μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η σημερινή απεργία δεν είναι μια ακόμη πανελλαδική απεργία λόγω των μνημονίων. Διαφέρει απ’ όλες τις προηγούμενες μιας κι είναι η πρώτη με την Αριστερή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία στηρίζεται (προς το παρόν) στους ΑΝΕΛ. Όσοι τόσα χρόνια ήταν στις πλατείες, τώρα καλούνται να επιστρέψουν σε αυτές προκειμένου να αμφισβητήσουν την πολιτική αυτού που στήριζαν. Του κόμματος που ψήφισαν τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η ζωή κάνει περίεργα παιχνίδια. Δημιουργεί φοβερά σενάρια. Οι δε πολιτικοί με τις κολοτούμπες τους τα εμπλουτίζουν.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μεγάλη κολοτούμπα, πλέον το παραδέχεται κι ίδιος. Είχαν προηγηθεί παρόμοιες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά. Κι αυτοί για να έρθουν στα πράγματα υπόσχονταν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που στο τέλος έκαναν. Τιμωρήθηκαν και από το κόμμα τους και από τον λαό. Που φθάσαμε; Να τους μιμηθεί αυτός που πρώτος και δυναμικά τους έκανε καταγγελία.

 

Τα παράδοξα συνεχίζονται. Όπως τότε, στις πρώτες απεργίες, τα τοπικά στελέχη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήταν στις πλατείες έτσι και σήμερα θα δούμε στην πλατεία Καπνεργάτη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ακούμε ότι από τους 3 βουλευτές ο Τάκης Εμμανουηλίδης κατάφερε να επιστρέψει στην Καβάλα (πρόλαβε την απεργία), δεν αποκλείεται στις 11 το πρωί να τον δούμε στην πλατεία Καπνεργάτη. Να διαδηλώνει ενάντια και στον εαυτό του.

 

Δεν θα πρέπει να ξαφνιαστούμε. Πρόσφατα ο κ. Εμμανουηλίδης ζήτησε να καταργηθούν οι εξέδρες από τις οποίες οι επίσημοι παρακολουθούν τις παρελάσεις. Αυτό δεν έγινε, ο βουλευτής ανέβηκε στην εξέδρα (σα να μη τρέχει τίποτα) κι είδε από ψηλά την παρέλαση της πόλης. Γιατί λοιπόν σήμερα να μην είναι στην πλατεία, μαζί με τους άλλους απεργούς;

 

Μια γενικότερη κατάσταση σύγχυσης αφού ότι με πάθος στηρίζεις, αποδεικνύεται κάτι εντελώς ανέφικτο. Στα λόγια συνεχίζεις να το στηρίζεις. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις προσφέρονται για λόγια. Αμέσως μετά το τέλος της πορείας επιστρέφεις στην πραγματικότητα. Ψηφίζεις- στηρίζεις μνημόνιο με το επιχείρημα ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ή μάλλον υπάρχει-ο δρόμος της δραχμής- μα έχεις καταλάβει ότι είναι σαφώς χειρότερος.

 

Όση αξία είχαν οι προηγούμενες απεργίες, τόση αξία έχει κι η σημερινή. Είναι κάτι ελάχιστο, κάτι χλωμό, κάτι που (με μια μικρή δόση υπερβολής) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «τουφεκιά στον αέρα». Γιατί δεν είναι ούτε κι αυτό… Πληρώνουμε τον άδικο ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο δεν υπάρχει, χαράτσια έρχονται από παντού, περικοπές το ίδιο. Άλλαξε κάτι; Επί της ουσίας τίποτα. Ή μάλλον κάτι άλλαξε. Έχουμε νέο νόμο για τις τηλεοράσεις (τις ιδιωτικές), οι καθαρίστριες επαναπροσλήφθηκαν κι η ΕΡΤ εκπέμπει κανονικά. Όσοι με αυτά βολεύονται, ας μας το πουν.

 

Τόσο οι συνταξιούχοι όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι προσπάθησαν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα των απεργιακών συγκεντρώσεων. Πάσχισαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην πόλη να μην είναι δύο. Επεδίωξαν ενότητα αλλά απέτυχαν. Είχαν προηγηθεί πολλές παρόμοιες προσπάθειες. Οι διαφορές είναι πολιτικές, το ΠΑΜΕ με τους άλλους δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Ας το έχουν υπόψη τους αυτοί που στην επόμενη απεργία θα προσπαθήσουν να ενώσουν ότι δεν ενώνεται με τίποτα.

 

Το ότι η αγορά σήμερα θα λειτουργήσει κανονικά (οι «μεγάλοι» εύκολα παρασύρουν τους «μικρούς»), το ότι κάποια δρομολόγια φέρι μποτ θα εκτελεστούν, κάποιες εφημερίδες αύριο θα κυκλοφορήσουν δείχνει ότι κι οι απεργίες δυσκολεύονται. «Κωλώνουν». Σύντομα κι αυτές θα κινδυνεύσουν.

 

Η είδηση για το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, την νέα του έδρα στο κτίριο του ΝΟΚ, είναι η εξής: Ο ΟΛΚ φυσικά και θα εμπλακεί στην όλη υπόθεση. Σε αυτόν θα απευθυνθεί -στον σωστό χρόνο- ο ΝΟΚ και όχι ο Δήμος Καβάλας. Στο Δημαρχείο ισχυρίζονται ότι την συγκεκριμένη υποχρέωση την έχει ο Ναυτικός Όμιλος, σύμφωνα με την παραχώρηση που ο ΟΛΚ του έκανε ως προς το κτίριο.

 

Η χθεσινή ραδιοφωνική αντιπαράθεση του Μάκη Παπαδόπουλου και της Δημάρχου έγινε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Ήταν μια επιλογή, μια πρωτοβουλία του κ. Παπαδόπουλου. Κακώς. Επί της ουσίας συμφωνούν. Το κτίριο του ΝΟΚ είναι ο καλύτερος χώρος για το Ναυτικό Μουσείο της πόλης. Επί της διαδικασίας διαφωνούν. Δεκτό. Ορισμένες παρατηρήσεις είναι εύστοχες, βελτιώνουν τα δεδομένα της υπόθεσης όταν διατυπώνονται με σωστό –κυρίως ήρεμο- τρόπο. Οι φωνές και οι χαρακτηρισμοί (απ’ όπου κι αν υπάρχουν) αποπροσανατολίζουν. Στόχος μας παραμένει ο αρχικός. Το Ναυτικό Μουσείο σε μια σωστή θέση, στην παραλία της πόλης.

 

Το απόγευμα της Τρίτης η Λαϊκή Ενότητα Καβάλας πραγματοποίησε συνέλευση των μελών της. Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Η Λαϊκή Ενότητα Καβάλας είναι χαρούμενη αφού προσήλθαν περισσότερα από 50 μέλη. Αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για την περίοδο που διανύουμε.

 

Στην Κομοτηνή ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε φέρεται να ρωτήθηκε για το αν θα γίνει στην Καβάλα χώρος υποδοχής προσφύγων. Η απάντηση που έδωσε ήταν εντελώς αόριστη. Ο κ. Τόσκας μίλησε μόνο για τα γνωστά hot spots, επανέλαβε ότι αυτά θα δημιουργηθούν στα νησιά.

 

«Κατέβηκε» χθες το μεσημέρι το πανό του ΠΑΜΕ, το οποίο ήταν κρεμασμένο στην ανατολική πλευρά του Διοικητηρίου. Κατά πληροφορίες το πανό το απέσυραν εκπρόσωποι της Π.Ε. Καβάλας. Το ΠΑΜΕ ειδοποιήθηκε και το μάζεψε. «Θα μπορούσαν να το άφηναν μέχρι σήμερα που είναι η απεργία» σχολίασε με παράπονο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Καβάλας. Μάλλον έχει δίκιο.

 

Η σημερινή επίσκεψη στην Καβάλα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια καλή δικαιολογία προκειμένου να διακοπεί η δημοσιογραφική απεργία. Ωστόσο τα περισσότερα τοπικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται ότι θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Τουλάχιστον το πρωί και το μεσημέρι, μέχρι να ολοκληρωθεί η πορεία διαμαρτυρίας. Το απόγευμα λόγω Μητσοτάκη όλα είναι πιθανό να αλλάξουν.

 

Χθες στην ΝΔ αποφάσισαν να μην κάνουν την συνδιάσκεψη που προτάθηκε από τον κ. Τζιτζικώστα. Αυτό σημαίνει ότι για τις 18 Νοέμβρη ο κ. Μεϊμαράκης δεν έχει άλλη υποχρέωση. Μπορεί άνετα να υλοποιήσει το αρχικό του πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει επίσκεψη και στην Καβάλα.

 

 

Διαβάστε επίσης