μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τον Οκτώβρη που επισκέφθηκε την Καβάλα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, είχε υποσχεθεί (μεταξύ πολλών άλλων) ένα δίκαιο ολοκληρωμένο κι «αυτόματο» σύστημα συμψηφισμών. Είχε πει ότι κακώς το κράτος ασχολείται με υποθέσεις που θα μπορούσαν με μια τέτοια διαδικασία να έχουν λήξει προ πολλού. Φυσικά και έχει δίκιο. Σήμερα οι συμψηφισμοί είναι στο αρχικό τους στάδιο, δημιουργούν ουρές στις εφορίες, αργούν απελπιστικά. Αν όμως το σύστημα διορθωθεί και «τρέξει» γρήγορα, τότε όλοι θα κερδίσουν. Τόσο το δημόσιο όσο και οι ιδιώτες.

 

Οι εκτεταμένοι συμψηφισμοί γίνονται πάλι επίκαιροι, αφού η Περιφέρεια ΑΜΘ (δια των Επιμελητηρίων της) ζητά καταβολή της απλήρωτης επιδότησης εργασίας. Τα χρήματα που από το 2010 δεν πληρώνει το δημόσιο θα μπορούσαν να μπουν στη διαδικασία του συμψηφισμού, να «ελαφρώσουν» έστω με αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες ή και χιλιάδες επιχειρήσεις στους 5 νομούς. Σήμερα τα Επιμελητήρια ζητούν πληρωμή της επιδότησης εργασίας, φοβούνται μη τυχόν παραγραφεί η υποχρέωση του δημοσίου. Κανονικά ο στόχος έπρεπε να είναι άλλος. Ο συμψηφισμός. Ο οποίος δεν κοστίζει στο κράτος ούτε ένα ευρώ!

 

Διαβάζουμε νέα ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, αυτή τη φορά από τον βουλευτή Έβρου της ΝΔ κ. Δημοσχάκη. Μαθαίνουμε ότι για το ίδιο θέμα- την απλήρωτη επιδότηση εργασίας- ετοιμάζει σύσκεψη το Επιμελητήριο. Πουθενά δεν είναι στόχος ο συμψηφισμός. Αν όμως αυτό άλλαζε κι αν στοχευμένα το έθεταν υπόψη του κ. Αλεξιάδη οι εκπρόσωποι της αγοράς, ποιος ξέρει ίσως το αίτημα του συμψηφισμού γίνονταν δεκτό. Δεν έχουμε παρά να δοκιμάσουμε. Οργανωμένα και συντονισμένα.

 

Με πολιτική απόφαση διορίστηκε αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου η Στέλλα Παπαδοπούλου. Με νέα πολιτική απόφαση παύτηκε. Καμία έκπληξη, καμία φασαρία. Προς τιμή της αποδέχθηκε τον πολιτικό χαρακτήρα της αλλαγής και της παύσης της, δεν παρακάλεσε κανέναν. Ούτε δοκίμασε να το «παίξει» ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετοί ναι, προκειμένου να μείνουν στη θέση τους «παίζουν» κι αυτό το χαρτί. Της απότομης «αριστεροποίησης» τους…

 

Τα ίδια ισχύουν για τον Χρήστο Κοπατσάρη. Με κάποιες σημαντικές διαφορές. Η ΝΔ τον τοποθέτησε στο Νοσοκομείο, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί (μα δεν μπορεί εδώ και μέρες) να τον αντικαταστήσει. Φοβόμαστε ότι ο λόγος είναι ένας και μοναδικός. Ο Κοπατσάρης είναι πετυχημένος διοικητής που κάτι πρέπει να «ανακαλύψεις» για να τον παύσεις. Ψάχνοντας επίμονα δεν μπορεί, κάποιο κουσούρι θα του βρουν. Βασικό του πάντως πρόβλημα είναι το γνωστό. Η συμπάθεια του προς τη ΝΔ.

 

Γιατί δεν μας λένε όλη την αλήθεια: Είμαστε απολύτως ώριμοι να την ακούσουμε. Να πουν ότι οι αποφάσεις είναι πολιτικές, να αφήσουν στην άκρη τα… περιτυλίγματα και τις αστείες δικαιολογίες ανύπαρκτων διαδικασιών. Στην Ελλάδα μόνο οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Όλα τα άλλα είναι στάχτη στα μάτια των πολιτών. Αν έχει σημασία, τους λέμε ότι δεν καινοτομούν. Αντιγράφουν πιστά το προηγούμενο σύστημα, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. «Δικά μας» παιδιά υπήρξαν πρώτη φορά τότε (επί του πρώην δικομματισμού), «δικά μας» παιδιά υπάρχουν και τώρα. Η Ελλάδα άλλωστε ξέρουμε ότι δεν αλλάζει. Με τίποτα!

 

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που στην Καβάλα η Πυροσβεστική Υπηρεσία τίμησε τους προστάτες της, Τρεις Παίδες Εν Καμίνω. Οι συμπαθητικές εκδηλώσεις (μιας ή δύο ημερών) μεταφέρθηκαν στην Κομοτηνή λόγω της οικονομικής κρίσης. Ως που ο νέος διοικητής Σωτήρης Κορέλλας έκανε την αλλαγή και τις επανέφερε. Τις οργανώνει σήμερα στην πόλη μας. Μπράβο του. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού Καβάλας αξίζει και την γιορτή και την αναγνώριση που αυτή φέρνει.

 

Μέχρι τον Γενάρη θα είναι διοικητής της Π.Υ. Καβάλας ο Σωτήρης Κορέλλας. Τότε (ειδικότερα στο τέλος Γενάρη) αρχίζουν οι τακτικές κρίσεις του σώματος και θα μετατεθεί. Του ευχόμαστε με προαγωγή. Λόγω έλλειψης αξιωματικών είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί η πρόσφατη παράδοση της Π.Υ. Καβάλας. Σύμφωνα με την οποία ο νέος διοικητής προέρχεται από την Θεσσαλία. Απ’ όπου κατάγεται και ο κ. Κορέλλας και ο προκάτοχος του κ. Αθανασίου.

 

Διαβάστε επίσης