• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ζυγού Λεωνίδας Βουδούρης συζητιόνταν χθες ότι ενδιαφέρεται για τις εκλογές στη δημοτική οργάνωση της ΝΔ στον Δήμο Καβάλας. Αν αποφασίσει οριστικά και θετικά θα είναι ο 4ος μετά τους Παραντινού, Παπουτσή, Φιλιππίδου. Ο κ. Βουδούρης βοηθά πολύ αυτό το διάστημα τον Δήμο Καβάλας σε σχέση με τη φιλοξενία των προσφύγων στο Εκθεσιακό Κέντρο. ΄

 

Κοντά στην επικαιρότητα όπως πάντα ο Μανώλης Φρατζεσκάκης, γράφει για τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις και το προσφυγικό. Σταθερά αντίθετος στη Κυβέρνηση: «Οι ΄΄ψευτομακεδόνες΄΄ Σκοπιανοί ύψωσαν νέο τοίχος του αίσχους και εγκαλούν την Ελλάδα ότι παρανόμως καθοδηγεί πρόσφυγες και μετανάστες να το περάσουν και να μπουν στο έδαφος τους. Η κυβέρνηση τι απαντά. Απολογείται και λέει ότι εμείς δεν προωθούμαι πρόσφυγες «είμαστε καλά παιδιά μη μας μαλώνετε». Την ίδια στιγμή ο Μουζάλας ονομάζει τα Σκόπια «Μακεδονία» και ο Καμμένος που ζητάει την παραίτηση του δέχεται Τούρκους «Χωροφύλακες» σε Ελληνικά νησιά! Η κυβέρνηση «σμπαραλιάζει» κάθε έννοια Εθνικής αξιοπρέπειας. Ελπίζω να μην ξεχάσει την Κύπρο και τις Τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο και δεχθεί να ανοίξουν ενταξιακές συζητήσεις Ευρώπης Τουρκίας. Ας παραδειγματιστεί από την Εθνική στάση και το βέτο Καραμανλή για την είσοδο Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».

 

Όλα τα είχε η Δήμητρα Τσανάκα, ο Γιώργος Καλαντζής της έλειπε… Με δηλώσεις που φέρεται να έκανε προχθές ο πρώην (πρώην Υπουργός, πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, πρώην βουλευτής κτλ) «ανοίγει» πρόθυμα τη συζήτηση προκειμένου να είναι ο ίδιος υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας! «Αρκεί να με προτείνει η κ. Τσανάκα» δηλώνει μεταξύ άλλων ο Γ. Καλαντζής. Έτσι τουλάχιστον γράφτηκε.

 

Σε άλλο σημείο των ίδιων δηλώσεων του ξεκαθαρίζει ότι την στηρίζει και την αγαπά… Γνωστό το κόλπο πλην όμως οι εποχές άλλαξαν. Πρώτον, ο Γιώργος Καλαντζής μόνο μέσω σκάϊπ επικοινωνεί με την Καβάλα, την οποία έχει να επισκεφθεί πολλές εβδομάδες ή και μήνες. Γίνεται να είναι κάποιος μόνιμος κάτοικος Αθηνών και ταυτόχρονα να ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας; Φαίνεται δύσκολο.

 

Δεύτερον. Ή στηρίζεις την κ. Τσανάκα ή εμμέσως πλην σαφώς της αμφισβητείς από τώρα το δικαίωμα διεκδίκησης μιας δεύτερης θητείας. Αυτό έκανε πρώτος και καλύτερος ο Γιώργος Καλαντζής, προλαβαίνοντας ακόμη και τον Σιμιτσή! Ακόμη και τον Μάκη Παπαδόπουλο. Τελικά είναι χάρισμα, προσόν και δείγμα σοφίας να ξέρεις πότε δεν θα μιλάς. Πότε θα σιωπάς. Που να βρει την συγκεκριμένη σοφία (και σιωπή) ο πρώην; Λαλίστατος όπως πάντα πράττει το ακριβώς αντίθετο.

 

Κινδυνεύει δε αντί να του απαντήσει καταλλήλως η θιγόμενη κ. Τσανάκα, η απάντηση να προέλθει από τον κ. Βαγγέλη Παππά. Ως εκ τούτου να είναι αρκετά σκληρότερη. Αρκεί να είναι γραμμένη προσεκτικά  κι όχι κακογραμμένη (τελικά πρόχειρη) όπως η προχθεσινή απάντηση- ανακοίνωση του Βαγγέλη Παππά στον Μάκη Παπαδόπουλο. Που είχε βασικό θέμα τις σαρδέλες…

 

Αν κάποιος δεν ήξερε, μπερδεύονταν. Νόμιζε ότι στον Μάκη Παπαδόπουλο απαντά η κ. Τσανάκα κι όχι μια άλλη δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης. Η οποία εδώ και δύο περίπου χρόνια που βρίσκεται στον Δήμο και στο Δημοτικό Συμβούλιο περισσότερο ασχολείται με Σιμιτσή, Παπαδόπουλο, Ποτόλια ακόμη και Βέρρο , παρά με τη Δήμαρχο. Αν αυτή η τακτική και η στάση κάτι σημαίνει, δεν έχουμε παρά να το δούμε στο μέλλον πιο συγκεκριμένα. Αν όχι άμεσα τότε μακροπρόθεσμα. Μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές υπάρχει χρόνος άφθονος…

 

Μέχρι κι ο Καλαντζής προλαβαίνει να μετακομίσει στην Καβάλα, να εγκατασταθεί μόνιμα εδώ, να εργαστεί για το μεγάλο του όνειρο. Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας, προταθείς από την σημερινή Δήμαρχο… Κι ύστερα ξύπνησε, όπως συχνά λέει ο λαός.

 

Το είδαμε κι αυτό. Το Εργατικό Κέντρο Καβάλας είναι μεν ανοιχτό και σε λειτουργία το πρωί, ταυτόχρονα η πόρτα είναι κλειδωμένη. Όποιος θέλει να μπει πρέπει να πατήσει το κουδούνι! Μα αυτή η διαδικασία γίνεται μόνο όταν πρόκειται για κατοικία, διαμέρισμα, ιδιωτικό χώρο κτλ. Πλέον φαίνεται ότι εφαρμόζεται και στα δημόσια κτίρια. Να μην αργήσουν και να την αντιγράψουν ο Δήμος Καβάλας, η Περιφερειακή Ενότητα, ακόμη και το Νοσοκομείο.

 

Με αυτή τη νοοτροπία στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, τα μάτια μας έχουν να δουν και να ακούσουν πολλά ακόμη. Τα επόμενα λίαν συντόμως, ίσως με την ευκαιρία των εκλογών στο σωματείο των Οικοδόμων. Κάποια… φαντάσματα του παρελθόντος λύσσαξαν. Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία την ανακάλυψη και έμπνευση τους προκειμένου οι … κακοί κομμουνιστές να έχουν στις εκλογές των οικοδόμων αντίπαλο.

 

Συμπαθής, μετριοπαθής και εκτός πολιτικού συστήματος ο κ. Μουζάλας προσπάθησε να ανοίξει έναν άλλο δρόμο. Έμπλεξε αφού η χώρα αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Η Κυβέρνηση πλήρωσε και πληρώνει την απειρία της. Σε αυτό το κάδρο των σοβαρών προβλημάτων αντί ο κ. Υπουργός να τα αντιμετωπίζει ή να τα λύνει, τα αυξάνει! Προχθές βράδυ αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία». Ο Πάνος Καμμένος τον περίμενε στη γωνία κι έτσι μας ανέκυψε μια αρκετά σοβαρή κυβερνητική κρίση.

 

Είναι αστείο κι άκρως ελληνικό η Κυβέρνηση Τσίπρα να έχει κάνει την γνωστή κολοτούμπα χωρίς πολιτικές συνέπειες. Να συνεχίζει τα εισπρακτικά μέτρα χωρίς κοινωνική αποδοκιμασία, να ετοιμάζει ασφαλιστικό μνημονιακό, να έχει γλιτώσει κι από τα μπλόκα των τρακτέρ και τελικά να κινδυνεύει από τα λάθη του Μουζάλα. Κι αν πάμε σε πρόωρες εκλογές, τότε ζήτω! Ζήτω που καήκαμε.

 

Κι άλλη εθελοντική αιμοδοσία στην πόλη μας. Όλος αυτός ο ωραίος θόρυβος για το αίμα δείχνει να έχει αποτελέσματα αφού περισσότερος κόσμος ευαισθητοποιείται, νέες ομάδες δημιουργούνται. Η ανακοίνωση: «Το Σωματείο Ιδιοκτητών Αστικών Λεωφορείων Καβάλας προσκαλεί τα μέλη του στην Εβδομαδιαία Αιμοδοτική δραστηριότητα του Αστικού ΚΤΕΛ που θα πραγματοποιηθεί στο τμήμα αιμοδοσίας του Νέου Νοσοκομείου Καβάλας από τις 28 Μαρτίου μέχρι και τις 03 Απριλίου.
Υπενθυμίζουμε στους κ.κ μετόχους, ότι το σωματείο μας μετέχει ενεργά και με προθυμία σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες του κλάδου μας, ως η μοναδική αξιόπιστη φωνή των μετόχων του Αστικού Κτελ Καβάλας».

 

Στις 9 Δεκέμβρη του 2015 ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη. Τον ρώτησε για τον αγωγό ΤΑΡ, εμπλέκοντας «ελαφρώς» και προσεκτικά στο κείμενο και το επίμαχο ζήτημα της όδευσης του στην επαρχία Καβάλας. Η ερώτηση ακόμη να απαντηθεί. Μπας και το κάνουν σκόπιμα; Ήδη το κλίμα άλλαξε κι αλλάζει με τη βοήθεια των εκατομμυρίων ευρώ που οι Αζέροι υπόσχονται συγκεκριμένα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σύντομα ουδείς θα θυμάται ότι κάποτε υπήρξε ερώτηση Παναγιωτόπουλου.

 

Βουλευτές της ΑΜΘ ρωτούν και ξαναρωτούν τον Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα των Νοσοκομείων. Διαβάζουμε δύο πρόσφατες, ίδιες με όλες τις προηγούμενες. Ερώτηση για τα κενά στο Νοσοκομείο Κομοτητής, ερώτηση για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο της Δράμας. Πάλι το δικό μας απουσιάζει. Ο λόγος ο γνωστός. Από τα δημόσια νοσοκομεία της ΑΜΘ αυτό με τα λιγότερα προβλήματα είναι με διαφορά το Νοσοκομείο της Καβάλας. Υπάρχουν μεν κενά και ελλείψεις αλλά αλλού (δίπλα και παραδίπλα μας) υπάρχουν πολύ χειρότερα.

 

Στις 14 Μαρτίου η ηλεκτρονική σελίδα της Αυγής ανάρτησε κείμενο της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη σχετικά με τη συνδρομή των προσφύγων από την τοπική αυτοδιοίκηση. Υπήρχε ειδική αναφορά στον Δήμο Καβάλας: «Σημαντική είναι και η συνεισφορά του Δήμου Καβάλας, όπου εκεί καταφθάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από Μυτιλήνη και Χίο. Εδώ και τρεις εβδομάδες, ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με τον Επιμελητήριο της πόλης φιλοξενούν στο συνεδριακό κέντρο “Απόστολος Μαρδίρης” (Νέα Καρβάλη) περί τους 750 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο δήμος καθημερινά μαγειρεύει 1.000 μερίδες φαγητού, έχει ανοίξει λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα όπου μπορούν οι πολίτες να προσφέρουν τον οβολό τους και έχει οργανώσει έναν χώρο όπου υποδέχεται τις προσφορές πολιτών. “Πολλοί είναι οι κάτοικοι της Καβάλας, αλλά και οι μουσουλμάνοι της Ξάνθης ή της Κομοτηνής, που έρχονται να βοηθήσουν τους ομόθρησκούς τους” σχολιάζει στην “Α” εργαζόμενος του Δήμου Καβάλας, προσθέτοντας: “Εμείς παραλαμβάνουμε, καταγράφουμε τα είδη και έτσι μπορούν οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες να πάρουν ό,τι χρειάζονται”. “Αυτές τις μέρες, οι Σύροι που φιλοξενούσαμε στο συνεδριακό κέντρο έχουν φύγει. Έχουν πάει στην Ειδομένη, αλλά, όπως μαθαίνουμε, επειδή είναι δύσκολες οι συνθήκες εκεί και όπως πάνε τα πράγματα δεν φαίνεται πως θα ανοίξουν τα σύνορα, αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν στην Καβάλα” λέει ο ίδιος εργαζόμενος».

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης