• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στεναχωρήθηκαν οι φίλοι μας οι Σερραίοι. Διαμαρτύρονται – διαβάζουμε- επειδή η Σιδηροδρομική Εγνατία τους αφήνει εκτός πλάνων. Το Επιμελητήριο Σερρών μάλιστα εξέδωσε ήδη ανακοίνωση διαμαρτυρίας. Η οποία προβάλλεται γενικώς, από μέσα ενημέρωσης κι εκτός του Νομού Σερρών. Αναφέρει ανάμεσα στα άλλα: «Ερχόμαστε σήμερα να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι στην περίπτωση που έχουν ισχύ και υπόσταση τα όσα ακούμε περί νέας χάραξης της Σιδηροδρομικής Εγνατίας (παράλληλης με της οδικής), τότε θα αντιδράσουμε και μάλιστα σθεναρά. Επισημαίνουμε με τρόπο εμφατικό ότι θα ήταν αναπτυξιακά βλαπτικό για τις Σέρρες (και για την πόλη και για το Νομό και για τις εμπορικές, βιομηχανικές, αγροτικές και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες που εδώ αναπτύσσονται) να παρακαμφθούμε και να μην περιληφθούμε στη χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας».

 

Τους καταλαβαίνουμε. Μα δε μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Στο κάτω κάτω της γραφής η Σιδηροδρομική Εγνατία- έργο της επόμενης δεκαετίας- έχει κι ολίγον από Αμφίπολη. Αν η Κατερίνα Περιστέρη έβρισκε στην Αμφίπολή κι άλλα, ίσως η Εγνατία οδός του σιδηρόδρομου «προχωρούσε» και πιο βόρεια. Προς το παρόν ο πρώτος Νομός που βγαίνει κερδισμένος από το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ο δικός μας.

 

Ο οποίος επί σειρά πολλών δεκαετιών, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, ήταν εκτός σιδηροδρομικού δικτύου. Όλα αυτά τα χρόνια τόσο το Επιμελητήριο Καβάλας όσο και οι άλλοι τοπικοί φορείς δεν εξέδωσαν καμιά ανακοίνωση. Δεν απείλησαν ποτέ κανέναν. Προσπαθούσαμε μόνο να συνδέσουμε το λιμάνι με τους Τοξότες. Το προσπαθούμε ακόμη. Η προσπάθεια αυτή άρχισε τη δεκαετία του 90 κι ακόμη και σήμερα (26 χρόνια μετά) το έργο είναι στη φάση των μελετών…

 

Αυτή είναι η παρηγοριά μας προς τους Σερραίους φίλους. Μπορεί η Σιδηροδρομική Εγνατία να ακούγεται ως κάτι άμεσο, στην πραγματικότητα δεν είναι. Τώρα θα γίνει διαγωνισμός για τις μελέτες του έργου. Οι οποίες θα είναι έτοιμες αρχές του 2018. Αν στο μεταξύ δεν δοθεί παράταση. Το 2018 θα αρχίσει άλλη προσπάθεια. Να βρεθούν χρήματα για το ίδιο το έργο. Βάλτε και 10 χρόνια το κατασκευαστικό μέρος, που φθάσαμε; Κοντά στο 2028. Μέχρι τότε αγαπητοί Σερραίοι, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει!

 

Υπάρχουν αγαπητοί γείτονες και χειρότερα. Να είσαι στην ίδια Περιφέρεια με τη Θράκη αλλά η Θράκη να απολαμβάνει μια άλλη μεταχείριση κι υποστήριξη από το κράτος. Μήπως θέλετε να σας δώσουμε τη συμμετοχή μας στην Σιδηροδρομική Εγνατία κι εσείς, ως αντάλλαγμα, τη συμμετοχή μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

 

Όπως από καιρό έχουμε αντιληφθεί, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ολόκληρη προσπάθεια προκειμένου να σωθεί η ΔΕΥΑΚ. Να γλιτώσει τα χειρότερα, να πάψει ο Δήμος Καβάλας να πληρώνει τα παλιά και νέα χρέη της. Πέρα από τις διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν για τους επί μέρους χειρισμούς του προέδρου κ. Ξανθόπουλου, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η ΔΕΥΑΚ όντως πρέπει να σωθεί. Για να γίνει αυτό, όλοι οι εργαζόμενοι της οφείλουν- πρώτοι αυτοί- να την προσέξουν. Σαν τα μάτια τους. Διαβάζοντας ωστόσο την ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου διαπιστώνουμε ότι κάποιοι (λίγοι είναι αλήθεια) κάνουν το αντίθετο.

 

Μέχρι και χθες το απόγευμα η τρύπα της ΔΕΥΑΚ στον πεζόδρομο της οδού Ψαρών υφίστατο. Καλές οι προθέσεις και οι υποσχέσεις του Προέδρου, άλλη όμως η πραγματικότητα. Το σήριαλ της τρύπας συνεχίζεται, ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα. Στον ίδιο πεζόδρομο μπήκαν τα πρώτα κάγκελα (στον Άγιο Νικόλαο) ως όριο για τα τραπεζοκαθίσματα. Ναι, αυτά που θα έβγαιναν από τους λοιπούς πεζόδρομους. Με τη συγκεκριμένη διευθέτηση κι εφαρμογή του νέου κανονισμού πεζόδρομων μας προέκυψαν σε εντελώς ακατάλληλα σημεία της Ψαρών οι κολώνες φωτισμού. Κανονικά θα πρέπει να μετακινηθούν.

 

Υποθετικό το σενάριο. Η Συμπαράταξη Πολιτών δε τα βγάζει πέρα με τις πολιτικές διαφωνίες των μελών της, διασπάται. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Άρης Βέρρος θα κληθεί να διαλέξει. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΛΑΕ; Πολλοί- στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης- εκτιμούν ότι ο κ. Βέρρος θα διαλέξει την ΛΑΕ. Άρα; Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας είναι αρκετά πιθανό να βρεθεί σε κατάσταση αναζήτησης. Υποψήφιου Δημάρχου για τον Δήμο Καβάλας ! Ή μήπως τον έχει ήδη έτοιμο;

 

Προς λίγων ημερών ο Άρης Βέρρος ταξίδεψε με Μορφίδη- Σωτηριάδη- Μουρτασάγα κτλ στην Κομοτηνή, έλαβε μέρος σε εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ. Θέμα της οποίας ήταν οι αλλαγές στον Καλλικράτη. Ε και; Το γεγονός δεν έχει καμία σημασία ως προς τα δύσκολα που αργά ή γρήγορα θα βρει μπροστά του. Σε αυτά τα θεσμικά άλλωστε, και τα δύο «στρατόπεδα» (ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ) συμφωνούν.

 

Η εκδήλωση του συλλόγου ΑμΕΑ την Κυριακή το μεσημέρι ήταν σε εξέλιξη, το τραπέζι των επισήμων ασφυκτικά γεμάτο. Τότε εμφανίστηκαν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Εμμανουηλίδης- Παπαφιλίππου) μαζί με τους Μουρτασάγα- Σωτηριάδη. «Όλοι όρθιοι, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ» ακούστηκε η φωνή του Αρχέλαου Γρανά. Το χιούμορ του οποίου ήταν και πάλι εύστοχο. Στα χέρια του κ. Σωτηριάδη η Αυγή (της Κυριακής). Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε. Να την βλέπουν και να καταλαβαίνουν κι όσοι δεν ξέρουν πρόσωπα και πράγματα.

 

Στην ίδια εκδήλωση η παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε επισήμως από τον πρόεδρο του συλλόγου ΑμΕΑ. Από την αίθουσα ακούστηκαν χειροκροτήματα. Αναγνώριση στους βουλευτές, τιμή στους δύο άνδρες. Το πρόβλημα άλλων βουλευτών, προς το παρόν δεν το έχουν οι δικοί μας. Κι αυτό φαίνεται που αλλού; Στο χειροκρότημα.

 

Σε ιδιαίτερη εκτίμηση έχει η Δήμαρχος την Παναγία και τον δραστήριο σύλλογο κατοίκων της ίδιας συνοικίας. Πέρασε μαζί τους το μεσημέρι της Κυριακής, στον χορό μετά κοπής της βασιλόπιτας. Κορυφαία στιγμή του γεγονότος ο χορός της κ. Δήμητρας Τσανάκα. Η ορχήστρα έπαιζε το τραγούδι «θα σπάσω κούπες, για τα λόγια που είπες».

 

Εκτάκτως συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η διοίκηση της Δημωφέλειας αφού αργότερα χθες η πρόεδρος αναχώρησε για ταξίδι, εξ αιτίας του οποίου θα λείψει μέρες. Πρόκειται για το περίφημο ταξίδι της κ. Ιωσηφίδου στην Ινδία, για την τουριστική έκθεση της Βομβάης. Σήμερα πετά μέσω Μονάχου, σήμερα το βράδυ θα πατήσει Βομβάη. Όλα τα άλλα όταν με το καλό επιστρέψει.

 

Σχετικά με την μήνυση της κ. Ελευθεριάδου στο δ.σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας έχουμε να μεταφέρουμε δύο σχόλια. Παλιός δικηγόρος της πόλης μας έλεγε χθες ότι η πράξη είναι αδιανόητη, ότι κι αν έχει μεσολαβήσει. «Αυτά έπρεπε να λύνονται εσωτερικά. Όπως τόσα χρόνια λύνονταν παρόμοια δικά μας προβλήματα» τόνισε. Άλλος δικηγόρος, που υποστηρίζει ότι γνωρίζει καλά το θέμα, συμπλήρωνε το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας: «Μήπως μετά τη μήνυση ακολουθήσει κι αγωγή;». Θα συμφωνήσουμε με την πρώτη παρατήρηση. Χρειάζεται εξαντλητικός διάλογος για να λύνονται οι παρεξηγήσεις κι όχι δικαστήρια.

 

Ας δούμε λίγο την «ιστορία» με τις εκδηλώσεις κοπής βασιλόπιτας. Προσκλήσεις για τέτοια γεγονότα υπάρχουν μέχρι και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι και την προ τελευταία μέρα του Φλεβάρη θα ευχόμαστε χρόνια πολλά για το 2016… Ως τώρα  δεν υπάρχει εκδήλωση βασιλόπιτας με ημερομηνία Μαρτίου. Δεν μπορεί, θα γίνει κι αυτό!

 

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης με ανάρτηση του την Κυριακή σχολίασε τα περί μεταναστών στην ΑΜΘ. Έγραψε: «Με ψυχραιμία αλλά και σύνεση παρακολουθούμε τις κινήσεις περί το μεταναστευτικό. Είδαμε κινήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τον Έβρο ,υπερβαίνοντας όλη τη χώρα. Έχουμε την ρητή διαβεβαίωση της Κυβέρνησης ότι δεν θα εγκατασταθούν και την αποδεχόμαστε. Είμαστε όμως σε εγρήγορση».

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης