• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Έγινε η έκπληξη. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Π.Ε.Δ. ΑΜΘ) πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο την έκτακτη κι επείγουσα συνεδρίαση της. Μοναδικό θέμα το προσφυγικό πρόβλημα. Η είδηση (και η έκπληξη) ωστόσο έγκειται στο ότι μετά από πολύ καιρό η συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. δεν έγινε στην Κομοτηνή. Υπήρξε απόφαση … αποκέντρωσης, βοήθησε το θέμα της συνεδρίασης κι έτσι άπαντες οι δήμαρχοι (δημοτικοί σύμβουλοι κτλ) ήρθαν στην πόλη μας.

 

Διαπιστώσαμε μια δυσκολία στα θέματα προσαρμογής. Η ανοιχτή αγκαλιά της δημάρχου (άρχισε με Λαμπάκη, συνέχισε με όλους τους άλλους συναδέλφους της) βοήθησε ώστε οι αιρετοί να αισθανθούν σα στο σπίτι τους. Δηλαδή σα να συνεδριάζουν στη Κομοτηνή. Άλλη κακή συνήθεια αυτή. Οι συνεδριάσεις της ΠΕΔ να γίνονται μόνο στην Κομοτηνή. Επειδή κατά το τυπικό έδρα της ΠΕΔ είναι η πρωτεύουσα της Θράκης. Κατάντησαν την περιφερειακή ένωση δήμων χειρότερη κι από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό, αραιά και που, συνεδριάζει κι εκτός Κομοτηνής. Η διοίκηση της ΠΕΔ πρώτη φορά χθες συνεδρίασε κάπου αλλού.

 

Οι Καβαλιώτες και οι Δραμινοί ήταν ανακουφισμένοι μιας και γλίτωσαν το μεσημβρινό ταξίδι. Όλοι οι υπόλοιποι είχαν … στη πλάτη τους τα χιλιόμετρα που ήδη είχαν κάνει αλλά κι αυτά της επιστροφής. Βρέθηκαν με αυτόν τον τρόπο στη θέση που βρίσκονται σε κάθε συνεδρίαση (αφού κάθε συνεδρίαση γίνεται στην Κομοτηνή) οι Καβαλιώτες και οι Δραμινοί. Επειδή ωστόσο ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά, δεν είπαν τίποτα. Δεν διαμαρτυρήθηκαν. Απλώς κοιτούσαν το ρολόι, να τελειώνουν να επιστρέψουν σπίτι τους.

 

Στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης Δήμητρα Τσανάκα και Βαγγέλης Λαμπάκης διασκέδασαν τις εντυπώσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι μεταξύ τους σχέσεις δεν είναι καλές. Αστειεύτηκαν, συζήτησαν, φωτογραφήθηκαν για να μην μπορεί κανείς (δημοσιογράφος) να πει ή να γράψει το παραμικρό. Από την πλευρά της δημάρχου Καβάλας ήταν κάτι φυσιολογικό. Αυθόρμητη «ζεστή» υποδοχή ενός καλεσμένου και φιλοξενούμενου. Ο κ. Λαμπάκης δεν ξέρουμε. Όσο ήταν στην Καβάλα προγραμμάτιζε απογευματινή συνέντευξη που θα έδινε χθες στην Αλεξανδρούπολη. Κάτι σοβαρό ήθελε να πει και να καταγγείλει. Κάτι που κατά πάσα πιθανότητα αφορούσε τον Δήμο του.

 

Συζητώντας με τους δημοσιογράφους για τους πρόσφυγες, η κ. Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι κάποιοι πληρώνουν Ταξί και φεύγουν από το εκθεσιακό κέντρο. Αμέσως ήρθε στο μυαλό μας η σκηνή που μας περιέγραψε συμπολίτης. Κατά την μαρτυρία του χθες το πρωί 7 Ταξί επιβίβασαν πρόσφυγες ακριβώς μπροστά από τον ΟΑΕΔ. Κατά πάσα πιθανότητα κινήθηκαν προς την Ειδομένη. Το πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες στον ΟΑΕΔ (Περιγιάλι), είναι μια άλλη ιστορία.

 

«Δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε. Δεν είναι υπό περιορισμό» έλεγε η κ. Τσανάκα κι είχε απόλυτο δίκιο. Όσοι πρόσφυγες έχουν χρήματα, φεύγουν από τον χώρο που είναι φιλοξενούμενοι. Όσοι δεν έχουν, περιμένουν. Αυτοί που περιμένουν είναι σαφώς οι περισσότεροι. Περιμένουν και καπνίζουν εντός του εκθεσιακού κέντρου, υποστήριξε χθες η κ. Τσανάκα. Επειδή το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους είναι επικίνδυνο, από χθες το βράδυ επρόκειτο να απαγορευτεί. Με την παρουσία προσωπικού εταιρίας σεκιούριτι.

 

Η κ. Δήμαρχος Καβάλας είπε πολλά στους δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ΠΕΔ. Όλα ήταν προβλήματα, αγωνία, άγχος και κριτική στην Κυβέρνηση επειδή αυτή απουσιάζει από το πρόβλημα. Το έχουν αυτό οι προερχόμενοι από τη ΝΔ. Μιλώντας για το προσφυγικό έχουν εύκολη την κριτική στην Κυβέρνηση. Μέχρι κι ο Νίκος Ξανθόπουλος – πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ –  αφού μας έγραψε πόσο συμπαθεί τους πρόσφυγες, στο τέλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει την κυβέρνηση: «… η απουσία της δεύτερης φορά αριστερής κυβέρνησης, εκκωφαντική». Δεν έχει παρά να την τιμωρήσει, κόβοντας της το νερό. Ξέρει αυτός… Πρώτα θα της στείλει προειδοποίηση και μετά τον αρμόδιο για τις διακοπές υπάλληλο.

 

Στο μεταξύ η Δήμαρχος «κάνει» πόλεμο στον ΟΛΚ επαναλαμβάνοντας συχνά αυτά που κατά την γνώμη της ο Οργανισμός δεν έκανε ενώ έπρεπε. Η κ. Τσανάκα συνεχώς αναφέρεται στα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, στο ότι ο ΟΛΚ δεν άνοιξε την πόρτα του νέου λιμανιού να μπουν στον χώρο τα λεωφορεία. Υπερβολές. Όπως ήδη σημειώσαμε, εκείνες τις ημέρες λάθη έγιναν απ’ όλους. Ο ΟΛΚ μάλλον έκανε (αν έκανε) τα λιγότερα. Είναι μικρής σημασίας να επαναλαμβάνει κάποιος την εμπλοκή του στην υπόθεση.

 

Κάπως έτσι σκεπτόμενος ο κ. Μηνάς Τάτσης (εργαζόμενος του ΟΛΚ) γράφει γενικώς και αορίστως (πλην όμως και πολύ συγκεκριμένα): « Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο. Το να επιμένεις στο λάθος είναι βλακεία. Το να εκμεταλλεύεσαι το ανθρώπινο δράμα για να αποκομίσεις πολιτικό όφελος είναι αηδιαστικό κι απάνθρωπο». Σημειώνουμε ότι ο κ. Μηνάς Τάτσης δεν φημίζεται για την συμπάθεια του προς την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στην ιστοσελίδα του νομαρχιακού συλλόγου ΑμΕΑ βρίσκουμε κι αντιγράφουμε το ακόλουθο κείμενο: «Εκλάπη στις 25 Φεβρουαρίου 2016 από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης επιβατικό αυτοκίνητο με στοιχεία κτλ, είναι αναπηρικό κι ανήκει σε συμπολίτη νεφροπαθή. Αν το δείτε ενημερώστε την αστυνομία». Η ανάρτηση συνοδεύεται από φωτογραφία του οχήματος που κλάπηκε. Ευχόμαστε η κινητοποίηση να έχει αποτέλεσμα.

 

Κι ενώ σε τοπικό επίπεδο η επικαιρότητα ακολουθεί τους ρυθμούς των προσφύγων, οι προετοιμασίες για την αυριανή Τσικνοπέμπτη δεν επηρεάζονται. Δεν σταματούν. Πέραν των καθιερωμένων σχεδίων νυχτερινής εξόδου, υπάρχουν ένα σωρό εκδηλώσεις που εμπλουτίζουν το πρόγραμμα. Στη Χρυσούπολη, στο Κοκκινόχωμα. Ακόμη και στην πλατεία Καπνεργάτη! Εκεί θα το τσικνίσει η Θασιακή Ένωση. «Για να διαφημίσουμε τον χορό μας που θα γίνει λίγες μέρες μετά» εξηγεί ο Νίκος Τσιλογιώργης. Πρόκειται για τον καθιερωμένο αποκριάτικο χορό μαζί με την αναβίωση του εθίμου «πως το τρίβουν το πιπέρι». Το Σάββατο το βράδυ στο κοσμικό κέντρο «Καβαλιώτισσα».

 

Η ιστοσελίδα dramini. Gr έκανε ρεπορτάζ χθες κι ανακάλυψε ότι έως χθες το μεσημέρι η Δράμα ήταν εκτός σχεδιασμού του Υπουργείου για τη φιλοξενία προσφύγων. Το κείμενο της ιστοσελίδας «φθάνει» ως τον Γιώργο Παυλίδη κι αναφέρει: «…μέχρι και σήμερα μεσημέρι Tρίτης 1 Μαρτίου, δεν υπάρχει καμία απόφαση για μεταφορά προσφύγων στη Δράμα τις επόμενες μέρες από το Υπουργείο Mεταναστευτικής Πολιτικής. Αυτό επιβεβαίωσε και τηλεφωνικά μιλώντας στο dramini.gr και ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Παυλίδης . Πιο συγκεκριμένα ο  κ. Παυλίδης μετά από την  επικοινωνία του με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο οποίο έκανε γνωστή την απόφαση του έκτακτου Δ.Σ. του Δήμου για την διάθεση χώρου για προσωρινή φιλοξενία 800 προσφυγών , ξεκαθάρισε στο dramini.gr ότι «από το Υπουργείο, προς στιγμήν θεωρεί την Δράμα εκτός σχεδιασμού για την υποδοχή προσφυγών».

 

Ειπώθηκε- αρκετά αυθαίρετα είναι αλήθεια- ότι την πιο πάνω εξέλιξη την προκάλεσε ο βουλευτής της ΝΔ Δράμας κ. Κυριαζίδης. Αυτός- έλεγαν χθες – πέτυχε με την πίεση που άσκησε να μην φιλοξενηθούν πρόσφυγες στην Δράμα αν και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δράμας έλαβε άλλη απόφαση. «Δεν είναι έτσι. Την κυβερνητική πολιτική δεν την καθορίζει ο κ. Κυριαζίδης» απάντησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.

 

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας την Δευτέρα το μεσημέρι αποφασίστηκε να «ανοιχτεί» λογαριασμός όπου θα συγκεντρώνονται χρήματα για τους πρόσφυγες. Ούτε χθες υπήρξε ανακοίνωση με περισσότερες λεπτομέρειες, π.χ. το νούμερο του λογαριασμού κτλ. Ο λόγος; Η γραφειοκρατία. Η απόφαση έπρεπε πρώτα να καθαρογραφτεί. Μετά να αποσταλεί προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη. Να εγκριθεί και να υλοποιηθεί. Όπως μάθαμε, ενώ ο Δήμος Καβάλας είναι απόλυτα έτοιμος η απουσία υπαλλήλου της Αποκεντρωμένης με άδεια «φρενάρει» τη διαδικασία. Αλλάζει η Ελλάδα;

 

Στην ιστοσελίδα του Φ. Σοφτά paggaionet. Gr ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης έκανε χθες το μεσημέρι δήλωση για το ενδεχόμενο επιπλέον φιλοξενίας προσφύγων στην Ελευθερούπολη: « Ο Δήμος Παγγαίου συμφώνησε να βοηθήσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση με τον όρο ότι οι πρόσφυγες δεν θα ξεπερνούν στο σύνολο τους 200. Την περασμένη Κυριακή μας ζητήθηκε να πάρουμε ακόμα 100 αρνηθήκαμε και είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία πίεση για άλλους πρόσφυγες γιατί αυτές είναι οι αντοχές μας σήμερα και σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αντιδράσουμε ακόμα και με κινητοποιήσεις, ακόμα και να κλείσουμε τις εισόδους του Δήμου με απορριμματοφόρα».

Διαβάστε επίσης