μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Χωρίς πολλά λόγια, χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις (αν και αρκετοί διαφωνούσαν από καιρό) οριστικοποιήθηκε χθες και η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος». Εντός του νέου έτους ένα τουριστικής φύσεως εργαλείο του Νομού «περνά» σε χέρια ιδιωτών. Στα χέρια ανθρώπων που ούτε γνωρίζουμε, ούτε ξέρουμε τι σκοπεύουν να κάνουν. Κι όμως, οφείλαμε να είμαστε πιο έτοιμοι.

 

Το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» στηρίζει την τοπική οικονομία, φέρνει ξένο κόσμο στη Θάσο και στον υπόλοιπο νομό. Τι σκοπεύουμε να κάνουμε τώρα που ιδιωτικοποιήθηκε; Κανονικά οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό έπρεπε ήδη να έχουν βρει τους νέους διαχειριστές του. Να τους βολιδοσκοπήσουν, να τους δεσμεύσουν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Το αεροδρόμιο πλέον είναι ιδιωτικό, παραμένει ωστόσο αεροδρόμιο της Καβάλας. Αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας. Ακόμη και τώρα, στην αρχή της Χειμερινής περιόδου που βρισκόμαστε, πρέπει να σκεπτόμαστε και να λειτουργούμε σύμφωνα με την Καλοκαιρινή κίνηση. Να εξυπηρετούμε τους νέους στόχους. Η υλοποίηση των οποίων αφορά αυτούς τους επιχειρηματίες που σύντομα θα διοικούν το «Μέγας Αλέξανδρος»

 

Χθες το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας το «χτύπησε» η γνωστή νόσος. Αντί να καταπιάνονται, να συζητούν τα θέματα σύμφωνα με τα συμφέροντα του τόπου επηρεάστηκαν κι άλλαξαν. Πολιτικολόγησαν επικίνδυνα, έκαναν την αίθουσα κάτι που πολύ έμοιαζε με την Βουλή των Ελλήνων. Κι όμως στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπάρχει (και δεν πρέπει να υπάρχει) ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κτλ. Παλιότερα αυτό το πρόβλημα ήταν συχνότερο. Τώρα εμφανίζεται σπανιότερα, ενοχλεί το ίδιο αφού αποπροσανατολίζει την συζήτηση.

 

Φανερά ικανοποιημένος ο αντιδήμαρχος Ανέστης Τσουρουκίδης. Οι πρώτες εορταστικές εκδηλώσεις στον πρώην Δήμο Φιλίππων (περιοχή αρμοδιότητας του) ήταν απόλυτα πετυχημένες. Τόσο στη προσέλευση του κόσμου όσο και στη προσφορά εδεσμάτων (δωρεάν) από επαγγελματίες του Ζυγού, των Κρηνίδων, του Δάτου. Ο κ. Τσουρουκίδης σχολίασε θετικά την συμμετοχή στις εκδηλώσεις και άλλων εκπροσώπων της διοίκησης ενώ όπως τόνισε μοναδικός δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης ήταν ο Άρης Βέρρος.

 

100 δημοτικοί υπάλληλοι κυρίως της Καβάλας έκαναν την Κυριακή ημερήσια εκδρομή στην όμορφη Ανδριανούπολη. Γέμισαν δύο λεωφορεία στην εκδρομή του συλλόγου τους. Αρχηγός της οποίας ήταν ο πρόεδρος Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου. Πέρασαν καλά αν και στα σύνορα οι έλεγχοι τους καθυστέρησαν αρκετά.

 

Η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά ήρθε κρυφά στην Καβάλα την Παρασκευή το μεσημέρι. Ο Παναγιώτης Σγουρίδης το ίδιο, την Κυριακή το μεσημέρι. Ο Άδωνις Γεωργιάδης «στοχευμένα»- χωρίς ανακοινώσεις, το Σάββατο και την Κυριακή. Ο δε Σταύρος Θεοδωράκης (αρχηγός του κόμματος Το Ποτάμι) ανακοίνωσε επίσκεψη στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη αλλά επισκέφθηκε μόνο την Θράκη.

 

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για την Δημοτική Αστυνομία και τον χρόνο που θα βγει στους δρόμους –επίσημα πλέον- για ελέγχους. Το πρόβλημα παραμένει το ίδιο, πρώτα πρέπει να παραληφθούν οι στολές που παραγγέλθηκαν κι έρχονται από το εξωτερικό. Υπάρχει το σενάριο οι στολές να έρθουν μετά τις γιορτές κι η υπηρεσία να κάνει πρεμιέρα με το νέο έτος. Θυμίζουμε ότι αυτή η περίοδος αναμονής άρχισε μαζί με το φετινό Φθινόπωρο!

 

Μεγάλη παρέα την Κυριακή το απόγευμα στο κατάστημα «Μύλου Μόλος». Ο Άδωνις Γεωργιάδης κάνει και δημόσιες σχέσεις, μιλά για το κόμμα συνεχώς. Θυμάται την επίσκεψη του στην Καβάλα τον Απρίλιο του 2014, την συνάντηση του με την υποψήφια (τότε) Δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα μπροστά από το κτίριο του παλαιού Νοσοκομείου. «Ήταν γάτα. Από τότε κατάλαβα ότι θα εκλεγεί Δήμαρχος» ακούγεται από το στόμα του. Το ακροατήριο ενθουσιάζεται, τον χειροκροτεί θερμά.

 

10 σπιτάκια δημιούργησαν την Χριστουγεννιάτικη Αγορά στον Δημοτικό Κήπο. Αρκετά λιγότερα από αυτά που ανακοινώθηκαν ότι θα υπάρχουν και θα λειτουργήσουν ως παραρτήματα τοπικών επιχειρήσεων. Κάθε αρχή και δύσκολη. Ωστόσο τα παιχνίδια είναι περισσότερα απ’ ότι αναμέναμε, μαζί με το καρουζέλ δίνουν την εντύπωση ενός πλήρους λούνα παρκ. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι οι μικροί τραβούν τους μεγάλους στα παιχνίδια. Κάπως έτσι στον Δημοτικό Κήπο συχνά έχει περισσότερο κόσμο σε σχέση με τον κόσμο στην πλατεία Ελευθερίας.

 

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου άρχισε πρόσφατα συντήρηση σε όλα τα κλιματιστικά που υπάρχουν στα γραφεία όλων των ορόφων του Διοικητηρίου. Τα οποία δεν είναι καθόλου λίγα. Η συντήρηση προβλέπει τα βασικά πλην όμως απαραίτητα για μηχανήματα που λειτουργούν και το Καλοκαίρι αλλά και τον Χειμώνα.

 

Όπου υπάρχουν σπιτάκια στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν και νυχτοφύλακες. Εννοούμε τα σπιτάκια των πάσης φύσεως εορταστικών εκδηλώσεων. Παρά τη φύλαξη διαπιστώθηκε πρόσφατα κλοπή σε σπιτάκι στην κεντρική πλατεία. Εκλάπησαν μικρά χειροποίητα φαναράκια που χθες το απόγευμα θα χρησιμοποιούνταν στην πρώτη εκδήλωση των δημοτικών παιδικών σταθμών.

 

Κανονικά εργάστηκε χθες το προσωπικό του ΕΚΑΒ Καβάλας. Η επίσχεση εργασίας που θα άρχιζε χθες αναβλήθηκε. Εξελίξεις υπήρξαν την περασμένη Παρασκευή. Το ΕΚΑΒ διευθέτησε την εκκρεμότητα της απλήρωτης εργασίας κι έτσι η κινητοποίηση ματαιώθηκε. Οριστικά ή προσωρινά, ο χρόνος θα δείξει.

 

Χρησιμοποιώντας την εμπειρία του (7 και πλέον χρόνια δήμαρχος Καβάλας) ο Κωστής Σιμιτσής σχολιάζει το πρόσφατο γνωστό περιστατικό με τον καστανά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: «Αυτή η αμφιθυμία μας ως λαού φέρνει σε δύσκολη θέση όποιον έχει καθήκον να εφαρμόζει τον νόμο. Περιπτώσεις; Άπειρες δυστυχώς, τόσο από τη θητεία μου ως δημάρχου, όσο και από την καθημερινότητα. Η πρόσφατη περίπτωση της ομάδας ΔΙΑΣ με τον καστανά, μου θύμισε μιαν άλλη, όταν η Δημοτική Αστυνομία Καβάλας βρήκε λαθραίο μικρέμπορο και προσπάθησε να κατάσχει τα προϊόντα. Αμέσως μαζεύτηκαν γύρω τους διάφοροι (περαστικοί, αργόσχολοι, ακόμη και επαγγελματίες) και τους μάλωναν λέγοντας “έλα μωρέ, τι κακό έκανε το παιδί, κλέφτης να γίνει;”. Είναι οι ίδιοι όμως που παγίως κατηγορούν την αστυνομία και τον Δήμο ότι δεν χτυπούν το παράνομο εμπόριο. Συμπέρασμα: Καλός ο νόμος γενικά αλλά όταν εξατομικεύεται δεν μας αρέσει (ιδίως όταν εφαρμόζεται σε εμάς)».

 

 

============================================================================

 

Πανελλήνιο συνέδριο στην Καβάλα

Η Ελληνική Εταιρία Μεταγγισιοθεραπείας ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της την πραγματοποίηση του επόμενου της συνεδρίου στο ξενοδοχείο Λούσυ στην πόλη μας. Πρόκειται για το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας που θα γίνει στην Καβάλα 13 με 15 Μάη του 2016. Ενεργό ρόλο στο να εξασφαλίσει η Καβάλα το συνέδριο έπαιξε η διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Παπαδοπούλου.

Η Ελληνική Εταιρία Μεταγγισιοθεραπείας ιδρύθηκε  το  1997  με  σκοπό  την  προώθηση  της  έρευνας  σε  θέματα  που  αφορούν  τη  συλλογή, επεξεργασία  και  μετάγγιση  αίματος  και  την  συμβολή  στην  ασφαλέστερη  και  αποδοτικότερη  χρήση του  εθελοντικά  προσφερόμενου  αίματος. Προϋπόθεση  για  την  επιτυχία  των  στόχων  της  εταιρείας  ήταν  η  δημιουργία  γεφυρών  συνεργασίας  μεταξύ  των  επιστημόνων (ιατρών διαφόρων  ειδικοτήτων, νοσηλευτών, βιολόγων, τεχνολόγων)  που  συμμετέχουν  στην  επεξεργασία  και  την  μετάγγιση  του  αίματος  και  των  παραγώγων  του. Έτσι  το  Διοικητικό  Συμβούλιο  της  Εταιρείας  συγκροτήθηκε  από  αιματολόγους, βιοπαθολόγους, αναισθησιολόγους, ορθοπεδικούς, χειρουργούς  και  επιστήμονες  μη  ιατρούς.

Διαβάστε επίσης