• 16 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το 1998 ο Γιάννης Βύζικας ήταν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος. Μεταξύ πολλών άλλων είχε καταγγείλει τον τότε Δήμαρχο Καβάλας Λ. Αθανασιάδη ότι με στοχευμένες κινήσεις διαρκείας είχε καταφέρει να «συνδέσει» τον κάθε δημοτικό του σύμβουλο με μια αμοιβή. Νόμιμη. Με αυτόν τον τρόπο τότε Δήμαρχος – υποστήριζε ο κ. Βύζικας- είχε τον πλήρη έλεγχο της δημοτικής του ομάδας. Ο Αθανασιάδης αρνούνταν την καταγγελία, ωστόσο το γεγονός που περιέγραφε ο κ. Βύζικας ήταν σε γενικές γραμμές πραγματικό. Ίσχυε αν όχι για όλους τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, σίγουρα για τους περισσότερους.

 

Αμέσως μετά Δήμαρχος εξελέγη ο Στάθης Εριφυλλίδης. Αντέγραψε τον προκάτοχο του κι έτσι σύντομα παρουσίασε μια ίδια κατάσταση. Τότε δεν υπήρχαν καταγγελίες ίσως επειδή κι ο επόμενος του Εριφυλλίδη Δήμαρχος είχε στο μυαλό του κάτι παρόμοιο. Επί Σιμιτσή η κακή συνήθεια που περιγράφουμε διατηρήθηκε. Με λίγα λόγια  ένας δρόμος που «άνοιξε» την δεκαετία του 90, παραμένει ανοιχτός και στη δεκαετία που διανύουμε. Σήμερα ο Γιάννης Βύζικας είναι στενός φίλος της κ. Τσανάκα, παρακολουθεί όσα γίνονται στον Δήμο και την πόλη αλλά προτιμά να μην μιλά.

 

Η κ. Τσανάκα πράττει ακριβώς το ίδιο. Μέσα στους λίγους μήνες της θητείας της καταφέρνει και προσφέρει διάφορους μισθούς (νόμιμοι όλοι) σε όσο το δυνατό περισσότερους αιρετούς συνεργάτες της. Η αντιπολίτευση είτε δεν ξέρει, είτε δεν ενδιαφέρεται. Το χειρότερο; Όσοι θέλουν να διαδεχθούν την Δήμαρχο επιλέγουν την σιωπή επί της συγκεκριμένης νοοτροπίας και λογικής. Είναι ολοφάνερο το που αποβλέπουν. Όταν έρθει η ώρα τους (όποτε και αν έρθει η ώρα τους) δεν θα ήθελαν να αλλάξουν τίποτα από αυτό που θα παραλάβουν. Η εξουσία βολεύεται, η αντιπολίτευση κάνει όνειρα να βολευτεί κι αυτή.

 

Με αυτόν τον τρόπο η αξιοκρατία πάει περίπατο, πολλές φορές κι έκφραση ανεξάρτητης γνώμης. Είναι δυνατόν κάποιος να αντιδράσει, να διαφωνήσει όταν ξέρει ότι αυτή η στάση του θα έχει επίπτωση στο εισόδημα του; Πολύ περισσότερο στις μέρες μας, που η κρίση είναι ισχυρή και δεν υποχωρεί;

 

Κι όμως υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος (δημότες Καβάλας) που ποτέ δεν είχε πρόσβαση στο περιβάλλον του Αθανασιάδη, του Εριφυλλίδη, του Σιμιτσή. Σήμερα ο κόσμος αυτός παρακολουθεί από μακριά την νέα δημοτική αρχή. Είτε δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες, είτε δεν ελπίζει στα θαύματα…

 

Παράλληλα με όλα τα πιο πάνω όλες οι διοικήσεις του Δήμου Καβάλας έκαναν και κάνουν «απευθείας αναθέσεις» σε κάθε ευκαιρία. Στα δίμηνα, στις 8μηνα, στις προμήθειες. Κι αυτόν τον δρόμο κάποιος πρώην τον άνοιξε. Με συνέπεια τον συνέχισαν και τον συνεχίζουν οι επόμενοι. Πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα διοικούν χωρίς «πονοκεφάλους», θα κερδίζουν τις εκλογικές αναμετρήσεις συνεχώς παρατείνοντας την θητεία τους. Την παραμονή τους στην εξουσία. Έτσι πίστευε ο Αθανασιάδης, ο Εριφυλλίδης, ο Σιμιτσής. Πλην όμως δεν έγινε καθόλου έτσι.

 

Τα ρουσφέτια και σήμερα είναι πολλά. Έχουν αμφίβολο αποτέλεσμα αφού δεν καλύπτουν το σύνολο. Εξυπηρετούν μια μειοψηφία, θυμώνουν (όταν γίνονται γνωστά) τους πολλούς. Η κ. Τσανάκα υποσχέθηκε μια άλλη διοίκηση στον Δήμο της Καβάλας, πολλά μικρά παραδείγματα πείθουν ότι τελικά οι μέρες της στο Δημαρχείο θα είναι «μια απ’ τα ίδια». Δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε με τον επόμενο Δήμαρχο. Όποτε κι αν αυτός κερδίσει την κ. Τσανάκα. Άρα η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εγκλωβισμένη σε μια αναχρονιστική λογική, σε μια πρακτική που δοξάζει το ρουσφέτι. Άραγε είναι μόνο η Καβάλα, η κ. Τσανάκα και οι προηγούμενοι δήμαρχοι της πόλης μας;

 

Φυσικά και όχι. Αυτά που διαπιστώνουμε να συμβαίνουν στον τόπο μας είναι τα ίδια που γίνονται σε όλους τους υπόλοιπους Δήμους της χώρας. Είναι αυτά που δεν αλλάζουν και δεν θα αλλάξουν ποτέ. Ο έλληνας όσο είναι υποψήφιος τα υπόσχεται όλα σε όλους. Κι όταν αναλάβει να διαχειριστεί την εξουσία συνεχίζει κάθε «στραβό» που παρέλαβε. Οτιδήποτε υπόσχονταν (όσο ήταν υποψήφιος) να διορθώσει.

 

Η αναβολή της Λευκής Νύχτας στην πόλη μας προβάλλεται σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Αυτό που έγινε ανάμεσα στον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας και τις υπηρεσίες της Π.Ε. δεν έχει προηγούμενο. Εξ αυτού του λόγου η συγκεκριμένη είδηση «παίζει» παντού. Έτσι ώστε να την μάθουν αυτοί που οργάνωσαν και θα οργανώσουν πάλι Λευκή Νύχτα. Όλοι καταλαβαίνουν ότι η αναβολή της εκδήλωσης πλήττει την πόλη, τα συμφέροντα της. Τα τουριστικά συμφέροντα της. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ήττα.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης αποφεύγει τις δηλώσεις. Ήθελε η Λευκή Νύχτα να γίνει στις 6 Μάη. Ζήτησε οι υπηρεσίες του να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση τον Εμπορικό Σύλλογο. Η συνεργασία συλλόγου και υπηρεσιών κατέληξε σε ένα … ναυάγιο που ουδείς περίμενε. Ακούγοντας και τον κ. Λεμονίδη και τον κ. Παπαδόπουλο (διευθυντή Υγείας της Π.Ε. Καβάλας) εύκολα καταλαβαίνουμε ότι ο τύπος «έφαγε» την ουσία. Δυστυχώς σήμερα κάνουν κουμάντο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες και όχι μόνο οι εκλεγμένοι. Την ίδια στιγμή ακούμε ότι στις 13 Μάη θα γίνει κανονικά η Λευκή Νύχτα στην αγορά της Ελευθερούπολης. Αυτή η σιγουριά της συγκεκριμένης εκδήλωσης και η προετοιμασία της μας «πληγώνει» περισσότερο.

 

Σαββατοκύριακο στην Καβάλα πέρασε ο πρώην Υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος. Ήταν φιλοξενούμενος στο Ιμαρέτ, ακροατής σε συμπόσιο. Όταν είχε ευκαιρία μιλούσε. Όχι για το θέμα του συνεδρίου αλλά για την πολιτική κατάσταση της χώρας. Σταθερά απαισιόδοξος, δεν έκρυβε την προτίμηση του στην Νέα Δημοκρατία. Υποστήριξε (όπως και στα άρθρα του στις αθηναϊκές εφημερίδες) ότι στην Ελλάδα έχουμε κομμουνισμό. «Εμείς και η Βόρεια Κορέα» έλεγε συγκεκριμένα. Ζητά συλλογική ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, από τα στελέχη του οποίου ξεχωρίζει τον σημερινό γενικό γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας (αρμόδιο για θέματα θρησκευμάτων) κ. Γιώργο Καλαντζή. Τον οποίο είχε σύμβουλο του στο ΥΠΕΞ από το 1996 έως το 1999. Σημειώνουμε ότι ο κ. Γιώργος Καλαντζής βρίσκεται στη θέση του γενικού γραμματέα θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας από το 2011 έως και σήμερα!

 

Τέσσερα ήταν τα κεφάλια γουρουνιών που άγνωστοι έβαλαν στο δημοτικό έργο του Μεντρεσέ ξημερώματα Παρασκευής. Λέγεται ότι ήταν κατεψυγμένα. Δηλαδή οι ανόητοι ακραίοι τα είχαν στο ψυγείο για καιρό κι όταν έκριναν σκόπιμο τα χρησιμοποίησαν. Χαζομάρες ανθρώπων που συνεχίζουν να ζουν στον κόσμο τους…

 

Η πρώτη επιτυχία του φεστιβάλ Cosmopolis είναι γεγονός. Αφορά την ιστοσελίδα του. Όπως διαβάζουμε σε κείμενο των διοργανωτών του φεστιβάλ «….Πάνω από εννιά (9) χιλιάδες φίλους σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο προσέλκυσε η ανάρτηση του Δήμου Καβάλας στο Facebook!!! Δεκάδες οι κοινοποιήσεις! Το FESTIVAL COSMOPOLIS ήταν και συνεχίζει, όπως φαίνεται, να είναι στις καρδιές μας. Η αγάπη του κόσμου προς αυτό το ethnic festival που είχε γεμίσει τους πλακόστρωτους δρόμους της Παναγίας, αλλά και όλης της πόλης με πολυποίκιλα χρώματα, μουσικές, χορευτικά, γεύσεις και ανθρώπους, ξαναγυρνά ανανεωμένο και οι πολίτες το αγκαλιάζουν με την ίδια θέρμη. Δεν το λέμε εμείς, το λένε τα νούμερα. Το COSMOPOLIS επιστρέφει και όπως φαίνεται θα είμαστε όλοι στο REUNION!».

 

Δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για την συνταξιοδότηση ενός ακόμη μόνιμου εργαζόμενου καθαριότητας του Δήμου Καβάλας. Το μόνιμο προσωπικό σε όλες της δημοτικές υπηρεσίες αποχωρεί συνεχώς λόγω συνταξιοδότησης και δεν αντικαθίστανται. Ή μάλλον αντικαθίστανται από εποχιακούς.

 

Διαβάστε επίσης