• 16 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αναρτήθηκε χθες το μεσημέρι στη Διαύγεια απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς. Πρόκειται για απόφαση- απευθείας ανάθεση- που αφορά χρήση 6 χημικών (βιολογικών- κινητών) τουαλετών για χρονικό διάστημα των επόμενων 3 μηνών. Οι συγκεκριμένες χημικές τουαλέτες θα χρησιμοποιούνται από τις αστυνομικές δυνάμεις σε τρία διαφορετικά σημεία του Νομού Κιλκίς. Εκεί που εκτός από πρόσφυγες βρίσκονται και αστυνομικοί. Προφανώς για τα απαραίτητα μέτρα τάξης.

6 χημικές τουαλέτες για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Η εταιρία που θα τις προμηθεύσει είναι υποχρεωμένη να φροντίζει και για τη καθημερινή τους συντήρηση. Ποσό; Η σύμβαση αναφέρει την αμοιβή της εταιρίας, μνημονεύει συγκεκριμένο ποσό 1.845 ευρώ. Το νούμερο έχει ενδιαφέρον αφού στην περίπτωση του Δήμου Καβάλας (φιλοξενία προσφύγων στο Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης), για τον ίδιο λόγο προϋπολογίστηκαν 30.000 ευρώ! Οι τουαλέτες ήταν σαφώς περισσότερες αλλά και το χρονικό διάστημα αρκετά μικρότερο των 3 μηνών. Ας το έχουν κι αυτό υπόψη τους στο Δημαρχείο, τώρα που τα προϋπολογισθέντα ποσά θα… προσγειωθούν (μάλλον ανώμαλα) στην πραγματικότητα. Δηλαδή στα πραγματικά νούμερα και δαπάνες.

Μέχρι και σήμερα υπάρχουν τρεις διαφορετικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής με απευθείας αναθέσεις. Όλες οι απευθείας αναθέσεις που αφορούν τους πρόσφυγες προϋπολογίζουν ποσό που συνολικά πλησιάζει τις 400.000 ευρώ. Τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταλάβαμε ότι κάτω και από την πίεση όλων σχεδόν των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (και όχι μόνο), από εδώ και πέρα τα νούμερα θα αρχίσουν να μικραίνουν. Προβλέπουμε ότι θα μικρύνουν αρκετά. Φυσικά θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο τέλος. Μάθαμε ωστόσο ότι ορισμένες δαπάνες πολύ καθυστερημένα διαπιστώθηκε ότι δεν έγιναν ποτέ. Άρα δεν θα πληρωθούν.

Εδώ που έφθασαν τα πράγματα Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος «πήραν» το θέμα πάνω τους. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Ενεπλάκησαν άραγε μόνο αυτοί οι δύο; Δεν το πιστεύουμε. Κάποιοι που τους χαρακτηρίζουμε «αφανείς … ήρωες» δεν αποκλείεται να έσφαλαν, με αποτέλεσμα τώρα να κινδυνεύουν να εκτεθούν και η Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος. Χρόνο να διορθώσουν τα πράγματα έχουν αλλά ορισμένα συμπεράσματα ως προς τις αρχικές προθέσεις βγήκαν και δεν αλλάζουν. Ξέρουμε τι ήθελαν. Περιμένουμε να μάθουμε τι ακριβώς κατάφεραν. Όσο για τα κάστανα από τη φωτιά, αυτά είναι βέβαιο θα τα βγάλουν η κ. Μ. Τσανάκα και ο κ. Η. Καλανταρίδης. Καλή τους επιτυχία.

Στην συνέχεια κάτι άλλο. Την προηγούμενη εβδομάδα (5/4) ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ αποφάσισε δαπάνη ραδιοφωνικής προβολής (μετάδοση ραδιοφωνικών σποτ) της παράστασης «Ισορροπιστής Αεροσκαφών». Τα χρήματα είναι περίπου 120 ευρώ. Το έξοδο είναι σίγουρα περιττό εφόσον η προβολή έγινε στην Καβάλα. Με τόσους ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης χορηγούς επικοινωνίας του ΔΗΠΕΘΕ, είναι δυνατόν να γίνεται διαφήμιση με πληρωμή; Κι αν ντε και καλά έτσι έπρεπε να συμβεί, γιατί το ΔΗΠΕΘΕ δεν έπραξε ότι συνήθως; Αντί για χρήματα να δώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό προσκλήσεις της παράστασης.

 

Ιστοσελίδα που βρίσκεται στη διεύθυνση altsantiri.gr έφτιαξε έναν διαδραστικό χάρτη της Ελλάδας με όλες τις μούφα ειδήσεις που αφορούν πρόσφυγες. Σε αυτόν τον χάρτη φυσικά και είναι σημαδεμένη με κόκκινο η Καβάλα. Αντιγράφουμε: «Βιασμός ανήλικου κοριτσιού» στην Ειδομένη, «κρούσμα χολέρας σε πρόσφυγα» στη Κω, «κατέβασαν την εικόνα της Παναγίας» στην Καβάλα, «απαγόρευσαν το πηλήκιο και το εθνόσημο στους στρατιώτες στο Κέντρο Διαβατών», είναι μερικές μονάχα από τις δεκάδες πλαστές ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν σε ευρείας -και όχι μόνο- έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σκορπώντας το δηλητήριο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Όλες οι παραπάνω «ειδήσεις» αφού έκαναν τον «γύρο του διαδικτύου», εκπληρώνοντας τον προφανέστατο σκοπό τους, τελικά, μετά από μια απλή δημοσιογραφική έρευνα αποδείχτηκαν πλαστές. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ελάχιστοι τελικά είναι αυτοί που ενημερώνονται για την αποκατάσταση της αλήθειας και συνήθως είναι πολύ αργά καθώς έχει διαμορφωθεί η τελική εικόνα που οι «εμπνευστές« θέλουν να επιβάλουν. Κάπως έτσι, και με σκοπό την αποδόμηση αυτών των «ειδήσεων» διαμορφώθηκε ένας διαδραστικός χάρτης (ακολουθεί ακριβώς από κάτω) με τις καταγεγραμμένες ψευδείς ειδήσεις για τους πρόσφυγες, ο οποίος ανανεώνεται καθημερινά, προσφέροντας την πραγματική διάσταση των γεγονότων, μα κυρίως την κατάρριψη των ακροδεξιών…φαντασιώσεων.

 

Η ιστοσελίδα του 902.gr είχε χθες εκτενή αναφορά στην επιτυχία του ΠΑΜΕ κατά τις πρόσφατες εκλογές στην Καβάλα του σωματείου των οικοδόμων. Μόνο που η παράταξη (εξέδωσε σχετικό πανηγυρικό δελτίο τύπου) ξέχασε να γράψει σε αυτό ποιοι είναι αυτοί που εκλέγονται στο νέο διοικητικό συμβούλιο. Φαίνεται για το ΠΑΜΕ μικρή σημασία έχουν τα ονόματα. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Κατά άλλα, σίγουρος νέος πρόεδρος του σωματείου είναι ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης.

 

Πολλές ευχές στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γιώργο Γραμμένο. Ευχόμαστε να είναι όλα περαστικά. Τον περιμένουμε να επανέλθει δριμύτερος. Προχθές, που για λόγους υγείας απουσίαζε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  έπρεπε (σύμφωνα με τον κανονισμό) να αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο κ. Λεωνίδα Παππά. Απουσίαζε κι αυτός. Κατόπιν τούτου πρόεδρος για τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας ανέλαβε ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος της παράταξης της πλειοψηφίας κ. Ηλίας Καλανταρίδης. Αν κρίνουμε απ΄ το ότι όλα κύλησαν ήρεμα, η δε συνεδρίαση τέλειωσε σύντομα (σχετικά), καταλαβαίνουμε ότι η απουσία Γραμμένου δεν δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα. Το κενό του καλύφθηκε.

 

Το πλωτό LNG στην Αλεξανδρούπολη είναι γεγονός. Στο διαδίκτυο. Διαφημίζεται στις μεγάλες οικονομικές και όχι μόνο ιστοσελίδες. Αναφέρεται ως Gastrade.  Στην ελληνική γλώσσα «LNG Βορείου Ελλάδας- Αλεξανδρούπολη». Στην ίδια διαφήμιση διαβάζουμε «… μια ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Θυμίζουμε ότι όσο η ΔΕΠΑ πρότεινε το πλωτό LNG στον κόλπο της Καβάλας το είχε «βαφτίσει» Aegean LNG. Η συγκεκριμένη επένδυση στον Έβρο δεν γίνεται από την ΔΕΠΑ αλλά από ιδιώτη.

 

Ιστοσελίδα της Αλεξανδρούπολης ανάρτησε προχθές αναλυτικό κείμενο για την επένδυση. Το κείμενο πρώτη φορά δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά. Ένα απόσπασμα του για τους χρόνους της επένδυσης αναφέρει: «Αφού ολοκληρωθούν οι συμφωνίες για το εταιρικό σχήμα μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο της Gastrade, θα γίνει το market test, για να εκτιμηθεί το εμπορικό ενδιαφέρον της αγοράς για δέσμευση ποσοτήτων. Εφόσον τα δείγματα είναι θετικά (σ.σ.: δεσμευτούν ποσότητες τουλάχιστον 1,5 δισ. κυβικών για 15 χρόνια), θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου. Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ξεκινήσουν οι αναθέσεις και ακολούθως τα έργα, ύψους 370 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία του νέου τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη, με στόχο όλα να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2018. Προς το τέλος του 2018 θα είναι έτοιμος προς λειτουργία και ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB, που θα συνδέει τη Βουλγαρία με την Ελλάδα, η κατασκευή του οποίου θα ξεκινήσει στο τέλος του 2016. Μέσω αυτού θα συνδέεται η λειτουργία του έργου στην Αλεξανδρούπολη».

 

Αυτή τη φορά συμφωνούμε στα νούμερα. Στον νέο χώρο προσφύγων της πόλης μας (ανάμεσα σε Χαλκερό και Άσπρη Άμμο) βρίσκονται 298 άτομα. Αυτό ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα το αρμόδιο Υπουργείο όπως και η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας. Τον ίδιο αριθμό επιβεβαίωσε ο Δήμος Καβάλας.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν καλεσμένος χθες το μεσημέρι σε εκπομπή της ΕΡΤ. Μίλησε για τα κεντρικά πολιτικά γεγονότα, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς εκλογές. Είπε μεταξύ των άλλων  ότι «… το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από το κόστος της διαδικασίας απομάκρυνσής της που δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα από εκλογές».

 

Λήγει αύριο το απόγευμα η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων σχετικά με τη θέση του νέου προέδρου της ΝΟΔΕ. Αύριο τελειώνουν τα ψέματα, οι φήμες, τα σενάρια. Χθες υπήρξε επιτέλους κάτι πιο συγκεκριμένο. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την μία και μοναδική υποψηφιότητα. Εννοούσε την υποψηφιότητα του κ. Δράκου. Με αφετηρία αυτή τη δήλωση- του δραστήριου και στα κομματικά προέδρου- αρκετοί αναμένουν με ενδιαφέρον την σημερινή και την αυριανή μέρα. Μπας κι εμφανιστεί η δεύτερη υποψηφιότητα. Η οποία καλώς ή κακώς, θα έχει μάλλον συμβολικό χαρακτήρα.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης