μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Τρία έργα του ΕΣΠΑ μας απασχόλησαν, συνεχίζουν να μας απασχολούν για τα προβλήματα που παρουσίασαν και παρουσιάζουν. Το ένα εξ αιτίας των προβλημάτων αυτών απεντάχθηκε. Το δεύτερο εκτελείται αλλά (λένε οι γνωρίζοντες) κινδυνεύει, το τρίτο καθυστερεί αλλά δεν θα απενταχθεί. Τα τρία αυτά έργα με τα προβλήματα που παρουσίασαν στις μελέτες τους, προβλήματα που δεν εμπόδισαν την ένταξη τους στο πρόγραμμα και τη δημοπράτηση τους, είναι τρεις παρόμοιες ιστορίες. Οι οποίες απομυθοποιούν τη διαδικασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Όλων όσων προηγούνται προκειμένου ένα έργο να εγκριθεί και να χρηματοδοτηθεί.

 

Ας θυμηθούμε τα τρία έργα. Η βιοκλιματική αλλαγή του Γυμναστηρίου στον Αμυγδαλεώνα είχε μελέτη με κουσούρια. Εγκαίρως δεν το κατάλαβε κανείς. Το έργο εντάχθηκε, δημοπρατήθηκε, στην πορεία σταμάτησε οριστικά. Το έργο του Μεντρεσέ τα ίδια. Ο Δήμος Καβάλας μας υπόσχεται διάσωση του αλλά και μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση. Μετατίθεται για το νέο ΕΣΠΑ. Τέλος υπάρχει το αρδευτικό δίκτυο δυτικής πεδιάδας Νέστου. Μας προέκυψαν τεράστια κανάλια, τα οποία εκ της μελέτης δεν προέκυπτε ότι θα είχαν τέτοιο ύψος. Τέτοιες διαστάσεις.

 

Απορούμε λοιπόν. Τι συμβαίνει με τα δημόσια έργα στην Ελλάδα; Έχοντας ως παράδειγμα τα δικά μας έργα, παρατηρήσαμε (αρχικά) ότι κανένα δεν τελειώνει στην ώρα του. Τώρα αμφιβάλλουμε για το πόσο σωστά μελετήθηκαν, δηλαδή για το τελικό τους αποτέλεσμα. Μας λένε ταυτόχρονα ότι αυτά δεν πρέπει να τα πολυσυζητάμε. Αν κάτι στραβώσει περισσότερο, τότε θα πρέπει να τους επιστρέψουμε πίσω τα χρήματα που ως τώρα πλήρωσαν! Χρήματα που δεν διαθέρουτε!

 

Με λίγα λόγια. Τα δημόσια έργα αργούν. Τα δημόσια έργα κάποτε τελειώνουν αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό που θα ολοκληρωθεί θα είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Κάτι που και θα λύσει προβλήματα και δε θα δημιουργήσει νέα. Τελικά στην Ελλάδα του 2015 ούτε για ΕΣΠΑ είμαστε ικανοί, ούτε για τίποτα. Μόνο λόγια λέμε, έτσι για να περνάμε την ώρα μας και να προκαλούμε προσωρινούς (κι άνευ ουσίας) εντυπωσιασμούς…

 

Η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα συνεχίζεται. Πρόσφατα υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκης έκανε μετάταξη κι έγινε νέος υπάλληλος του Δήμου Καβάλας. Για αυτή την αλλαγή συμφώνησαν οι Δήμαρχοι των δύο Δήμων. Με απόφαση του διοικητή της 4ης ΥΠΕ διοικητικός υπάλληλος του Νοσοκομείου Καβάλας μετατάχθηκε στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

 

Το σωματείο συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Καβάλας ετοιμάζει κινητοποιήσεις, ετοιμάζει και εκδήλωση ιατρικού περιεχομένου. Συμφώνησε να είναι ομιλητές ο κ. Παναγιώτης Σελβιαρίδης που διαπρέπει στη Θεσσαλονίκη (με καταγωγή από το Παγγαίο) και ο Μιχάλης Τιμοσίδης που άφησε στην άκρη την πολιτική κι είναι ιδιώτης γιατρός.

 

Στην συνεδρίαση της διοίκησης του συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας ο Βασίλης Ποιμενίδης του ΠΑΜΕ πρότεινε να υποστηριχθεί το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 Οκτώβρη στην πόλη μας και η πανελλαδική απεργία του ΠΑΜΕ 12 Νοέμβρη. Τα μέλη της διοίκησης καταψήφισαν εκτός από τον ανεξάρτητο Μιχάλη Κεσόγλου. Ο κ. Κεσόγλου συμφώνησε, φέροντας πιο κοντά την Λαϊκή Ενότητα με το ΠΑΜΕ. Δηλαδή με το ΚΚΕ.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης ισχυρίζεται- με τρόπο κατηγορηματικό είναι αλήθεια- ότι ένα δρομολόγιο πλοίου (επιδοτούμενο) που θα συνδέει την Σαμοθράκη, την Αλεξανδρούπολη και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν θα είναι ανταγωνιστικό για την Καβάλα. Πιθανόν εννοεί ότι θα είναι επιπλέον των δρομολογίων που εκτελούνται από και προς Καβάλα. Δυσκολευόμαστε να δεχθούμε την εξήγηση, καταλαβαίνουμε ότι η πρόταση (και με την Αλεξανδρούπολη στο δρομολόγιο) υποστηρίζεται από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Ευχόμαστε να έχει δίκιο ο κ. Αμοιρίδης.

 

Ρωτήθηκε ο Βασίλης Πιτσινίγκος, της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ΑΜΘ, για τα έργα του ΕΣΠΑ που μεταφέρονται στο νέο ΕΣΠΑ. Απάντησε ότι τίποτα δεν είναι οριστικό, δεν ξέρουμε ποια έργα θα είναι αυτά. «Τα δεδομένα αλλάζουν κάθε μέρα» τόνισε την Παρασκευή που ήταν στην πόλη μας.

 

Την σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου περιμένουν Ξανθόπουλος- Τζατζάρης προκειμένου ο δεύτερος να διαδεχθεί τον πρώτο στην Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας. Σήμερα θα ψηφιστεί η συμμετοχή της νέας δημοτικής συμβούλου Κατερίνας Ιωαννίδου στην Δημοτική Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Η κ. Ιωαννίδου συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την λοιπή επικαιρότητα στην πόλη, τις εκδηλώσεις κτλ. Σήμερα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας αρχίζει στις 7 το απόγευμα. Χειμερινή ώρα.

 

Νέο εσωτερικό πρόβλημα για την κ. Δήμαρχο. Με αφορμή το έργο της συντήρησης των καυστήρων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων υπήρξε «σύγκρουση» του Νίκου Ξανθόπουλου με τον Δημήτρη Καζανίδη. Δεν είναι τυχαίο που στην απάντηση του την Παρασκευή ο κ. Ξανθόπουλος μνημόνευσε (κατά κάποιο τρόπο επικριτικά) και τον Δημήτρη Καζανίδη. Ο οποίος εκτός από πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, είναι μέλος του συνδέσμου συντηρητών καυστήρων. Πως ο ένας θα παραδώσει στον άλλον τη ΔΕΥΑΚ; Ας μη ξεχνάμε ότι το πρόγραμμα αναφέρει νέο πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ τον κ. Ξανθόπουλο.

 

Σωστός ο Δήμαρχος Νέστου. «Για να λειτουργήσει οτιδήποτε στις εγκαταστάσεις της Φωνής της Αμερικής χρειάζονται χρήματα» είπε την Παρασκευή όταν μία ακόμη φορά κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για κέντρο υποδοχής ή hot spot εντός του Δήμου του. Ξέρει καλά ο κ. Τσομπανόπουλος ότι το κράτος βιάζεται να βρει έτοιμους χώρους που χωρίς χρήματα να μετατρέψει αμέσως σε hot spot για τους πρόσφυγες. Αυτές τις προϋποθέσεις η πλησίον της Χρυσούπολη περιοχή (πρώην Φωνή της Αμερικής) δεν τις έχει. Οπότε τσάμπα συζητάμε τόσο καιρό…

 

Θα αργήσει να εκδικαστεί στην επιτροπή του άρθρου 152 η προσφυγή των επαγγελματιών της Καβάλας για τα κάγκελα στους πεζόδρομους. Υπολογίζεται ότι η επιτροπή θα ασχοληθεί με την συγκεκριμένη προσφυγή σε τουλάχιστον 2 μήνες από τώρα. Οπότε κάγκελα θα υπάρξουν (σύντομα και στον Άγιο Νικόλαο), θα δοκιμαστούν στην πράξη (αρέσουν δεν αρέσουν) και μετά βλέπουμε… Ίσως να τα αφαιρέσει ο Δήμος πριν αποφανθεί η επιτροπή του άρθρου 152.

 

Παραμένει το «αγκάθι» στην Περιφέρεια ΑΜΘ που ονομάζεται «ορισμός νέας διοίκησης στο Βιοτεχνικό Πάρκο». Το τελευταίο που ακούσαμε αναφέρει ότι ενώ αναζητήθηκαν πρόσωπα για το νέο συμβούλιο, όλοι στους οποίους έγινε πρόταση αρνήθηκαν! Ουδείς πρόθυμος για το ΒΙΟΠΑ λοιπόν. Τώρα αναζητούνται … ήρωες που θα επιστρατευτούν αφού η παλιά διοίκηση κάποια στιγμή πρέπει να αντικατασταθεί.

Διαβάστε επίσης