μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Παρά το ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία η Θράκη συστηματικά σνομπάρει ότι έχει σχέση με την Ανατολική Μακεδονία, πολύ καλά έπραξε η διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας και προσκάλεσε σήμερα στην σύσκεψη για την επιδότηση εργασίας τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη. Πρώτον ο κ. Παυλίδης δεν είναι Γιαννακίδης, δεύτερον ο σημερινός περιφερειάρχης υποσχέθηκε και συνεχίζει να υπόσχεται ενιαία περιφερειακή συνείδηση. Ο προηγούμενος δίσταζε. Ο σημερινός δεν φαίνεται να έχει τις ίδιες επιφυλάξεις. Αρκεί φυσικά να το αποδείξει. Η σημερινή συνάντηση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία.

 

Η Θράκη ποτέ δεν σταμάτησε να ενδιαφέρεται για την απλήρωτη επιδότηση εργασίας. Πάντα αδιαφορούσε για το ενιαίο της Περιφέρειας, δρούσε μόνη της. Πρόσβαλε έτσι τους Νομούς της Δράμας και της Καβάλας. Σήμερα Καβάλα και Δράμα έλαβαν το μήνυμα, το πήραν απόφαση ότι ο δρόμος τους είναι χωριστός. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο κ. Παυλίδης δεν πρέπει ούτε να φοβηθεί, ούτε να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Με αφορμή την επιδότηση εργασίας πρέπει να επιβάλλει (έχει την δυνατότητα) την συνεργασία μεταξύ των Επιμελητηρίων, των φορέων των 5 Νομών ακόμη και των βουλευτών των 5 νομών.

 

Έχει τα κότσια. Έχει τη διάθεση να εμπλακεί στο θέμα; Είναι –λόγω της θέσης που κατέχει- ο μόνος που νομιμοποιείται να κάνει κάτι που θα αλλάξει τα έως σήμερα κακώς κείμενα. Μπορεί να αποφασίσει και να πιέσει ώστε όλοι να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι. Για την εκκρεμότητα της επιδότησης εργασίας και όχι μόνο. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα η σημερινή σύσκεψη και η παρουσία του κ. Παυλίδη σε αυτήν είναι καθοριστικός παράγοντας. Σήμερα θα αποφασίσουμε -μεταξύ των άλλων- αν είμαστε ενιαία περιφέρεια ή όχι; Κι όσοι αποφάσισαν ήδη και αποφάσισαν λάθος, σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία να επανέλθουν στην τάξη.

 

Η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου τήρησε κι αυτά τα Χριστούγεννα το έθιμο. Έστρωσε πλούσιο εορταστικό τραπέζι, στο οποίο εκτός των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας παρακάθισαν ο Μητροπολίτης Προκόπιος και άλλοι συμπολίτες. Οι οποίοι «θυσίασαν» εκείνο το μεσημέρι το γεύμα με τις οικογένειες τους. Προς γενική έκπληξη αυτά τα Χριστούγεννα από το Τραπέζι της Αγάπης απουσίαζαν οι αιρετοί. Αφού ούτε αυτή, ούτε η επόμενη χρονιά είναι προεκλογική δεν είχαν (φαίνεται) το κίνητρο…

 

10 περίπου ημέρες προβάλλεται στον Απόλλωνα η νέα ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη με τίτλο «Ένας άλλος κόσμος». Υπολογίζεται ότι την είδαν 2.500 άνθρωποι. Κατά τα ίδια στοιχεία το νούμερο αφορά σε ποσοστό 65% γυναίκες και στο υπόλοιπο 35% άνδρες. Η ταινία αρέσει κι η προσέλευση συνεχίζεται. Ο Απόλλωνας την φιλοξενεί και αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες του.

 

Ο αντιδήμαρχος Φίλιππος Φιλιππίδης ανακοίνωσε την απένταξη του έργου της οδού Βενιζέλου. Αμέσως μετά η Δήμαρχος δικαιολόγησε την εξέλιξη ως κάτι αναπόφευκτο. Σύμφωνα με όσα μάθαμε χθες (και όχι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκεί έπρεπε να γίνει η σχετική ανακοίνωση) ότι μελετήθηκε και χρηματοδοτήθηκε για την οδό Βενιζέλου ματαιώνεται. Τουλάχιστον προσωρινά. Ο Δήμος Καβάλας αναζητά ένα άλλο χρηματοδοτικό «εργαλείο» (αν υπάρχει) προκειμένου να εντάξει διορθωμένο(;) το ίδιο έργο.

 

Κατά συνέπεια η κυκλοφοριακή αναρχία και ταλαιπωρία στην οδό Βενιζέλου (τμήμα από Φάληρο έως την οδό Δαγκλή) θα συνεχιστεί, στηριγμένη στην κακή νοοτροπία των οδηγών. Οι οποίοι ειδικά σε αυτή τη περιοχή παρκάρουν όπου γουστάρουν για όσο χρόνο επιθυμούν. Κάπως έτσι γίνεται δύσκολη η ζωή όλων των άλλων. Ας μη ξεχνάμε ότι ενόψει των έργων στην ίδια οδό «μετακινήθηκαν» στην οδό Ερυθρού Σταυρού τα δρομολόγια των λεωφορείων. Λογικό είναι τώρα- τώρα που έργα δεν θα γίνουν- τα λεωφορεία να επανέλθουν στην οδό Βενιζέλου. Έτσι- όπως λέμε συχνά στην Ελλάδα- για να δέσει το γλυκό…

 

Όλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα. Κάποιοι προσπάθησαν να το λύσουν. Στο τέλος δεν έγινε τίποτα. Αποφάσεις άλλαξαν, έργα ματαιώθηκαν, αστυνόμευση δεν υπάρχει καμία. Η κ. Τσανάκα έχει απόλυτο δίκιο που μιλά για μια ευκαιρία η οποία παρουσιάστηκε μα τελικά χάθηκε. Ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα. Μια ευκαιρία που ένας Θεός γνωρίζει αν και πότε θα ξαναπαρουσιαστεί. Σε αυτό το κάδρο η κ. Τσανάκα δεν ήταν η υποψήφια Δήμαρχος που είχε την εύκολη δουλειά, την δουλειά της κριτικής. Ήταν η Δήμαρχος. Η οποία φυσικά και έχει τις ευθύνες της. Όταν ένα έργο απεντάσσεται, κάποιοι ευθύνονται. Η Δήμαρχος κι οι συνεργάτες της πρώτοι και καλύτεροι.

 

Πόσο τυχαίο είναι αλήθεια που απ’ όλα τα έργα του ΕΣΠΑ  του Δήμου Καβάλας, μόνο το συγκεκριμένο ακυρώνεται; Κάποια τελειώνουν, άλλα έγιναν «γέφυρες» για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Ένα μόνο έργο δεν βρήκε τον δρόμο του. Για το οποίο ο Δήμος Καβάλας ξόδεψε μέχρι πρόσφατα αρκετά χρήματα και ώρες δουλειάς. Δεν είναι κρίμα; Το χειρότερο απ’ όλα είναι άλλο. Μια κακή κατάσταση στο κέντρο της πόλης που όλοι γνωρίζουν, αντί να τη διορθώσουν την αφήνουν να εδραιωθεί ισχυρότερα. Τους ενοχλεί δεν λέμε. Πιο πολύ ωστόσο φαίνεται να τους ενοχλούν οι διαμαρτυρίες αυτών που επρόκειτο να ξεβολευτούν.

 

Που και που κυκλοφορεί στον 2ο όροφο του Διοικητηρίου ο κ. Τάσος Τσολάκης. Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Πάρκου. Πάει, τέλειωσε και το 2015 και στο Βιοτεχνικό Πάρκο δεν άλλαξε τίποτα. Η κατάσταση παρέμεινε στάσιμη, περιμένοντας πάντα το ίδιο πράγμα. Ένα θαύμα!

 

Η δικαιοσύνη θα αναλάβει κι αυτό το δύσκολο έργο. Θα ερευνήσει την γνωστή και πρόσφατη υπόθεση της δασκάλας και των δύο σχολικών συμβούλων. Όταν αυτοί οι τρεις άνθρωποι (τέσσερις, μαζί με την γραμματέα) βρέθηκαν στο ίδιο γραφείο, κάτι έγινε. Κάτι συνέβη. Αυτό το κάτι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών το έψαξε και το βρήκε. Επειδή υπάρχουν αντιρρήσεις ως προς την ανακοίνωση του συλλόγου και την περιγραφή των γεγονότων που γίνεται στο ίδιο κείμενο, θα ψάξει ακόμη καλύτερα η δικαιοσύνη. Αρκεί να κάνει γρήγορα. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές το ζητούν.

 

Φεβρουάριο και βλέπουμε οι διοικητές των Νοσοκομείων

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας υπέγραψε χθες την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεων στις διοικήσεις των δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας. Όπως διαβάζουμε η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων τελειώνει περίπου με τον Γενάρη. Τον Φεβρουάριο – στην καλύτερη περίπτωση- αναμένονται οι πρώτες αποφάσεις. Σύμφωνα με την πρόσκληση διοικητές και υποδιοικητές των δημόσιων νοσοκομείων πρέπει να είναι έως 65 ετών. Οι απαραίτητες προϋποθέσεις περιγράφονται ως ακολούθως:

Απαραίτητο προσόν που πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος είναι Πτυχίο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή αντίστοιχο ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο του εξωτερικού. Προσόντα τα οποία θα συνεκτιμηθούν από την Επιτροπή για την επιλογή του υποψηφίου είναι τα εξής:

1. Διδακτορικός τίτλος σπουδών συναφής με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά.

2. Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σχετικός με τη διοίκηση, οικονομικά και πληροφορική μονάδων υγείας ή άλλος συναφής τίτλος σπουδών στη διοίκηση και τα οικονομικά.

3. Τίτλοι σπουδών στο εξωτερικό σε συναφές αντικείμενο με τη διοίκηση νοσοκομείων ή επαγγελματικό έργο σε υπηρεσίες υγείας σε Χώρες του εξωτερικού.

4. Εκπαιδευτικό έργο που αναγνωρίζεται σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ σχετικό με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά ή διεθνείς δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά για τις υπηρεσίες υγείας.

5. Τουλάχιστον καλή γνώση της Αγγλικής ή άλλης επίσημης γλώσσας της ΕΕ που αποδεικνύεται από σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ή σχετικό πιστοποιητικό επάρκειας τουλάχιστον επιπέδου Β2.

6. Προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα επί 5ετία τουλάχιστον, ή σχέση με τους Οργανισμούς Υγείας ως επαγγελματίας για μια 10ετία τουλάχιστον.

7. Eπαγγελματική διαδρομή, όπως προκύπτει από θέσεις που υπηρέτησαν οι υποψήφιοι, καθώς και η γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώρισή τους.

8. Τυχόν συστατικές επιστολές από προηγούμενους εργοδότες.

9. Προσωπικότητα και εκτίμηση δεξιοτήτων των υποψηφίων που απαιτούνται για τη θέση και η οποία θα προκύψει από την προφορική συνέντευξη και τη δοκιμασία αυτοαξιολόγησης.

10. Κοινωνικό έργο το οποίο αποδεικνύεται από τη συμμετοχή των υποψηφίων σε εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.

11. Ηλικία μέχρι 65 ετών.

Τα δικαιολογητικά που οφείλουν να καταθέσουν οι υποψήφιοι είναι τα εξής:  α. Αίτηση β. Πλήρες βιογραφικό σημείωμα κατά το πρότυπο του Ευρωπαϊκού Βιογραφικού Σημειώματος  γ. Υπεύθυνη Δήλωση (Ν. 1599/1986) περί μη ύπαρξης τελεσίδικης ποινικής καταδίκης. Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για θέση Διοικητή ή Αναπληρωτή Διοικητή σε έως τρία Νοσοκομεία από τα αναφερόμενα στην παρούσα, τα οποία υπάγονται σε έως δύο Υγειονομικές Περιφέρειες. Καταληκτική προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων ορίζεται η 19-01-2015 και ώρα 15:00.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης