μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η φωτογραφία της στήλης σήμερα είναι εορταστική. Προέρχεται από την χθεσινή απογευματινή κοινή δράση των περισσότερων συνοικιακών συλλόγων. Έδωσαν ραντεβού στην αρχή της οδού Ομονοίας, κινήθηκαν όλοι μαζί στην αγορά τραγουδώντας τα κάλαντα. Έξυπνη ιδέα, υλοποιήθηκε εύκολα και με επιτυχία. Οι πιο μεγάλοι στην ηλικία (τους οποίους συχνά η μνήμη προδίδει) είχαν σε … σκονάκι με τους απαραίτητους στίχους. Έτσι ποτέ δεν έκαναν λάθος, ποτέ δεν μπερδεύτηκαν.

 

Κάθε μέρα και περισσότερο έρχονται τα Χριστούγεννα στην Καβάλα. Από αύριο θα κυριαρχήσουν. Σήμερα υπάρχουν συνεντεύξεις τύπου, συνεδριάσεις και άλλα γεγονότα που εμποδίζουν την επικράτηση της επιβεβλημένης εορταστικής ατμόσφαιρας. Από αύριο ωστόσο όλα τα άλλα θα μείνουν στην άκρη προκειμένου να ξεχωρίσει το γνωστό σημαντικό ελπιδοφόρο μήνυμα των Χριστουγέννων.

 

Την Κυριακή περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι του Νομού Καβάλας προσήλθαν στην ψηφοφορία της ΝΔ, ψήφισαν για τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια μέρα μετά, μόλις 50 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Λαϊκής Ενότητας, παρακολούθησαν την εκδήλωση για την Αριστερά μετά το τρίτο μνημόνιο. Οι μισοί από αυτούς ήρθαν για χάρη της εκδήλωσης στην Καβάλα από την Χρυσούπολη.

 

Άλλο η εκλογή προέδρου της ΝΔ κι άλλο η Αριστερά των μνημονίων, μετά το τρίτο μνημόνιο. Που είναι όλο δικό της. Η πρώην βουλευτής Ηρώ Διώτη συγκρίνει και σχολιάζει. Αποδίδει και τις δύο αντιδράσεις (της μεγάλης συμμετοχής και την μεγάλης αποχής και απουσίας) στον ίδιο λόγο. Στην απογοήτευση. Με μία διαφορά. Οι της συντηρητικής παράταξης –λέει- αν και απογοητευμένοι ψηφίζουν επόμενο πρόεδρο της ΝΔ, οι της Αριστεράς πιο πολύ απογοητευμένοι δεν διαθέτουν χρόνο για ιδεολογικές συζητήσεις και προβληματισμούς.

 

Ο Νίκος Χουντής – πρόλαβε κι εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ανήκει στη ΛΑΕ- είναι πολύ συγκρατημένος με την άνοδο των Αριστερών κομμάτων στην Ευρώπη, ειδικότερα στην Ισπανία. Ας δούμε πρώτα τις πράξεις, μας προειδοποιεί. Είναι σαφές ότι έχει έντονο ακόμη στο μυαλό του το παράδειγμα και του δικού του ΣΥΡΙΖΑ. Που άλλα υπόσχονταν και άλλα κάνει ως Κυβέρνηση.

 

Τα καλά νέα των ημερών είναι τα ακόλουθα: 1) Ο Δήμος Καβάλας στόλισε τον πεζόδρομο της Κωστή Παλαμά, κατόπιν πολλών διαμαρτυριών ότι τον είχε ξεχάσει 2)Ο Δήμος Καβάλας διόρθωσε την διαρροή στο δίκτυο ύδρευσης του γυμναστηρίου της Καλαμίτσας μετά από αναμονή δύο μηνών. Στην πόλη μας τα πράγματα διορθώνονται. Αρκεί να είναι κάποιος παρατηρητικός, φωνακλάς κι υπομονετικός.

 

Στην εκδήλωση της ΛΑΕ Καβάλας τη Δευτέρα βρέθηκε και ο Άρης Βέρρος. Εκείνο το απόγευμα ήταν με την Λαϊκή Ενότητα. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (ένα απόγευμα της προηγούμενης εβδομάδας) υπερασπίστηκε την Κυβέρνηση. Συνεχίζει τις … ηρωικές πράξεις, πατά και στις δύο βάρκες. Ούτε η μια θυμώνει, ούτε η άλλη ενοχλείται. Είναι –προς το παρόν- άριστος ισορροπιστής.

 

Συνεδρίασε τη Δευτέρα το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Ωδείου. Στη συνεδρίαση παρέστησαν (λόγω των θεμάτων που συζητήθηκαν) και οι δύο καλλιτεχνικοί διευθυντές. Ο Γιούλης Παπαδόπουλος και η Κορίνα Βουγιούκα. Η τελευταία παραμένει απλήρωτη αλλά το γεγονός δεν την πτοεί. Προχθές έγινε μια ακόμη απολογιστική συζήτηση του φεστιβάλ Παπαϊωάννου που πέρασε, μια πρώτη ενημέρωση για το επόμενο. Αυτό του 2016.

 

Μία ακόμη έκτακτη επιχορήγηση για τις δύο σχολικές επιτροπές περιλαμβάνει η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμος Καβάλας «στέλνει» από 100.000 ευρώ στις συγκεκριμένες επιτροπές του προκειμένου να τις εξοπλίσει κατάλληλα για το υπόλοιπο της εκπαιδευτικής χρονιάς. Κανονικά θα έπρεπε να είναι ήσυχος ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν από το κράτος. Ποιος όμως σήμερα εμπιστεύεται το κράτος;

 

Πέρσι το δημοτικό συμβούλιο Παγγαίου συνεδρίασε παραμονή Χριστουγέννων. Φέτος ο Κώστας Γάκης χρησιμοποιεί την εμπειρία του, κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Το δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει προ παραμονή Πρωτοχρονιάς. Λογικά του χρόνου η εορταστική συνεδρίαση που καθιερώνεται θα γίνει πλησίον των Θεοφανίων.

 

===========================================================================

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τσιρίζει «πια».

Πριν από ένα χρόνο τέτοια περίοδο, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτό των ΑΝΕΛ είχαν αναλάβει τον ρόλο των «Ερινύων», όσο πιο ευγενικά θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη συμπεριφορά τους. Και μάλιστα, είχαν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε ένα θέμα, το οποίο μέχρι και τις προηγούμενες μέρες «ταλαιπωρούσε» τον «ανανεωμένο» ΣΥΡΙΖΑ.
Προφανώς, αναφέρομαι στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και στα περί «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη». Φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους», «κρατικοποίηση των τραπεζών» και «σύγκρουση με τα κοράκια (distressed funds)» ευαγγελιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Το τι κάνει τώρα, όμως, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. «Ξεπουλάτε τη χώρα σε ξένους», μας κατηγορούσανε, τώρα, όμως, οι ξένοι γίνανε «εταίροι» και «θεσμικοί εκπρόσωποι» και «οι φονιάδες των λαών» γίνανε οι «εγγυητές της παγκόσμια ειρήνης».

Η «σοφία» του ελληνικού λαού, όμως, έχει χαρακτηρίσει προ πολλού τέτοιες συμπεριφορές: «Έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια λένε».

Πολλοί εξεπλάγησαν από τη μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η αλήθεια, όμως, είναι πως η «αλλαγή» αυτή δεν ήταν και τόσο ξαφνική. Ο κ.Τσίπρας εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη ρητορική των μέχρι πρότινος συναγωνιστών, προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία, και μετέπειτα αξιοποίησε τα στελέχη που έως τότε βρίσκονταν στην αφάνεια. Στελέχη, τα οποία αποκαθάρθηκαν στην κομματική «κολυμβήθρα», από πράσινες φόρεσαν μπορντό στολές και, τώρα, ρίχνουν «ζεμπεκιές», όπως και προκάτοχοι τους. Σημεία των καιρών…
Δεν είμαι από τους ανθρώπους που φορούν «παρωπίδες», ούτε θα αρνηθώ την απόδοση συλλογικών ευθυνών. Το κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία, μέσα στα πολλά καλά έκανε και αρκετά λάθη. Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς κατάφερε και κέρδισε ένα μεγάλο στοίχημα. Με τις θυσίες όλων μας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «μείωσε», πραγματικά και όχι με υποσχέσεις, το δημόσιο χρέος κατά 40 δισεκατομμύρια, ενώ το σημαντικότερο είναι πως οι δείκτες ανάπτυξης έδειχναν +2,5% για το 2015. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι επιτακτική ανάγκη αυτή η κυβερνητική παράταξη να ανασυνταχθεί και να ασκήσει αντιπολίτευση ενωμένη, προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα.
Και όλα αυτά, άλλαξαν «εν μία νυκτί». Σ’ ένα εξάμηνο, «με πολλούς νόμους και πολλά άρθρα» ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να επαναφέρει την ύφεση και τελικά το 2015 να πρόκειται να κλείσει με ύφεση μεγαλύτερη του -0,5%. «Έφερε» και εφαρμόζει μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε ως «υφεσιακό», ενώ κάποιοι βουλευτές του προσπαθούν να «σώσουν» την κατάσταση χυνοντας κροκοδείλια δάκρυα Επιπλέον, πριν λίγες μέρες απέσυρε το παράλληλο πρόγραμμα, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά πως δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει όσα υποσχέθηκε. Η ανακολουθία λόγων και έργων σε ακραίες τιμές…
Ίσως το πιο σημαντικό, κατ’ εμέ, είναι το ζήτημα του «ασφαλιστικού». Είναι ένα από τα τελευταία «αποκούμπια» όλων όσων κάθε μέρα, κάθε ώρα αγωνίζονται να είναι επιμελείς στις υποχρεώσεις τους και προσδοκούν να έχουν μία «σύνταξη», όταν οι εργασιακές τους δυνάμεις θα τους εγκαταλείψουν. Λόγο για επικείμενη καταστροφή κάνει ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Εργατικού Δικαίου κ. Μητρόπουλος. Εγώ θα πω: «φωνή λαού, οργή Θεού».

Έγραψα αυτές τις σειρές αποσκοπώντας να προβληματίσω όλους όσους καθημερινά αγωνίζονται να εξασφαλίσουν στις οικογένειες τους τα προς το ζην, όπως και γω. Δεν είναι του χαρακτήρα μου να κινδυνολογώ, ούτε ν’ απογοητεύομαι σε κάθε αναποδιά. Όπως εσείς, έτσι και γω έχω μάθει να μην τα παρατάω και να κοιτάω τους πάντες στα μάτια, χωρίς φόβο, χωρίς τύψεις, με «καθαρό» βλέμμα.
«Εφτά φορές να πέσεις, οχτώ να σηκωθείς», έλεγε ένας γέροντας. Καλά Χριστούγεννα.

Γιάννης Πασχαλίδης, πρώην βουλευτής ΝΔ Καβάλας

Διαβάστε επίσης