• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνταξίδεψαν χθες Δήμητρα Τσανάκα- Κώστας Μορφίδης- Γιώργος Παπαφιλίππου. Επέστρεψαν με την ίδια πτήση στην Καβάλα από την Αθήνα που βρίσκονταν. Κι επειδή η Δήμαρχος είχε όχημα, μετέφερε στην πόλη τους δύο βουλευτές. «Το είχαμε συμφωνήσει από το προηγούμενο βράδυ, στην εκδήλωση που ήμασταν μαζί» είπε βουλευτής σε όσους εξέφρασαν απορία για την κοινή πορεία. Από την Αθήνα στο αεροδρόμιο Χρυσούπολης κι από εκεί στην Καβάλα.

 

Οι βουλευτές αμέσως εγκαταστάθηκαν στο γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ επί της οδού Ομονοίας. Από εκεί παρακολουθούσαν τα γεγονότα στην Κομοτηνή όπου χθες το πρωί οι αγρότες είχαν «στριμώξει» τον Υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου. Ο δε Θόδωρος Μαρκόπουλος μπορεί να παραβρέθηκε στην εκδήλωση της Πυροσβεστικής, είχε κι αυτός το μυαλό του στον Υπουργό αφού την ώρα της βασιλόπιτας που έκοβε η Π.Υ.  στην Κομοτηνή τα επεισόδια ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

 

Δεν χάνει την αισιοδοξία του για την επίλυση των προβλημάτων του ιδρύματος της Αγίας Μαρίνας ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Δύο υπουργοί απάντησαν αρνητικά στο ενδεχόμενο ευνοϊκής ρύθμισης των χρεών, ο κ. Μαρκόπουλος συνεχίζει να περιμένει την απάντηση του κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη. Από τον οποίο ζητήθηκε να βρεθεί τρόπος το ίδρυμα να επιδοτείται από το κράτος για να μπορεί να πληρώνει τα χρέη του. Στο κράτος.

 

Ξεπέρασε τα όρια του Νομού Καβάλας ο δύο φορές πρόεδρος Ξενοφώντας Κροκίδης. Με την ιδιότητα του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας (είναι πρόεδρος και στον σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου) μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης. Θέμα των δηλώσεων του οι νέες διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων. «Υπάρχουν δυσκολίες αφού δεν υπάρχουν υποψηφιότητες» είπε ο κ. Κροκίδης και ταυτόχρονα πρόβλεψε ότι η διαδικασία θα αργήσει. Πόσο; Όσο περιέγραψε με προηγούμενες δηλώσεις της η κ. Πετράκη; 5 με 6 μήνες; Ταυτόχρονα έδειξε την εμπιστοσύνη του στον συνάδελφο του Βαγγέλη Καμπουρίδη, ο οποίος ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου του Νοσοκομείου μας.

 

Αυτή τη φορά ο πρώην αντιδήμαρχος Μιχάλης Λυχούνας γράφει για τη Σουηδία. Το κειμενάκι του ωστόσο κάνει «στροφή» προς το τέλος του, μοιάζει να ασχολείται με το Δήμο Καβάλας και τη Δήμαρχο! Αόριστες καταγγελίες ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία και δικαιοσύνη, ταυτόχρονα «φωτογραφίες» από μια τόσο κοντινή του κατάσταση. Μετά τη χθεσινή ανάρτηση του κ. Λυχούνα (η οποία ακολουθεί), τα πράγματα δείχνουν να σοβαρεύουν αρκετά.

 

«Η αφελής υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας καλωσόρισε την έρευνα για την υπόθεση μίσθωσης από την ίδια ενός διαμερίσματος που ανήκει σε συνδικάτο, τη στιγμή που θα μπορούσε με βάση τη μνημειώδη ανακοίνωση του Ιάσονος Σχοινά – Παπαδοπούλου να διακηρύξει στεντόρεια τη φωνή πως ο παππούς της ήταν συνδικαλιστής και είναι τουλάχιστον τρεις γενιές στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ενώ η μητέρα της είχε παρευρεθεί σε τέσσερις συγκεντρώσεις και χειροκροτήσει μανιωδώς τον Ούλαφ Πάλμε! Δεν έχει φυσικό δικαίωμα Τι άλλο πια απαιτείται; Τέτοια απαξίωση της πολιτικής δράσης;
Δηλαδή δεν αρκεί να είσαι γιός καλής φίλης μιας δημάρχου για να πάρεις μια σύμβαση σε εταιρεία κάποιου δήμου ή να συνδέεσαι ρομαντικά με μέλος της ευρύτερης οικογένειας για να αναλάβεις τα νομικά θέματα μιας άλλης; Υπάρχει επιτέλους δικαιοσύνη και αξιοκρατία; Ναι η όχι;».

 

(Αργότερα χθες το απόγευμα, στην έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε η διαγραφή του κ. Μιχάλη Λυχούνα από την ομάδα της πλειοψηφίας. Το θέμα συζητήθηκε και στη δημοτική ομάδα την Τρίτη το απόγευμα αλλά και χθες λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Ο κ. Λυχούνας απουσίαζε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου).

 

Εύλογη και διαρκής η απορία πολλών. Γιατί ο νέος κανονισμός λειτουργίας πεζόδρομων δεν επεκτείνεται και στην αγορά του Αγίου Νικολάου; Φθάσαμε στο τέλος Γενάρη κι ο νέος κανονισμός ισχύει μόνο για τους πεζόδρομους που βρίσκονται ανάμεσα στην Πλατεία Καπνεργάτη και την Πλατεία Ελευθερίας. Φαίνεται είναι … μακρά η απόσταση ως την περιοχή του Αγίου Νικολάου. Δεν μπορεί όμως, κάποια στιγμή θα τα καταφέρει να φθάσει κι εκεί!

 

Το πρόσφατο δελτίο τύπου του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη για τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ προσθέτει στις πόλεις που διεκδικούν οικιακό φυσικό αέριο και την Ορεστιάδα. Μέχρι πρόσφατα η δίκαιη διεκδίκηση αφορούσε τις 5 πρωτεύουσες των νομών. Τώρα το πλάνο προσθέτει και την Ορεστιάδα. Υπό αυτές τις συνθήκες «ανοίγει» η όρεξη κι άλλων. Π.χ. της Χρυσούπολης (που είναι επίπεδη πόλη), της Ελευθερούπολης κτλ.

 

Αυτή η ιστορία των δύο προσφύγων από το Ιράκ έχει ενδιαφέρον. Επιβιβάστηκαν σε φουσκωτό σκάφος κι ο διακινητής τους «έβγαλε» στην παραλία των Αβδήρων της Ξάνθης. Περίμεναν στην παραλία 3 ώρες, ως που τους είδαν διερχόμενοι. Αρχικά τους οδήγησαν στο Νοσοκομείο Ξάνθης, μετά στην Αστυνομία. Η παραλία των Αβδήρων είναι κοντά στο Νέστο δηλαδή κοντά στις παραλίες του Νομού Καβάλας. Λέτε; Λέτε κάποια στιγμή να βρούμε πρόσφυγες και στις παραλίες του Νομού μας, πολύ περισσότερο της πόλης; Εδώ που έφθασε το προσφυγικό πρόβλημα, τίποτα δεν αποκλείεται.

 

Στο διαδίκτυο συνεχίστηκε και χθες (για δεύτερη μέρα) η δημόσια συζήτηση για το αν έπραξε σωστά ο Δήμος Καβάλας που την Τρίτη έκλεισε τα σχολεία. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στον διάλογο τάχθηκε κατά της απόφασης επειδή την Τρίτη χιόνισε λίγο. Εξ αυτού του λόγου αναδημοσιεύουμε την άποψη της… μειοψηφίας. Όπως την διαβάσαμε στη σελίδα της Πρωινής: «Μακάρι όλοι μας να είχαμε το γνώθι σαυτόν για αυτά που γράφουμε και λέμε. Για πάτε μια βόλτα προς το 6ο Γυμνάσιο και το 5ο Λύκειο και μετά να εκφέρεται γνώμη. Οι καθηγητές σε αυτή την περίπτωση είναι υπεύθυνοι. Πολύ καλά έκαναν. Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέτε. Να γινόσασταν και εσείς δάσκαλοι και καθηγητές για να λουφάρετε».

 

Ο Δημήτρης Παπουτσής ανέλαβε νωρίς νωρίς να προβάλει πολιτική εκδήλωση που θα γίνει στην πόλη μας την ερχόμενη εβδομάδα. Άλλωστε εργάστηκε κι εργάζεται για την επιτυχία της. Γράφει λοιπόν: «Την Κυριακή 31-1-2016 και ώρα 11.00, στην Καβάλα και στο ξενοδοχείο ΩΚΕΑΝΙΣ, διοργανώνουμε ανοικτή πολιτική συζήτηση, με θέμα: ”Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. ΑΙΤΙΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ”. Έχουν προσκληθεί και έχουν δηλώσει συμμετοχή οι: Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ με την ΕΛΙΑ, -Σπύρος Δανέλλης, Βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ, -Φίλιππος Σαχινίδης, πρ. Υπουργός Οικονομικών, -Νίκος Τσούκαλης, πρ. Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. Η επιτυχία της, ελπίζουμε ότι θα εκπέμψει αισιόδοξα μηνύματα προς κάθε καλόπιστο αποδέκτη και προοδευτικό πολίτη, που επιθυμεί να εκφράζεται μέσα από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς, του Προοδευτικού Κέντρου. Οι προσδοκίες μας για την επιτυχία της είναι ψηλά. Όσοι ”πιστοί” προσέλθετε……».

 

==========================================================================

 

Ακυρώθηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ακυρώθηκε στην Αποκεντρωμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Ειδικότερα απόφαση που αφορά την Παλιά Καβάλα ακυρώθηκε επειδή στη λήψη της δεν μετείχε στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου. Το πρακτικό της ακυρωτικής απόφασης αναφέρει: Η αριθ.667/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά την «Ανάκληση της υπ αριθ.323/2015 απόφασης του Δ.Σ. για την «απαλλοτρίωση αγρών Αγροκτήματος Παλαιάς Καβάλας με αρ.τεμαχίων 751,753 και 754» και λήψη νέας» και συνεπώς η λήψη της απόφασης αυτής, βάσει της παρ.8 του άρθρου 67 του Ν 3852/10 (βλέπε σημείο 3 της παρούσης) απαιτεί τη συμμετοχή του προέδρου της τοπικής κοινότητας Παλαιάς Καβάλας με δικαίωμα ψήφου. Στη συγκεκριμένη 20η συνεδρίαση της 5ης Οκτωβρίου 2015 για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης παρόντες ήταν τριάντα δύο (32) δημοτικοί σύμβουλοι και δύο (2) Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων (Καβάλας και Ν.Καρβάλης) και απόντες οκτώ (8) Δημοτικοί Σύμβουλοι. Δεν ήταν παρών ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαιάς Καβάλας ούτε ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας ως όφειλαν, καθώς περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη ειδικό θέμα, που αφορούσε την κοινότητα Παλαιάς Καβάλας,δεν έχουν καταχωρηθεί στους απόντες ούτε προκύπτει ότι έχουν προσκληθεί στη συνεδρίαση.

 

Διαβάστε επίσης