• 16 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Καβάλας Μπάμπης Ευσταθιάδης αποσπάστηκε από τα ΕΛΤΑ Καβάλας όπου εργάζονταν για σειρά πολλών ετών, στο γραφείο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόσπαση είναι πολύ πρόσφατη, ο κ. Ευσταθιάδης έτυχε να υποδεχθεί τους δημοσιογράφους στη χθεσινή συνέντευξη τύπου. Την πρώτη κοινή συνέντευξη τύπου των 3 νέων βουλευτών, η οποία δόθηκε 7 περίπου μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015!

 

Τόπος τα νέα γραφεία του κόμματος. Μεγάλα και άνετα, διαθέτουν και χώρο συνελεύσεων. Αυτός ,όπως ήταν φυσικό, επιλέχθηκε ως κατάλληλος για τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Απ’ ότι είδαμε κάθε βουλευτής έχει το γραφείο του, προκειμένου όταν χρειάζεται να κάνει εκεί τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του. Πολιτικά πάντως οι 3 δρουν μαζί.

 

Ο νέος υπεύθυνος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Ευριπίδης Ταρασίδης μίλησε πρώτος. Έκανε μια σύντομη εισαγωγή, αμέσως μετά σώπασε. Οι 3 είχαν οργανώσει- σχεδιάσει τη διαδικασία. Άρχισε ο Κώστας Μορφίδης. Αναφέρθηκε στα τοπικά θέματα που χειρίστηκαν και χειρίζονται στην Αθήνα. Ο Τάκης Εμμανουηλίδης- ως ελαφρώς παλαιότερος- μίλησε για τα δύσκολα (προσφυγικό- ΒΦΛ) κι ο Γιώργος Παπαφιλίππου πρόβαλε τις ενέργειες των τριών για τη Θάσο. Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλα τα άλλα.

 

Συμπτωματικά ή όχι δεν ξέρουμε, και οι τρεις μίλησαν για τα νέα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και το ενοίκιο που πληρώνουν στον ιδιοκτήτη. Τον ΟΛΚ.  Όπως είπαν ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να απαντήσουν σε σχόλια που τους αδικούν. Τον ίδιο στόχο μπορούν να τον πετύχουν ακολουθώντας κι άλλο δρόμο. Ο οποίος κοστίζει αλλά εξασφαλίζει απαλλαγή από κριτική και άδικα λόγια. Ας ρωτήσουν την κ. Δήμαρχο, τους προέδρους της. Ξέρουν αυτοί το μυστικό της… ησυχίας.

 

Οι 3 βουλευτές δεν είχαν τρακ. Ήταν σύντομοι, είπαν την αλήθεια δίχως φόβο και υπερβολή. Απέφυγαν τις γενικές και κουραστικές αναφορές, επικεντρώθηκαν στα τοπικά κι έτσι τα λόγια τους ακούγονταν ευχάριστα (γιατί είχαν ενδιαφέρον) στα αφτιά των δημοσιογράφων. Τα είπαν όλα; Φυσικά και δεν τα είπαν όλα. Ξέχασαν π.χ. να μιλήσουν για τον κ. Σταθάκη και την υπό κατάργηση επιδότηση εργασίας. Ξέχασαν κι οι δημοσιογράφοι να θίξουν με ερώτηση τους το θέμα.

 

Ένα θέμα στο οποίο κατά γενική ομολογία απέτυχαν, τόσο οι τρεις όσο και οι 12 (βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΜΘ). Διαβεβαίωσαν απ’ την άλλη ότι θα λυθεί με σωστό (όχι όμως έγκαιρο) τρόπο το πρόβλημα με τους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Αυτούς που ήδη επιστρέφουν με τόκο χρήματα στον ασφαλιστικό φορέα. Υποστήριξαν ότι είναι σίγουρη η απαραίτητη Κ.Υ.Α. για την οριστική απαλλαγή της ΒΦΛ από τον ΕΦΚ ενώ για το προσφυγικό διαχώρισαν την περίπτωση της Μ.Τσανάκα από αυτή του Φ. Αναστασιάδη.

 

Για την Δήμαρχο της Καβάλας είπαν καλά λόγια αφού μαζί της είχαν καλή (σε γενικές γραμμές) συνεργασία. Όταν της ζήτησαν πρόταση, αυτή ανταποκρίθηκε και τους την έκανε. Αντίθετα ο Δήμαρχος Παγγαίου όχι μόνο έδιωξε τους πρόσφυγες από το γυμναστήριο της Ελευθερούπολης αλλά αυτό το έκανε χωρίς καμιά συνεννόηση με την πολιτεία. Κι όταν οι πρόσφυγες υπήρξε ενδεχόμενο να γυρίσουν στο γυμναστήριο (αφού ότι άλλο τους προτάθηκε δεν το έβρισκαν κατάλληλο), τότε ο Δήμαρχος στάθμευσε τα δημοτικά οχήματα με τέτοιο τρόπο που η είσοδος του γυμναστηρίου ήταν αποκλεισμένη! Χθες λοιπόν του έκαναν κριτική. Προσεκτική, ολίγον αόριστη αλλά και σαφή ταυτόχρονα.

 

Κάπως έτσι η κοινή τους συνέντευξη τύπου πέρασε στην (τοπική) ιστορία. Τίποτα το διαφορετικό, τίποτα το παράξενο σε σχέση με αυτό που περιμέναμε. Πρόκειται για 3 κυβερνητικούς βουλευτές που όσο περνά ο καιρός χρησιμοποιούν στην πράξη την εμπειρία που αποκτούν. Γίνονται κάθε μέρα περισσότερο βουλευτές Καβάλας κι αυτό (ως βασικό συμπέρασμα της χθεσινής συνέντευξης τύπου) είναι το καλό της υπόθεσης.

 

Το κακό είναι ότι η Κυβέρνηση που στηρίζουν ολόψυχα ετοιμάζει πακέτο μέτρων. Νέο και μεγάλο. Πράττει δηλαδή ότι οι προηγούμενες. Κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Υπό αυτή την έννοια πολύ καλά έκριναν χθες ότι είναι προτιμότερο να μην μιλήσουν για την κεντρική πολιτική σκηνή. Χάσαμε έτσι την ευκαιρία να τους ρωτήσουμε αν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα ή αν θα το σκεφθούν ή αν θα παραιτηθούν ή θα τα καταψηφίσουν και θα ανεξαρτητοποιηθούν κτλ.

 

Περισσότερες από 60 υπογραφές συγκέντρωσε για την υποψηφιότητα του ο Μπάμπης Δράκος. Πρόκειται για 60 και πλέον εκλέκτορες! Σημειώνουμε ότι για τον επόμενο πρόεδρο της ΝΟΔΕ Καβάλας θα ψηφίσουν 72 εκλέκτορες. Οι περισσότεροι βάζοντας υπογραφή υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Δράκου, έδειξαν την προτίμηση τους. Μήπως οι εκλογές κρίθηκαν ήδη;

 

Πολύ μεγάλη εκλογική επιτυχία του ΠΑΜΕ Καβάλας στις προχθεσινές εκλογές του σωματείου των οικοδόμων. Επικράτησαν του συστήματος. Το σωματείο είναι «κόκκινο», πρόβλημα (που φθάσαμε…) στα σχέδια της διοίκησης του ΕΥΚ. Ο πρόεδρος της οποίας ήταν στο γραφείο του την Κυριακή το πρωί. Δεν ξέρουμε τι ώρα έφυγε, υποψιαζόμαστε πως αισθάνθηκε όταν έμαθε το αποτέλεσμα. Εκτός αν του το είχε εμπιστευτεί (σύμφωνα με την αρχική του διαίσθηση) ο απερχόμενος πρόεδρος Κ. Θεοδωρίδης. Το έβλεπε το …έργο ο κ. Θεοδωρίδης. Το έβλεπε και το ομολογούσε με όσους συζητούσε. Ειλικρινές και σπάνιο να παραδέχεσαι τόσο νωρίς την ήττα σου.

 

Σημειώστε κάτι ακόμη. Οικοδόμοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (όσοι κι αν είναι αυτοί) έσπευσαν να ψηφίσουν το ΠΑΜΕ στις εκλογές του σωματείου των οικοδόμων. Η ενότητα της Αριστεράς στη βάση. Με αυτά και με πολλά άλλα τα πράγματα άλλαξαν. Την διαφορά θα την αντιληφθούμε σύντομα.

 

Τα νέα της αγοράς. Δίδεται μεγάλη «μάχη» για άδειο κατάστημα στην οδό Ομονοίας, το οποίο διεκδικούν ένα σωρό επαγγελματίες. Αρκετοί από τους οποίους είναι την Καβάλα. Το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στους πεζόδρομους «50-50» έκλεισε. Στη θέση του ετοιμάζεται να λειτουργήσει- μάλλον πριν το Πάσχα- κατάστημα επίσης υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θα προσφέρει φαγητά και εδέσματα ποντιακής προέλευσης. Πρόκειται για επιχείρηση που λειτουργεί με επιτυχία στη Δράμα, η οποία επεκτείνεται στην πόλη μας. Άλλη επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος διέκοψε τη λειτουργία της δύο μήνες μετά την έναρξη της! Τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά, η επιχείρηση πουλά τον εξοπλισμό της σε τιμή ευκαιρίας!

 

Η δημοτική σύμβουλος Ευαγγελία Δρακονάκη το Σάββατο πήγε στο θέατρο. Παρέα με 40 περίπου μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου. Ας μη ξεχνάμε ότι η κ. Δρακονάκη είναι πρόεδρος των ΚΑΠΗ, με τα μέλη των οποίων έχει καλές σχέσεις και έξω από αυτά. Κάπως έτσι μπήκε στην παρέα των ηλικιωμένων για να δει τον Αλέξανδρο Ρήγα και τους άλλους ηθοποιούς του ίδιου σχήματος.

 

Την περασμένη Κυριακή συνεχίστηκαν οι εργασίες στην οδό Βενιζέλου. Ήταν η πρώτη Κυριακή που το έργο «δούλεψε» κανονικά. Μέχρι και πρόσφατα οι εργασίες εκτελούνταν Σάββατο. Ποτέ όμως Κυριακή. Το έργο «ζητά» και διακοπή κυκλοφορίας (έστω τμηματικά) πλην όμως ο Δήμος Καβάλας δεν έχει ακόμη αποφασίσει να συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη.

 

Τα νέα έφθασαν και στην Αθήνα. Χθεσινή ανάρτηση της ιστοσελίδας energypress.gr για την συμφωνία στα Πετρέλαια: Στην υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας προχώρησε η Energean Oil με τους εργαζομένους της Καβάλα Oil.

Η σύμβαση υπεγράφη από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλος της Energean, Μαθιό Ρήγα, τον Αντιπρόεδρο και Δ/νοντα Σύμβουλο της Καβάλα Oil, Δημήτρη Γόντικα και τον πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων, Μανόλη Κελαϊδάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει το πάγωμα των αποδοχών για ένα χρόνο, ενώ ρυθμίζει ευνοϊκά κάποια ζητήματα για τις υπερωρίες. Υπό τις σημερινές συνθήκες, που επικρατούν διεθνώς στον κλάδο έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, η υπογραφή σύμβασης εργασίας στον Πρίνο αποτελεί μια μάλλον θετική εξέλιξη, αν σκεφτεί κανείς ότι τους τελευταίους μήνες πάνω από 400.000 εργαζόμενους έχουν απολυθεί παγκοσμίως στον κλάδο και μεγάλος αριθμός ερευνών και εξορύξεων έχει εγκαταλειφθεί λόγω υποχώρησης των τιμών του «μαύρου χρυσού». Πάντως, η Energean συνεχίζει κανονικά την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. δολ., για την ενίσχυση της παραγωγής στον Πρίνο.

 

 

 

Διαβάστε επίσης