μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μας ενημερώνει και μας προειδοποιεί από τώρα. Προς το τέλος της εβδομάδας έρχεται κύμα κακοκαιρίας, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου θα είναι η βροχή. Αυτή τη προειδοποίηση καλό είναι να την πάρουν άπαντες στα σοβαρά. Να προετοιμαστούν κι ας μη βρέξει. Στην προηγούμενη βροχή τέθηκε εκτός λειτουργίας το σύστημα αποχέτευσης στην πόλη μας. Άρχισαν να επανεμφανίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα στα Τενάγη. Πλημμύρισαν σπίτια στη Νέα Πέραμο. Τώρα που πλησιάζει ένα ακόμη ίδιο σύστημα βροχών μετά καταιγίδων, οι άνθρωποι πρέπει να σπεύσουν. Να λάβουν τα μέτρα τους.

 

Εκτός αν επαναληφθεί ότι έγινε επίσης πρόσφατα. Έβρεξε παντού στην Ελλάδα εκτός από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ποιος αλήθεια είναι διατεθειμένος να ρισκάρει, ελπίζοντας ότι κι αυτή η κακοκαιρία θα μας περάσει ξώφαλτσα; Μάλλον κανείς. Ας αρχίσουν από σήμερα τις προετοιμασίες γιατί ούτε η Παρασκευή, ούτε το Σάββατο είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται.

 

Η Δημωφέλεια εξέδωσε ανακοίνωση προ λίγων ημερών. Ενημέρωσε τους πολίτες ότι από χθες Δευτέρα θα άρχιζαν εργασίες στην ταράτσα της Δημοτικής Αγοράς. Άρα ο χώρος στάθμευσης στην οροφή του κτιρίου από χθες δεν θα λειτουργούσε. Αμ δε. Κανονικά λειτούργησε και χθες. Οι εργασίες μετατέθηκαν (καλώς εχόντων των πραγμάτων) να αρχίσουν σήμερα. Χωρίς κανείς να είναι σίγουρος για αυτό. Σήμερα ή αύριο, ή μεθαύριο κτλ.

 

Το Σεπτέμβρη ο ανάδοχος επρόκειτο να επανέλθει στο λιμάνι, φέρνοντας και τοποθετώντας τις επόμενες πλωτές εξέδρες. Έτσι ώστε σιγά σιγά να δημιουργηθεί η πολυαναμενόμενη μαρίνα. Ο Σεπτέμβρης ήρθε και τέλειωσε πρόσφατα. Ο ανάδοχος δεν τήρησε την υπόσχεση του. Σίγουρα κάποιος λόγος θα υπάρχει. Κάποια δικαιολογία ώστε το έργο να αργήσει κι άλλο. Άλλωστε ως το επόμενο Καλοκαίρι που η μαρίνα θα χρειαστεί έχουμε μπόλικο χρόνο…

 

Τις απογευματινές και βραδινές ώρες είναι απλησίαστο το Διοκητήριο. Μπαίνουν σε λειτουργία τα κάγκελα που τοποθετήθηκαν (και δεν χρησιμοποιήθηκαν) επί Καλλιοντζή, κάνουν το κτίριο πραγματικό φρούριο. Δεν είναι μέτρα ασφαλείας. Είναι μια υπερβολή που βάζει τον κόσμο σε σκέψη. Υπάρχουν κάτι που φοβούνται; Μήπως τη 17 Νοέμβρη ή τις Ερυθρές Ταξιαρχίες;

 

Το κρουαζιερόπλοιο που έρχεται σήμερα στο λιμάνι της Καβάλας είναι από τα επιπλέον και εκτός αρχικού προγράμματος. Το συγκεκριμένο είχε προορισμό την Μυτιλήνη αλλά οι… πρόσφυγες της Συρίας του άλλαξαν πορεία. Το έστειλαν στην Καβάλα.

 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προβλέπει ότι το πλωτό LNG δεν θα γίνει στον κόλπο της Καβάλας. Ο δημοσιογράφος κ. Φλουδόπουλος έγραψε χθες στην ιστοσελίδα Capital.gr ότι το σχέδιο ενδιαφέρει πολύ τους Αμερικάνους. Το κείμενο του δημοσιογράφου είναι προσεκτικό αφού μνημονεύει πλωτό LNG στη Βόρεια Ελλάδα. Αόριστο δηλαδή. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι η Βόρεια Ελλάδα που αναφέρουν είναι κάπου κοντά μας…

 

Το κείμενο του κ. Φλουδόπουλου σημειώνει: «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών John Kerry τέθηκε το θέμα της δημιουργίας σταθμού LNG στη Β. Ελλάδα, μέσω του οποίου θα μπορούν να εφοδιάζονται και άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία. Τα σχέδια για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Β. Ελλάδα είναι γνωστά και υπάρχουν δύο project υπό ανάπτυξη, το πρώτο στην Καβάλα από τη ΔΕΠΑ και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη από τον όμιλο Κοπελούζου. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας η αμερικανική πλευρά προτείνει τη δημιουργία ενός hubLNG το οποίο θα μπορούσε να συμπληρωθεί με αέριο σε υγροποιημένη μορφή και το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτεί και τη Βουλγαρία. Η Ελληνική πλευρά δήλωσε ανοιχτή σε σοβαρές προτάσεις, με δεδομένη την πρόθεση της χώρας μας να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το τερματικό του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Β. Ελλάδα έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι καταναλωτές κλείνουν συμβόλαια προμήθειας αερίου αμερικανικής προέλευσης από τα περίφημα πεδία σχιστολίθου».

 

Συνάντηση με τους συνεργάτες της είχε την Κυριακή το απόγευμα η Δήμαρχος. Κατά κάποιο τρόπο εξωτερίκευσε κάποιες από τις σκέψεις της για τις επικείμενες αλλαγές στο σχήμα που συνδιοικεί. Είπε ότι θα δημιουργηθεί μια νέα θέση αντιδημάρχου με αρμοδιότητα τις εκδηλώσεις και την κοινωνική πολιτική. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η κ. Τσανάκα θεωρεί ότι οι υπάρχουσες ιδέες και προτάσεις εκδηλώσεων είναι ως ένα βαθμό παρωχημένες. Η κριτική φάνηκε να απευθύνεται στις εκδηλώσεις που προέρχονται από την  Δημωφέλεια. «Η συγκεκριμένη Αντιδημαρχεία θα παρακολουθεί και τη Δημωφέλεια» φέρεται να είπε η Δήμαρχος. Δεν είπε ποιόν ή ποιάν προορίζει για αυτή τη θέση.

 

Και αυτή τη φορά το ακροατήριο ήταν μπόλικο. Ο Νίκος Λυγερός μίλησε το απόγευμα της Κυριακής στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου συνεχίζοντας την παράδοση που δημιούργησε στην πόλη μας. Κάθε φορά η ομιλία του είναι μεγάλη σε διάρκεια (προχθές πέραν των 2 ωρών), κάθε φορά ο κόσμος είναι πολύς. Την Κυριακή το απόγευμα καλεσμένος του συλλόγου Δυτικομακεδόνων μίλησε κυρίως για τα ενεργειακά. Περιέγραψε το μέλλον της Ελλάδας συνδεδεμένο με τα κοιτάσματα που υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν. Για αυτό κι όταν των ρώτησαν (μεταξύ πολλών άλλων) για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων, προέτρεψε να είναι προς τον συγκεκριμένο τομέα. Μίλησε φυσικά για το ΤΕΙ Καβάλας που προσφέρει τέτοια προοπτική.

 

Στο δικαστήριο βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γιάννης Πασχαλίδης. Μη πάει το μυαλό μας στο κακό ή στο πονηρό. Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ πήγε στις δικαστικές υπηρεσίες προκειμένου να προχωρήσει την μακρά γραφειοκρατική διαδικασία για να επιστρέψει (όσο πιο σύντομα γίνεται) στην εργασία του στον ΟΑΕΔ. Από την οποία αποχώρησε προσωρινά για χάρη της προεκλογικής περιόδου.

 

Τρέμε Μάκη Παπαδόπουλε! Η νέα δημοτική σύμβουλος (του συνδυασμού Ο Τόπος της Ζωής μας) Κατερίνα Ιωαννίδου ήταν σε όλες, μα σε όλες τις τοπικές εκδηλώσεις το τριήμερο Παρασκευή- Σάββατο- Κυριακή. Οι οποίες το ίδιο χρονικό διάστημα δεν ήταν καθόλου λίγες. Η όρεξη που δείχνει για τις κοινωνικές επαφές είναι μεγάλη, ενημερώνεται συνεχώς. Καμιά φορά και για θέματα που με μια πρώτη ματιά δεν αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Χαρά στο κουράγιο της.

 

Αστικά λεωφορεία θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τη Συρία. Η είδηση έρχεται από την Αθήνα, αφορά την μετακίνηση των προσφύγων που βρίσκονται στην Αθήνα: «Αστικά λεωφορεία θα σταθμεύουν έξω από την πλατεία Βικτωρίας και το Πεδίον του Άρεως, όποτε κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στις δύο προσωρινές δομές φιλοξενίας στο Γαλάτσι και το Ελληνικό. Αυτό αποφασίστηκε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ. Το μέτρο αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι μετανάστες και πρόσφυγες, αφού ενημερώνονται από τις αστυνομικές δυνάμεις ότι δεν μπορούν να μείνουν στην πλατεία Βικτωρίας, κατασκηνώνουν στο Πεδίον του Άρεως, μη γνωρίζοντας πώς να πάνε στις δύο ολυμπιακές εγκαταστάσεις που λειτουργούν προσωρινά ως χώροι στέγασης».

 

Διαβάστε επίσης