μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ρωτήσαμε χθες το μεσημέρι εκπροσώπους και του Δήμου Καβάλας και του Δήμου Παγγαίου. Και οι δύο πλευρές μας απάντησαν με τον ίδιο τρόπο. Δεν γνωρίζουν το παραμικρό για την αποχώρηση των προσφύγων που φιλοξενούν. Ο μεν Δήμος Καβάλας στο Εκθεσιακό Κέντρο, ο δε Δήμος Παγγαίου στο γυμναστήριο της Ελευθερούπολης. Οι του Δήμου Καβάλας είπαν ότι κάτι άκουσαν για μερική αποχώρηση σήμερα. Δεν το έχουν σίγουρο και δεν το πιστεύουν, συμπλήρωσαν. Εκ της Ελευθερούπολης μας μίλησαν για την σημερινή επίσκεψη στην Καβάλα του Υπουργού Εσωτερικών. «Μήπως μας πει κάτι συγκεκριμένο ο κ. Κουρουπλής» διατύπωσαν ευχή και ελπίδα.

 

Συνδέθηκε η σημερινή 1η Απριλίου με το γεγονός ταυτόχρονης αποχώρησης και των προσφύγων της Νέας Καρβάλης και των προσφύγων της Ελευθερούπολης. Το όριο της 31ης Μάρτη (ή 1ης Απρίλη) έθεσαν ολίγον αυθαίρετα (σε σχέση με το κράτος) οι δύο Δήμαρχοι. Επέμεναν σε αυτό. Στην πορεία συμφώνησαν οι βουλευτές κι έτσι μέρες τώρα το θεωρούσαμε δεδομένο. Θα γίνει- νομίζαμε- ένα μικρό θαύμα, κάπου ανάμεσα στις δύο ημερομηνίες οι πρόσφυγες θα φύγουν. Θα πάνε αλλού.

 

Από την περασμένη Κυριακή που είδαμε τα αντίσκηνα να ετοιμάζονται στο Εσκί Καπού, αυξήσαμε τις πιθανότητες να γίνει πράξη η επιθυμία των δύο Δήμων. Δυστυχώς τα πραγματικά περιστατικά δεν συμβαδίζουν με τα προαναφερθέντα δημοτικά σχέδια. Είναι φανερό ότι ένας νέος χώρος φιλοξενίας προσφύγων είναι σχεδόν έτοιμος. Είναι επίσης φανερό ότι επίκειται μετακόμιση των προσφύγων. Πότε ακριβώς θα γίνουν αυτά, πως θα γίνουν, δεν ξέρουμε. Τα περιμένουμε από μέρα σε μέρα γιατί πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις θα είναι άμεσες. Κάπως έτσι το «βάρος» της φιλοξενίας θα μεταφερθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση στο κράτος. Κι οι απευθείας αναθέσεις το ίδιο….

 

Διαβάσαμε χθες μία ακόμη. Αυτή τη φορά μια άσχετη με τους πρόσφυγες.Ο Δήμαρχος Παγγαίου ανέθεσε τον καθαρισμό δημόσιων χώρων από χόρτα (αυτά που μεγαλώνουν την Άνοιξη) σε ιδιώτη επαγγελματία της Ελευθερούπολης. Αντί του ποσού των 23.932, 51 ευρώ. Συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Καλές οι απευθείας αναθέσεις (ισχυρός κανόνας του δημόσιου βίου) αρκεί να έχουν μια λογική, ένα όριο. Να ωφελούνται άπαντες.

 

Στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίνονται όλες οι απευθείας αναθέσεις μικρών τεχνικών έργων και μελετών. «Ακολουθώ μια σειρά. Δεν δίνω ποτέ στον ίδιο» ισχυρίζεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φίλιππος Φιλιππίδης. Πείθει τα μέλη της επιτροπής, πείθει και αυτά της αντιπολίτευσης (όταν μετέχουν στις συνεδριάσεις). Οι συγκεκριμένες απευθείας αναθέσεις έχουν πάντα μια ομόφωνη απόφαση να τις καλύπτει.

 

Η πρόσφατη απευθείας ανάθεση για την εκτύπωση εντύπου στην Αραβική διάλεκτο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Έχουν προηγηθεί παρόμοιες εκτυπωτικές εργασίες στην ΔΕΥΑΚ, έντυπα του κολυμβητηρίου, διαφημιστική καμπάνια της Δημωφέλειας, διαφημίσεις ή και αγορές ημερολογίων κτλ. Γεροί να είναι, να συνεχίσουν να εξασφαλίζουν την ησυχία τους με αυτόν τον τρόπο. Είναι ολοφάνερο ότι δεν πρόκειται για σύμπτωση αλλά για μια σταθερή επιλογή της διοίκησης του Δήμου Καβάλας που έχει αρχή, συνέχεια και κανένα τέλος.

 

Στην πόλη μας θα είναι σήμερα ο κ. Κουρουπλής προκειμένου να παρακολουθήσει συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ, το απόγευμα θα παραστεί στην ημερίδα περί της ισότητας της ΚΕΔΕ. Φυσικά και δεν περιμένουμε θαύματα από την επίσκεψη του Υπουργού. Κρατάμε μικρό καλάθι. Η εποχή που οι επισκέψεις υπουργών στην επαρχία ήταν χρήσιμες, πέρασε και δεν γυρίζει πίσω. Χθες μάλιστα ένας άλλος υπουργός- ο κ. Σταθάκης- μας ενημέρωσε ότι πρέπει να ξεχάσουμε την επιδότηση εργασίας. Την κατήργησε (μαζί με τον κ. Τσακαλώτο) από τον περασμένο Φεβρουάριο, αποκάλυψε στην ομιλία του στην Βουλή. Κι εμείς τόσο καιρό δεν μάθαμε το παραμικρό!

 

Οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ έχουν απόλυτο δίκιο που απεργούν. Δεν αξίζουν μείωση μισθών, ειδικά τώρα που η παραγωγική διαδικασία έχει πάρει για τα καλά την πάνω βόλτα. Αυτό το γνωρίζουν και το σημειώνουν αμέσως όχι μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά κι όλοι οι άλλοι. Όλοι εμείς που ποτέ δεν πάψαμε να παρακολουθούμε την πορεία της εταιρίας. Οικονομικά στοιχεία δεν διαθέτουμε, πλην όμως το πράγμα φαίνεται από μακρυά. Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε ότι αυτή η καλή πορεία του εργοστασίου θα έφερνε (ή θα επιχειρούνταν να φέρει) μειώσεις μισθών.

 

Οι πρώτοι που δήλωσαν συμπαράσταση στην απεργία ήταν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Πετρέλαια. Θα τους είπαν φανταζόμαστε ότι απεργία χωρίς ένα πανό δεν γίνεται. Κι όμως η χθεσινή πρώτη μέρα της απεργίας δεν είχε ούτε καν ένα πανό κρεμασμένο στην είσοδο του εργοστασίου. Παράλειψη μεγάλη. Οφείλεται στην απειρία των απεργών. Ευχόμαστε το πρόβλημα τους να λήξει άμεσα, να παραμείνουν άπειροι στις κινητοποιήσεις. Ελπίζουμε ο κ. Λαυρεντιάδης να αναδιπλωθεί και πιο δίκαια να αντιμετωπίσει τη διαδικασία της νέας σύμβασης εργασίας.

 

Ο επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι αδικήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλώνει ταλαιπωρημένος επειδή κακώς προφυλακίστηκε κτλ. Το αίτημα για μείωση μισθών προς τους εργαζόμενους ας γνωρίζει ότι προκαλεί παρόμοια προβλήματα σε ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Γιατί λοιπόν κάνει όσα του έκαναν; Γιατί ενοχλεί και ταλαιπωρεί όπως τον ταλαιπώρησαν; Ο διάλογος είναι ο καλύτερος δρόμος να βρεθεί η χρυσή τομή. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι την βρήκαν μέσω του διαλόγου πολλές φορές στο παρελθόν. Γιατί όχι και τώρα;

 

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Επιμελητήριο έκανε χθες ο Θόδωρος Ζαγοράκης. Σχετικό ενημερωτικό δελτίο τύπου εκδόθηκε μετά την επίσκεψη από τον τοπικό φορέα. Η φωτογραφία Ζαγοράκη- Τσατσούλη καλόν είναι να κρατηθεί. Και οι δύο σύντομα θα μας απασχολήσουν και πάλι.

 

Κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις κρατούν στην Αθήνα σήμερα και τον Τάκη Εμμανουηλίδη και τον Κώστα Μορφίδη. Ο μόνος κυβερνητικός βουλευτής που είναι πιθανό να υποδεχθεί σήμερα στην Καβάλα τον κ. Κουρουπλή είναι ο Γιώργος Παπαφιλίππου. Ο Υπουργός ενώ ακούστηκε ότι με την ευκαιρία θα επισκεφθεί και την Κομοτηνή, μάλλον θα έρθει στην Καβάλα μόνο.

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη έρχεται στην Καβάλα. Ειδικότερα δύο εκπρόσωποι του θα είναι στην πόλη μας 18 με 20 Απριλίου. Πρόκειται για την ειδική επιστήμονα της αρχής Λυδία Σαμάνθα Στρατιδάκη και τον βοηθό συνήγορο Γιώργο Μόσχο. Λόγος της επίσκεψης αναφέρεται η διερεύνηση αναφοράς και συναντήσεις στα σχολεία της πόλης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης