μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας άρχισαν χθες να ετοιμάζουν τη διαδικασία προκειμένου να γίνουν άμεσα οι πρώτες πληρωμές τιμολογίων που αφορούν την φιλοξενία των προσφύγων. Τα πρώτα εντάλματα αφορούν την τηλεοπτική διαφήμιση(!)  και όχι μόνο. Περιέργως ότι ετοιμάζεται να πληρωθεί δεν έχει συζητηθεί και δεν έχει εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή. Πρόκειται δηλαδή για τιμολόγια εκτός της αρχικής λίστας που προϋπολογίζει έξοδα κοντά στις 400.000 ευρώ. Φαίνεται (το ελπίζουμε) ότι η έγκριση θα δοθεί εκ των υστέρων. Σημειώνουμε επίσης ότι για την εβδομάδα που διανύουμε δεν υπάρχει πρόβλεψη συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

 

Την Τρίτη το απόγευμα η ιστοσελίδα του Τάσου Μαρκουλίδη Kavala Portal αναφέρθηκε στο έντυπο στην αραβική, έντυπο που σχεδιάζονταν να τυπωθεί από την κ. Μελίνα Χλώρου. Το κείμενο υιοθετούσε τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στην ανάρτηση έσπευσε να απαντήσει ο αναρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Φιλόσογλου. Έγραψε λοιπόν: «Το ενδεχόμενο εκτύπωσης ενημερωτικών φυλλαδίων για χρήσιμες πληροφορίες είχε τεθεί από νωρίς, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό λόγω έλλειψης χρόνου -παρά το γεγονός ότι εμείς το εντάξαμε στον σχετικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των προσφύγων. Ως εκ τούτου δεν τυπώσαμε τα φυλλάδια και δεν προχώρησε καν η προμήθεια και οποιαδήποτε διαδικασία πληρωμής».

 

Από τη μια ο κ. Φιλόσογλου δεν μας έκανε σοφότερους. Επανέλαβε γνωστά πράγματα, ότι ακούσαμε τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη Δήμαρχο. Αφού προηγουμένως είχε κάνει παρατήρηση μη εκτύπωσης και μη διανομής του φυλλαδίου ο κ. Σιμιτσής. Από την άλλη επιβεβαιώνεται πλήρως αυτό που γράφαμε χθες. «Πήραν» πάνω τους τις ευθύνες Μ. Τσανάκα και Η. Καλανταρίδης, πλην όμως το θέμα το ξέρουν κι άλλοι. Κάποιοι ασχολήθηκαν, κάποιοι ενημερώθηκαν εκ των υστέρων. Ο κ. Φιλόσογλου να υποθέσουμε ότι ανήκει στην δεύτερη κατηγορία;

 

Στο διαδίκτυο επανήλθε -περί των δαπανών για τους πρόσφυγες- ο Κωστής Σιμιτσής. Γράφει στην σελίδα του στο facebook: «Μήπως ξέφυγε ο λογαριασμός; Η συζήτηση για τους πρόσφυγες στο δημοτικό συμβούλιο δεν μας διαφώτισε. Η δημοσίευση της δεύτερης παρτίδας προμηθειών διασκέδασε κάπως τις αρνητικές εντυπώσεις, αφού διακρίνεται μια προσπάθεια της διοίκησης να μοιράσει τις παραγγελίες σε περισσότερους. Όμως την ίδια στιγμή ξέφευγε από τη δήμαρχο ότι κάποια τιμολόγια καλύπτουν και άλλες ανάγκες, που δεν τιμολογήθηκαν. Και τελικά: Η διοίκηση επιμένει ότι ξοδεύτηκαν 350.000€ μέχρι στιγμής για τη φιλοξενία 750 ατόμων κατά μέσο όρο, διαφόρων ηλικιών. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως κάθε πρόσφυγας κόστισε 466€, άρα μια τετραμελής οικογένεια 1.866€. Κι όλα αυτά για έναν μήνα, με δωρεάν «εργατικό» προσωπικό, αφού δούλευαν εθελοντές και υπάλληλοι του Δήμου, και με δωρεάν στέγη, αφού το Επιμελητήριο παραχώρησε χωρίς αντάλλαγμα το Εκθεσιακό».

 

Προς το παρόν η διοίκηση του Δήμου Καβάλας (ειδικότερα η ίδια η Δήμαρχος) έχασε την αξιοπιστία της. Άλλα έλεγε επί μέρες, άλλα εισηγούνταν στην Οικονομική Επιτροπή, τώρα μας ζητά να κάνουμε υπομονή διότι αλλιώς θα οριστικοποιηθεί τόσο ο κατάλογος των δικαιούχων όσο και τα ποσά που αυτοί θα εισπράξουν. Να χάνει την αξιοπιστία του ένας αιρετός είναι ότι χειρότερο. Θα χρειαστεί μπόλικος χρόνος να την αποκτήσει πάλι. Κι αν γίνει αυτό. Από εδώ και πέρα κάθε δήλωση, κάθε εκτυπωτική δουλειά, κάθε απευθείας ανάθεση θα είναι υπό αμφισβήτηση και περαιτέρω έρευνα.

 

Υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα στον Δήμο μας. Δεν έχει λάμπες να αντικαταστήσει όσες «κάηκαν» και δεν λειτουργούν. Συμπολίτης τηλεφώνησε στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας αντικατάσταση λάμπας σε σκαλάκια στον Άη Γιάννη. Του απάντησαν (μάλλον κάποιος υπάλληλος) ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες νέες λάμπες. Ο συμπολίτης δεν το πίστεψε, το έθεσε υπόψη της εφημερίδας μας. Δυστυχώς αυτό που του είπαν είναι αλήθεια. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια λαμπτήρων αργεί. Οι λάμπες «καίγονται» και δεν αντικαθίστανται!

 

Αν δεν είχαν προηγηθεί τα γνωστά γεγονότα με τους πρόσφυγες θα ζητούσαμε άμεση προμήθεια ακόμη και με απευθείας ανάθεση. Πως όμως να διατυπώσεις τούτη την περίοδο μια τέτοια πρόταση; Αυτοί (ή κάποιοι από αυτούς) είναι ικανοί για όλα. Ας μείνουμε λοιπόν στα σκοτάδια περιμένοντας το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Δεν μπορεί, κάποια στιγμή η γραφειοκρατία θα τελειώσει.

 

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος έσπευσε χθες να εξηγήσει ότι η κ. Δήμαρχος πρότεινε τον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο Εσκί Καπού και δεν τον αποφάσισε. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να «προστατεύσει» τις καλές σχέσεις του κ. Παυλίδη με την κ. Μ. Τσανάκα. Κατανοητή η προσπάθεια αλλά… Όταν προτείνεις μια ή περισσότερες περιοχές ως κατάλληλες για τη φιλοξενία των προσφύγων δεν είναι σα να αποφασίζεις; Ειδικά όταν μία από τις προτάσεις σου γίνεται δεκτή. Τυπικά η Δήμαρχος πρότεινε. Ουσιαστικά η Δήμαρχος συνετέλεσε στο να αποφασιστεί ότι αποφασίστηκε. «Τους άνοιξε τα μάτια» όπως χαρακτηριστικά λέει ο λαός.

 

Λέει η κ. Τσανάκα ότι δεν πρότεινε το χαμηλό «πλάτωμα» της συγκεκριμένης περιοχής αλλά το πιο ψηλό. Σιγά τη διαφορά… Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν για τον χώρο δεν αφορούν το ψηλό , το χαμηλό ή το μεσαίο «πλάτωμα». Θέτουν άλλου είδους προβλήματα. Τα οποία ούτε η Δήμαρχος , ούτε το Κράτος εντόπισαν. Εν πάση περιπτώσει όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Ότι ήταν να γίνει έγινε. Στο κάτω κάτω της γραφής την απόφαση την δικαίωσαν οι πρόσφυγες που δέχθηκαν να βγουν από το λεωφορείο, να εγκατασταθούν στα αντίσκηνα. Αυτό- το αυτονόητο- αλλού (όπως είναι γνωστό) δεν συνέβη.

 

Για το ίδιο θέμα και τον ίδιο χώρο φιλοξενίας προσφύγων, δίνουν σήμερα έκτακτη συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Καβάλας. Τον επισκέφθηκαν χθες, με τα όσα είδαν έκριναν σωστό να δώσουν συνέντευξη τύπου. Καλώς τους κι ας αργήσανε…

 

Από τις 6 Απριλίου έθετε ερωτήματα περί του χώρου ο υποψήφιος βουλευτής με το Ποτάμι, συμπολίτης μηχανικός κ. Γιώργος Γκαϊντατζής. Με μικρή καθυστέρηση τον αντιγράφουμε: «Θα γίνει κόμβος για την είσοδο έξοδο οχημάτων από την προσφυγική “κατασκήνωση”; Τι άλλα μέτρα θα παρθούν για την αποφυγή ατυχημάτων στην κατάντι εθνική οδο Καβάλας-Ξάνθης; Υπάρχει εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα; Υπάρχει μελέτη γεωτεχνικής σταθερότητας πρανών και εδαφών(η θα φύγουν όλα με το πρώτο πλημμυρικό φαινόμενο); Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη διάθεσης υγρών αστικών αποβλήτων;».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης