μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Γνωστός Νεοδημοκράτης της Καβάλας, που ξέρει καλά τι γίνεται στην κεντρική διοίκηση του κόμματος στην Αθήνα, δήλωσε χθες το απόγευμα «… τα ζόρια παραμένουν». Η συνεδρίαση της εφορευτικής επιτροπής δεν είχε τελειώσει, η πιο πάνω εκτίμηση αφορούσε όλα όσα είχαν προηγηθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της εβδομάδας. Θα τον εμπιστευτούμε. Τα ζόρια αυτά- ενώ όλοι οι πρωταγωνιστές δημοσίως ζητούν να πέσουν οι τόνοι- οφείλονται στις φιλοδοξίες των προσώπων. Φιλοδοξίες που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στο αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας. Αυτή- όποτε κι αν γίνει- θα έχει έναν μόνο νικητή (κι επόμενο πρόεδρο της ΝΔ).

 

Τα ίδια ζόρια υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Και στα μικρά και στα μεγάλα. Πρόσκαιρα κάποια καταφέρνουν και τα κρύβουν, τα καλύπτουν. Τα λύνουν, όπως ο Τσίπρας έλυσε σε χρόνο ντε-τε το πρόβλημα Σακελλαρίδη. Σε άλλες περιπτώσεις τα προβλήματα «παγώνουν» μέχρι να ξαναγίνουν επίκαιρα. Σήμερα τα κόμματα δεν είναι όπως παλιά. Οι άνθρωποι «τρώγονται» μεταξύ τους για μια θέση, για μια καρέκλα. Μέσα στα κόμματα υπάρχουν πρόσωπα, τα οποία έχουν δημιουργήσει τις δικές τους ομάδες. Κόμματα προσώπων μέσα στα κόμματα των ιδεολογιών. Τώρα τις λένε συνιστώσες και τάσεις. Η ενότητα πήγε περίπατο. Μια αφορμή μόνο λείπει για να το καταλάβουμε.

 

Η ΝΔ παρουσίασε όλες της τις αδυναμίες με αφορμή την ματαίωση της Κυριακάτικης ψηφοφορίας. Οι υπεύθυνοι τα… φορτώνουν όλα στην εταιρία. Όσοι καιροφυλακτούν τα φορτώνουν όλα στους εσωκομματικούς τους αντιπάλους. Κι η εταιρία προκύπτει ότι είχε πάρε- δώσε και με τους μεν και με τους δε . Τότε το σύστημα δεν κατέρρεε. Η εταιρία ήταν άριστη, πληρώνονταν σε λογικές τιμές, έβγαζε την ΝΔ «ασπροπρόσωπη». Τώρα έγινε η… στραβή.

 

Περισσότερο απ’ όλους λυπούμαστε όλους όσους συνεχίζουν να πιστεύουν σε αυτή τη λειτουργία των κομμάτων. Αποδέχονται ως κάτι φυσιολογικό την δομή και τη διαδικασία που αυτά ακολουθούν. Δηλαδή κάτι όχι αξιόπιστο, όχι αξιοκρατικό, όχι διαφανές. Αυτοί οι άνθρωποι λίγο ακόμη και θα έβαζαν τα κλάματα την Κυριακή. Υπήρχαν φυσικά κι οι πονηροί, που έδειχναν τόσο μεγάλη στεναχώρια που έβγαλαν τα μαντήλια για να κλάψουν μπροστά στον κόσμο. Μπας κι ο κόσμος της παράταξης επιτέλους τους συμπαθήσει.

 

Αυτό που έγινε την Κυριακή στη ΝΔ είναι γνήσιο κι ελληνικό. Είναι ότι συμβαίνει κάθε μέρα στη λειτουργία του κράτους. Στην προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής, στη λειτουργία των θεσμών, στην οργάνωση και στη δουλειά που ενώ είναι κοινός στόχος προτιμούμε να φεύγουμε μακριά παρά να τον πλησιάζουμε. Την Κυριακή κατέρρευσε το σύστημα στις εκλογές της ΝΔ κι αυτές δεν έγιναν. Τσάμπα η στεναχώρια. Υπάρχουν βλέπετε και χειρότερα. Κάθε μέρα καταρρέει το… σύστημα σε όλη την Ελλάδα. Έτσι αντί να βαδίζουμε προς τα εμπρός, κάνουμε άλματα προς τα πίσω.

 

Ο Ηλίας Ιωαννίδης δεν έκανε την αρχή. Απάντησε στον πρώην σύντροφο του Κώστα Μορφίδη. Η απάντηση είναι τέτοια που πολύ αμφιβάλλουμε αν Μορφίδης- Ιωαννίδης ήταν κάποτε (έως πρόσφατα δηλαδή) σύντροφοι. Δήλωναν ότι είναι. Με την πρώτη ωστόσο ευκαιρία είδαμε τα πραγματικά αισθήματα που υπήρχαν μεταξύ τους. Όλα αυτά για χάρη του Λαφαζάνη και της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ. Εμπρός παλικάρια, συνεχίστε στους ίδιους ή και υψηλότερους τόνους. Το ακροατήριο περιμένει…

 

Απολογιστική συνέντευξη τύπου σε σχέση με την φετινή αντιπυρική περίοδο δίνουν σήμερα Θόδωρος Μαρκόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης)- Σωτήρης Κορέλλας (διοικητής της Πυροσβεστικής στον Ν. Καβάλας). Τα στατιστικά στοιχεία των εφημερίδων ελπίζουμε να είναι ίδια με αυτά των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών. Φέτος είχαμε 2-3 σοβαρές πυρκαγιές (Χαλκερό- Νέα Καρβάλη- ορεινά Δήμου Καβάλας), αρκετές μικρές και κανένα σοβαρό περιστατικό στο νησί της Θάσου. Ως εκ τούτου πήγαν όλα καλά. Για αυτό έπαιξαν ρόλο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Προστασία, οι εθελοντές κι ο καλός Θεός.

 

Κατά την πρόσφατη ομιλία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην Καβάλα «κάποιος» έθεσε βέτο προκειμένου τον υποψήφιο πρόεδρο της ΝΔ να μην προλογίσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ζήτησε η εισαγωγική ομιλία να γίνει από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Κώστα Ευθυμιάδη. Το αίτημα απερρίφθη, κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων. Σταθερή απόφαση του κ. Μεϊμαράκη ήταν να μιλά πριν από αυτόν βουλευτής του κόμματος. Η οποία δεν άλλαξε στην Καβάλα παρά τις … αγριάδες (αρχικά) και τα παρακάλια που προηγήθηκαν της συγκέντρωσης.

 

Για την Πέμπτη το μεσημέρι ορίστηκε η απολογιστική συνέντευξη τύπου του Μάκη Παπαδόπουλου. Η έκπληξη είναι ότι η συνέντευξη τύπου τελικά θα γίνει μεσημέρι κι όχι απόγευμα. Χθες ο Μάκης Παπαδόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της εκδήλωσης διαμαρτυρίας περί της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ.

 

Έγιναν χθες οι πρώτες ανακοινώσεις- προσκλήσεις για την διαμαρτυρία της Κυριακής, σχετικά με την όδευση του αγωγού ΤΑΡ. Όπως προκύπτει από αυτά τα κείμενα, υπάρχουν αλλαγές στα όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Ο Σύλλογος Αγροτών Δήμου Καβάλας «υποχωρεί» προκειμένου τη διαμαρτυρία να την οργανώσει Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών. Η οποία ζητά μια άλλη όδευση, μακριά και από τα χωράφια και από τα χωριά της περιοχής. Πρώτη φορά ανακύπτει αίτημα ο αγωγός να μην πλησιάσει κατοικημένες περιοχές όπως το Ζυγό και το Κρυονέρι.

 

Όποιο κι αν είναι το πλαίσιο της κινητοποίησης (ίδιο ή καινούργιο) σημασία έχουν δύο βασικά πράγματα: 1) Να υπάρχουν επιχειρήματα για κάθε αίτημα 2)Να υπάρξει συμμετοχή των πολιτών (αγροτών και άλλων) στη διαμαρτυρία της Κυριακής. Όλα τα άλλα έπονται. Εννοούμε την στάση που θα κρατήσει για την διαμαρτυρία της Κυριακής η τοπική αυτοδιοίκηση, οι βουλευτές, οι φορείς. Μέχρι τώρα όλοι ήταν υπέρ του αιτήματος των αγροτών. Τώρα; Τώρα που οι αγρότες δεν είναι μόνοι, ενισχύονται και από πολίτες, θα αλλάξει η στάση των εκπροσώπων μας ή θα συνεχίσουν να συμπαραστέκονται;

 

Όπως διαβάζουμε στο διαδίκτυο, ο Δημοσθένης Τουλκίδης είναι στις Βρυξέλες. Εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας σε συνάντηση δημάρχων. Χθες η πόλη των Βρυξελλών ήταν «νεκρή» λόγω των μέτρων ασφαλείας. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την «ανταπόκριση» του πρώην αντιδημάρχου- δημοτικού συμβούλου. Γράφει χαρούμενος: «Η Καβάλα γίνεται σήμερα ιδρυτικό μέλος στο ευρύ δίκτυο δήμων και αναπτυξιακών υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, “Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές”. Στόχος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων για την ανάδειξη και προώθηση της τεράστιας γαστρονομικές μας παράδοσης. Η Μεσογειακή Δίαιτα είναι από το 2013, εγγεγραμμένη στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO, ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας! Καθήκον μας, να την διαφυλάξουμε και να την ενισχύσουμε».

========================================================

 

Οι ιερείς και οι πρόσφυγες

Δύο ιερείς εμφανίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο λιμάνι, βοήθησαν για την διανομή της βοήθειας στους πρόσφυγες που ήρθαν με το Νήσος Μύκονος.

Στο μεταξύ μεταδίδεται από τη Μυτιλήνη διακοπή των αφίξεων των προσφύγων. Την πληροφορία μετέδωσε χθες το μεσημέρι ο Σκάϊ: «Καμία άφιξη μεταναστών στη Λέσβο δεν έχει αναφερθεί από το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή. Τον τελευταίο καιρό οι προσφυγική ροή από τις τουρκικές ακτές είχαν μία εμφανή τάση μείωσης αλλά εδώ και 20 ώρες είναι «σαν να έκλεισε κάποιος τη βρύση», ανέφερε χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ, τονίζοντας πως οι αρχές «δεν μπορούν να εξηγήσουν» για την ώρα το φαινόμενο. Πάντως οι καιρικές συνθήκες με νοτιάδες έντασης έξι μποφόρ που πνέουν τις τελευταίες μέρες δεν είναι η αιτία της μείωσης αφού με ανάλογης έντασης ανέμους και μερικές φορές ισχυρότερους, υπήρχαν ροές μεταναστών της τάξης των έως και 5.000 ατόμων τη μέρα μέσα στον Οκτώβριο. Το Κέντρο καταγραφής και Ταυτοποίησης Μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια όπως και ο καταυλισμός στον καρά Τεπέ είναι άδειοι. Άδειο είναι και το λιμάνι της Μυτιλήνης ενώ θεωρείται βέβαια ότι με δεδομένη αυτή την κατάσταση με τα βράδυνα πλοία προς Πειραιά θα αδειάσει εντελώς το νησί από μετανάστες και πρόσφυγες».

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις αφίξεις προσφύγων στο λιμάνι της Καβάλας τους τελευταίους μήνες κάτι παρόμοιο έχουν καταλάβει εδώ και λίγο καιρό.

 

 

Διαβάστε επίσης