• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Παρακολουθούμε προσεκτικά τη δημόσια συζήτηση (δηλώσεις, δελτία τύπου κτλ) για τον περιβόητο διάλογο της Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Την σύντομη κουβέντα περί των εθελοντών που υποδέχονται τους πρόσφυγες στο λιμάνι. Δεν υποτιμούμε και δεν ξεχνούμε όσα εκείνη την ημέρα ακούστηκαν. Θεωρούμε ότι το κεντρικό πρόβλημα δεν είναι ο αυθορμητισμός της Δημάρχου. Ένας αυθορμητισμός που συχνά την οδηγεί σε βιαστικές λάθος κουβέντες, τις οποίες στη συνέχεια διορθώνει. Σημασία έχει ποιά ήταν η αφορμή. Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Παππά. Αυτός (συνειδητά όπως φαίνεται) ξεπέρασε τα όρια, παρασύροντας και τη Δήμαρχο.

 

Προτιμούμε ωστόσο να κοιτούμε μπροστά κι όχι πίσω. Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την πόλη. Εννοούμε τη μονοδρόμηση της οδού Βενιζέλου. Ότι ειπώθηκε την Τετάρτη ειπώθηκε. Είναι διατεθειμένοι οι δημοτικοί παράγοντες να στηρίξουν το μέτρο (και το δημοτικό έργο) ώστε η αλλαγή να υιοθετηθεί, να επηρεάσει προς το καλύτερο τα κυκλοφοριακά και όχι μόνο δεδομένα της Καβάλας; Θα δείξουν η Δήμαρχος, ο Βαγγέλης Παππάς, ο Κωστής Σιμιτσής, ο Μάκης Παπαδόπουλος το ίδιο ενδιαφέρον;

 

Είναι πολύ πιθανό- σχεδόν σίγουρο- να υπάρξουν από σήμερα κιόλας διαμαρτυρίες. Κάποιοι θα ταλαιπωρηθούν, κάποιοι θα πρέπει να αλλάξουν συνήθειες ετών. Θα τους χαϊδέψουμε τα αφτιά ή θα επιμείνουμε όλοι μαζί ώστε να γίνει πράξη αυτό που περιγράφουν οι μελέτες του έργου; Για να πετύχει το εγχείρημα πρέπει αυτοί που αποδέχονται τις αλλαγές να τις στηρίξουν και με λόγια και με πράξεις. Αν όμως συμβεί ότι συνήθως, βρούμε ευκαιρία να κάνουμε αντιπολίτευση, τότε θα χαθεί κι αυτή η ευκαιρία. Εμείς, όλοι εμείς που ζούμε στην Καβάλα αποφασίζουμε.

 

Στα χέρια της διοίκησης του Δήμου Καβάλας το «εργαλείο» που λέγεται Δημοτική Αστυνομία. Τις προηγούμενες εβδομάδες δεν έκανε αισθητή την παρουσία της στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Από σήμερα το πρωί όλη η δύναμη (όση κι αν είναι αυτή) πρέπει να επικεντρωθεί στην προαναφερθείσα ευαίσθητη περιοχή. Στους δύο παράλληλους δρόμους. Εκεί που θα κριθούν όλα.

 

Η αποχή των δικηγόρων είναι ο λόγος που πάλι θα αναβληθεί η δίκη της υπόθεσης υπεξαίρεσης χρημάτων από το ταμείο του πρώην Δήμου Ελευθερούπολης. Μία ακόμη αναβολή για μια υπόθεση που έχει τη δική της ….καλή τύχη. Συνεχώς αναβάλλεται. Χάσαμε τον λογαριασμό των αναβολών. Πέρασαν 5 χρόνια, κι όμως περί του θέματος δεν υπάρχει ούτε καν πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου! Μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο από υπομονή;

 

Μόνο 20 λεπτά διήρκεσε η συνεδρίαση της διοίκησης της Δημωφέλειας. Πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα της τρέχουσας εβδομάδας, η αντιπολίτευση εκπροσωπήθηκε μόνο από τον κ. Θόδωρο Μουριάδη. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση έτυχε να τελειώσει μόλις έφθανε στο γραφείο της επιχείρησης ο Γιάννης Μούτλιας. Ο οποίος έχει συνηθίσει σε χρονικά μεγάλες συζητήσεις κι έτσι δεν φαντάζονταν ότι η μικρή καθυστέρηση του θα ήταν αιτία να «χάσει» τη διαδικασία.

 

Από τον Κωστή Σιμιτσή μάθαμε ότι την περασμένη Δευτέρα δεν συνεδρίασε η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ λόγω έλλειψης απαρτίας. Ο πρώην Δήμαρχος έκανε ανάρτηση με σχολιασμό του γεγονότος:  «Μετά την απρόοπτη και αδικαιολόγητη έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, που έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι με θέμα πώς θα πληρώσουμε περισσότερα λεφτά σε αντίδικό μας, η σημερινή (προχθεσινή) τακτική συνεδρίαση δεν έγινε ελλείψει απαρτίας. Δεν είχε φαίνεται ενδιαφέρον για τα μέλη της πλειοψηφίας ούτε (ξανα)πήγε η δήμαρχος κι έτσι δεν παρακινήθηκαν να κάνουν κάτι που όλοι οι άλλοι θεωρούν καθήκον αλλά εκείνοι το βλέπουν σαν αγγαρεία».

 

Από τη ΔΕΥΑΚ μάθαμε ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κακής συνεννόησης, γεγονός που οδήγησε σε έλλειψη απαρτίας. Η συνεδρίαση που δεν έγινε την Δευτέρα το απόγευμα επρόκειτο να γίνει χθες. Αν η απαρτία στις συνεδριάσεις της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ έχει τα χαρακτηριστικά περιπέτειας, τότε το συμπέρασμα δεν είναι αισιόδοξο κι ελπιδοφόρο. Παρηγοριά το ότι ο πρόεδρος, υπάρχει δεν υπάρχει απαρτία, είναι πάντα τυπικός και στην ώρα του.

 

Ο οποίος πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δηλώνει και «διαρρέει» στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι πρόσφατες ενέργειες του οδήγησαν σε αύξηση των εσόδων της δημοτικής επιχείρησης. Αν καταλάβαμε καλά κάνει λόγο για αύξηση περίπου στο 10%. Χαίρεται για αυτό, το θεωρεί αποτέλεσμα των ενεργειών του. Πέραν του ότι η μικρή αυτή αύξηση προέρχεται μάλλον από την οικιακή κατανάλωση (υπό την απειλή «πληρώστε, ρυθμίστε ή σας κόβουμε το νερό»), δυστυχώς δεν είναι αρκετή. Αν το οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΥΑΚ μπορούσε να λυθεί με αυτές τις κινήσεις, όλοι θα ήταν σίγουροι για το μέλλον της. Δυστυχώς τα νούμερα είναι μεγάλα κι αν το καλοσκεφθούμε, δεν έχουν και τόσο μεγάλη σχέση με την κατανάλωση και δη την οικιακή.

 

«Περιμένουμε να λάβουμε επίσημα γνώση της δικογραφίας» λένε εκπρόσωποι της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας σχετικά με την μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος τους. Διατηρούν τη ψυχραιμία τους, σκέπτονται το όλο θέμα κι αποφεύγουν να μιλήσουν δημόσια για αυτό. Τουλάχιστον προς το παρόν.

 

Κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Πληροφορηθήκαμε την συνεδρίαση εμμέσως. Από τον Σύλλογο Καβάλας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας. Προγραμματίζει μια ώρα πριν τη συνεδρίαση, το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας, να κάνει σε όσους δημοτικούς συμβούλους είναι πρόθυμοι το 4ο μάθημα αρχαίας φιλοσοφίας. Όσοι πιστοί ….

 

Ο συμπολίτης δικηγόρος και συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης ρωτήθηκε για το πρώτο διάστημα της θητείας του ως πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Καβάλας. Απάντησε ότι άξιζε τον κόπο που ασχολήθηκε με τον σύλλογο. Προέβλεψε ότι η Λέσχη θα δυναμώσει κι άλλο. «Θα επανέλθει μετά την κρίση που πέρασε» είπε χαρακτηριστικά.

 

Σε μια περίοδο που η Κεραμωτή διαφημίζεται τουριστικά στα Βαλκάνια, η ερώτηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου μάλλον της αφαιρεί παρά της προσθέτει. Αποδεχόμαστε την ανησυχία του βουλευτή για το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή, πλην όμως κι άλλες πρόσφατες ίδιες πληροφορίες και σενάρια δεν επιβεβαιώθηκαν. Ίσα ίσα που έγινε το αντίθετο. Ελπίζουμε η ερώτηση να απαντηθεί αρνητικά από τη Κυβέρνηση, η προβολή αυτής (κυρίως στα τοπικά μέσα ενημέρωσης) να μην επηρεάσει το ενδιαφέρον για την Κεραμωτή όσων το Καλοκαίρι θέλουν να την επισκεφθούν.

 

Οι δηλώσεις που έκαναν πρόσφατα όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό έδειξαν ότι ακόμη και μια ερώτηση βουλευτή για το προσφυγικό, ακόμη και μια πληροφορία που αυτή περιέχει, υπάρχει το ενδεχόμενο να λειτουργήσει αρνητικά. Αυτό το διάστημα πασχίζουμε να πείσουμε τους πάντες για την αλήθεια. Οι πρόσφυγες είναι περαστικοί από την Καβάλα κτλ. Σε αυτό θα πρέπει να επιμείνουμε. Η προσπάθεια τους αφορά όλους. Και τους βουλευτές.

 

Διαβάστε επίσης