• 16 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μετά από ταλαιπωρία πολλών εβδομάδων (σε σχέση με την ημέρα αναχώρησης τους από την πατρίδα τους) οι πρόσφυγες φθάνουν με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Καβάλας. Αποβιβάζονται κι έχουν στο μυαλό τους ένα μόνο πράγμα. Το επόμενο τους ταξίδι. Γνωρίζουν ότι βρίσκονται στην αρχή της διαδρομής. Επιδιώκουν να φθάσουν στην κεντρική, στην δυτική και την βόρεια Ευρώπη. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους η Καβάλα είναι ένας ακόμη ενδιάμεσος σταθμός. Τους είναι αδιάφορη η ιστορία της Καβάλας, η ομορφιά της. Θέλουν να μάθουν που θα βρουν το λεωφορείο που θα τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη. Καλή τους τύχη το ότι το λιμάνι στο οποίο «βγαίνουν» είναι κοντά στην αφετηρία των υπεραστικών λεωφορείων.

 

Αρχικά περπατούσαν. Οι πιο νέοι έτρεχαν. Με το φως της ημέρας σύμμαχο κινούνταν άμεσα στο πρακτορείο. Έφτιαχναν σωστή ουρά μπροστά από τα εκδοτήρια. Στο τέλος έμπαιναν στα λεωφορεία κι όλοι τους έφευγαν για την Θεσσαλονίκη. Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ επωφελούνταν, πρόσφερε ταυτόχρονα άριστες υπηρεσίες. Αυτή η διαδικασία – πολλές φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα- αφύπνισε τους άλλους επαγγελματίες. Βρήκαν τρόπο να διεκδικήσουν μερίδιο της κίνησης. Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ προσπάθησε να περιφρουρήσει τα δικαιώματα του, κινητοποίησε το Αστικό με το οποίο συνεργάστηκε. Την Τετάρτη το βράδυ στο λιμάνι είχαμε καταστάσεις δυσάρεστες. Οι οποίες χθες το πρωί έγιναν ακόμη πιο έντονες.

 

Ενοχλήθηκαν τα Ταξί και τα τουριστικά λεωφορεία. Η συνεργασία του Αστικού με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ έγινε με τρόπο που πολλούς τους δυσαρέστησε. Ήταν όντως νόμιμη; Στην αρχή της μπορεί. Στην εξέλιξη της μάλλον όχι. Ακολούθησαν καταγγελίες ακόμη και στον εισαγγελέα. Πλέον κινδυνεύουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να βγουν χαμένοι. Θα το ξέρουμε οριστικά το Σάββατο το βράδυ. Το πλοίο πάλι θα φέρει κόσμο, οι πρόσφυγες θα ζητήσουν το ίδιο πράγμα. Μέσο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Θεσσαλονίκη.

 

Ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες από τα γεγονότα της Τετάρτης. Οι πρόσφυγες έμπαιναν με τέτοια ορμή στα Αστικά λεωφορεία που οι εθελοντές δεν προλάβαιναν να τους δώσουν ένα μπουκαλάκι νερό. Οι προμήθειες έμειναν αχρησιμοποίητες. Σχέδιο διανομής τροφίμων και νερών εντός των λεωφορείων δεν υπήρχε. Δεν μπορούσαν – οι ομάδες των εθελοντών -να προβλέψουν ένα τέτοιο πρόβλημα. «Εκείνο το βράδυ μοιράσαμε εμείς σάντουιτς στους πρόσφυγες» μας λένε οι εκπρόσωποι του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας.

 

Κάποιοι είχαν την ιδέα να χρησιμοποιήσουν και ανθρώπους που γνωρίζουν τη γλώσσα των Σύρων. Όταν οι άνθρωποι αυτοί ρωτήθηκαν για τη παρουσία τους στο λιμάνι απάντησαν λέγοντας ψέματα! «Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας» μας είπαν. Στη συνέχεια οι… γιατροί έγιναν καθοδηγητές, μεταφορείς μηνυμάτων που αφορούσαν τα λεωφορεία. Αρχικά τα μπλε, μετά τα πράσινα. Οι αξιωματικοί του λιμενικού σώματος που ρωτήθηκαν από τους επαγγελματίες οδηγούς Ταξί «αθώωναν» το Αστικό ΚΤΕΛ. Έλεγαν ότι η εμπλοκή του στη διαδικασία είναι νόμιμη εφόσον εντός του λιμανιού το Αστικό ΚΤΕΛ διαθέτει αφετηρία.

 

Ας είμαστε ειλικρινείς. Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας δίκαια αναλαμβάνει το έργο της μεταφοράς των προσφύγων στην Θεσσαλονίκη. Είναι λογικό ένα μέρος της δουλειάς να αναλάβουν Ταξί και τουριστικά λεωφορεία. Σταθερά οι περισσότεροι πρόσφυγες εξυπηρετούνται από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Οι χειρισμοί και οι συνεργασίες ώστε η πιο πάνω εικόνα να οριστικοποιηθεί αφορούν αυτούς που ανησυχούν. Κακώς ανησυχούν. Κακώς υπερβάλλουν. Να που φθάσαμε. Ο ένας επαγγελματικός κλάδος στρέφεται κατά του άλλου.

 

Το Λιμεναρχείο Καβάλας με τρόπο κατηγορηματικό, αυστηρό και υπεύθυνο πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο. Οφείλει επίσης να τιμωρήσει αυτούς που προέβησαν σε συγκεκριμένες παραβάσεις. Αύριο το βράδυ θα έρθει στην Καβάλα το επόμενο πλοίο με τους Σύρους. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα η νομοθεσία πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να γίνουμε μάρτυρες σοβαρών επεισοδίων. Αυτών που στο τσακ γλιτώσαμε το βράδυ της Τετάρτης.

 

Μπροστά μας οι πρόωρες εκλογές της Κυριακής. Η προεκλογική περίοδος διανύει τις τελευταίες της ώρες, οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζονται συνεχώς. Είναι σαφές ότι τις βλέπουμε με μισό μάτι. Μάθαμε από τις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων εκλογών να μην τις πιστεύουμε. Ο περισσότερος κόσμος ξέρει ότι μετά τις εκλογές- όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί- η πολιτική θα είναι η ίδια. Μνημονιακή. Εναλλακτική επιλογή δεν υπάρχει. Τα σενάρια της δραχμής είναι σαφώς χειρότερα από το μνημόνιο. Μπροστά γκρεμός. Πίσω ρέμα.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες αρκετοί πολίτες το λένε από τώρα. Δεν θα λάβουν μέρος στις εκλογές. Θα απέχουν. Η αποχή ευνοεί τους πρώτους. Ή μάλλον τον πρώτο. Ποιος αλήθεια θα είναι πρώτος; Κι αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Η πόλωση των ημερών δημιουργεί μία ακόμη ανησυχία. Βρε μπας και δεν καταφέρουν να κάνουν Κυβέρνηση; Είναι ικανοί για όλα, άρα και για ένα νέο πολιτικό αδιέξοδο. Ο λαός το λέει με μια κουβέντα «βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας».

 

Η εβδομάδα που τελειώνει σήμερα ήταν ήρεμη για την προεκλογική Καβάλα. Δεν είχε ούτε αβγά, ούτε γιαούρτια. Οι πολιτικές συγκεντρώσεις ήταν ελάχιστες, όλες με λίγο κόσμο. Αυτή η ευχάριστη Φθινοπωρινή ησυχία δείχνει μια ωριμότητα, μια ψυχραιμία. Σημάδια που δεν αποκλείεται να βγουν σε καλό. Είτε άμεσο, είτε μακροπρόθεσμο.

 

Επίσκεψη «αστραπή» πραγματοποίησε χθες στην Καβάλα ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης. Μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Μιχάλη Αμοιρίδη βρέθηκαν στο γραφείο του Θόδωρου Μαρκόπουλου. Εκεί είχαν συνάντηση με την Ιταλίδα που για λογαριασμό της Ουνέσκο ανέλαβε την αξιολόγηση του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων. Η συνάντηση έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Πρόκειται για όρο που θέτουν οι αξιολογητές και το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Η ιστοσελίδα Emprosnet. Gr της Μυτιλήνης προβάλει με χθεσινή της ανάρτηση το πρόβλημα που ανακύπτει στο νησί με τις ακυρώσεις αφίξεων κρουαζιερόπλοιων. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Πριν από μέρες όταν το «Ε» αποκάλυψε τις πρώτες ακυρώσεις ταξιδιών κρουαζιερόπλοιων στη Μυτιλήνη ο εκπρόσωπος εταιρειών στη Μυτιλήνη Ηλίας Πίκουλος είχε εκφράσει φόβους για την εξαφάνιση της Λέσβου από το χάρτη των σταθμών κρουαζιερόπλοιων που με πολλές προσπάθειες είχε καταφέρει να μπει».

 

Η πιο γνωστή ιστοσελίδα In.gr έγραφε χθες ότι η Μυτιλήνη γέμισε πάλι από πρόσφυγες: Εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό το τελευταίο τριήμερο, έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι με εκατοντάδες πλαστικές βάρκες που προσέγγισαν τη βόρεια ακτογραμμή του νησιού μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και Μολύβου. Όλοι τους προέρχονται από την περιοχή της Αρχαίας Ασσου (σημερινό Μπεχράμκαλε) στη βόρεια ακτή του Αδραμυτινού Κόλπου της Τουρκίας.Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, οι Σύροι οδηγούνται στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, τρία χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης. Εκεί καταγράφονται από συνεργεία της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και υπαλλήλων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της γενικής γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής. Αμέσως μετά την καταγραφή τους αφήνονται ελεύθεροι να φύγουν από το νησί.

 

Η αγορά της Κομοτηνής προετοιμάζεται. Την προσεχή Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη οργανώνει τη δική της Λευκή Νύχτα. Σε όλο το κέντρο της Κομοτηνής, είναι το μήνυμα του Εμπορικού Συλλόγου της γειτονικής πόλης. Ταυτόχρονα τα μέλη του συλλόγου υπόσχονται ειδικές τιμές στα προϊόντα τους εκείνο το βράδυ, δηλαδή μεγάλες ευκαιρίες και εκπτώσεις.

 

 

Διαβάστε επίσης