μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Δήμαρχος Καβάλας μας γνωστοποίησε την πρόθεση του ΙΚΑ να κάνει δώρο στον Δήμο την καπναποθήκη ιδιοκτησίας του, στην περιοχή του Καρνάγιου. Πρόκειται για την γνωστή Καπναποθήκη ΤΕΑΥΚΕ, η οποία στο παρελθόν μας απασχόλησε όχι λίγες φορές. Η προαναφερθείσα εξέλιξη μας προκαλεί γέλια καθώς όπως είναι ολοφάνερο, το ασφαλιστικό ταμείο θέλει να την ξεφορτωθεί. Θέλει να απαλλαχθεί από ένα μπελά κι έτσι κοτζαμάν ακίνητο το δίνει άνευ ουσιαστικού ανταλλάγματος στον Δήμο Καβάλας. Ο οποίος χαίρεται κι ετοιμάζεται να παραλάβει το δώρο. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά.

 

Για να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο ακίνητο ο Δήμος Καβάλας πρέπει να ξοδέψει μια περιουσία. Χρειάζεται επίσης χρόνος, μπόλικος, ώστε η παρέμβαση να μελετηθεί κι η αξιοποίηση του ακινήτου επίσης. Ανακύπτουν κι άλλα ερωτήματα: Είναι χρήσιμο ένα τέτοιο ακίνητο στον Δήμο; Έχει τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσει συλλόγους , εκδηλώσεις ή δραστηριότητες. Η διοίκηση του Δήμου απαντά αμέσως και θετικά. Ας το ξανασκεφθεί, η δεύτερη ώριμη σκέψη είναι πάντα καλύτερη της πρώτης.

 

Την δεκαετία του 90 για αυτό το κτίριο έγιναν συζητήσεις επί συζητήσεων. Προτάθηκε σε αυτό το ακίνητο να μεταφερθεί το ΙΚΑ ώστε να λειτουργεί καλύτερα, με άνεση χώρου, μακριά από το κέντρο της πόλης. Το ΙΚΑ δεσμεύτηκε να εξετάσει την ιδέα μα δεν έκανε τίποτα. Πρόκειται για «έγκλημα». Τώρα το ταμείο μας καλεί να ξεχάσουμε όλα όσα προηγήθηκαν χάρη στο δώρο του. Μας παραχωρεί το ακίνητο και για αυτόν τον λόγο, να μην επανέλθουμε σε όλα όσα έπρεπε να γίνουν τότε και δεν έγιναν. Με ευθύνη του ΙΚΑ φυσικά.

 

Προτείνουμε στην κ. Δήμαρχο να απαντήσει αρνητικά στην προσφορά της παλαιάς καπναποθήκης. Ζητούμε η τοπική αυτοδιοίκηση να πιέσει το ΙΚΑ προκειμένου αυτό να το αξιοποιήσει και να το χρησιμοποιήσει. Δεδομένων των προβλημάτων στο κεντρικό του κτίριο, οφείλει να εξετάσει πάλι την παλαιά πρόταση. Μεταφοράς όλων των υπηρεσιών του στο ΤΕΑΥΚΕ. Όλες τις άλλες … εξυπνάδες καλό είναι να τις αφήσει στην άκρη. Οι δε εκπρόσωποι της Καβάλας δεν πρέπει να τσιμπήσουν το δόλωμα. Η πόλη αυτό το διάστημα έχει άλλες προτεραιότητες, άλλες ανάγκες, άλλο σχέδιο.

 

Η δυνατή βροχή το Σάββατο το πρωί δημιούργησε προβλήματα στο κτίριο του Πυθαγόρα. Η στέγη δεν άντεξε, μία ακόμη φορά σημειώθηκε εισροή υδάτων στο εσωτερικό του κτιρίου. Ο διάδρομος του πρώτου ορόφου ήταν για κάποιες ώρες κλειστός. Ευτυχώς καθαρίστρια καθάρισε τα νερά την ώρα που ο καιρός βελτιώνονταν κι η βροχή σταμάτησε. Εκείνη την ώρα εντός του κτιρίου υπήρχε κόσμος αφού η δραστηριότητα στον Πυθαγόρα είναι «πλούσια» και τα Σαββατοκύριακα.

 

Μεγάλη κινητοποίηση έγινε στο Δημαρχείο το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή. Η Δήμαρχος λέγεται ότι πήρε πάνω της το θέμα της λειτουργίας της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς στον Δημοτικό Κήπο κι έτσι καθάρισε αυτή την… μπουγάδα. Το τελικό αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας φάνηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Το τοπικό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά, όχι μόνο με ψήφους της πλειοψηφίας αλλά και της αντιπολίτευσης! Υπέρ της πρότασης ψήφισε ακόμη κι εκπρόσωπος του κ Μάκη Παπαδόπουλου.

 

Τελικά, μήπως και τις εορταστικές εκδηλώσεις πρέπει να τις αναλάβει η ίδια η Δήμαρχος; Τα γεγονότα κάτι τέτοιο δείχνουν. Ταυτόχρονα ασκείται κριτική στους χειρισμούς της αντιδημάρχου κ. Κορίνας Χιώτη Πρασσά. Ειδικά στο σημείο των επαφών της (που δεν έγιναν όπως τις περιέγραφε) με την αγορά.

 

Το Επιμελητήριο Καβάλας κάνει καλά την δουλειά του. Λειτουργεί στο πλαίσιο των πολλών αρμοδιοτήτων του, στηρίζει ταυτόχρονα όλους τους άλλους παράγοντες της αγοράς. Πρόσφατα επιχορήγησε με ποσό 3.500 ευρώ τον Εμπορικό Σύλλογο. Δεν είναι η πρώτη φορά. Αν δεν ήταν το Επιμελητήριο να επιχορηγεί, μάλλον δεν θα υπήρχαν όπου τους ξέρουμε σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών και πολλοί άλλοι.

 

Ο Νίκος Μουρτασάγας το ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση. Γραμματέας της Νομαρχιακής του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έως τον Φεβρουάριο που το κόμμα θα κάνει το συνέδριο του. Τότε θα αποχωρήσει προκειμένου αυτή ή μια νέα νομαρχιακή να εκλέξει τον αντικαταστάτη του. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι με αυτόν τον όρο ο κ. Μουρτασάγας δέχθηκε να αναλάβει την συγκεκριμένη θέση.

 

Ο αγωγός ΤΑΡ μας πλησιάζει. Κάθε μέρα είναι πιο κοντά μας. Όπως ακούμε άρχισε η υλοποίηση σχεδίων σύμφωνα με τα οποία προσωπικό του ΤΑΡ θα εγκατασταθεί στην περιοχή για την έναρξη των εργασιών. Το σενάριο αναφέρει ότι η πόλη μας θα είναι το κέντρο απ’ όπου το έργο σε όλη την ΑΜΘ θα είναι υπό παρακολούθηση. Οι εκπρόσωποι του αγωγού έρχονται (Γενάρη ή Φεβρουάριο) για να μείνουν καιρό.

 

Υπάρχει πάντα το σενάριο να χρησιμοποιηθεί για το ίδιο έργο το νέο λιμάνι. Νωρίτερα φέτος το Φθινόπωρο έγινε σχετική επίσκεψη στο «Φίλιππος Β’». Τα στελέχη των εταιριών του ΤΑΡ συνόδευαν λιμενεργάτες. Οι οποίοι κατάλαβαν ότι στην ίδια περιοχή θα έρχονται οι σωλήνες που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του αγωγού. Έκτοτε δεν υπάρχουν συγκεκριμένα νέα. Τα περιμένουμε.

 

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Μίλτου Σιτσάνη (εκπροσώπου της Λαϊκής Ενότητας Καβάλας) «δείχνουν» την κατάσταση που επικρατεί στην Συμπαράταξη Πολιτών. Μας κάνουν σοφότερους για το μέλλον της. Ο Άρης Βέρρος προς το παρόν αποφεύγει τις… κολοτούμπες. Οι δε εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον πιέζουν να τις κάνει, ούτε ενοχλούνται που η Συμπαράταξη Πολιτών ασκεί συχνά κριτική στην Κυβέρνηση. Κάπως έτσι παραμένουν όλοι μαζί. Πόσο ακόμη; Λογικά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διότι κάποια στιγμή ο επικεφαλής θα πρέπει να πάρει αυτή τη δύσκολη απόφαση (που όλο αποφεύγει). Με τους μεν ή με τους δε; Και με τους δύο δεν γίνεται.

 

Από την περασμένη Παρασκευή 27 Νοέμβρη ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή του στη χθεσινή συγκέντρωση- διαμαρτυρία για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ: «Η αντίθεσή μας στην προτεινόμενη όδευση του αγωγού είναι δεδομένη και έχει εκφραστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Με δική μας πίεση δέχτηκε η δήμαρχος Καβάλας να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να διεκδικήσει το δίκιο της τοπικής κοινωνίας. Το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση ανάμεσα στις άλλες κωλοτούμπες έκανε ακόμη μια, αναφορικά με την όδευση του αγωγού, μας θλίβει και μας ανησυχεί. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Κυριακής παρά τα επιμέρους προβλήματα είναι χρήσιμη και πρέπει να πετύχει και να είναι μαζική».

 

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κατέθεσαν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας για τη λειτουργία του Νοσοκομείου της γειτονικής πόλης. Στην ερώτηση τους αναφέρονται και στο Νοσοκομείο Καβάλας: «Εξαιρετικά οξυμένα προβλήματα παρουσιάζονται στο κομμάτι του Νευρολογικού Ιατρείου καθώς η επιμελήτρια ιατρός είναι επί 3 έτη αποσπασμένη στο “ΑΧΕΠΑ”, ενώ την ίδια στιγμή ο επικουρικός ιατρός του τμήματος διατέθηκε για την κάλυψη ενεργών εφημεριών στο Νοσοκομείο Καβάλας. Σαν αποτέλεσμα, όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού στο Τακτικό Νευρολογικό Ιατρείο και στο Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Ξάνθης για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο ακυρώθηκαν».

 

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια ο Θέμης Μπαλασόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας υπαλλήλων ΟΤΑ. Ήταν μια δική του απόφαση, μια απόφαση επιβεβλημένη υπέρ της ανανέωσης και της αλλαγής. Τα οποία ποτέ δεν κάνουν κακό. Κακό κάνει οι συνδικαλιστές να βρίσκονται (δημοκρατικά εκλεγμένοι) στην ίδια θέση τόσο καιρό. Νέος πρόεδρος της ίδιας Ομοσπονδίας ο κ. Νίκος Τράκας.

 

==================================================================

Ο Λαυρεντιάδης «επέστρεψε»

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι σήμερα το μεγάλο αφεντικό της ΒΦΛ και των λοιπών εταιριών που κινούνται δίπλα της. Αυτό είναι το συμπέρασμα των πρόσφατων διοικητικών αλλαγών. Ο Χατζηγεωργίου αποχώρησε από την εταιρία αφού τη δουλειά του την ανέλαβε ο ίδιος ο Λαυρεντιάδης. Ο Μπουρμπούλιας συνταξιοδοτήθηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Σήμερα ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι ο επιχειρηματίας που ξέραμε πριν ανακύψουν τα  προβλήματα με την δικαιοσύνη. Ενεργός 100%. Δίνει μεγάλη προτεραιότητα στη ΒΦΛ. Με την οποία ασχολείται συνεχώς. Ως εκ τούτου δεν θα είναι έκπληξη αν μετά τους Μπουρμπούλια- Χατζηγεωργίου αποχωρήσουν κι άλλοι. Για ποιους χτυπά η καμπάνα; Φυσικά για τους Τσάρα και Μπεχράκη.

 

Οριστικά μετάθεση;

Ο υπολιμενάρχης Καβάλας Γιάννης Παπαβασιλείου είναι πιθανό να αποχωρήσει από το Κεντρικό Λιμεναρχείο. Ο λόγος είναι η μετάθεση του στο λιμάνι της Πάτρας. Αν συμβεί αυτό τότε το Λιμεναρχείο θα χάσει έναν από τους καλύτερους αξιωματικούς του. Αντίθετα μένει στη θέση του Λιμενάρχη Καβάλας ο κ. Θωμάς Τσιαλός.

 

Δήλωση Μιχάλη Τσοκτένογλου για τις δηλώσεις Μανώλη Φρατζεσκάκη

Μπορεί να είναι φίλοι αλλά την κριτική ο κ. Τσοκτένογλου θα την κάνει. Άλλωστε είναι καλοπροαίρετη. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ είπε για τις συχνές δηλώσεις του Μανώλη Φρατζεσκάκη (προέδρου της εφορευτικής επιτροπής της ΝΔ στον Ν. Καβάλας): «Οι δηλώσεις του φίλου Μ. Φρατζεσκάκη ήταν και συνεχίζουν να είναι άσκοπες και χωρίς ουσία. Ένα τεχνικό πρόβλημα το αναγάγει σε πολιτικό. Επιτέλους πρέπει να τις σταματήσει».

Διαβάστε επίσης