• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με αφορμή το ξεχασμένο, εγκαταλειμμένο κτίριο του παλιού δικαστηρίου Καβάλας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θανάσης Αθανασίου υποστήριξε χθες ότι η πόλη είναι σε περίοδο παρακμής. Η δήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο περιγραφής του γνωστού προβλήματος, τα δημόσια κτίρια στην Καβάλα πρώτα αδειάζουν και μετά ρημάζουν. Παλιό δικαστήριο και παλιό νοσοκομείο είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Πασχίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος να σώσει το παλιό δικαστήριο, πλην όμως αυτή η προσπάθεια τι σχέση έχει αλήθεια με μια περιγραφή της Καβάλας ως πόλη που βρίσκεται σε παρακμή;

 

Διαφωνούμε με τον αγαπητό πρόεδρο, η διαπίστωση του αδικεί την Καβάλα που αντιστέκεται και ειδικά το Καλοκαίρι προσπαθεί να σηκώσει το (τουριστικό) ανάστημα της. Αδικεί και τους ανθρώπους της. Αδικεί ακόμη και τον ίδιο. Εκτός αν η συγκεκριμένη φράση ήταν μια από τις γνωστές υπερβολές, τις οποίες τις συνηθίζουμε. Συχνά τις επιλέγουμε για να τονίσουμε αυτό που είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο μιλάμε. Ο κεντρικός μας στόχος.

 

Ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος είπε τις προάλλες κάτι παρόμοιο. Δήλωσε ότι η Καβάλα δεν διεκδικεί. «Δεν θέλει να διεκδικήσει» συμπλήρωσε. Κι αυτή η δήλωση εκτιμούμε ότι μας αδικεί. Κουβέντες όπως του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου αλλά και του Μητροπολίτη μας προκαλούν προκειμένου να τις συζητήσουμε, παρουσιάζοντας τον αντίλογο.

 

Η Ελλάδα της κρίσης αντέχει. Αποφεύγει την παρακμή διασώζοντας όσα περισσότερα μπορεί. Η παρακμή είναι μια κατάσταση η οποία ευτυχώς δεν μας αφορά. Τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτό οφείλεται στην αλληλεγγύη που δείχνουμε, στη διαρκή προσπάθεια μας, στην αντοχή μας. Μεταξύ άλλων θέλουμε να διώξουμε την κρίση, να αποφύγουμε την παρακμή. Είναι η Καβάλα σε παρακμή όταν τα Καλοκαίρια υποδέχεται τόσο κόσμο; Είναι σε παρακμή όταν οι άνθρωποι της ψάχνουν συνεχώς τον δρόμο να βγουν από την κρίση; Είναι η Καβάλα σε παρακμή όταν π.χ. οι εκδηλώσεις της (οι απλές, άνευ χρημάτων και άλλων εξόδων) κινητοποιούν το δυναμικό της;

 

Η Καβάλα ήταν και παραμένει μια πόλη ζωντανή, μια πόλη που ωστόσο βρίσκεται σε δυσκολία. Παρόλα αυτά διεκδικεί, «παλεύει», προσπαθεί. Ειδικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης θα έπρεπε να αναγνωρίσει την προσπάθεια, να την δυναμώσει κι όχι να την ισοπεδώσει με την προαναφερθείσα φράση «η Καβάλα δεν διεκδικεί». Εκτός αν ήθελε να μιλήσει για το αποτέλεσμα των διεκδικήσεων, αυτό ναι δεν είναι ότι το καλύτερο.

 

Η οικονομική κρίση που μας απασχολεί από καιρό- εδώ στην βόρεια και ανατολική πλευρά της χώρας- δεν μας πτοεί. Δεν το βάζουμε κάτω. Αν αποσυρόμασταν από τον αγώνα κι υποχωρούσαμε, τότε θα μπορούσαμε να κατηγορηθούμε για συμμετοχή σε μια κατάσταση παρακμής. Κι όμως, μέχρι πρόσφατα οι πλατείες μας γέμιζαν. Ακόμη και τώρα πολλές δίκαιες διαμαρτυρίες «ακούγονται» σε όλη την Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές κάνουμε ότι μπορούμε. Διεκδικούμε, σηκωνόμαστε από τον καναπέ. Κυρίως περιμένουμε. Κάτι πιο δίκαιο από αυτό που ζούμε.

 

Αν ήμασταν σε παρακμή ούτε ο Δικηγορικός Σύλλογος θα σκέφτονταν να αλλάξει τα σπασμένα παράθυρα στο άδειου παλιού δικαστηρίου, ούτε η Δήμαρχος θα έστελνε επιστολή στην ΕΤΑΔ διεκδικώντας το ακίνητο. Αν ήμασταν σε παρακμή θα ακούγονταν δυνατά το … ροχαλητό του ύπνου μας. Πλην όμως αυτή η πόλη δεν κοιμάται. Μπορεί να κάνει λάθη, μπορεί να έχει κουσούρια και εμμονές αλλά σε παρακμή δεν βρίσκεται.

 

Οι βουλευτές καλούνται να αποδείξουν το ότι η Καβάλα διεκδικεί. Αυτοί θα μεσολαβήσουν προκειμένου τούτη τη φορά οι διεκδικήσεις να έχουν αποτέλεσμα. Ζήτησαν ένα πράγμα. Ιεράρχηση. Είναι σωστή η παρατήρηση. Υπάρχει άραγε από τη πλευρά της Τ.Α. η ιεράρχηση που ζητούν οι βουλευτές; Πόσο χρόνο χρειάζονται οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές προκειμένου να έχουν αποτέλεσμα οι ενέργειες τους; Χθες η Δήμαρχος τους είπε με έμμεσο τρόπο κάτι σωστό. Να επιλέξουν να αρχίσουν από τα εύκολα. Καλή τους επιτυχία, να ξέρουν ότι τους περιμένουμε. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση ισχύει το ρητό «το γοργόν και χάρη έχει».

 

Ο Μιχάλης Λυχούνας προκαλεί αναστάτωση με τα γραπτά του, κατ’ αρχήν ηλεκτρονική. Γράφει ανεξήγητα επιθετικά και για τον Μητροπολίτη και για τον Μάκη Ψωμιάδη. Σα να χρησιμοποιεί δύο πρόσφατα περιστατικά για να πλήξει (με μπόλικη ειρωνεία) τους πραγματικούς του στόχους. Χθες το απόγευμα έλαβε ήδη μια πρώτη, επίσης ηλεκτρονική, απάντηση. Από τον Πέτρο Πετρόπουλο. Παρακαλείται ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος, στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να λάβει τα προληπτικά μέτρα του. Ο Πετρόπουλος να καθίσει μακριά από τον Μιχάλη Λυχούνα…

 

Αποσύρθηκε από τον Δημοτικό Κήπο η Χριστουγεννιάτικη Αγορά. Οι διοργανωτές του εγχειρήματος υπόσχονται του χρόνου να επανέλθουν καλύτεροι, λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες παρατηρήσεις και σχόλια. Ειδικά αυτά που ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντίθετα το Παγοδρόμιο θα συνεχίσει να λειτουργεί λίγες ακόμη μέρες. Ανάλογα με τον καιρό και την κίνηση.

 

Ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης ήταν και παραμένει υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αισιοδοξεί αφού εκτιμά ότι ο Κυριάκος μπορεί να κάνει την ανατροπή. Σε γενικές γραμμές στην τοπική ΝΔ οι υποστηρικτές του Μεϊμαράκη δουλεύουν αθόρυβα, το ακριβώς αντίθετο ισχύει για αυτούς του Μητσοτάκη.

 

Ο Γιώργος Χαρπαντίδης έτυχε το φλουρί στην προχθεσινή κοπή πίτας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Καβάλας. Η οργάνωση αν και είχε καλεσμένο τον Τέρενς Κουίκ, επέλεξε να δώσει δημοσιότητα στο γεγονός μετά τη πραγματοποίηση του και με δικό της υλικό. Περίεργα πράγματα, θα έλεγε κάποιος.

 

Το έργο του Δήμου Καβάλας στο δημοτικό σχολείο του Αγίου Λουκά ήταν από τα πρώτα της διοίκησης Τσανάκα, δεν ήταν ΕΣΠΑ αλλά έγινε με διαγωνισμό και χρήματα του Δήμου. Τέλειωσε αρκετά γρήγορα κι έτσι σήμερα τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο τους. Είναι είδηση όλα αυτά. Διότι αν ήταν έργο ΕΣΠΑ σήμερα θα είχε μόλις αρχίσει…

 

 

==========================================================================================

 

Υπέρ Κυριάκου ο πρώην Δήμαρχος

Στο διαδίκτυο «ανέβασε» κείμενο για τις εκλογές της Κυριακής στη ΝΔ ο πρώην Δήμαρχος Ελευθερών Χαράλαμπος Χρυσανίδης. Τάσσεται υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Χρυσανίδης γράφει: «  Μετά τις γιορτές και τις πολλές ευχές , η πεζή πραγματικότητα για την πατρίδα μας, μας περιμένει στη γωνία…. Το χαρακτηριστικό διαχρονικό γνώρισμα των πολιτικών που μας κυβερνούν, είναι τα ΠΟΛΛΑ κούφια λόγια και τα ΛΙΓΑ έως ΚΑΘΟΛΟΥ έργα. Πρόσφατο και οδυνηρό δείγμα αυτής της συμπεριφοράς είναι αυτό της ”πρώτης ”αριστεράς , που αν κάτι δεν αλλάξει , είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι και η ”τελευταία ”αριστερά αυτής της μορφής…… Όλοι μας πρέπει να στηρίξουμε αυτούς που λένε αλήθειες, όσο πικρές και αν είναι και έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν την κατηφόρα που βιώνουμε ,με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες για όλους μας. Για την Νέα Δημοκρατία , η επιλογή του νέου αρχηγού , είναι ίσως το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Οφείλουν να κάνουν στην άκρη , οι διάφοροι ”Βούδες ” και οι ”δορυφόροι” αυτών ,που όταν μπορούσαν να κάνουν την ”επανίδρυση του κράτους ” που διαλαλούσαν , απέδειξαν πανηγυρικά την ανικανότητα τους. Προσωπικά πιστεύω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να ξαναφέρουν την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι την πολιτικάντικη συμπεριφορά , στο προσκήνιο. Εκτός από τα θετικά, που εγώ διακρίνω στον τρόπο σκέψης του και στις κινήσεις του, πιστεύω πως έχει επί πλέον απο ”κληρονομιά ” από τον πατέρα του, την διορατικότητα να ”ΒΛΕΠΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ”. Σκεφτείτε μόνο πως λίγα αν γινόταν, από όσα έλεγε πριν 25 χρόνια ο ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ , σήμερα δεν θα φτάναμε σ’ αυτά τα χάλια. Το ομολογούν και οι τότε πολιτικοί του αντίπαλοι , αλλά τις συνέπειες τις βιώνουμε δυστυχώς όλοι μας σήμερα. Γι ‘ αυτό τούτη τη φορά , οφείλουμε να σκαφθούμε ψύχραιμα ,ώριμα και με συναίσθηση της ευθύνης μας.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης