• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Την πρώτη φορά – πριν από δύο περίπου μήνες- όλα ξεκίνησαν από τον βουλευτή της ΝΔ Έβρου κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη. Διέδωσε την είδηση ότι η Καβάλα προορίζεται για δημιουργία χώρου υποδοχής μεταναστών και προσφύγων από την Συρία. Ο θόρυβος αναπαραγωγής του σεναρίου ήταν μεγάλος. Στο τέλος αποδείχθηκε ότι αυτό που υποστήριζε ο βουλευτής απείχε πολύ από την αλήθεια. Πρόσφατα ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ κ. Κυριαζίδης επανήλθε. Με την ίδια πληροφορία.

 

Χθες η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Εμμανουηλίδη, του ζήτησε να ερευνήσει την υπόθεση στην Αθήνα. Ο έτερος βουλευτής Κώστας Μορφίδης διαβεβαίωνε χθες το απόγευμα ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» ενώ ο Μάκης Παπαδόπουλος με δηλώσεις του ζήτησε να οργανωθεί σύσκεψη φορέων να συζητηθεί η ίδια υπόθεση. Γίνεται ντόρος αλλά δεν γνωρίζουμε αν γίνεται δίκαια, αν υπάρχει απόφαση ή αν όλα αυτά είναι λόγια βουλευτών της αντιπολίτευσης. Που και με αυτό το ζήτημα επιθυμούν –τρομάζοντας μας- να κάνουν αντιπολίτευση.

 

Το σωστό είναι αυτό που ζήτησε η κ. Τσανάκα. Οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές την Τρίτη ή την Τετάρτη που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα να ψάξουν και να βρουν τι τρέχει. Αφού μάθουν, να την ενημερώσουν κι ανάλογα η Δήμαρχος (μαζί με τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς και παράγοντες) να δράσει. Ξέρουμε ωστόσο κάτι σημαντικό που δεν αλλάζει. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι – οι πρόσφυγες από την Συρία- περαστικοί είναι από την Καβάλα. Τελικό προορισμό έχουν άλλο. Οι πρόσφυγες που θέλουν να κινηθούν στην κεντρική Ευρώπη, είναι δυνατόν να σταματήσουν έστω για μία μέρα στην Βόρεια Ελλάδα; Ακόμη και να τους δέσεις σε έναν χώρο υποδοχής ή προσωρινής φιλοξενίας, θα βρουν τρόπο να λυθούν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

 

Ας είμαστε σοβαροί κι ας αποφύγουμε την κινδυνολογία. Ας μη διασπείρουμε ειδήσεις που φοβίζουν τους κατοίκους της περιοχής. Ναι, δεν εμπιστευόμαστε ούτε την Αθήνα, ούτε την Ε.Ε. Είναι δυνατόν να εμπιστευθούμε όσους πρόσφατα έχασαν τις εκλογές και θέλουν κάπου να ξεσπάσουν; Κάποιους που «παίζουν» με τα νεύρα μας; Τελικά οι βουλευτές μας έχουν (όπως ήρθαν τα πράγματα) πρώτη αποστολή να «διασκεδάσουν» αυτά τα σενάρια. Τους περιμένουμε.

 

Υπάρχει και μια ακόμη πληροφορία, πρόσφατη. Σύμφωνα με αυτή το δημόσιο κέρδισε το δικαστήριο, πλέον ανήκει στην ιδιοκτησία του όλο το κτίριο του παλιού Νοσοκομείου! Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ακούσαμε. Θέτουμε την πληροφορία υπόψη του αναγνωστικού κοινού προσδοκώντας διάψευση της.

 

Όλα κύλησαν ομαλά προχθές βράδυ στο λιμάνι. Το πλοίο ήρθε με μπόλικους πρόσφυγες, αυτοί βγήκαν από το καράβι κι οι περισσότεροι βάδισαν προς το ΚΤΕΛ. Εξυπηρετήθηκαν άπαντες, κάποιοι μάλιστα έμειναν το βράδυ στην πόλη κι έφυγαν (με λεωφορείο φυσικά) χθες το πρωί. Κούρσες ταξί δεν υπήρξαν πολλές. Τρία τουριστικά λεωφορεία αναχώρησαν προχθές βράδυ από το λιμάνι με προορισμό τα σύνορα με τα Σκόπια.

 

Αποδεικνύεται στη πράξη ότι η καλή οργάνωση και η συνεννόηση έχουν αποτέλεσμα. Καλή οργάνωση υπάρχει από το Λιμεναρχείο και την Τροχαία. Συνεννόηση υπάρχει ανάμεσα σε όσους διεκδικούν μεταφορικό έργο. Έχουν μεταξύ τους έναν ανταγωνισμό λογικό, αναμενόμενο. Όλοι αποφεύγουν τις υπερβολές κι έτσι όλοι κερδίζουν. Άλλοι κυριολεκτικά κι άλλοι μεταφορικά. Για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο έπρεπε να γίνουν πολλά. Αφού έγιναν, μετά αντιληφθήκαμε που είναι το κοινό συμφέρον. Φαίνεται δηλαδή ότι όλοι βάλαμε μυαλό. Κάτι είναι κι αυτό.

 

Παρατηρούμε μεγάλη αύξηση των εθελοντών που περιμένουν στο λιμάνι τους πρόσφυγες, τους στηρίζουν με λίγα τρόφιμα κι ένα μπουκάλι νερό. Υπάρχει ευαισθησία και ανθρωπιά σε αυτή τη πόλη. Όταν οι ελάχιστοι επικίνδυνοι ακραίοι μας δυσφημούν με τις πράξεις τους (τις προεκλογικές), ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας διορθώνει τις εντυπώσεις με ενέργειες στήριξης όσων ταξιδεύουν από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη.

 

Την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα συνεδριάζει στη Θάσο η διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας. Πρόκειται για την καθιερωμένη – μία κάθε χρόνο- συνεδρίαση στη Θάσο η οποία φέτος άργησε. Η συνεδρίαση επρόκειτο να γίνει την προηγούμενη Τετάρτη (προχθές) αλλά μετατέθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη.

 

«Πρώτα θα ηρεμήσουμε. Μετά θα οργανωθούμε, θα νοικιάσουμε γραφεία» δήλωσε πρόσφατα ο Ηλίας Ιωαννίδης. Η Λαϊκή Ενότητα Καβάλας (στην οποία αναφέρεται) θα αποκτήσει όλα τα χαρακτηριστικά των άλλων κομμάτων. Θα βρει στέγη (χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και το Στέκι της Νέας Πόλης), νομαρχιακή επιτροπή, εκπροσώπους στα μέσα ενημέρωσης κτλ.

 

Γκρουπ Ολλανδών τουριστών κάνει αυτές τις μέρες διακοπές στην Καβάλα. Διαμένει στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ. Όπως ακούσαμε στο γκρουπ μετέχει μέλος της βασιλικής οικογένειας της ίδιας χώρας. Η πόλη μας ήταν και παραμένει πόλη πολυπολιτισμική. Φιλοξενεί τους πάντες και τα πάντα. Από Σύριους πρόσφυγες μέχρι Ολλανδούς βασιλείς…

 

Με απόφαση που έλαβε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας ενισχύθηκε ο κωδικός του προϋπολογισμού αγοράς Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου με ποσό 20.000 ευρώ. Πλέον σε αυτόν υπάρχει κονδύλι 25.000 ευρώ. Δειλά δειλά ο Δήμος Καβάλας ετοιμάζεται για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Πέρσι δεν πρόλαβε να κάνει πολλά πράγματα, φέτος λογικό είναι ο πήχης να ανεβαίνει αρκετά ψηλά.

 

Είδηση για την Κατερίνα Περιστέρη από την Θεσσαλονίκη, την ιστοσελίδα news.makedonias. Gr : Κατά τη διάρκεια της παράδοσης παραλαβής του Υφυπουργείου  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για θέματα Μακεδονίας Θράκης η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, βράβευσε την αρχαολόγο Αικατερίνη Περιστέρη. Να θυμίσουμε πως η Κατερίνα Περιστέρη είναι η Ελληνίδα αρχαιολόγος και η έφορος αρχαιοτήτων του νομού Σερρών με καταγωγή από την Καβάλα. Έγινε ευρέως γνωστή ως η επικεφαλής των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά οι οποίες απέδωσαν ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα, από τον Αύγουστο του 2014 και έπειτα.

 

Του ‘φεξε του Παναγιώτη Σγουρίδη. Η παραίτηση του κ. Καμμένου προκαλεί διαδικασία αναπλήρωσης του κενού από τον κ. Σγουρίδη. Που αν πιστέψουμε τις χθεσινές ειδήσεις, μπαίνει στην Κυβέρνηση από το … παράθυρο. Να μην ξεχάσει μόνο ότι μας υποσχέθηκε. Να μεσολαβήσει στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ μας υποσχέθηκε προκειμένου να υπάρξει θετική εξέλιξη στο θέμα του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου».

 

Από τις Κρηνίδες επρόκειτο να αρχίσουν χθες το απόγευμα τις ευχαριστήριες επισκέψεις τους σε όλο το Νομό οι τρεις νέοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Γενικά ο πρώην Δήμος Φιλίππων- ως κοντινή περιοχή- είναι αυτή από την οποία θα αρχίσουν τις μετεκλογικές τους συναντήσεις. Στο γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας έφθασαν επιστολές συγχαρητηρίων των 3 βουλευτών. Μεταξύ των οποίων και του Μάκη Παπαδόπουλου. Ο δημοτικός σύμβουλος έστειλε ίδια επιστολή και στον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

 

Διαβάστε επίσης