μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με τίτλο «Μαύρα κέρδη από κατατρεγμένους» ο δημοσιογράφος Κώστας Καντούρης δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ στην Μακεδονία της περασμένης Κυριακής. Θέμα του όλα όσα συμβαίνουν με τους πρόσφυγες σε ελληνικό έδαφος. Κυρίως μετά τα νησιά, από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη ως τα σύνορα με τα Σκόπια. Ο δημοσιογράφος ερεύνησε όλη τη διαδρομή των προσφύγων. Σημείωσε που και πως υπάρχει επίμονη προσπάθεια των επαγγελματιών (νόμιμων και παράνομων) για γρήγορο και εύκολο κέρδος. Από τα όσα διαβάσαμε καταλάβαμε ότι τα δικά μας ( γνωστά γεγονότα στο λιμάνι της Καβάλας, που φυσικά αναφέρονται στο ρεπορτάζ) είναι … πταίσματα. Οι καταστάσεις είναι πολύ χειρότερες στην Ειδομένη αλλά και στη διαδρομή των λεωφορείων από Αθήνα ως Ειδομένη. Κάτι είναι κι αυτό.

 

Το ότι αλλού τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με τους συμπαθητικούς ανταγωνισμούς στην Καβάλα, δεν είναι για μας δικαιολογία. Ούτε πρέπει να μας επηρεάσουν προκειμένου να σπεύσουμε να τα πλησιάσουμε. Είναι λόγος να ρίξουμε με ειλικρίνεια τους τόνους, να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και να μην μαλώνουμε. Ούτε στο λιμάνι, ούτε στο ΚΤΕΛ, ούτε στη διαδρομή από το λιμάνι ως το ΚΤΕΛ.

 

Το ίδιο κείμενο, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Υπάρχουν οδηγοί που ζουν στην Αθήνα και είναι χρόνια μετανάστες από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, οι οποίοι οργανώνουν τα γκρουπ. Έχουν φτάσει σε σημείο να τους δίνουν μέχρι και φυλλάδια με τη διαδρομή από την Αθήνα μέχρι την Ειδομένη. Έτσι κερδίζουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα της εθνικής οδού, που έχουν συμφωνήσει με τους οδηγούς των προσφύγων και τα λεωφορεία να κατευθύνουν τους πρόσφυγες πού να ψωνίζουν στη διαδρομή”, περιγράφουν άνθρωποι που γνωρίζουν. Είναι χαρακτηριστικό πως οι “οδηγοί”, ουσιαστικά δουλέμποροι, είναι αυτοί οι οποίοι επιβιβάζονται πάλι στα τουριστικά λεωφορεία και επιστρέφουν στην Αθήνα, αφού προηγουμένως παρίσταναν τους πρόσφυγες στις διωκτικές αρχές».

 

Τα παιχνίδια του καιρού μπερδεύουν τους ανθρώπους. Την Κυριακή η δυνατή βροχή δημιούργησε την εντύπωση άφιξης του Χειμώνα. Χθες αντίθετα η θερμοκρασία ανέβηκε, λες και γύρισε ο Σεπτέμβρης. Βρισκόμαστε σε σύγχυση, δεν ξέρουμε τι ρούχα να φορέσουμε. Βλέπεις έξω από κοντομάνικα έως μπουφάν χοντρά. Μπουφάν του Ιανουαρίου….

 

Ο έλληνας πολίτης ταλαιπωρείται (και) στο δικαστήριο. Έχει δίκιο που εκτιμά μέρα χαμένη, μέρα που αρχίζει με την παρουσία του στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης. Ιδού ένα ακόμη παράδειγμα. Αφορά υπόθεση του Μονομελούς (συνεδρίασε χθες, μαζί με το Ειρηνοδικείο). «Την πρώτη φορά η υπόθεση μας είχε νούμερο 35. Το δικαστήριο έφθασε ως το 25. Η υπόθεση αναβλήθηκε. Σήμερα που είναι η αναβολή έχουμε νούμερο 53 σε 68 υποθέσεις» μας είπε κάτοικος του πρώην Δήμου Φιλίππων. Έτσι για την ιστορία, η υπόθεση του και χθες αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου.

 

Σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης υπάρχει ακόμη διαφημιστικό υλικό του αθλητικού διήμερου που ο Δήμος Καβάλας διοργάνωσε προ 15 ημερών. Αφίσες, μπάνερ, διαφήμιση και στα κάγκελα του Πάρκου (στον κόμβο Φαλήρου). Όσοι με όρεξη διοργάνωσαν το διήμερο αμέλησαν να φροντίσουν να αποσυρθεί το υλικό που τότε τους ήταν απαραίτητο. Η κατάσταση αυτή φυσικά και εκθέτει τον Δήμο Καβάλας.

 

Και ο Τάκης Εμμανουηλίδης άρχισε τις εμφανίσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Αθήνας. Τις προάλλες κλήθηκε για πολιτική συζήτηση στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου, στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky.

 

Σε συνέδριο λιμενικού και τουριστικού περιεχομένου έλαβαν μέρος χθες στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΟΛΚ Χρήστος Ηλιάδης, ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Τσοκτένογλου και ο υπηρεσιακός παράγοντας του ΟΛΚ Μηνάς Τάτσης. Και οι τρεις ήταν την Κυριακή στο Καραϊσκάκη, είδαν την νίκη της Εθνικής επί της Ουγγαρίας. Στην οποία Εθνική έφεραν γούρι.

Διαβάστε επίσης