήμη του τα πρόσωπα που για μεγάλο χρονικό διάστημα το είχαν δίπορτο. Και με το ΠΑΣΟΚ και με το κόμμα Παπανδρέου.

 

Απώλειες και στους ΑΝΕΛ αν και είναι πρώτης τάξεως επιτυχία (καθόλου τυχαία) η παραμονή στο ψηφοδέλτιο του Βαγγέλη Παππά. Ο κ. Παππάς σκέφθηκε και συζήτησε αρκετά πριν αποδεχθεί τη νέα πρόταση. Το Ποτάμι έχει δύσκολη αποστολή στις εκλογές που έρχονται, αυτό φαίνεται στα ψηφοδέλτια του σε όλη την Ελλάδα. Για την 5η θέση στην Καβάλα έψαχνε γυναίκα μα δεν βρήκε. Δεν βρήκε ούτε καν 6ο υποψήφιο με αποτέλεσμα να παρουσιάζει όπως και τον Γενάρη ψηφοδέλτιο 5 υποψηφίων.

 

Παρένθεση. Σημαντική. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές λάβαμε ανακοίνωση του Ποταμιού Καβάλας όπου οι υποψήφιοι βουλευτές έγιναν 6! Προερχόμενος από το συνεργαζόμενο κόμμα Φιλελεύθερης Συμμαχίας (;) μετέχει στο ψηφοδέλτιο Καβάλας ο κ. Ανέστης Κοκκάκης. Η καταγωγή του φέρεται να είναι από την Καβάλα, διαμένει στην Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα ήταν της τελευταίας στιγμής και (η απόφαση) της Αθήνας. Άρα το Ποτάμι πορεύεται με 6 υποψήφιους βουλευτές.

 

Καλό το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας, καλό και αντιπροσωπευτικό. Όσο για τις αναμενόμενες αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν παραπάνω απ’ όσες περιμέναμε. Κάτι έγινε με την Κατερίνα Γεροστεργίου, κάτι που αφορά και την ίδια. Θα μας τα πει μάλλον μετά τις εκλογές. Αδικήθηκε ο Γιάννης Τατσόγλου, είναι βέβαιο. Η Καβάλα ισχυρίστηκε χθες ότι αδικήθηκε στην Αθήνα. Έχει σημασία ποιοι τον αδίκησαν; Σημασία έχει ότι αδικήθηκε.

 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας είναι σε μεγάλη κινητοποίηση μιας και προσπαθούν να προετοιμάσουν, να οργανώσουν την επίσκεψη Τσίπρα την Παρασκευή. Την ομιλία του αρχηγού τους στην Κεντρική πλατεία την προσεχή Παρασκευή το βράδυ. Χθες ο Κώστας Μορφίδης ενημέρωσε τους συνυποψήφιους του για το πιθανό πρόγραμμα. Αφετηρία η Αλεξανδρούπολη, στάση στην Ξάνθη, άφιξη το απόγευμα της Παρασκευής στην Καβάλα. Ομιλία και μετά αναχώρηση για Θεσσαλονίκη, πτήση από Θεσσαλονίκη για την Αθήνα.

 

Τελικά την Παρασκευή ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν θα έρθει στην Καβάλα. Ωστόσο την ίδια πάνω κάτω ώρα το απόγευμα και το βράδυ της Παρασκευής η πόλη μας θα φιλοξενεί τρία διαφορετικά πολιτικά γεγονότα. Όπως σημειώσαμε ήδη ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλά στην κεντρική πλατεία. Την ίδια ώρα ο κ. Καζάκης του ΕΠΑΜ θα μιλά στην πλατεία Καπνεργάτη. Την ίδια ώρα στο Πάρκο Φαλήρου θα μιλά ο κ. Σοφιανός, στο φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή. Υπάρχει χώρος για 4η εκδήλωση; Μάλλον όχι.

 

Ο Μανώλης Φρατζεσκάκης γνωστός υποστηρικτής του Αντώνη Σαμαρά, ενημερώνει εκ των προτέρων ότι θα απουσιάζει από την σημερινή συνεδρίαση της ΝΟΔΕ. Η οποία θα γίνει παρουσία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Εξηγεί ότι η απουσία του οφείλεται στο ότι την ώρα της συνεδρίασης του κομματικού οργάνου εργάζεται. Σημειώνει παρόλα αυτά ότι με το τέλος της εργασίας του θα σπεύσει στη συνεδρίαση μπας και την προλάβει. Σε άλλο μήνυμα του (αυτή τη φορά στο διαδίκτυο) ο πρόεδρος της Δημοτικής Οργάνωσης Καβάλας της ΝΔ συμβουλεύει τους Νεοδημοκράτες με το ακόλουθο κείμενο: Πάμε μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Προσοχή. Όχι εφησυχασμός, όχι πανηγύρια, όχι προκλήσεις. Μόνο ενότητα και αγώνας. Τίποτα δεν έχει κριθεί.

 

Στη Γιορτή της Πατάτας στην Λεκάνη βρέθηκε την Κυριακή ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αμέσως μετά ανάρτησε σχετική φωτογραφία με λεζάντα που έγραψε ο ίδιος: «Σήμερα, στη Γιορτή της Πατάτας στη Λεκάνη, 50 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καβάλας. Σε μια γιορτή που διοργανώνεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο “Ρίζες”, για την προβολή της ξεχωριστής και ιδιαίτερα νόστιμης ποικιλίας πατάτας “Μούτζουνους” που παράγεται στην περιοχή». Στην φωτογραφία εμφανίζεται ο κ. Παναγιωτόπουλος να μιλά με κατοίκους της περιοχής, στο χέρι του κρατά έδεσμα του οποίου βασικό υλικό είναι η πατάτα.

 

Ένας άλλος φίλος της ΝΔ, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ Κώστας Αντωνιάδης, τρέχει από εκδήλωση σε εκδήλωση και στους 5 νομούς. Πιο συχνά τον συναντάς στις εκδηλώσεις της Καβάλας και της Θράκης. Ή ως πρόεδρος του συμβουλίου κάνει καλά τη δουλειά του ( «γράφοντας» πολλά χιλιόμετρα στην Εγνατία οδό) ή έχει και κάτι άλλο στο μυαλό του ή και τα δύο μαζί.

 

Η γνωστή δημοσιογράφος Ελένη Μπίστικα έγραψε την Κυριακή στην Καθημερινή για την επίσκεψη Μεϊμαράκη στην Καβάλα. Η οποία τελικά ματαιώθηκε. Ειδικότερα το σχόλιο της δημοσιογράφου ανέφερε: «Την εβδομάδα που μας έρχεται ο πρόεδρος Μεϊμαράκης έχει οφειλή στις Σέρρες και στην Πρώτη Σερρών με τον βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, ανιψιό και βαφτισιμιό του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μετά, Καβάλα και Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, με ομιλία στα αχνάρια του «Θεσσαλονικείς Ηρθα» και συνέντευξη Τύπου».

 

Ίδια φαίνεται να παραμένουν και αυτή την εβδομάδα τα δρομολόγια για Θάσο και στις δύο γραμμές. Το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρξε αυξημένη κίνηση Βουλγάρων λόγω εορτής και αργίας στη γειτονική χώρα. Συνεχίζουν κι έρχονται και οι Ρουμάνοι. Κατόπιν τούτου τα δρομολόγια δεν αλλάζουν, παραμένουν στα επίπεδα του Αυγούστου!

 

=================================================================

Διαφήμιση κρουαζιέρας που περιλαμβάνει την Καβάλα

Στις προχθεσινές Κυριακάτικες εφημερίδες – ανάμεσα στα άλλα ένθετα- υπήρχε περιοδικό που διαφήμιζε Φθινοπωρινές κρουαζιέρες στο Αιγαίο. Πρόκειται για πρόγραμμα 6 κρουαζιέρων που προτείνει και στους αναγνώστες των εφημερίδων η εταιρία Celestyal Cruises. Μία από τις κρουαζιέρες περιλαμβάνει την Καβάλα. Ειδικότερα το πρόγραμμα της συγκεκριμένης κρουαζιέρας προβλέπει αναχώρηση από το Λαύριο κι αμέσως μετά Θεσσαλονίκη- Καβάλα- Κωνσταντινούπολη – Δίκιλι- Κουσάντασι- Πάτμο- Σύρο- επιστροφή στο Λαύριο. Η κρουαζιέρα προτείνεται για το χρονικό διάστημα 30 Οκτώβρη με 6 Νοέμβρη. Πιθανή ημέρα άφιξης στην Καβάλα η 1η Νοέμβρη. Το πλοίο Celestyal Crystal θα έρθει στην Καβάλα το πρωί, θα αναχωρήσει στις 4 το απόγευμα με 2.000 επιβάτες. Η άφιξη του περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αφίξεων του 2015. Σημειώνουμε ότι από τις 17 Σεπτέμβρη ως 2 Νοέμβρη αναμένονται στο λιμάνι της Καβάλας 12 κρουαζιερόπλοια.

Η εταιρία προτείνει το σύνολο των κρουαζιερών με τον γενικό τίτλο «Γυρίσατε; Καιρός να ξαναφύγετε». Οι προσφορές της αρχίζουν από 58 ευρώ το άτομο, ανά ημέρα κρουαζιέρας. Στο έντυπο υπάρχει για την Καβάλα η ακόλουθη αναλυτικότερη αναφορά και περιγραφή: Η Καβάλα είναι ένα σύγχρονο αστικό κέντρο, διατηρεί όμως αναλλοίωτες τις ομορφιές της. Έναν πλούσιο αριθμό από παραλίες όπως και ενδιαφέρουσες διαδρομές για πεζοπορία. Διαθέτει σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα όπως το Κάστρο (Ακρόπολη), τις Καμάρες, το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο, τη Μονή Λαζαριστών το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης, το σπίτι που γεννήθηκε ο Μεχμέτ Αλή και το Μέγαρο Τόκου.

 

Κι άλλο πρόστιμο για σκυλιά

Η Κτηνιατρική υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας επέβαλε χθες πρόστιμο 1.400 ευρώ σε ιδιώτη, κάτοικο Νέας Ηρακλείτσας. Μετά από έλεγχο της Αστυνομίας (21-8-2015) βρέθηκε κάτοχος 4 σκυλιών για τα οποία υπήρχε παράλειψη σήμανσης και καταγραφής. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για κυνηγετικά σκυλιά. Αν το πρόστιμο δεν πληρωθεί εντός δύο μηνών τότε θα βεβαιωθεί στην εφορία.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης