• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πέρασε καιρός από τότε που μονοδρομήθηκε η οδός Βενιζέλου. Το μέτρο δεν είναι προσωρινό. Είναι οριστικό. Προσωρινό είναι το έργο. Το οποίο εκτελείται εντατικά. Επιδεινώνει τα κυκλοφοριακά δεδομένα, ειδικά το πρωί (έως το μεσημέρι) κάθε Σαββάτου. Η Τροχαία είναι άφαντη τα Σάββατα, κανονικά έπρεπε να βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου (από Φάληρο έως Δαγκλή) για να λύνει προβλήματα. Να περιορίζει όσο γίνεται την ουρά στο φανάρι της Βενιζέλου με Δαγκλή.

 

Εκτός αυτού του σοβαρού προβλήματος (μόνο κάθε Σάββατο), τόσο η Βενιζέλου όσο και η Ερυθρού Σταυρού «λειτουργούν» ικανοποιητικά. Η Βενιζέλου αν και εργοτάξιο, ανταποκρίνεται στην ανάγκες της πόλης. Είναι μονόδρομος αλλά όπως φαίνεται στην πράξη το γεγονός δεν έφερε το …τέλος του κόσμου ή της κίνησης στην Καβάλα. Στην Ερυθρού Σταυρού η δημοτική αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της. Είναι εκεί πολύ συχνά. Οι παραβάσεις που όταν πρέπει βεβαιώνει, πείθουν και τους πιο επίμονους στις παράνομες σταθμεύσεις. Κάπως έτσι κινούνται τα αυτοκίνητα με κατεύθυνση το Φάληρο και στις δύο λωρίδες ανόδου.

 

Το θέμα μας είναι άλλο. Λόγω της μονοδρόμησης της Βενιζέλου έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση στην οδό Κομνηνών. Η έξοδος από την Κομνηνών στην 7ης Μεραρχίας είναι δύσκολη αφού η 7ης Μεραρχίας έχει πάντα κίνηση. Η δε διασταύρωση Κομνηνών με 7ης Μεραρχίας πολλές παράνομες σταθμεύσεις. Υπάρχει τέλος η κακή συνήθεια παράνομης στάθμευσης (ακόμη και σε διπλή σειρά) μπροστά στον Πυθαγόρα αλλά και πιο κάτω. Έως τους φωτεινούς σηματοδότες του Φαλήρου.

 

Η πρόταση μας αφορά την Δημοτική Αστυνομία. Μιας και έτσι κι αλλιώς περιπολεί στην Ερυθρού Σταυρού, γιατί δεν φθάνει ως την αρχή της 7ης Μεραρχίας; Θα μπορούσε μάλλον εύκολα (κι αφού προειδοποιήσει) να «καθαρίσει» από παράνομες σταθμεύσεις όλους αυτούς που παρκάρουν στη κάθοδο της 7ης Μεραρχίας, ουσιαστικά αποκλείουν από την κυκλοφορία μία λωρίδα. Με αυτόν τον τρόπο η έξοδος των αυτοκινήτων από το Φάληρο προς Βενιζέλου- Ερυθρού Σταυρού- Χρ. Σμύρνης θα γίνει ευκολότερη.

 

Μπήκε φορτσάτος χθες το πρωί στο γραφείο της εφημερίδας συμπολίτης. Φώναζε για τα κυκλοφοριακά χάλια της πόλης, δεν εξήγησε τι ακριβώς εννοεί. «Φεύγω για να διαμαρτυρηθώ στην τροχαία» είπε κι έτρεξε προς το κτίριο της διεύθυνσης. Ξανασυναντηθήκαμε μαζί του μετά από δύο ώρες. Δεν ήταν εκνευρισμένος. Ήρεμος μας διηγήθηκε την ιστορία των δύο τελικά επισκέψεων του: «Πήγα στην Τροχαία όπου μου είπαν ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα το πρόβλημα που τους περιέγραψα. Με έστειλαν στην Δ. Αστυνομία. Πήγα στην Δημοτική Αστυνομία. Εκεί αφού με άκουσαν μου είπαν να πάω στην Τροχαία».

 

Αμέσως μετά ήρθε στην Πρωινή εκπρόσωπος της Διασωστικής Ομάδας για να πουλήσει ημερολόγιο του 2016. Ούτε βαλτός να ήταν… Αποφύγαμε να τον συμβουλέψουμε. Κανονικά έπρεπε να του δείξουμε τον δρόμο για το Δημοτικό Ωδείο και το ΔΗΠΕΘΕ. Οι συγκεκριμένοι δύο πρόεδροι συνηθίζουν να αγοράζουν ημερολόγια της νέας χρονιάς μήνα Απρίλιο. Τα συγκεκριμένα εκτός των άλλων είναι και φθηνά. Κοστίζουν 5 ευρώ το ένα.

 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας κατηγορεί τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Θόδωρο Τζατζάρη ότι δεν είπε την αλήθεια σε δηλώσεις που έκανε πρόσφατα. Η ίδια ανακοίνωση γράφει συγκεκριμένα ότι άλλες ανάγκες έχουν τα σχολεία, μικρότερες είναι οι προμήθειες σε είδη υγιεινής.  Με λίγα λόγια ο κ. Τζατζάρης καταγγέλλεται από αυτούς με τους οποίους όφειλε να έχει άριστη συνεργασία. Από τους εκπαιδευτικούς. Αν θυμηθούμε τις καταγγελίες σε βάρος του προηγούμενου προέδρου (από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και τους Συντηρητές Καυστήρων) καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι Μαρία Φρατζεσκάκη είναι μόνο μία.

 

Μόνο αυτή συνεργάζεται αρμονικά με εκπαιδευτικούς, γονείς κτλ. Την Μαρία δεν την καταγγέλλει κανείς. Παρά το ότι τα χρήματα από το κράτος έρχονται στην Καβάλα με το … σταγονόμετρο. Υπάρχουν φυσικά τα ακόμη πιο παλιά που είναι τα πλέον χειρότερα. Αυτά που ακόμη διερευνά η δικαιοσύνη… Δόξα τω Θεό τέτοια χάλια δεν (ξανα)έχουμε.

 

Πρόκειται για μια ευχάριστη σύμπτωση. Σήμερα που επισκέπτεται την Καβάλα ο Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής, στην πλατεία Καπνεργάτη μαθητές παρουσιάζουν τις εργασίες τους για τους πρόσφυγες. Αυτή η εκδήλωση που αρχίζει το πρωί, συνεχίζεται το απόγευμα, τελειώνει αύριο είναι η καλύτερη απάντηση στο ναζιστικό κόμμα.

 

Κατά τα άλλα συνεχίζουμε να περιφρονούμε οτιδήποτε δεν ταιριάζει και δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία. Την ελληνική ταλαιπωρημένη δημοκρατία, η οποία είναι πάντα η μόνη ελπίδα για να βγούμε απ’ την κρίση. Με κόμματα δημοκρατικά που θα βελτιώνονται, θα αλλάζουν προς το καλύτερο προκειμένου να μην διαθέτουν στις τάξεις τους κανέναν νέο Τσοχατζόπουλο.

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ δικαιώνει την Δήμαρχο Μ. Τσανάκα. Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις των Καταπόδη- Ποτόλια- Βελισσάρη οι πρόσφυγες είχαν πολύ καλύτερα γεύματα στο Εκθεσιακό Κέντρο σε σχέση με τον νέο χώρο στον οποίο βρίσκονται από την Δευτέρα. Εκεί τους προσφέρεται ένα μόνο γεύμα και κάτι ενδιάμεσα… ψίχουλα. Οι σύντροφοι έχουν δίκιο στις παρατηρήσεις που χθες διατύπωσαν, τις οποίες τις απευθύνουν όλες ως κριτική στη Κυβέρνηση.

 

Με το… ζόρι μας μίλησαν για τις απευθείας αναθέσεις στις προμήθειες του Δήμου. Ευτυχώς συμφώνησαν στο αυτονόητο κοινό αίτημα (όλης) της αντιπολίτευσης, ζήτησαν να υπάρξει διαφάνεια ως το τέλος. Στέλεχος του ΚΚΕ που παρακολουθούσε τη συνέντευξη τύπου επέμενε ότι όλα γίνονται επειδή το κόμμα είναι δίκαιο σε σχέση με αυτά που διαπιστώνονται στην Καβάλα κι αφορούν τους πρόσφυγες. «Δεν είναι τυχαίο που δεν μιλάμε για τη φιλοξενία τους στη Δράμα. Εκεί δεν είναι στα αντίσκηνα» είπε χαρακτηριστικά. Έτσι είναι, οι μοναδικοί πρόσφυγες στην Βόρεια Ελλάδα που δεν είναι στα αντίσκηνα είναι αυτοί της Δράμας.

 

Ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης το είπε και το έκανε. Κατήργησε την επιδότηση εργασίας που για πολλά χρόνια ίσχυε για την Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία. Έγραψε το όνομα του στην τοπική ιστορία με τον χειρότερο τρόπο. Οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στους 5 νομούς πρέπει τώρα να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Αν και όπως βλέπουμε το θέμα περνά στο ντούκου… Κακώς. Μπορεί η επιδότηση εργασίας να ήταν απλήρωτη από το 2010 και μετά, ήταν ωστόσο σε ισχύ.

 

Ένας άλλος υπουργός, ο κ. Σπίρτζης, δεσμεύτηκε προχθές για την Σιδηροδρομική Εγνατία. Έργο σημαντικό για την ΑΜΘ, το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι έτοιμο την επόμενη δεκαετία. Δηλαδή ποιος ζει και ποιος πεθαίνει μέχρι τότε… Ας κοιτάξουν οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας να τελειώσει κάποια στιγμή η μονή σύνδεση του λιμανιού με τους Τοξότες. Να έχουμε αυτό το λίγο όσο θα περιμένουμε το πολύ.

 

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (προχθές) όχημα της Π.Υ. Καβάλας κλήθηκε στο Ωκεανίς. Εκδηλώθηκε πολύ μικρής έκτασης φωτιά σε καλάθι άπλυτων πετσετών ενώ αυτό ήταν στο υπόγειο του ξενοδοχείου. Αλήθεια είναι ότι αρχικά όλοι τρόμαξαν. Τελικά το περιστατικό ήταν πολύ εύκολο για την Π.Υ. Περασμένα ξεχασμένα, όπως λένε στην Ελλάδα.

 

=========================================================================================

Ανακοίνωση και του Επιμελητηρίου της Δράμας

Για την οριστική κατάργηση της επιδότησης εργασίας εξέδωσε χθες ανακοίνωση το Επιμελητήριο της Δράμας. Μεταξύ άλλων αναφέρει: Παρά τις αντιδράσεις μας και τις ενέργειες μας τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και στα συναρμόδια Υπουργεία, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση των κινήτρων που στήριζαν τις θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Παρά το αίτημα μας με συνεχείς επιστολές, να μην προχωρήσει το Υπουργείο, διότι η αιτιολογία του για την κατάργηση έχει αντικρουστεί με επιχειρήματα από τα Επιμελητήρια και σύντομα θα υπάρξει και σχετική νομική γνωμοδότηση, αυτό επέλεξε το αντίθετο. Επιπλέον το αίτημα για συνάντηση των Επιμελητηρίων και βουλευτών με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταθάκη, ώστε να υπάρξει συζήτηση για το θέμα ώστε να μην καταργηθεί το μέτρο, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Επιπρόσθετα οι επιχειρήσεις έχουν να λαμβάνουν, ακόμη από το 2010, οφειλές του ΟΑΕΔ που αφορούν στο 4 και 12%, για το οποίο τα συναρμόδια Υπουργεία δεν έχουν πράξει τίποτε, παρά την έκκληση μας να πληρωθούν αυτές οι οφειλές έστω και με συμψηφισμό τρεχουσών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.Το Επιμελητήριο Δράμας μαζί με τα Επιμελητήρια της ΑΜ-Θ προχώρησε ήδη σε ενέργειες νομικής τεκμηρίωσης διατήρησης και πλέον επαναφοράς του μέτρου και θα συνεχίσει στα πλαίσια του ρόλου του να το διεκδικεί με κάθε νόμιμο μέσο.

 

 

 

Διαβάστε επίσης