• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Είναι πλούσια αυτό το διάστημα η τοπική επικαιρότητα. Με ποικιλία ειδήσεων, άρα και συζητήσεων. Το θέμα που ωστόσο συζητείται περισσότερο απ’ όλα είναι λίγο παλιό. Μας «έρχεται» από την περασμένη Δευτέρα. Αφορά την διαρροή λυμάτων στη θάλασσα, την απαγόρευση κολύμβησης στις ακτές που βρίσκονται εντός της πόλης. «Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η απαγόρευση;», «να κάνουμε μπάνιο στη Ραψάνη;», «περιλαμβάνεται στην απαγόρευση η Καλαμίτσα;». Αυτές είναι οι συχνότερες ερωτήσεις του κοινού. Ο Δήμος Καβάλας συνεχίζει να ενημερώνει, να απαντά αρνητικά. Η απαγόρευση συνεχίζεται. Βέβαια είναι προληπτική. Σαφώς και προσωρινή.

 

Με λίγα λόγια οι Καβαλιώτες ενδιαφέρονται για τη θάλασσα που είναι κοντά τους. Πολλοί συνεχίζουν τα μπάνια τους, ταυτόχρονα τα αποφεύγουν καθώς είναι θύματα του περιστατικού  από το οποίο ξεκίνησαν όλα τα γνωστά προβλήματα. Τι σημαίνει αυτή η κατάσταση; Σημαίνει ότι τόσο η ΔΕΥΑΚ όσο και η Διεύθυνση Υγείας πρέπει να βιαστούν. Κατά πάσα πιθανότητα η θάλασσα καθάρισε αλλά τούτο πρέπει να βεβαιωθεί επιστημονικά. Να προκύπτει από τις αναλύσεις στα δείγματα. Γρήγορα. Κάντε γρήγορα αναλύσεις αφού ο κόσμος της πόλης θέλει πίσω τη θάλασσα του.

 

Στο λιμάνι δεν «έπεσε» ξύλο το βράδυ της Τετάρτης. Λίγο ήθελε. Οι οδηγοί Ταξί έβλεπαν τα αστικά λεωφορεία να γεμίζουν κόσμο. Πρόσφυγες. Έδειξαν θαυμαστή αυτοσυγκράτηση, εξ αυτού του λόγου ματαίωσαν ιδέες θερμόαιμων (συναδέλφων τους) που εκείνη την ώρα κατατέθηκαν. Οι οδηγοί των Ταξί αισθάνονται να τους πνίγει το δίκιο. Κι αν δεν διορθωθεί αυτό που έστω ηθικά είναι στραβό, τότε υπάρχει κίνδυνος κάπου να ξεσπάσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο αγανακτισμένος έλληνας (οδηγός Ταξί) ξεσπά όπου βρει.

 

Είναι νόμιμο αυτό που κάνει το Αστικό ΚΤΕΛ; Κατά πάσα πιθανότητα είναι. Είναι όμως ηθικό; Εδώ η συζήτηση δυσκολεύει. Με μια πρώτη ματιά δεν είναι. Αν κάποιος το καλοσκεφθεί ίσως καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Αστικό ΚΤΕΛ δικαιούται να διεκδικήσει νόμιμα το μερίδιο του από την κίνηση που δημιουργούν οι πρόσφυγες. Ουσιαστικά τα αστικά λεωφορεία είναι η ασπίδα προστασίας των επιβατών του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Με αυτή την συνεργασία εξουδετερώνονται τα τουριστικά λεωφορεία. Την νύφη όμως την πληρώνουν και τα Ταξί.

 

Επί δεκαετίες συνυπάρχουν σε αυτή την πόλη Ταξί, Αστικά και Υπεραστικά λεωφορεία. Ποτέ δεν ήρθαν σε αντιπαράθεση. Δυστυχώς ότι δεν έγινε τόσα χρόνια, γίνεται τώρα. Δεν μας αρέσει αυτό που παρακολουθούμε. Αν οι ψυχραιμότεροι ασχοληθούν και ψάξουν, σίγουρα θα βρουν μια λύση. Κάτι που θα αφήνει ικανοποιημένους και τους οδηγούς των Ταξί. Όσο για τα τουριστικά λεωφορεία, αυτά δεν διαμαρτύρονται. Προσπαθούν για το δικό τους μερίδιο, το οποίο μπορεί να είναι μικρό αλλά μοιάζουν να είναι ικανοποιημένοι με αυτό το λίγο.

 

Με λίγα λόγια τα λεωφορεία ήθελαν να αμυνθούν σε σχέση με τα τουριστικά λεωφορεία. Αυτό έγινε αλλά δημιουργήθηκαν οι λεγόμενες παράπλευρες απώλειες. Στα Ταξί. Αυτό πρέπει να διορθωθεί. Η πρωτοβουλία ανήκει (επιβάλλεται να υπάρξει) στα ΚΤΕΛ. Πρέπει να επανέλθουν σε έναν καλό λογαριασμό με τους συμπολίτες και συναδέλφους τους.

 

Η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα γύρισε χαρούμενη από την Αθήνα. Ταλαιπωρήθηκε στα Υπουργεία και στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά ευτυχώς ο στόχος επετεύχθη. Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι αυτό που μας διδάσκει. Έτσι πρέπει να γίνει και για όλα τα άλλα. Με μία διαφορά. Αιχμή του δόρατος για τις διεκδικήσεις της Καβάλας δεν θα είναι οι Δήμαρχοι. Αυτός ο ρόλος είναι των Κυβερνητικών βουλευτών.

 

Είναι τόσο… βολικά τα δρομολόγια των αεροπλάνων από Καβάλα για Αθήνα που προχθές η κ. Τσανάκα ταξίδεψε στην πρωτεύουσα κι επέστρεψε από αυτή μέσω Θεσσαλονίκης! Δεν είναι η μόνη. Κι άλλοι συμπολίτες που έχουν δουλειά στην Αθήνα προτιμούν τις ώρες των πτήσεων της Θεσσαλονίκης. Το αεροδρόμιο της Καβάλας είναι πιο κοντά αλλά οι ώρες αναχώρησης είναι σκέτο πρόβλημα.

 

Χθες το μεσημέρι επέστρεψε στο Δημαρχείο ο αντιδήμαρχος που για μέρες αγνοούνταν. Ο Μιχάλης Λυχούνας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζήτησε με τη Δήμαρχο. Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι συμφώνησαν. Συμφώνησαν πως  διαφωνούν. Συμφώνησαν (όπως φαίνεται) να έχουν έναν φιλικό «χωρισμό». Εκτός αν γίνει ότι έγινε τέλος Μάη, αρχές Ιούνη. Διαφωνούν αλλά συνυπάρχουν. Το βλέπουμε δύσκολο αυτή τη φορά. Μα δεν το αποκλείουμε.

 

Πολλοί θα ξαφνιαστούν από την επιλογή της Δημάρχου, νέος πρόεδρος στο ΔΗΠΕΘΕ να είναι ο Πέτρος Πετρόπουλος. Ο συμπαθής δημοτικός σύμβουλος είναι αλήθεια ότι δεν έχει μεγάλη σχέση με τα καλλιτεχνικά και δη τα θεατρικά. Έχει όμως με τα αθλητικά. Τα οποία είναι κοντά στα πολιτιστικά. Θα είναι καλός πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ ο Πέτρος. Δεν θα είναι ο «ξερόλας» που ενοχλεί. Θα δηλώσει εξ αρχής την ανάγκη να ενημερωθεί. Κι όταν προσαρμοστεί και μάθει, τότε είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρει. Άλλωστε δεν θα είναι μόνος του στο ΔΗΠΕΘΕ. Κοντά του θα έχει τον καλλιτεχνικό διευθυντή. Την υπόλοιπη διοίκηση και φυσικά το προσωπικό.

 

Εθελοντές σπουδαστές του ΤΕΙ εργάστηκαν προ 20 ημερών στο ίδρυμα. Μεταξύ άλλων έβαψαν τους λερωμένους με διάφορα συνθήματα τοίχους. Αθόρυβα το ΤΕΙ έγινε πιο όμορφο. Καλύφθηκαν συνθήματα γραμμένα με μπογιά που αφορούσαν ομάδες, κόμματα, έρωτες. Αυτή η διαφορετική πολιτισμένη εικόνα άντεξε λίγα μόνο 24ωρα. Τα συνθήματα σιγά σιγά επανέρχονται. Όσο οι έλληνες δεν αλλάζουν, δεν αλλάζει κι η κακόμοιρη Ελλάδα.

 

Μαθητές γέμισαν τους δρόμους της πόλης χθες το πρωί. Όπως κι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες, προτίμησαν τους πεζόδρομους. Για καφέ και συζήτηση. Αυτή η εικόνα «πρόδωσε» την τήρηση του εθίμου. 1η Οκτώβρη χθες, η πρώτη εκδρομή για τα σχολεία. Όσοι άτυχοι δεν πήγαν χθες εκδρομή ας μην ανησυχούν. Θα πάνε σήμερα. Που πάλι ο καιρός θα είναι καλός (αν και δροσερός).

 

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στην Κομοτηνή η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Η συγκεκριμένη επιτροπή είχε να συνεδριάσει 15 περίπου μέρες. Δε το συνηθίζει. Συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Την προηγούμενη εβδομάδα δεν έγινε συνεδρίαση λόγω του ότι το κράτος προέρχονταν από βουλευτικές εκλογές.

 

40 άνδρες και γυναίκες του Λιμεναρχείου Καβάλας βρίσκονται στο λιμάνι και στο δρόμο κάθε βράδυ (Τετάρτης και Σαββάτου) που έρχεται το πλοίο γεμάτο με πρόσφυγες. Η κινητοποίηση αποδίδει απ’ όλες τις απόψεις καρπούς. Οι άνθρωποι αυτοί διευκολύνουν την κίνηση στην οδό Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτου, τους πρόσφυγες και τους πολίτες που μοιράζουν στους πρόσφυγες τρόφιμα. Είναι ωραίο να βλέπεις τους εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος να αποδεικνύονται χρήσιμοι στη λειτουργία της πόλης.

 

Για το τέλος μια απορία. Ποιος είναι πρώτος αναπληρωματικός στον συνδυασμό της κ. Δημάρχου; Καλό είναι να βρεθεί, να ερωτηθεί, να «προπονηθεί». Γενικά να ετοιμάζεται…. Κι αν δεν δεχθεί, να ετοιμάζεται ο επόμενος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης