• 16 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η απόφαση που έλαβε χθες το μεσημέρι ο Δήμος Καβάλας δια του Δημοτικού του Συμβουλίου δεν είναι μόνο σωστή. Είναι και σοφή. Είναι αντίθετη με όσα ισχυρίζονταν επί μέρες η Δήμαρχος, αλλά αυτό δεν ενοχλεί. Ανάμεσα στον Δήμο Καβάλας και την Κυβέρνηση υπάρχουν άνθρωποι. Οι συγκεκριμένοι 750 πρόσφυγες. Αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα να ταλαιπωρηθούν. Με προτεραιότητα αυτούς τους ανθρώπους η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων αποφάσισε να πάρει ένα ακόμη ρίσκο. Να περιμένει κι άλλο το κράτος.

 

Η κ. Τσανάκα επέμενε για το αντίθετο, έδινε συνεντεύξεις επί συνεντεύξεων. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου την πίστεψε, προχθές πήγε στον Εισαγγελέα όπου «ανακοίνωσε» την αποχώρηση του Δήμου Καβάλας από το Εκθεσιακό Κέντρο. Αμ δε. Ο Δήμος Καβάλας αποδείχθηκε ότι ποτέ δεν έφυγε από το Εκθεσιακό Κέντρο. Έπραξε το σωστό για λόγους συγκεκριμένους, σοβαρούς, ανθρωπιστικούς.

 

Όλοι τώρα πρέπει να επικεντρωθούν στο κράτος. Να πιέσουν πιο δυνατά. Την Κυβέρνηση, την Πολιτεία. Αυτή οφείλει να προβεί σε άμεσες πράξεις. Πρώτον να πληρώσει τα έξοδα του Δήμου Καβάλας. Δεύτερον να φτιάξει γρήγορα τις υποδομές ώστε σωστά να αδειάσει το εκθεσιακό κέντρο. Επιζητούμε μετακόμιση των προσφύγων και όχι διώξιμο αυτών. Ευχόμαστε να βάλει μυαλό κι ο Δήμος Παγγαίου που σήμερα επιμένει ότι θα τους μετακινήσει προς κέντρα φιλοξενίας όπου υπάρχει χώρος! Το λες εύκολα, το κάνεις δύσκολα.

 

Το άλλο μεγάλο θέμα που ανέδειξε με την καταγγελία του ο Μάκης Παπαδόπουλος είναι το … πάρτι. Αυτό των απευθείας αναθέσεων. Δικαιούμαστε να είμαστε επιφυλακτικοί για λόγους που δεν έχουν σχέση με τα λόγια, τις ειδικότερες παρατηρήσεις του Μάκη Παπαδόπουλου. Η διοίκηση έδωσε κακά δείγματα γραφής. Δεν μοίρασε τα χρήματα σε όλη την αγορά, δεν έπεισε όταν δικαιολογήθηκε αφού έδωσε απαντήσεις για αφελείς.

 

Σήμερα συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή για νέες απευθείας αναθέσεις. Αν ( λέμε αν) υποθέσουμε ότι ο κ. Παπαδόπουλος έσφαλε, τότε θα αποδεχθούμε ως σωστή την παρατήρηση του κ. Σιμιτσή. Ζήτησε δημοσιότητα και διαφάνεια. Για να δούμε τι θα δούμε σήμερα…

 

Ήρθε στην Καβάλα την Τρίτη ο Γιώργος Παυλίδης. Ήρθε και συνάντησε την ιδιωτική εταιρία στην οποία «πέρασε» η αρμοδιότητα τόσο του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης όσο και αυτού της Καβάλας. Παρατηρούμε ενημέρωση με το … σταγονόμετρο για μια υπόθεση ιδιαιτέρως σημαντική. Δεν μας αρκούν τα λίγα και αόριστα του δελτίου τύπου. Είναι προτιμότερο (αλλά δεν γίνεται) σε αυτές τις συναντήσεις να παρίστανται και δημοσιογράφοι. Ο Γιώργος Παυλίδης το αποφεύγει. Το καταλάβαμε και με αυτή την ευκαιρία.

 

Ξεχωρίζουμε τις εκλογικές επιδόσεις τριών συνέδρων στο προσεχές συνέδριο της ΝΔ. Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης ήρθε πρώτος σε ψήφους σε όλο το Νομό Καβάλας. Ούτε το επεδίωξε, ούτε ασχολήθηκε ιδιαίτερα. Ο Μανώλης Φρατζεσκάκης ήρθε πρώτος σε ψήφους στην πόλη. Αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε  η απόφαση του να αποχωρήσει από την πρώτη γραμμή της οργάνωσης. Ο Χρήστος Χρηστακάκης, πραγματικά νέο πρόσωπο στις εσωκομματικές εκλογές της τοπικής ΝΔ, κατάφερε μόνος του ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα.

 

Παρά τις αντίθετες φήμες, δεν υπήρξαν ενστάσεις για τις εσωκομματικές εκλογές της τοπικής ΝΔ. Το αποτέλεσμα των οποίων πέρασε στην ιστορία ως οριστικό. Περί των εκλογών στην τοπική ΟΝΝΕΔ συνεχίζονται τα παράπονα. Εκτίμηση όλων είναι ότι και με την ΟΝΝΕΔ Καβάλας το θέμα σύντομα θα ξεχαστεί. Ή θα έχει μόνο «εσωτερικής» φύσεως συνέχεια. Χωρίς επί της ουσίας να αλλάξει οτιδήποτε.

 

Στις 11.30 σήμερα το πρωί πραγματοποιείται στο Διοικητήριο η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ Καβάλας. Η ώρα είναι «περασμένη» για τέτοιου είδους δράσεις. Συνήθως αυτά τα ραντεβού δίδονται πιο νωρίς το πρωί. Στις 11.30 πας ή για καφέ ή για ουζάκι…

 

Οι υψηλά αμειβόμενοι (κατά την εταιρία) εργαζόμενοι της ΒΦΛ πιέζουν από καιρό προκειμένου να μειωθεί ο μισθός τους! Απίστευτο; Αληθινό. Αυτό συμβαίνει μιας και επίμονα ζητούν να γίνουν προσλήψεις. Οι νέοι εργαζόμενοι θα καλύψουν τα κενά, θα «εξαφανίσουν» τις υπερωρίες. Έτσι οι παλιοί εργαζόμενοι θα πληρώνονται λιγότερα, νέοι εργαζόμενοι θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν. Παρόλα αυτά προσλήψεις στο εργοστάσιο δεν γίνονται… Λέτε και για αυτό να φταίει η διοίκηση του σωματείου; Με τόσα που διαβάζουμε, ίσως διαβάσουμε κι αυτό το επιχείρημα…

 

Και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστα Παπακοσμά κατά των βουλευτών (άρα και κατά του ΣΥΡΙΖΑ) για τα ζητήματα των προσφύγων. Γράφει στο διαδίκτυο: « Με μεγάλη ανησυχία παρατηρώ τα γεγονότα που συμβαίνουν στην πατρίδα μου με αφορμή το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Με λύπη βλέπω ότι το κράτος έχει εξαφανιστεί μαζί με αυτό και οι εντεταλμένοι εκπρόσωποι του . Στην Καβάλα , οι τοπικοί βουλευτές ανύπαρκτοι , κρυπτόμενοι και απόντες από τα δύσκολα. Που είναι οι υπηρεσίες των Υπουργείων; πού είναι αυτό της Μακεδονίας και Θράκης με την αρμόδια υφυπουργό ; μόνο στα πανηγύρια την βλέπουμε και τα μνημόσυνα. Υπάρχει μια αποκεντρωμένη διοίκηση, που είναι ; Το βάρος του προσφυγικού το σήκωσε η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές . Τα δύσκολα έρχονται και ανησυχώ.. οι κοινωνική ένταση είναι δυστυχώς προ των πυλών . Οι κυβερνώντες χωρίς πυξίδα απλά αμπελοφιλοσοφούν .. Τι μας ξημερώνει άραγε;».

 

Πριν λίγους μήνες έγιναν επιχειρηματικές ενέργειες για να έρθουν τα Everest στην πόλη μας. Το σχέδιο «σκάλωσε» στα ακριβά ενοίκια της τοπικής αγοράς. Ήταν έτοιμο μα έχει ματαιωθεί οριστικά. Στο μεταξύ νέο κατάστημα καλλυντικών ετοιμάζεται να λειτουργήσει στην οδό Ομονοίας όπως επίσης και καφέ «προσφορά σε πακέτο». Το λεγόμενο «ορθάδικο» λέγεται ότι θα ανοίξει κοντά στην κεντρική πλατεία.

 

Πραγματοποιήθηκε προχθές στη Δράμα μία ακόμη εκδήλωση για την υπό δημιουργία «κεντροαριστερά». Μίλησαν ο Χάρης Καστανίδης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης. Η ΔΗΜΑΡ Καβάλας και το ΠΑΣΟΚ Καβάλας ήταν εκεί. Με Ιορδάνη Χοροζίδη, Μιχάλη Τιμοσίδη και Βασίλη Τραϊφόρο.

 

Με απόφαση του Δημάρχου Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου η δικηγόρος Αρετή Καγιά αναλαμβάνει ειδική συνεργάτρια του. Αρμοδιότητα της «… παροχή συμβουλών, διατύπωση εξειδικευμένων γνώσεων γραπτά ή προφορικά επί θεμάτων νομικής φύσεως, συμβουλευτικό έργο σχετικά με δικαστικές αποφάσεις».

 

Αφού ξεμπερδέψαμε με το TEDx, σειρά έχει το Let’s do it Greece. Η αμερικάνικη ορολογία μπαίνει συνεχώς στη ζωή μας λες και δεν μπορούμε τα απλά και ωραία που οργανώνουμε να τα δώσουμε ένα ελληνικό όνομα. Ήδη ακούμε για το νέο Cosmopolis, μας μιλούν για το Air Sea Show, έπεται το Wood Water Wild και πολλά άλλα.

 

Οι δικηγόροι της Καβάλας τίμησαν και με το παραπάνω την επίσκεψη στην πόλη μας του προέδρου του συλλόγου των Αθηνών. Προσήλθαν μαζικά στη συνέλευση της Τρίτης (έστω κι αν αυτό έγινε με μικρή καθυστέρηση). Αν δεν ήταν ο κ. Αλεξανδρής τότε πιθανότερο ήταν η συνέλευση να αναβληθεί για να γίνει αύριο. Λόγω Αλεξανδρή εξασφαλίστηκε απαρτία με την πρώτη.

 

Την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρακολούθησαν πρόεδροι τοπικών συμβουλίων, ειδικά ο Ν. Γκίκας της Νέας Καρβάλης, όπως επίσης και ο συνεργάτης του βουλευτή Νίκου Παναγιωτόπουλου κ. Απόστολος Παυλίδης.

 

==============================================================================

Κάποιοι αντέχουν- αντιστέκονται

Κι όμως, υπάρχουν αιρετοί που αντιστέκονται στο γνωστό κόλπο των απευθείας αναθέσεων. Αντιστέκονται στην διαπλοκή. Αντιμετωπίζουν φυσικά τις συνέπειες αλλά αυτό δεν τους ενοχλεί και κυρίως δεν τους πτοεί. Άλλοι έσπευσαν να συμβιβαστούν (και) για να έχουν την ησυχία τους. Για την οποία όπως φαίνεται πληρώνουν όσο όσο. Αν τα χρήματα ήταν δικά τους δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Το κακό είναι ότι τα χρήματα που χρησιμοποιούν είναι… ιερά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης