• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Περίπου 2,5 ώρες διήρκεσε η χθεσινή σύσκεψη για την απλήρωτη επιδότηση εργασίας. Εκτός από αυτούς που συμμετείχαν ενεργά μίλησαν κι έκαναν προτάσεις, την διαδικασία παρακολούθησε συγκεκριμένο ακροατήριο. Κλήθηκαν κι όπως φαίνεται ανταποκρίθηκαν, εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων και από την Καβάλα και από τη Δράμα. Το γεγονός δεν επηρέασε την ουσία. Ούτε κι οι δημοσιογραφικές κάμερες- φωτογραφικές μηχανές- συνεντεύξεις και λοιπές δηλώσεις. Η συζήτηση ήταν καλή γιατί διακατέχονταν από μετριοπάθεια. Ρεαλισμό. Ότι ακούστηκε δεν ήταν ούτε υπερβολικό, ούτε πολιτικάντικο. Ήταν χρήσιμο κι είχε συγκεκριμένη στόχευση. Να υπάρξει αποτέλεσμα με ότι αποφασιστεί. Είτε αυτό γίνει στην περιοχή, είτε στην Αθήνα.

 

Οι αιρετοί- όλοι οι παρόντες αιρετοί- στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Γνώριζαν το θέμα, προσπέρασαν τον σχολιασμό (τον οποίο έκαναν σε συντομία), κοίταξαν μπροστά αποφεύγοντας τα περιττά λόγια. Υπό αυτές τις συνθήκες τα χθεσινά γεγονότα στο Επιμελητήριο έχουν θετικό πρόσημο. Μια νέα προσπάθεια ξεκινά, αναφέρεται στην Κυβέρνηση η οποία και θα πιεστεί. Αν και η απαισιοδοξία είναι ολοφάνερη, η πρωτοβουλία ξεκινά με πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Ζητούμενο είναι κάτι που σήμερα ισχύει (σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία), κάτι που αν μπει σε διαδικασία συμψηφισμού γίνεται ευκολότερο.

 

Ας δούμε κάποια ενδιαφέροντα παραλειπόμενα. Από την σύσκεψη απουσίαζαν οι Δήμαρχοι των δύο Νομών. Είναι φανερό ότι εκείνη την ώρα έκριναν ότι κάτι άλλο, πιο σοβαρό είχε για αυτούς προτεραιότητα. Δεν το περιμέναμε. Πάντως έγινε όπως το περιγράφουμε. Ο κ. Παυλίδης απουσίαζε επίσης, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος ήταν «διαβασμένος» εκπρόσωπος του. Ο Περιφερειάρχης φαίνεται να έχει συζητήσει τηλεφωνικά το θέμα της επιδότησης εργασίας με τον κ. Τσατσούλη. Κατόπιν τούτου προτίμησε να μην έρθει χθες το μεσημέρι στην πόλη μας. Ελπίζουμε η απουσία του να μην σημαίνει κι υποβάθμιση της όλης υπόθεσης. Τα σημάδια που υπάρχουν από πλευράς του, δείχνουν ότι εξ αποστάσεως ασχολείται με την επιδότηση εργασίας.

 

Απουσίαζε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας κ. Καραγιαννίδης αλλά και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Κώστας Μορφίδης. Ο τελευταίος δικαιολογείται. Αυτές τις ημέρες έχει μια μικρή περιπέτεια με την υγεία του, βρίσκεται σε διαδικασία κατ’ οίκον ανάρρωσης. Επέλεξε να μείνει σπίτι. Πάντως το απόγευμα της προηγούμενης μέρας ήταν στη κομματική συνάντηση που έγινε στο Στέκι. Η συγκεκριμένη κομματική διαδικασία περιγράφεται ως «ΟΜ». Όπου το «ΟΜ» σημαίνει Ολομέλεια Μελών. Τα μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν και από τους 3 βουλευτές.

 

Πριν αρχίσει η συζήτηση για την επιδότηση εργασίας ο Γιώργος Γραμμένος- πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου- μιλούσε επίμονα στον Χρήστο Ηλιάδη, πρόεδρο του ΟΛΚ. Του ψιθύριζε στο αφτί κάτι που με δυσκολία γίνονταν αντιληπτό από τους άλλους. Το μυστήριο δεν άργησε να λυθεί. Του έλεγε για το Ναυτικό Μουσείο που πρέπει να μετακομίσει στο κτίριο του ΝΟΚ. «Δεν διαφωνώ, αρκεί όλα να γίνουν νόμιμα» απάντησε ο κ. Ηλιάδης. Παρατήρηση που βρήκε σύμφωνο τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα υπόλοιπα σήμερα. Στην εκδήλωση τιμής προς τους συμπολίτες που έκαναν δώρο το συγκεκριμένο μουσείο στον Δήμο Καβάλας.

 

Ο βουλευτής Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης προσήλθε στο χθεσινό ραντεβού με ένα πάκο χαρτιά στην μασχάλη του. Ήταν τα πρακτικά πρόσφατης συζήτησης στη Βουλή, συζήτησης για την απλήρωτη επιδότηση εργασίας. Τα διάβασε, τα μοίρασε στους παρόντες αφού από αυτά προέκυπτε η άποψη της Κυβέρνησης περί του θέματος. Στο τέλος της σύσκεψης ο κ. Κυριαζίδης έφυγε για την Δράμα και σε σχετική ερώτηση απάντησε με σύνθημα υπέρ του Κυριάκου. Σημειώνουμε ότι αρχικά υποστήριξε Τζιτζικώστα, τον οποίο βοήθησε να έρθει δεύτερος στον γειτονικό νομό.

 

Τα Πετρέλαια- Καβάλα Όιλ και Ενεργειακή Αιγαίου- εκπροσώπησε ο Δημήτρης Γόντικας. Ερωτηθείς για τις ευρισκόμενες σε εξέλιξη εσωτερικές γεωτρήσεις, οι οποίες δείχνουν να αυξάνουν την καθημερινή παραγωγή, είπε: «Είναι νωρίς ακόμη. Η πορεία της γεώτρησης είναι ικανοποιητική. Μας αφήνει πάντως μια πικρή γεύση λόγω της μεγάλης πτώσης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Θα σας ενημερώσουμε εμείς με επίσημη ανακοίνωση όταν σταθεροποιηθεί η παραγωγή». Η άλλη μεγάλη βιομηχανία της περιοχής δηλαδή η ΒΦΛ, εκπροσωπήθηκε από υπηρεσιακό παράγοντα και όχι τον (νέο) διευθυντή της. Κρίμα, ήταν μια ευκαιρία και να τον δούμε και να τον ακούσουμε.

 

Περασμένες 3 το μεσημέρι άπαντες κουράστηκαν, ίσως και να πείνασαν. Με … γενναία παρέμβαση του ο Άγγελος Τσατσούλης έδωσε σύνθημα ολοκλήρωσης της συζήτησης. Οριστικής αποχώρησης από την αίθουσα. Δεν έχασαν χρόνο οι δύο βουλευτές . Έβαλαν τσιγάρο στο στόμα τους και το άναψαν αμέσως. Ήταν για αυτούς πολύ δύσκολο, 2,5 ώρες χωρίς να καπνίσουν. Εκτός αν αληθεύουν οι φήμες, σύμφωνα με τις οποίες Εμμανουηλίδης- Παπαφιλίππου έβγαιναν συνεχώς από τη σύσκεψη κι έψαχναν το καπνιστήριο του κτιρίου…

 

Ας το έχει αυτό υπόψη του ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος. Σήμερα που θα τους υποδεχθεί στο γραφείο του για να τους ενημερώσεις να μην τους πιέσει. Κάθε 10 ή 15 λεπτά να κάνει διάλλειμα προκειμένου οι συνομιλητές του να βρίσκουν ευκαιρία να καπνίσουν. Ποιος ξέρει, ίσως έτσι τον καταλάβουν καλύτερα.

 

Έντονες φήμες προερχόμενες από το Πράβι αναφέρουν ότι ο Δήμαρχος Φίλιππος Αναστασιάδης προγραμματίζει αλλαγές στο σχήμα διοίκησης. Κάποιοι που δεν ικανοποίησαν φέρονται έτοιμοι να αντικατασταθούν. Τον συμβουλεύουμε να προσέξει το όλο θέμα. Καμιά φορά ο χειρισμός του προκαλεί αξεπέραστες εσωτερικές τριβές. Κάτι στο οποίο ο Δήμος Παγγαίου (ή Ελευθερούπολης) έχει δημιουργήσει τη δική του παράδοση. Δεν είναι κρίμα τώρα που το τρενάκι έφυγε, τώρα να του έρθουν προβλήματα και δη εσωτερικά;

 

Μια που το έφερε η κουβέντα, θα μας πει κάποιος (αρμόδιος) πόσο στοίχισε το τρενάκι στον Δήμο Παγγαίου; Ναι, αυτό το συμπαθητικό όχημα όχι που η Ελευθερούπολη «στέρησε» από τον Δήμο Καβάλας και τις εκδηλώσεις του. Όπως μαθαίνουμε ο Δήμος πλήρωσε ακόμη και την επιστροφή του. Από το Παγγαίο στη Θάσο που είναι η έδρα του!

 

Λιγότερη είναι φέτος η γκρίνια με αφορμή την Ονειρούπολη της Δράμας και τις αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Καβάλα. Αυτό σημαίνει ότι ή η Ονειρούπολη έπαψε να εντυπωσιάζει τους Καβαλιώτες (που πλέον δεν την επισκέπτονται συχνά) ή ότι συνηθίσαμε την υπέρ της Ονειρούπολης διαφορά. Μάλλον ισχύει το πρώτο αφού ο θεσμός (διάσημος σε όλη τη χώρα) πάσχει από πλευράς ανανέωσης. Κι ότι δεν ανανεώνεται, ξεφτίζει σιγά σιγά.

 

Χθες το απόγευμα είχε λίγο κόσμο στη δική μας πλατεία, σε εκδήλωση μαγειρικής. Το δε πρωί (χθές) παρά την ενοχλητικά δυνατή μουσική δεν συνέβη δα και κάτι τρομερό σε εκδήλωση χορού. Η οποία άρχισε και ολοκληρώθηκε μέσα σε 50 μόλις λεπτά! Που να έρθει (από σήμερα) το κρύο…

 

Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Χρόνος της Κομοτηνής ολοκληρώθηκε την Κυριακή με τις απονομές ο καθιερωμένος διαγωνισμός εορταστικής βιτρίνας. Πρώτο βραβείο σε ένα βιβλιοπωλείο της Κομοτηνής. Μεταξύ άλλων το κείμενο αναφέρει: «Η φετινή καινοτομία, που εφήρμοσε ο Εμπορικός Σύλλογος, ήταν η διενέργεια του διαγωνισμού μέσω του διαδικτύου και πιο συγκεκριμένα μέσω του facebook. Οι χρήστες-καταναλωτές ψήφιζαν τις ομορφότερες χριστουγεννιάτικες βιτρίνες, κάνοντας like στις οικείες φωτογραφίες, που είχαν αναρτηθεί. Για έναν δίκαιο τρόπο επιλογής, έκανε λόγο η Κική Κωνσταντινίδου πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, επισημαίνοντας πως «βραβεύουμε την προσπάθεια που έκαναν οι έμποροι και καταστηματάρχες να στολίσουν τη βιτρίνα τους για να προσελκύσουν πελάτες και για να ομορφύνουμε την πόλη μας τις εορταστικές αυτές ημέρες». Την πρωτιά στον διαγωνισμό κατέκτησαν τα «Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης» και το βραβείο παρέλαβε ο Βασίλης Βαφειάδης ευχαριστώντας τον Εμπορικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία, αλλά και όλο τον κόσμο για την προτίμηση που έδειξαν στη βιτρίνα του καταστήματος στην πεζόδρομο της Βενιζέλου. Ακολούθησαν τα καταστήματα «Δια χειρός Μαντενίδη» και «ΜΟΥΟ», που κατέλαβαν την δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα».

 

 

 

`

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης