• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νικο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νικο Γενικόπουλο

 

Η χθεσινή είδηση (ένας άνδρας έπεσε μέσα σε πηγάδι στη περιοχή των Ποταμουδίων και τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά) δείχνει ότι όσο κι αν η πόλη μας αστικοποιείται, διατηρεί κάποια από τα προηγούμενα της χαρακτηριστικά. Διαθέτει και πηγάδια, κρυμμένα ανάμεσα στα χόρτα αυλών παλαιών σπιτιών. Πάντα τα πηγάδια είναι παγίδες που «περιμένουν» τους ανυποψίαστους πολίτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει ρόλο να φωνάξεις δυνατά για βοήθεια. Να σε ακούσει ένας γείτονας ή ένας περαστικός και κάποιος γενναίος να σε βγάλει από το πηγάδι, μέσα στο οποίο βρέθηκες.

 

Όσοι πίστευαν ότι η σημερινή Καβάλα έχει κρίση, πολυκατοικίες, αυτοκίνητα, τουρίστες, κουτσομπολιά αλλά δεν έχει πηγάδια έκαναν λάθος. Τα πηγάδια ποτέ δεν πεθαίνουν… Ποτέ δεν εξαφανίζονται. Υπάρχουν πάντα για να μας θυμίζουν το δύσκολο παρελθόν. Θυμόμαστε με την ευκαιρία την εποχή που άρχιζε το έργο της ανακαίνισης της Δημοτικής Καπναποθήκης. Τότε βρήκαν πηγάδι. Στο σημείο όπου σήμερα λειτουργεί το Ναυτικό Μουσείο. Καλού κακού ας προσέχουν. Κάτω από το πάτωμα υπάρχει παλαιό πηγάδι…

 

Μεταφορικά τα πηγάδια της καθημερινότητας είναι εξίσου πολλά και πιο δύσκολα από αυτά που συναντάς στις παλιές καπναποθήκες και στα εγκαταλειμμένα σπίτια. Σε ένα τέτοιο πηγάδι ύφεσης και κρίσης βρίσκεται η Ελλάδα εδώ και καιρό. Φωνάζουμε δυνατά, καλούμε σε βοήθεια αλλά δεν μας ακούει κανείς για να μας βγάλει σώους και αβλαβείς. Κάποια στιγμή θα βγούμε από το πηγάδι αλλά ουδείς γνωρίζει σε ποια ακριβώς κατάσταση θα είμαστε.

 

Σήμερα είναι στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος Πάνος Καμμένος. Η οργάνωση της Καβάλας ανέλαβε να προβάλει την εκδήλωση και την ομιλία του στο Βελλίδειο. Κινήθηκαν πόρτα πόρτα σε όλο το κέντρο της πόλης. Άφησαν προσκλήσεις στα αυτοκίνητα, στις εισόδους των δημοσίων κτιρίων και υπηρεσιών. Με λίγα λόγια έκαναν ότι μπορούσαν. Προκύπτει ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Καβάλας αγαπούν και στηρίζουν πολύ το κόμμα τους, περισσότερο κι από ορισμένους βουλευτές της παράταξης. Οι οποίοι συνεχίζουν να μαλώνουν μεταξύ τους.

 

Μπροστά σε αυτή την εθελοντική και φιλότιμη προσπάθεια των ΑΝΕΛΛ Καβάλας δεν έχουμε παρά να δηλώσουμε το σεβασμό μας. Αλλά και την απορία μας. Άραγε αξίζει τον κόπο; Φοβόμαστε πως όχι. Πώς όμως να πείσουμε όσους διακατέχονται από αυτόν τον πρωτοφανή κομματικό πυρετό; Καλό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη σήμερα και καλή επιστροφή αργά το βράδυ.

 

Γυναίκα που 20 χρόνια εργάζονταν σε επιχείρηση της Καβάλας πήρε τη μεγάλη απόφαση. Αναχωρεί μετά της οικογενείας της στη Γερμανία. Εκεί ελπίζει ότι θα βρει δουλειά. Θα συναντήσει ένα εργασιακό περιβάλλον που θα της εξασφαλίσει τα απαραίτητα όπως επίσης και την αξιοπρέπεια που είχε αλλά λόγω κρίσης έχασε. Είναι άραγε η μόνη περίπτωση έλληνα που φεύγει στη Γερμανία; Φυσικά όχι. Δίπλα μας, γύρω μας, κοντά μας όλο και πιο πολλοί φεύγουν στο εξωτερικό. Όση υπομονή είχαν με την Ελλάδα την εξάντλησαν. Δεν τους μένει λοιπόν παρά ο δρόμος της μετανάστευσης. Εκεί τους «σπρώχνει» συστηματικά η πολιτική Σαμαρά, Στουρνάρα, Βενιζέλου.

 

Μέσα σε αυτή τη καθημερινή πίεση η Φώφη Γεννηματά είπε να κάνει την επανάσταση της. Επέλεξε να βγει από τη μπροστά πόρτα, όπου την περίμεναν οι εργαζόμενοι. Την προπηλάκισαν, την αποδοκίμασαν. Στο τέλος την έπεισαν. Την επόμενη φορά να ψάξει και να βρει την πίσω πόρτα…

 

Στη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδρίασε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου. Εντελώς άδεια η αίθουσα. Απαρτία; Εξασφαλίστηκε με το ζόρι. Όσο για την αντιπολίτευση, οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι απουσίαζαν. Με αυτό τον τρόπο ο Σάββας Μιχαηλίδης «πέρασε» εύκολα όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Όσο πιο νωρίς συνεδριάζει ένα δημοτικό συμβούλιο τόσο πιο καλά για τη διοίκηση. Οι συνεδριάσεις στη Χρυσούπολη από τις 2 το μεσημέρι «μετακινήθηκαν» μία ώρα πιο νωρίς. Με προοπτική η επόμενη να αρχίσει ακόμη πιο νωρίς.

 

Ο Κώστας Γάκης είχε στόχους και όνειρα ως προς τις εκλογές της ΕΠΣ Καβάλας. Στην πορεία η υποψηφιότητα του … έμεινε από καύσιμα κι έτσι δεν έφθασε ποτέ στην ώρα της ψηφοφορίας. Την πάτησε περίπου σαν πρωτάρης. Του φάνηκαν εύκολα, πίστεψε τα μεγάλα λόγια αυτών που στο τέλος ήταν όλοι υποψήφιοι με τον αντίπαλο. Όσο για το κόμμα, του υποσχέθηκε διάφορα πράγματα αλλά στο τέλος δεν έκανε τίποτα. Κάπως έτσι τις εκλογές της ΕΠΣ Καβάλας τις κέρδισε δια… περιπάτου ο Μπάμπης Ευσταθιάδης.

 

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια του Καλοκαιριού. Ο Λιμενάρχης μετατέθηκε στη σχολή Πολέμου, στη θέση του ανέλαβε νέος λιμενάρχης Καβάλας αυτός της Ιερισσού Χαλκιδικής. Όπως ήδη λένε ο καινούργιος λιμενάρχης Καβάλας είναι άνθρωπος που ξέρει να συνεργάζεται με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων αλλά και τους απλούς πολίτες. Καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Στην Καβάλα θα βρει την ηρεμία αφού εδώ δεν έχουμε (τουλάχιστον μέχρι τώρα) χρυσό…

 

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας. Στηρίζει τη συμμετοχή της Καβάλας στην έκθεση κρουαζιέρας του Αμβούργου με το ποσό των 2.000 ευρώ. Στηρίζουν την ίδια αποστολή η Περιφέρεια ΑΜΘ και ο Δήμος Καβάλας. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας θα προβληθεί στη σημαντική αυτή έκθεση τουρισμού κρουαζιέρας.

 

Ούτε χθες ανακοινώθηκε η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πώς να ανακοινωθεί αλήθεια όταν το διαδικαστικό πρόβλημα για την οριστικοποίηση της παραχώρησης του Εκθεσιακού Κέντρου στο Επιμελητήριο δεν λύθηκε ακόμη; Οι πληροφορίες –ανεπίσημες πάντα- είναι ίδιες. Δεν βρίσκουν τρόπο να «επικυρώσουν» ότι ο κ. Γιαννακίδης υποσχέθηκε. Κι όσο συνεχίζουν το ψάξιμο (μάταια λένε κάποιοι) τόσο η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συνεδρίου απομακρύνεται…

 

Μια παρέα συνταξιούχων που γνωρίζει καλά την πόλη και την ιστορία της παρατηρεί και ζητά από μας να δημοσιοποιήσουμε αυτή τη παρατήρηση της: «Επί σειρά πολλών ετών, δεκαετιών θα λέγαμε, στην οροφή του κτιρίου της Εμπορικής Τράπεζας στην κεντρική πλατεία κυμάτιζε η ελληνική σημαία. Τώρα έβαλαν μόνο την σημαία της Alpha τράπεζας. Γιατί;».

 

Υιοθετούμε κι ενισχύουμε τις διαμαρτυρίες γονέων από τη Νέα Καρβάλη. Εδώ και μέρες έξω από το σχολείο βρίσκεται ένας μεγάλος κάδος του Δήμου Καβάλας. Ο οποίος είναι γεμάτος μπάζα και σκουπίδια. Ενώ ο Δήμος Καβάλας ειδοποιήθηκε μέχρι και χθες δεν φρόντισε ώστε να τον αδειάσει. Λογικά ο συγκεκριμένος κάδος θα είναι σήμερα διαφορετικό ντεκόρ στη διαδικασία του αγιασμού.

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής που ήταν τη Δευτέρα στα εγκαίνια του νέου δρόμου προς τη Βουλγαρία, γράφει αισιόδοξο μήνυμα και συμπέρασμα στο διαδίκτυο: «Σημαίνει πως μια καινούργια ουσιαστικά τουριστική αγορά ανοίγει στη γειτονιά μας. Ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι δίπλα μας αδημονούν να ταξιδέψουν και να έρθουν στην όμορφη πατρίδα μας. Η ίδια αγορά είναι έτοιμη να δεχτεί και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες από την Ελλάδα. Η Περιφέρεια, η “Εγνατία Οδός ΑΕ”, τα Υπουργεία έκαναν το καθήκον τους. Τώρα είναι σειρά των επιχειρηματιών να δράσουν οργανωμένα, υπεύθυνα, δημιουργικά».

 

Πάρα πολλές φορές η επικαιρότητα είναι ίδια στις μικρές επαρχιακές πόλεις. Η είδηση που ακολουθεί (πηγή dramini. Gr) θα μπορούσε να είναι είδηση και της Καβάλας. Τα δεδομένα είναι ακριβώς ίδια: Μετέωροι βρίσκονται οι μαθητές του ΕΠΑΛ Δράμας που επρόκειτο να δώσουν εξετάσεις τον Σεπτέμβριο. Η κατάργηση των ειδικοτήτων και η απόλυση των καθηγητών δημιούργησε αδιέξοδο και οι εξετάσεις αναβάλλονται.Συμφωνά με τον διευθυντή του ΕΠΑΛ κ. Γιώργο Ρουμπέσο , γίνεται μια προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς να λυθεί τι πρόβλημα με τους μετεξεταστέους μαθητές του ΕΠΑΛ Δράμας στον τομέα υγείας και πρόνοιας , που όπως είναι γνωστό με τον νέο νόμο οι ειδικότητες αυτές καταργήθηκαν και οι καθηγητές βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεξαχθούν οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο αποφάσισε να αναβάλει τις εξετάσεις για της 9 -10 Σεπτεμβρίου καθώς δεν υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό . Χτες , στην Δράμα αρκετοί καθηγητές κλήθηκαν τηλεφωνικά από την Δευτ/βαθμια εκπαίδευση , να αναλάβουν ως ωρομίσθιοι ώστε να γίνουν οι εξετάσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης