μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην υπόθεση του νέου λιμανιού, του Εσκί Καπού και του απαραίτητου υπό εξέλιξη έργου εμπλέκονται πολλοί. Υπηρεσίες του δημοσίου, η τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιώτες. Η ιστορία άρχισε προ λίγων ετών. Κάθε μία πλευρά επέμενε στις απόψεις της, συναποφάσισαν να βρουν λύση στο δικαστήριο. Άφησαν την εκκρεμότητα στην άκρη, περίμεναν τη δικαιοσύνη. Ως που ήρθε η στιγμή αυτή η τακτική (η… χρυσή τομή) να τους εκδικηθεί. Όλους όσους τόσο καιρό ανέμεναν την δικαστική απόφαση. Το κράτος των Αθηνών κατέφθασε στην Καβάλα, δήλωσε ότι το έργο κινδυνεύει με απένταξη. Μαζί του κινδυνεύει και το λιμάνι αφού χωρίς το συγκεκριμένο έργο θα είναι πολύ μικρό. Χάνει τα πλεονεκτήματα του, κυρίως την προοπτική του.

 

Όλα αυτά γίνονται σε ένα λιμάνι που πασχίζει να συνδεθεί με τον σιδηρόδρομο, σε ένα λιμάνι που ήδη ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα μέσω των προηγούμενων δημόσιων έργων. Εγκλωβίστηκε στη διαμάχη του Εσκί Καπού, στη γραφειοκρατία, στην αναβλητικότητα και στην γνωστή ελληνική συνήθεια. Τα αφήνουμε όλα να πάρουν το δρόμο τους, δεν ενδιαφερόμαστε παρά μόνο όταν το αβγό έρθει στον κ…

 

Να που έγινε κι αυτό. Η Αθήνα στέλνει τελεσίγραφο. Η Καβάλα συνεχίζει να περιμένει το δικαστήριο, το λιμάνι «Φίλιππος Β’» κινδυνεύει. Τι κάνουμε τώρα; Στην κρίσιμη αυτή ερώτηση υπάρχει απάντηση. Τώρα- κατέληξαν όσοι συσκέφθηκαν προχθές στο δημαρχείο- πετάμε το μπαλάκι στον Υπουργό. Φαίνεται ωστόσο ότι ταυτόχρονα θα κάνουμε και κάτι άλλο. Περιμένοντας τον Υπουργό θα ξεχάσουμε πάλι το πρόβλημα. Θα το αφήσουμε στη τύχη του. Ως που ένα πρωί το έργο θα έχει απενταχθεί. Ποιο είναι το σωστό; Πρέπει «εδώ και τώρα» να υλοποιηθεί αυτό που συμφώνησαν. Η σύσκεψη στην Αθήνα με τον Υπουργό να γίνει αμέσως. Να μην χαθεί άλλος χρόνος. Μόνο με άμεση δράση θα αποφύγουμε τα χειρότερα. Με τα οποία διαρκώς φλερτάρουμε.

 

Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας και ο Δήμος Καβάλας πρέπει να συνεργαστούν ώστε να παραμείνει ψηλά στην ατζέντα το θέμα. Πρέπει να πιέσουν προκειμένου να οριστεί και να γίνει αμέσως το επόμενο ραντεβού όλων των εμπλεκόμενων. Αν στην Καβάλα ξεχάσουμε μία φορά την εκκρεμότητα, η Αθήνα θα το δεχθεί μετά χαράς και θα τη ξεχάσει εκατό. Δεν μας συμφέρει να σπρώχνουμε και να κρύβουμε τέτοια προβλήματα κάτω από το χαλί. Επιβάλλεται να τα λύνουμε αμέσως.

 

Διάφορα σχόλια «έρχονται» από το στρατόπεδο του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεται σύγκριση της νέας ομάδας των 3 βουλευτών με την προηγούμενη 3αδα. «Η ομάδα του Γενάρη δεν ήταν ενωμένη, για αυτό δεν υπήρξαν αποτελέσματα στα τοπικά θέματα» ακούμε να σχολιάζουν. «Αυτοί δεν θα αρχίσουν επαφές με φορείς αν πρώτα δεν ορκιστούν και δεν ενημερωθούν» λένε όσοι ξέρουν το σχέδιο των 3 βουλευτών που εξελέγησαν προ μιας εβδομάδας.

 

Γενικά οι αποστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας από τους πρώην ΣΥΡΙΖΑ (νυν Λαϊκή Ενότητα) μεγαλώνουν. Οι τόνοι φαίνεται ότι ανεβαίνουν, δεν θα αργήσουν να έρθουν όλα τα άλλα. Ας μη ξεχνάμε ότι αντιπολίτευση στους Εμμανουηλίδη- Μορφίδη- Παπαφιλιππού θα πρέπει να κάνουν και οι πρώην συνάδελφοι. Μέχρι τώρα η διαφωνία ήταν ιδεολογική και πολιτική μόνο. Τώρα θα γίνει πιο συγκεκριμένη. Άραγε σε τι ύφος;

 

Μπράβο στον Καπλάνη Ιωσηφίδη. Η χθεσινή εκδήλωση προς τιμή του Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Παντελεημονίδη άρχισε στις 11.05. Με καθυστέρηση μόνο 5 λεπτών. Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης τίμησε τους πολίτες που προσήλθαν στον χώρο της εκδήλωσης στη σωστή ώρα. Όσο για τους συνήθεις ασυνεπείς και καθυστερημένους, αυτοί έχασαν την έναρξη. Σπάνια σε εκδηλώσεις τηρείται η ακριβής ώρα έναρξης. Αυτή η κακή συνήθεια έχεις ως αποτέλεσμα εκδηλώσεις να αρχίζουν με καθυστέρηση 30 και 40 λεπτών!

 

Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κλήθηκε πρώτη φορά να μιλήσει στην εκπομπή στον Σκάϊ του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Περίμενε να έρθει η σειρά του περίπου 15 λεπτά, όταν μίλησε πρόλαβε να πει κάποιες κουβέντες μόνο αφού ο χρόνος της εκπομπής τελείωνε. Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος αναγνώρισε την αδικία, υποσχέθηκε να επανορθώσει. Έχει σημασία ο τρόπος που ο παρουσιαστής υποδέχθηκε τον βουλευτή της ΝΔ Καβάλας. «Είστε κατάσταση Ιμαρέτ» του είπε και φυσικά τον ξάφνιασε. Όπως φαίνεται ο Μπογδάνος μόλις ακούει για την Καβάλα, του έρχεται στο μυαλό το ξενοδοχείο Ιμαρέτ. Να υποθέσουμε ότι το έχει επισκεφθεί και του άρεσε;

 

Η Μυτιλήνη προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα που της δημιούργησαν οι πρόσφυγες. Υπολογίζει ταυτόχρονα τη ζημιά. Ειδικά αυτή από τα κρουαζιερόπλοια που στην πορεία άλλαξαν προορισμό, αποφεύγοντας το νησί. Το κείμενο που ακολουθεί δείχνει πόσο υπολογίζουν στο νησί την τουριστική κίνηση από την κρουαζιέρα:  Ακυρώσεις συνεδρίων και προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων: Στην περίπτωση της Λέσβου πρόσφατα ακυρώθηκαν πέντε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, ενώ αναμένεται η ακύρωση άλλων δύο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2015, συνολικού δυναμικού περί τους 6.000 επιβαίνοντες, ενώ κάτι ανάλογο παρατηρείται και στην περίπτωση της Κω. Ενδεικτικά, για την περίπτωση της Λέσβου, η εκτίμηση για την απώλεια στην περιοχή ανέρχεται στις 180.000 ευρώ, καθώς αντιστοιχεί ένα ποσό καταναλωτικής δαπάνης 30 ευρώ ανά επιβάτη.

 

Η Ένωση Γιατρών του Νοσοκομείου Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση για το θλιβερό γεγονός του θανάτου του Δημήτρη Έλληνα. Ένα σύντομο κείμενο που με φωτογραφία του γιατρού και δημοτικού συμβούλου Θάσου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ένωσης στο διαδίκτυο. Το κείμενο ανέφερε τα ακόλουθα: «Δεν υπάρχουν λόγια που θα απαλύνουν την πίκρα μας. Ολοκληρη η ιατρική κοινότητα, ολόκληρη η Καβάλα πενθεί. Καλό ταξίδι συνάδελφε, φίλε, άνθρωπε. Το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ».

 

Διαμαρτύρονται οι πολίτες που κατοικούν μέσα και πλησίον της Νέας Ηρακλείτσας. Η πρόσφατη κακοκαιρία προκάλεσε βλάβη στο δίκτυο του ΟΤΕ, τους άφησε χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ. Όπως ακούμε ενώ το πρόβλημα ανέκυψε το Σάββατο η βλάβη υφίστατο και χθες Κυριακή. Ας ελπίσουμε ότι θα διορθωθεί σήμερα Δευτέρα. Εν τω μεταξύ βλάβη σημειώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο δίκτυο της ΔΕΗ. Ήταν μια βλάβη άσχετη με την κακοκαιρία. Υπήρξαν περιοχές στην Καβάλα που έμειναν χωρίς ρεύμα την Παρασκευή σχεδόν δύο ώρες!

 

Μιλώντας την Παρασκευή στην κρατική τηλεόραση υποστήριξε ότι για τις περιοχές όπου πιθανόν υπάρχει πετρέλαιο δεν ενδιαφέρθηκαν μεγάλες εταιρίες του χώρου. Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης υποβάθμισε με αυτόν τον τρόπο τις εταιρίες που κατέθεσαν πρόταση και τις διεκδικούν από το δημόσιο και το Υπουργείο του. Δηλαδή ενώ είχε την ευκαιρία να μιλήσει έστω μία φορά θετικά για την ελληνική εταιρία Ενεργειακή Αιγαίου, πάλι το απέφυγε. Κρατά 9 μήνες αυτή η κολόνια…

 

Ωραία είδηση προερχόμενη από την πόλη της Δράμας, την αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα dramini.gr : Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα το πρωί οι επικεφαλείς – εκπρόσωποι από τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Δράμας, θέλοντας να αναδεχτεί το μεγάλο θέμα των προσφύγων. Οι παραβρισκόμενοι, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους καθώς και την στήριξη τους, κάνοντας έκκληση σε όλους μας για συγκέντρωση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης για τους προσφυγές που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες αναμένοντας να βρουν μια καλύτερη τύχη σε χώρες κυρίως της Ευρώπης. Από τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Δράμας εκφράστηκε κάλεσμα αλληλεγγύης αρχής γενομένης από την Δευτέρα 28/9/2015 έως και την Παρασκευή 02/10/2015 από 9.00 έως 13.00 στην κεντρική πλατεία της Δράμας στο κτήριο του πρώην Κέντρου Ενημέρωσης Επισκεπτών και από τις 18.00 έως 20.00 στο Κέντρο Νεότητας στον Α΄ όροφο του Παλαιού Δημαρχείου, να συγκεντρώνονται είδη, προκειμένου να σταλούν στους πρόσφυγες της Ειδομένης (Δήμος Παιονίας του Νομού Κιλκίς).

 

 

Διαβάστε επίσης